Mediteran Express, Budva (ex Olimpia Express)

Autor erobuss, Lipanj 21, 2008, 18:53:02

arsenal

Dio voznog parka prebacen je na firmu "GSB travel" Budva kojoj su vlasnici isti kao i "Olimpiji". EVo ga isuzu citibus gbr 31 koji je vec dobio oznaku novog operatera.

Uploaded with ImageShack.us

Tomek

arsenal

GSB brendiran mali sanos.

Uploaded with ImageShack.us

arsenal

Galeb

arsenal

arsenal

stf_petar

Nešić

Skoro sam negde u CG čuo da su veoma neodgovorni.. vozili neku ekskurziju i devojka morala u WC, rekla vozaču da stane negde na pumpu da se olakša ali jok.. pošto je dete dugo trpelo naravno u autobusu se uneredila i vozač ustao ne znam tačno šta je bilo ali znam da je tražio 100 evra za čišćenje sedišta.. Daleko su od ozbiljne firme!

5AR

Paško

Sedam dana, od 17. do 24. kolovoza sam bio u Crnoj Gori, točnije u jednom selu pokraj Bara. Naravno, zato sam bio i u Baru puno puta pa sam poslikao i autobuse tamo.

Uglavnom, JGP u Baru obavljaju dvije firme; GSB travel i Mediteran express Budva. Ironično je da mnogi autobusi koji nemaju veze s gradskim prijevozom nose natpis GSB travel na sebi. Autobusi i jedne i druge firme imaju BD (Budva) registracije i čini se da su jedna te ista firma po garažnim brojevima, samim autobusima, a i web stranici. Izgleda da je brend "Olimpia express" potpuno napušten.

Nije mi se svidjela organizacija JGP-a u Baru. Meni on uopće nije trebao, ali turistu neće biti drago ono što (ne) vidi ako mu slučajno zatreba koji autobus. Većina linija nema broj, a njihove trase pišu na papirima s vrlo malim slovima koje su često jako teško čitljive. Pokušao sam negdje u gradu pronaći vozni red, ali ništa. Ili nikad nije postavljen, ili su ga vandali skinuli sa stanica. O internetu da ne govorim. Na web stranicama ni spomena o bilo kakvim linijama. Koliko sam primijetio, krug s nekom linijom traje otprilike 50 minuta, s nekima manje. Bar je mali grad {općina Bar, koja uključuje Sutomore i ostala mala mjesta sveukupno ima 42 tisuće, a sam Bar 18 tisuća stanovnika}, ali nekog reda treba biti.

Od autobusa dviju, tj. jedne firme sam u gradu uglavnom vidio Isuzue i Sanose, a King Longove u turizmu.

King Longovi:
10

11

11 zguza

Isuzui:
19 nisam dobro ulovio

12, čini mi se da je linija bila Stari Bar-Poslovni centar

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

I onda dolazimo do nečega čega nema u Hrvatskoj, a to su Sanosi S 213. To su autobusi koji svojim izgledom, ne računajući zadnji kraj, ne zaostaju previše za velikim proizvođačima (proizvodnja je počela 2005., a ne znam po kakvim licencama su rađeni). Još uvijek je unutra loša, lomljiva plastika (stolice kao u splitskim Sanosima), bučni su i instrument ploča je zastarjela.
Svejedno, to su autobusi za lokalno tržište (Srbija, Crna Gora i, naravno, Makedonija) koji nemaju, tj. nisu imali (mislim da se više ne rade) velike šanse za dalji izvoz. Unutra je DAF-ov motor od 310 konja.

21

24 (na ovim slikama vozi na liniji Mediteran expressa što je još jedan pokazatelj da su iste firme)

35

36 kod stare robne kuće
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

the_rocker

Pozdrav,
Naletio sam na ovu temu slucajno kada sam pretrazivao net iako odavno nije aktivna morao sam da odgovorim na nju.
Ja sam radio u ovoj firmi (u barskom dijelu) kao kondukter u sezoni i iz iskustva vam mogu reci sve i o njihovim autobusima a i strukturi firme.
Ova se firma u pocetku zvala "Olimpia Express" pa je preimenovana u "GSB" i podeljena na GSB Bar i GSB Budva, ali ni to ime nije dugo trajalo vec ga je zamijenilo novo ime "Mediteran Express".
Firma je u velikim problemima narocito ispostava u Baru gdje se trude da odrze firmu aktivnom uz velike probleme sa voznim parkom i dugovanjima.
U Sezoni smo u voznom parku imali jedva 3 ispravna sanosa i 2 "turisticka" isuzi-ja koja su takodje koriscena za gradski prevoz desavalo se da nekad liniju radimo i sa sprinterom a nekad smo morali da iskljucimo liniju dok se autobus ne osposobi. Desavalo se cak i da king long autobus upadne na liniju gradskog prevoza i to king longovi sa oznakom 10 i 11. od isuzija korisceni su u pocetku 14 i 19 a kasnije je 14-ticu zamijenila 12-tica. Od sanosa tu su bili 21, 24, 26 kasnije su kupljeni 35 i 36 od neke beogradske firme imali smo i 23 ali ona nije bila u voznom stanju a i dalje je tako. Iako ovdje stoji da je bilo 7 autobusa rijetko se desavalo da je ispravno svih 7. 35-tici je ubrzo nakon dolaska crkao motor pa je bila dugo van upotrebe. 36 se pokazala kao solidan autobus bez nekih vecih mana.
Zahvaljujuci kvalitetu sanos autobusa uspjeli smo da izguramo sezonu jer su nam 2 sanosa radila od 05:00 ujutru do 02:00 poslije ponoci samo se posada mijenjala i tako svaki dan.
Iskreno se divim ljudima iz uprave ispostave firme u Baru kako su uspjeli i kako jos uspjevaju da odrze firmu na nogama.

arsenal

arsenal