230 A 12

Autor Shole, Ožujak 24, 2009, 13:11:24

Shole

damir fido

O njemu nema nista,da nije rijec o modelu koji se moze vidjeti u istorijatu Trans Turista od djeda Alje(561-17) a ima i jedna moja sa znakom Magirusa.Ja sam bio siguran da su njemacki original,ali nisam ga uspio pronaci ni na jednoj njemackoj stranici a i monoplan je pretpostavio da ih je sklapala Automontaza.Nije ih bas previse bilo u Jugoslaviji,koliko se sjecam a Tuzla je imala 20,mozda najvise.Nema ga ni na forumu.Instrument tabla mu je bila drugacija od ostalih TAM modela,imao je volan sa 3 precke i pedale kvacila i kocnice su mu isle direktno u pod,nisu bile polozene.Ima li ko vise informacija,ko je zaista sklapao,koliko je proizvedeno i slicno,nadam se da ce starije kolege forumasi imati vise informacija a ja cu jos slika pokusati nabaviti,posto jos ima dosta starih vozaca koji su ih kod nas vozili.

manoplan

Evo napokon i slika ovog dosta rijetkog modela. Jedna je već bila na forumu, ali ne u ovoj temi.

Dakle, TAM 230 A 12

Druga je iz Čazmine monografije

Shole

Svaka čast,  stvarno rariteti.  Jedino se sjećam da smo imali onu slovenskog prijevoznika ispred nekog planinarskog doma.

minimoto

Lp
Stavarno dobre slike, takve do sada nismo imali. Menije bio tada to jedan najdražih avtobusa Sem takoj popravi napake na svom modelu zas Vbus.
Pozdrav

damir fido

Citat: damir fdido  u Prosinac 30, 2010, 23:53:08
O njemu nema nista,da nije rijec o modelu koji se moze vidjeti u istorijatu Trans Turista od djeda Alje(561-17) a ima i jedna moja sa znakom Magirusa.Ja sam bio siguran da su njemacki original,ali nisam ga uspio pronaci ni na jednoj njemackoj stranici a i monoplan je pretpostavio da ih je sklapala Automontaza.Nije ih bas previse bilo u Jugoslaviji,koliko se sjecam a Tuzla je imala 20,mozda najvise.Nema ga ni na forumu.Instrument tabla mu je bila drugacija od ostalih TAM modela,imao je volan sa 3 precke i pedale kvacila i kocnice su mu isle direktno u pod,nisu bile polozene.Ima li ko vise informacija,ko je zaista sklapao,koliko je proizvedeno i slicno,nadam se da ce starije kolege forumasi imati vise informacija a ja cu jos slika pokusati nabaviti,posto jos ima dosta starih vozaca koji su ih kod nas vozili.

samo da ne bude zabune,ovaj na kojeg sam ja mislio u svom citatu nije ovaj koji je postavljen u zadnjim postovima iako se i njih sjecam i da i oni su bili 230 A 12.Ja sam mislio na ove.

http://i53.tinypic.com/2wbyo2t.jpg

nekako je ponajvise podsjecao na AS 3500,imao je citav prednji dio zaobljen kao i on,nazad je gornji dio tj podrucje zadnje sajbe bio u koso,imao je 3 svijetleca tijela nazad ali je bio dosta duzi od AS 3500 a sasija i motor su mu bili iz Njemacke a sklapala ih je Automontaza.Na njima nije pisao model ali je bila ona raketa Magirusova a sigurno su imali 232 KS pa sam se i nasao u ovoj temi.

conecto

Ta "Magirusova raketa" zapravo simbolizira katedralu u Ulmu, grada u kojem je i Magirus.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Mislim da su ti sklapani po licenci Magirusovog modela 230L120, da bi se poslije prešlo na vlastiti model 230A12 koji je bio vrlo sličan.  Pa uostalom i TAM-obi kamioni tipa 4500 i sl. su bili prekopirani Magirusovi

Depp500

8) Sjećam se da su "Brioni"imali 230-tke, vozio sam se na njihovoj liniji iz Pule za Zagreb na prelasku 70-ih na 80-te.... Jednako kao i prije njih njegovog prethodnika, kojeg je imao i Autotrans, Magirus Deutza s početka 70-ih.
farewell America

damir fido

Evo na fb grupi Trans Turista sam nasao još jednu sliku ovog modela kojeg sam spominjao.Malo se vidi desna strana i uocljive su razlike u odnosu na 230 A 12.Znaci veoma slican AS 3500 ali u to vrijeme autobus više klase.

propratni tekst uz sliku.

Citat:REŠAD NUKIć, VOZAČ »MEĐU-GRADSKOG SAOBRAĆAJA«, SA AUTOBUSOM OSTVARIO NEZABILJEŽEN PODVIG
PREVALIO MILIJUON KILOMETARA
Magirus TZ 561-19, ostaće zlatnim slovima upisan u anale OOUR-a »Međugradski saobraćaj«, a njegov vozač Rešad Nukić, biće zapamćen po tome što je prvi u kolektivu uspio bez opravki na motoru autobusa prevaliti oko milion kilometara. Od prve registracije, 29. aprila 1976. godine do danas autobus je, pod sigurnom i stručnom rukom vrsnog majstora Rešada Nukića. prešao 984.620 kilometara, prokrstarivši sve evropske metropole od Atine do Pariza.