Plaćanje karata

Autor gaspa, Siječanj 13, 2008, 16:45:51

gaspa

Lijepo me je prljavibluzer svojom crticom o (ne)plaćanju karte ponukao na ovu temu. Dakle, kakva su vaša iskustva i dogodovštine s plaćanjem karata?

Evo dijela mojih:

Opisujući prijevoznika Ptt-autoprijevoz rekao sam da je tamo s kartama uvijek bila veselica. Prvo, nisu ih prodavali u količinama koje bi opravdale ekonomsku cijenu tiskanja, što je značilo da su ih tiskali gomilu a kad je cijena povećana nisu ih vbacili nego ih prežigosali novom vrijednošću. tako da niste uvijek bili baš sasvim sigurni kolika je cijena karte. Onda, obzirom da su karte imale unaprijed otisnute cijene, vaša "karta" do željenog cilja (ako ste išli na duljoj relaciji, npr. Sošice-Zagreb ili Gornja Vas - Zagreb) se sastojala od više karata raznih vrijednosti i njihov zbroj uglavnom nije odgovarao onom što ste platili. A ako je jedna osoba kupovala karte za više njih, i veselje je bilo veće. Naravno da je vozač zbrojio ukupnu cijenu za sve osobe i onda iz bloka izderao hrpu karata u približnoj vrijednosti po svom nahođenju. Pogađate: kontrole na tim linijama nije bilo. Pa vam je onda, na kraju krajeva, bilo i svejedno - platili ste što ste morali, a ako si je kondukter štogod zadržao... ha, nek mu je.

Iako bi bilo poštenije podijeliti. Tu je Autotrans svjetli primjer. Vozio sam se češće iz Mošćeničke Drage do Lovrana. Karta je koštala 8 dinara. Odmah sam kondukteru rekao relaciju s napomenom: ne trebam kartu - i onda sam paltio samo 5 dinara :D Pošteno! Na tom potezu nije bilo međustanica pa ni kontrola nije imala gdje ući.

Dobro su tržili Croatiatransovci nedjeljom ujutro (linija Zagreb-Pregrada-Straža). Od Čreta dalje, a posebno od Valentinova, bus se napunio kao tramvaj u špici, kondukter je došao otprilike do pola busa, dalje mu se nije dalo gurati, samo je rekao: vi svi tamo otraga, svaki po 5 dinara... lova je išla iz ruke u ruku, od jednog do drugog, uvećavala se (svatko je dodao svoje) i završila kondukteru u džepu.

No, imao je Croatiatrans i jako savjesne konduktere koji su svom poslu pridavali poveliku važnost. Vožnja Maribor-Zagreb. U busu su stolice bile smiješno ispremješane. Brojevi nisu bili po redu. U prvom redu su bili 13-14 i 15-16, u drugom 21-22 i 27-28, u trećem 33-34 i 35-36, u četvrtom 9-10 i (itd). Što je izazvalo konfuziju kod putnika. Uđe, zaleti se gdje misli da je njegovo mjesto koje je rezervirao a kad ono: drugi broj. I sad je strpljivi kondukter svakom ponaosob objašnjavao: Ljudi, ovo je kao u kinu. Zar niste nikad bili u kinu? brojite. Stolice idu: prvi red 1, 2, 3 i 4. Drugi red: 5, 6... I taman kad je završio, eto slijedećeg (zbunjenog) putnika. Pa opet priča ispočetka. Ukrcao sam se u 18:40 i do polaska u 19:00 naslušao se o kinima... :). E, a kad smo krenuli, provjera karata. Neka žena je nije mogla odmah naći a kad ju je našla, mislim da je karta bila izgužvana, čak i malo poderana. I onda smo skoro do Ptuja slušali: kako je vozna karta dokument, kako ljudi ne shvaćaju važnost karte, kako...

Da, karta je važna. Rezervacija također. Relacija: Gozd - Zagreb. Prijevoznik: Creina. S bakom sam se vraćao s ljetovanja a baka je bila jako osjetljiva gdje će sjediti. Tako da je dva tjedna ranije iz hotela naručila rezervaciju za ovu vožnju (rezervacija je stigla iz Kranja, jer se na drugim stanicama ne izdaje). I naše je sjedalo bilo zauzeto. (bus je inače bio popunjen jedva trećinu) Baka je htjela sjesti, čovo se nije htio dignuti - i, da ne duljim, bus je stao a osoblje čovu izbacilo van. Onako, u pustoš :D

Možda se sjetim još nečeg. A vi?

gaspa

Nitko ništa... Il svi uredno i pokorno plaćaju ono što im isto tako uredno izdaju (dakle, uveden je red ?!) il se švercaju :)

A sad nešto sasvim drugo!

Danas se ljudi općenito manje druže, pa slijedom toga vjerojatno i bitno manje zajednički putuju. U moje školsko doba redovno smo organizirali izlete vikendom a za autobusne (i željezničke) karte koristili smo tad čuvene OBJAVE (ima li danas takvo što?)

Dakle, skupi se grupa, kupi formular OBJAVU, upiše imena i prezimena i uvali nekom nadobudnom iz školske organizacije SSOJ (saveza socijalističke omladine Jugoslavije) koji to onda velevažno potpiše i lupi žig školske ćelije te iste SSOJ. I eto ti popusta od 40% :)

A posebno smo obožavali Autotrans. Oni su normalno uzeli u obzir objavu (razliku cijene podmirivala im je, valjda, država) ali davali i svoj popust na grupno putovanje od 30% - dakle, kod njih je popust bio 70% !!! :D
Jednom smo se tako na tu objavu vozili dvojica. Kondukter je sumnjičavo vrtio glavom, ali mi smo uredno bili kupili 5 karata (minimum za sve vrste popusta), s rezervacijama (!), što je još uvijek bilo jeftinije od dvije redovne karte, a kondukteru objasnili da ostalo troje nije došlo iz nama neobjašnjivih razloga

netko

Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Servis

Ništa novo da Autotransovi vozači muljaju sa kartama.

miky

Citat: netko  u Travanj 22, 2008, 11:01:20
Malo zanimljivosti o PLAĆANJU KARATA.
http://www.24sata.hr/index.php?cmd=show_clanak&tekst_id=59296

Ako ništa dao bih malome popust 100% (gratis kartu) zato što mu je mama DOBRA.

narcis

"AUTOTRANS" Brzo - Udobno - Sigurno