Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

221

Trebalo bi gledati broj kvarova na ukupan broj autobusa nekog tipa. Gledajući aktivni vozni park, Citaro je najzastupljeniji. Ako sam dobro izračunao, ZET ima 77
zglobnih Citara i 29 solo. To je ukupno 106 autobusa.

Ako se još uzme za činjenicu da upravo ti autobusi (pogotovo zglobni) nose glavninu ZET-ovog prometa, samatram da nije niti čudo da ima toliko kvarova.

I pitam se kako bi Citelisi funkcionirali da non-stop voze.

Tomek

Kako točno misliš glavninu prometa? Dok Citelisi štrajkaju svi tipovi su u punom pogonu jer alternative nema.
Inače u zadnjoj nabavci je nabavljeno 65 zglobnih Citara i 74 Lion's Cityja plus 2 zamjenska pa puno češće viđamo Mercedese na dizalici

221

Baš sam to mislio - alternative nema, Citelisi ne voze, APP posuđuje Citare. Problem su masovne linije s puno polazaka, kilometara i putnika, koje ne mogu funkcionirati sa solo busevima. To uglavnom pokrivaju Citari, uz poštovanje ostalim zglobnjacima.
A za Lyon's Cityje ne znam. Tko zna kako bi se oni ponašali da voze cjelodnevne na 268, 172, 220, 115, 109...

maky

Citaro II u ST, kvarovi koji se ponavljaju na većini primjeraka:
- kompresori zraka crkavaju masovno
- prokišnjavanje
- začepljenje AD blue sustava
- izgaranje nekakve harmonike na ispuhu zbog čega čađi i dimi
- kvarovi na sustavu za dojavljivanje požara
- jedno vrijeme je većina zglobnih "vukla" udesno (dakle pustiš upravljač i nakon 10 metara se penješ na nogostup)
- na 2 primjerka (od 10) pucanje glave motora
- otpadanje krovnih oplata za vrijeme vožnje
- na solo autobusima raspadanje prednjih selen blokova svako malo (nakon čega neizdrživo škripe)
- isušivač zraka
- svako malo se rasklima neke remenica zbog čega čujete karakteristično cviljenje
- semerinzi na kompresorima od klime zbog čega špricaju ulje
- ima toga još, al ovoga sam se najbrže sjetio...

Citaro prve generacije (imamo samo 2 primjerka), pokvarilo se sve što se može pokvariti na autobusu

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

COVIK

U mom selu se uvik govorilo MAN je RADNIK a Mercedes GLUMAC,kako kamioni tako i  bus123
...i cvrči cvrči cvrčak na čvoru crne smrče...

Tomek

Dobro, te poslovice ovise kog pitaš, činjenica je da turistički autobusi MAN-a nisu ni sad, a ni prije ikad bili ni do koljena Mercedesu, ali što se gradskih tiče mislim da se prvenstveno zbog nepouzdanosti koja Mercedes nije krasila ranije u doba 405ice i neuništive O305ice Citaro srozao. Na prodaji se to ne vidi, ali u svakodnevnoj eksploataciji da.
Ni MAN nije ostao isti, današnji Lion's City je po meni nesređeniji bus od prvih NL-a koji su baš bili prave njemačke radilice, ali dojam koji imam iz gradskog prijevoza u Zagrebu je da su novim MAN-ovi sa svojim kvarovima u nekim standardnim okvirima, dok je Mercedes ispod crte.
Možda na naše tržište stiže škart roba, ali i u Frankfurtu gdje sam bio, a i u Londonu nikako nisu bili zadovoljni kvalitetom.

igor 409

Složio bi se da se ne može uspoređivati ZET-ove zglobne Citare koji su od jutra do preksutra na cesti s drugim busevima ali čitajući ove komentare ne mogu se oteti dojmu da sam bio u pravu kada sam napisao da je kod zadnje nabave trebalo napraviti generalku i ugraditi klimu na svim zglobnim kockicama i da će nadživjeti sve nove buseve (dobro u to vrijeme nisam mislio da će Citelisi raditi 10 000 km godišnje).

tramvajac 92

Da kockice imaju klimu onda bi to bio čisti luksuz od gradskog autobusa (ovako su idealni za zimu)

Tomek

I još nešto, priča se o preopterečenosti autobusa trenutno. Pa što reći za situaciju od 1999.-2003. ili pak od 2005. pa do ove nabavke 2008. kad je dnevno za izlaz falilo i po 20 autobusa. Ispada da je u ZET-u uvijek isto i trenutno je definitivno barem malo bolje nego prije ove nabavke pa makr hrpa novih nije u stanju voziti

Majstor

Turistički Man hallo sto fali Dinamovom ili A03 i to su Manovi
Samo mi sudite pošteno !

conecto

Složio bih se s Tomekom - turistički Lions Coach ipak nije usporediv s Travegom ili Tourismom, prednost Mercedesu.
Dok je ZET još nabavljao rabljene buseve stari Mercedesi su se pokazali daleko boljim od MAN-ova sličnog godišta. O-405 je u početku isto imao problema, no to je više stvar toga dok su naši majstori svladali novu tehniku. Kasnije su vozili vrlo pouzdano, pa čak još i dan danas iako je u novije vrijeme bilo nekoliko zapaljenja na tom tipu.
U APD i novi MAN-ovi lupaju po cijele dane kao i Citari, nisu bezgriješni, kvari im se ventilacijski sustav (klima, grijanje), sve češće im treba prati hladnjake jer se griju motori, ali uglavnom idu.
Citari stvaraju probleme otkad su se pojavili u ZET-u, osobito prva generacija iz 2003. (zračni sustav, pucanja karoserije...), ali s vremenom su i oni solidno provozali. Trebalo bi tako biti i s novim Citarima, ako ne bude, jednostavno mi se čini da ovo lizing održavanje nije doraslo ZET-ovim majstorima. Možda su sami servisi pedantniji, ali u otklanjanju kvarova naš majstori koji najčešće nemaju dovoljno dijelova čine mi se sposobniji od ovlaštenih servisa.
Liznig se plaća svih 8 godina, Mercedes zamjenskih vozila nema, ne znam da li se pedantno oduzimaju oni dani dok vozila stoje kao što se uredno plaćaju penali na prekomjerne kilometre.
A Irisbus se i s ovo malo kilometara nije baš pokazao, bilo je zamjena motora, dok je npr. na 700 procurila klima, a nijedan nema 80 tkm.

A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Citat: conecto  u Lipanj 23, 2011, 10:53:16
U APD i novi MAN-ovi lupaju po cijele dane kao i Citari, nisu bezgriješni, kvari im se ventilacijski sustav (klima, grijanje), sve češće im treba prati hladnjake jer se griju motori, ali uglavnom idu.
Citari stvaraju probleme otkad su se pojavili u ZET-u, osobito prva generacija iz 2003. (zračni sustav, pucanja karoserije...), ali s vremenom su i oni solidno provozali. Trebalo bi tako biti i s novim Citarima, ako ne bude, jednostavno mi se čini da ovo lizing održavanje nije doraslo ZET-ovim majstorima.
Generacija 2003. možda je provozala baš da ne stoji jer su motori dobri, ali u usporedbi sa MAN-ovima istog godišta izgledaju neusporedivno žalosnije, svima im klapaju krovne obloge, prokišnjavaju prozori, pucaju podovi i rukohvati, dok bi MAN-ovi izgledali kao novi da ih se temeljito očisti.

Citaro je od početka loš, i trebalo je bježati od njega dok se moglo. Ako manje emotivno gledam da su mi MB autobusi dragi onda bih prednost čak dao Irisbusu, makar bio manje uglađen i za vozače i za putnike (barem ovi koji su kupljeni u Zagrebu), ipak ne daju dojam da bi na svakoj većoj rupi na cesti nešto moglo popucati kao 75% Citara.

Tomek

Dobro, teško je to reći jer Irisbusi ne voze i imaju malo kilometara pa se ne mogu kao takvi ni uspoređivati s Citarima koji po meni su jako dobro zamišljen autobus, možda i najbolje od svih, ali jako loše sklepan, a šta je najtužnije dojam mi je da je Mercedes oko njih bahat, tipa ono, mi smo Mercedes, to je čisto dovoljno da nas se kupuje, a to što se kvari ko šiša.
Ima još jako zanimljivih proizvođača poput Solarisa, VDL-a, Van Hoola, Scanie, Volva (onaj testni je bio raskliman, ali inače nisu takvi) tako da barem ne bi trebao biti problem izabrati nešto samo što je problem što imamo premočne zastupnike koji su usko vezani za politiku i teško se išta drugo probije.

conecto

Na nekim Irisbusima itekako klapa ovjes i nakon ovo malo kilometara, o volanima da se ne priča (pisali smo o tome davno).
Preostaje nam da mislimo da su oni busevi kojih nemamo bolji od ovih.

S gledišta vozača ipak najradije vozim Citaro, unatoč ovim novim MAN-ovima s jakim motorima, odličnim mogućnostima štelanja volana (skoro kao npr. kod Scania kamiona), ali s glupim sustavom zatvaranja vrata koji troši previše vremena na stanicama, ili kratkim prijenosom zbog kojeg se uopće ne može rolati (trebalo ih je nabaviti sa 6-stupanjskim ZF-mjenjačem kao kod Irisbusa) pa troši skoro koliko i zglobni Citaro (kojem pomogne i problematični SCR-sustav motora što se potrošnje tiče)
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tramvajac 92

Zar se ne može taj mjenjač naštimati da ima dulji prijenos (naravno majstori koji su za takve stvari školovani)