Gradske linije 1 - 9

Autor NP-549, Svibanj 05, 2010, 21:23:37

ikar

Slijedeći nivo uštede je da su svi monotrali stari SG220 i SG240 jer manje troše... Možda sam ovo mogo i prešutit, sad bi nekome to i moglo past na pamet!

Boki651

Da, odavno me to više ne dira, baš mi je svejedno kakav je vozni red, ne treba ići ni svakih pola sata, može i sat vremena, a po mogućnosti, zašto bi uopće i vozili kad imaju prigradski busevi, 20,21, 25 i 26. Kome treba gradska linija,, kad samo te 4 linije mogu lijepo pokpiti sve te silne putnike, i eto troleju još uštede. Štede na najfrrekventnijim linijama, a maloprije točno u 22h kod 3. maja jedan za drugim pogađate već idu 1 i 1a, zajedno voze 3 putnika sa vozačima.

Zar to ama baš nitko od nadležnih ne vidi da se te 2 linije po cijeli(e) dan(e) voze na način, da oba busa u isto vrijeme dođu na isto mjesto, a poslije toga nastane rupetina? Ili se prave da ne vide ili su osobe zadužene za taj posao, do posla došle preko dobre stare balkanske tradicije. Drugog razloga za konstantno guranje nečega što nije rezonski, nema.

Ako se već čita ovaj forum, ne bi Vas gospodo ubilo da neke konstruktivne prijedloge, koji baš i nisu besmisleni, a koji se ovdje iznesu, probate bar jedan od nekih usvojiti, pa se pozabaviti njegovom realizacijom. Nitko Vam se ne želi miješati u posao, ali zaista je žalosno kad ljudi sa strane, koji nemaju veze s Autotrolejom vide bolja rješenja trenutne situacije, koja je blago rečeno katastrofalna.

Lijepo je rekao Shole jednom prilikom: Autotrolej - I magare se na batine nauči" E pa očito smo mi ta magarad,
Lijep pozdrav!

mivano

Citat: ikar  u Lipanj 28, 2011, 16:57:42
Nije dovoljno da 7/7a idu svakih 15-20 minuta nego je i 7ca postala solo! Šteta šta nemamo više minibuseva pa bi 7A vjerojatno i tako vozila.
Danas sam vidio 583 na 7.

Boki651

Unatoč tome što je ljetni v.r. ponovno antikviteti poput 412 lutaju po gradskim linijama. Al ajde osim što je u njemu nemoguće vruće, po kompaktnosti unutra bolji je od većine Conecta. Ništa ne lupa niti škripi, a zanimljiv je i slovensko/hrvatski Izstop/Izlaz natpis iznad srednjih vrata.

mivano

Citat: Boki651  u Lipanj 29, 2011, 14:52:32
Unatoč tome što je ljetni v.r. ponovno antikviteti poput 412 lutaju po gradskim linijama. Al ajde osim što je u njemu nemoguće vruće, po kompaktnosti unutra bolji je od većine Conecta. Ništa ne lupa niti škripi, a zanimljiv je i slovensko/hrvatski Izstop/Izlaz natpis iznad srednjih vrata.
Ti bi da ide u Kraljevicu? Sve stoji, al' brate vibracije ubijaju putnike. Naročito ako sjediš blizu motora.

Boki651

Ne bi ja da ide nigdje, nek bude pričuva, naglašavam ljetni je v.r. valjda se dobilo par solo buseva od ovog zadnjeg rezanja.

Berlingo

Osvanula je obavijest za promjene koje bi se trebale dogoditi. Od sutra jedna gradska linija mjenja trasu, a objasnjenje je:

"Ova promjena dio je procesa reorganizacije mreže linija, koji je započeo još u siječnju prošle godine, a kao rezultat konstantnog praćenja potreba naših korisnika za javnim gradskim prijevozom na samom terenu, te maksimalnog zadovoljenja potreba korisnika."

Znaci nakon godine i pol je neko shvatio sta je najbolje za te jadne putnike, a zasto je onda ta linija promjenila trasu u ozujku? Ocito je da je ovo totalno omalovazavanje putnika, a netko tko ciljano siri lazi to nezna izreci na pravi nacin.
Svaka vam cast majstori!

NP-549

Slažem se s idejom da je trebalo još jednu liniju stavit da ide sa zapada grada uz fakultete, ali kud i kamo bolje rješenje bi bilo da se radi o 1A, a ne o 2A.  Češće ide pa ima više smisla nego prerijetki 2A, a valjda bi se tad konačno izgubilo i šlepanje 1/1A jedne iza druge.

Berlingo

Vjerovatno ce me netko napasti za ovo, ali ja i dalje tvrdim da je necije djete u pitanju!

NP-549

Čisto sumnjam.  Nije to više tako jednostavno ko nekada

Manovac

Kada čitam ove rasprave o učestalosti voznog reda na 7 i 7A, evo jednog mog sjećanja iz bliže i malo dalje prošlosti.

Kada sam 1995. godine krenuo u srednju školu, 7 je išla sjevernim koridorom, a 7A južnim koridorom. Na autobus sam se ukrcavao na bivšem okretištu na Podmurvicama. Kada sam ujutro išao u školu, točno se sjećam rasporeda vožnje. U 7 i 20 išao je 7A, 7 i 25 išla je 7, 7 i 30 7A (taj je u 99 % slučaja bio monotral), 7 i 35 7, 7 i 40 7A, ... Pri tome je 7 bila solo, dok je na 7A bilo i solo vozila, ali i monotrala (svaki dan su bila barem 2 ili 3 monotrala, a poneki dan znalo se dogoditi da su skoro svi autobusi na 7A bili monotrali). Premda se ne sjećam svih garažnih brojeva monotrala, znam da su najčešće bili MAN-ovi monotrali sa mjenjačem (primjerice 571), ali znalo je biti i MAN-ovih prvih automatskih monotrala (primjerice 583), zatim MAN-ovih monotrala (primjerice 613), ali i Sanos-a (ako se ne varam 518). U proljeće 1997. godine 7 je vraćena na južni koridor i nakon toga na 7A skoro da više nije bilo monotrala. Tom se prilikom vozni red glede učestalosti nije bitno promijenio. Međutim, u proljeće 1998. godine sjećam se brojanja putnika, te nakon toga reduciranje polazaka na svim linijama. Nakon te redukcije polazaka sve do prošlogodišnje reorganizacije linija učestalost polazaka nije se bitno promijenio. Međutim, ono što bode u oči je slijedeće. I do proljeća 1998. godine kada je učestalost vožnje autobusa na svim linijama bila daleko veća, bila je jasna distinkcija između voznog reda autobusa radnim danom i vikendom (sjećam se da je i tada primjerice linija 7 i linija 7A pojedinačno vozila svakih 20 do 30 minuta po subotama i nedjeljama, ali je zato radnim danom vozni red bio znatno pojačan kao što sam i opisao). Ta jasna distinkcija postojala je sve do prošle godine (radnim danom 10 autobusa na liniji 7 i 7A, subotom 8, nedjeljom 6). Kao što je kolega Ikar napisao te razlike više nema, što nije dobro. 

Što se pak tiče linije 1 i 1A, tu mi uopće nije jasno kako Autotrolej nije naučio iz vlastitih grešaka. Naime, 24.12.2001. godine ukinuto je okretište na Podmurvicama. Do tada su 7 i 7A vozile naizmjenice. Međutim, kada je ukinuto okretište, te je linija 7 produžena do Lovorke, a linija 7A do Hosti, vozni red linije 7 je pojačan (autobusi su po novom vozili svakih 13 do 18 minuta), dok je vozni red linije 7A znatno reduciran (polazak svakih 22 do 29 minuta). Rezultat svega bio je loš (za mene koji koristim autobus na Podmurvicama mogu slobodno reći da je taj period kada je linija 7 vozila do Lovorke, a linija 7A do Hosti bio najgori glede korištenja linije 7 i 7A, gori i od ovog sadašnjeg stanja). Umjesto autobusa koji su do tada na Podmurvice stizali u pravilnim intervalima svakih 9 do 10 minuta, raspored se totalno poremetio. Da pojasnim, prvo bi došle 1 ili 2 sedmice, nakon čega bi nastupala malo duža pauza kada bi zajedno stizale 7 i 7A, te bi zajedno vozile do grada (naravno jedan autobus bio bi prazan) i tako cijeli dan. Uglavnom umjesto intervala od svakih 9-10 minuta, autobusi su vozili u intervalima od svakih 13 do 20 minuta. Stanje se popravilo i vratilo u normalu tek kada je dana 19.05.2003. godine linija 7 produžena do Hosti i kada su linije 7 i 7A ponovno počele voziti naizmjenice. Tada mi je jedan vozač neslužbeno rekao da je linija 7 produžena do Hosti zbog 3 razloga. Prvi je problem okretanja autobusa na Lovorci zbog parkiranih vozila, te pogotovo iz razloga što je linija 7A po krugu radila oko 3 kilometara više nego linija 7 (od Lovorke do Hosti je oko 1.5 kilometara), pa se nije moglo nikako postići da se linije 7 i 7A pravilno nadopunju bez čestog dupliranja autobusa. Isti problem koji se sada javlja kod linije 1 i 1A (puno duža trasa linije 1 od 1A i češći raspored vožnje na liniji 1 od linije 1A). Kada je kasnije u svibnju 2005. godine linija 7 produžena do Pehlina, situacija je i dalje ostala zadovoljavajuća, jer dužina trase linije 7 i 7A skoro da se nije promijenila, te su po kilometraži skoro jednake.

I još nešto za kraj što je kolega Ikar dobro napisao. Postoje razne ideje kako pomoći linij 7 i 7A. Jedino dobro rješenje, pojačajte malo te polaske! Netko je govorio kako će linija 8A pomoći liniji 7 i 7A, a onda sam često ove godine i po par puta dnevno vidio kako 8A ide prazan prema Trsatu, a odmah iza njega puni 7A. Toliko o pomoći!

Berlingo

Sta se tice linija 1,1A ili 1B (nisi je naveo), ja se tu nebi slozio s tobom. 1978. sam kao djecacic isao pjeske do Kantride i na jedinicu na rucak kod moje none. Moji su tad puno radili. Vracao se dvojkom. Obje su linije pokojne. Sjecam se kako se gradila Marceljeva Draga. Dugo su cekali cestu nakon useljenja i dosao napokon autobus nakon nekih odgoda radi naknadnog prosirivanja zavoja da se 2 monotrala mogu mimoilaziti. I danas je jasno da je to nemoguce. Vozilo se s dva busa i jedan u prekidnoj. Dakle, van spice po pola sata, ali posto je to elita, imali su odmah u startu autobus i nedjeljom, valjda ih je mnogo. Sad ima manje putnika ali i nedjeljom ujutro po  ljetnom rasporedu vozi svakih 20 min. ??? No, tada je bila linija 1 Trsat-Kantrida, 1A Beogradski trg-Bivio (sjetite se nase vozacice) i onda je dosla 1B Beogradski trg- Marceljeva Draga. Vrlo brzo su shvatili da to nece ici tako i onda si mogao na Trsatu kraj crkve sacekati i jedinicu, 1A i 1B (vozili su kruzno ali ne kao danas). Cista jedinica je imala jako dugacku korekciju na stadionu. Zadnje je bilo 1 na Bivio, 1A Marceljeva Draga.  Naravno, s Trsata. Bilo je dobro i trajalo je godinama, onda su dosle ovakve gluposti koje su danas na snazi. A sta se tice minuta, mislim da trasa za Bivio nije toliko duza, mozda minuta, dvije od od Marceljeve Drage.
Za 7 i 7A nemam nikakvih prigovora, sve si lijepo i jasno objasnio. Sjecam se ih s Mlake i sta je dalje bilo.

ikar

Marčeljeva se duže vozila od Bivia par minuta, cesta je ipak uzbrdo, ima nekoliko stanica više i puno više zavoja.

Berlingo

Nikad nisam mjerio da budem iskren, zato sam napisao rijec mislim. Jedino sta jedinica ima danas jednu dodatnu stanicu iznad bazena.

Manovac

Kada sam napisao da je puno duža trasa linije 1 od 1A, tu nisam mislio na zapadni dio prema Biviju, odnosno do Marčeljeve Drage (tu nema neke razlike). Tu sam mislio na istočni dio te dvije linije, odnosno linija 1A ide samo do A.K. Miošića, a 1 zbog toga što ide do Pećina sigurno po krugu napravi 3 km više od 1A (slično kao kada je 7 vozila do Lovorke, a 7A do Hosti).  Kada su 1 i 1A išle do Trsata toga problema nije bilo, jer je od Trsata do Bivija, odnosno od Trsata do Marčeljeve Drage bilo približno slično kilometara i autobusima je trebalo otprilike isto vrijeme da dođu od Trsata do Bivija, odnosno od Trsata do Marčeljeve Drage. Sada to nije slučaj. Problem bi bio jednostavno riješen da se 1A produži do Pećina, te da 1 i 1A ponovno počnu voziti naizmjenice (uostalom i 7 i 7A su često vozile u koloni jedna iza druge dok 7 nije produžena do Hosti, te su 7 i 7A ponovno počele voziti naizmjenice). Tada se sigurno više ne bi dogodilo da je 1 i 1A voze u koloni jedan iza drugoga. Uostalom od tome se ionako već puno pisalo na ovome forumu.