ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

Ivan

Mislim da se treba naći neki drugi sistem za računanje zona jer ovog 1+1+1 gotovo nigdje nema, sad je ovako ZET postao dosta skuplji i od Samoborčeka, treba se zamislit... ::|

Shole

Ček malo, ispričavam se što mi je to promaklo, al dal sam dobro razumio:  nema više npr 1. zona 10kn,  2. zona 13 kn ?

sokre

Svaka zona košta isto. Ako se prelazi u drugu zonu, plaća se još jedna karta.

Koliko se zona prelazi, toliko se karata kupuje.

Po noći je cijena karte dupla.

Ne sjećam se više, ali nekada su postojale (možda ih ima i danas), karta sa više zona.

Ne znam koliko takva kombinacija košta.

A tu je i dnevna karta.

Ivan

Citat: sokre  u Veljača 29, 2012, 15:36:37
Svaka zona košta isto. Ako se prelazi u drugu zonu, plaća se još jedna karta.

Koliko se zona prelazi, toliko se karata kupuje.

Po noći je cijena karte dupla.

Ne sjećam se više, ali nekada su postojale (možda ih ima i danas), karta sa više zona.

Ne znam koliko takva kombinacija košta.

A tu je i dnevna karta.
Joj, sad si sve zabrljao osim za noćni prijevoz. Ne treba kupovati dodatne karte, postoje karte za više zona, od jedne do četiri, i uvijek su postojale (do prije par godina zapravo samo 1-3 iako je bilo 5 zona). Dnevna karta je uvijek bila i još je samo za prvu zonu.

@ shole ne da nema više, nego nije ni bilo barem otkad se ja sjećam (od ranih 90-ih), dodatne zone nisu ništa jeftinije, za dodatnu zonu se samo zbraja cijena prve. Možda se dosad još moglo ovo izdržati uz kupnju karte izvan vozila, no sad su postale užasno skupe i mislim da treba razmišljati o promjeni modela...

Shole

To mi je full čudno jer je kod nas u Rijeci najnormalnije da su cijene ( i u vozilu i na kiosku)  eksponencijalno jeftinije.  Čim se duže voziš karta je jeftinija po kilometru. Naravno da ima iznimaka ako koristiš par stanica na prijelazu zone.   1 zona je 10KN,  dvije su 13,  tri 16, četiri 20 kuna, pet 24 (ukinuta nedavno).  Tako da je praktički 4 zona sa 40 km u jednom pravcu "samo" duplo skuplja od lokala u prvoj zoni

tramvajac 92

Evo tu je cjenik, pa.. http://www.zet.hr/media/145175/zetcjenik2012.pdf
Za pokaze se primjenjuje od sutra.
Za vrijednosne karte do kraja tjedna
A za papirnate? Dok traju zalihe pretpostavljam.. (molim odgovor službenog osoblja, oni najbolje znaju pravila igre u svojoj firmi) Ali pazi ovo: Autobusna linija Mihaljevac – Sljeme od ponedjeljka, 10. siječnja 2011. godine više neće biti u sustavu redovne linije na kojoj se primjenjuje tarifa prve zone.

S obzirom na to da autobusi zamjenjuju žičaru, vožnja će se naplaćivati 11 kuna u jednom smjeru, odnosno 20 kuna za oba smjera.

Karta kupljena kod vozača=15 kn, povratna (nazovi je tak) 30 kn. Dakle, najjeftinija vožnja je za Sljeme..  ;D

Mirta

Ovo je karneval na zagrebački način. ZET nije dosad ozbiljno ni pokušao stati na rep švercerima. Sve najave pooštrene kontrole ostale su samo na najavama. Ili će se od će sutra možda pojačati kontrola? S onim tisućama ,,obučenih" zaposlenika koji su suvišni u Holdingu?
Prigovara se da penzići svojim svakodnevnim nepotrebnim muvanjem po gradu ometaju javni gradski prijevoz. A u busu slušam njihove komentare: ,,Pretplatna karta mi ode drastično gore. Pak mi ne treba. Za 15 kn ZET-ove karte jemput tjedno si nakrcam cekere na Britancu, pozovem taksi Cammeo i taj me za te peneze preveze na breg do doma".
Provjerila, 5 autobusnih stanica od  Britanca!
A što će zaposleni i školarci? Platiti što ZET traži. Švercanje se ne isplati (bude li kontrole).
Nikad ne reci:"Nikad!".

tamlover

Švercanje ne da se ne isplati nego će ga biti više nego ikad prije. Pa čak i da kontrola postane efikasna izvjesno je da ZET s ovim poskupljenjem neće izać iz svojih dubioza. Ovo s cijenama zona koje sad postaju bezobrazno skupe je dokaz da oni nisu ništa isplanirali, ništa poduzeli da svoju uslugu učine plativom. Oni ne znaju koliko imaju putnika, nemaju pojma koji postotak srednjoškolaca kupuje pokaze. Budale su računale na temelju sadašnjih prihoda od prodaje karata 50-postotno poskupljenje (prosjek svih karata) i uopće im nije trebala kontrola ni povećanje prodaje karata. Sad su dobili 29 posto i neće im bit dosta. Vidjet ćete - učinak nula bodova. Baričević je simpatičan čovjek, ali katastrofalno nesposoban. Uveli su validatore s jednom jedinom pobudom - da broje putnike, a s obzirom da danas od 100 posto putnika koji uđu na stanici u tramvaj njih možda 10 posto validira kartu znači da su totalni promašaj. Kažu počet će ih koristit pametnije kad prestane švercanje i kad će imat točan broj putnika na svakoj stanici u gradu  ;D Ali neko pametan će ih valjda jednom iskoristiti da ponudi spektar karata različitog vremenskog trajanja pa da vožnju od 10 minuta platiš par kuna, pa da se onda s kartom kupljenom na sat i pol putnici zaista i voze ako za to imaju potrebe, a onda ju i plate pa i 15 kuna. Zamislite koji bi vas taksi vozio tako dugo ili čekao tako dugo za tako malo novaca. Ukidaju papirnatu kartu a pretplatnu moraš na kiosku platit 50 kn koliko neki mjesečno troše na mobitel. Eee, al kad kartu naplate 20 kuna a ona realno košta par kuna. Kaže diša da ljudi moraju pazit na kartu, a više će pazit ako je 20 kuna nego da je đabe. Imamo sve novo, a sve nakon Julijusa je nazadovanje u promišljanju JGP-a. Fuj. Da mi nije žao šofera, mehaničara i čistačica poželio bi da sutra ZET propadne!
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

221

Slažem se sa svim što je napisao tamlover i još bi dodao sljedeće: ovo poskupljenje je, među ostalim, i plaćanje populističkih poteza našeg vrlog gradonačelnika, koji je u silnoj želji dobivanja glasova, omogućio besplatan prijevoz gotovo svima.

E pa dragi g. Bandiću, poslat ću ti račun za mjesečni pokaz, uz obećanje da ćeš dobiti moj glas na sljedećim izborima. Jer, ako je moglo tada, zašto ne bi moglo i sada?  mad057

tamlover

Citat: GT-R  u Ožujak 06, 2012, 21:27:16
Mislim da to još uvjek nema neke koristi kad većina vozača otvara sva moguća vrata da putnici što prije uđu, a oni svi trče na zadnja ili druga vrata, nedaj Bože uć na prva.
Nesjećam se kada me je zadnji puta vozač pustio samo na prva vrata, ali se sjećam kakve onda gužve nastanu dok jedan po jedan se prijavi, ili kupi kartu pa štanca, onda bus dosta kasni, pa većina vozača to ne prakticira. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati.
Ali ako su sva 4 validatora (tj. 3 ako je solaš) u busu, onda bi u pravilu trebali putnici ulaziti na svim vratima kao u tramvajima, zar ne? Ovako ispada da su bezveze postavljeni.
Po mom mišljenju trebalo je staviti samo validator na prva vrata, kao što je bio stari uređaj za štancanje karata, ovo nema smisla.

U drugoj temi raspravlja se o otvaranju samo prvih vrata, a da tamo ne bude OT pišem ovdje. Fascinira me kako se lako zaboravi sve što je nekad bilo potrebno napraviti ili pogotovo platiti jednom kada ti netko omogući da to ne radiš ili ne plaćaš. Sredinom i krajem 90.-ih otvarala su se isključivo prva vrata, pojedini šoferi su tada bolesno pedantno pregledavali karte, ljudima su se nosevi zatvarali s vratima ako bi se pokušali ugurati u bus na neka druga vrata osim prvih... Onda se prvo s tim malo olabavilo negdje samim krajem 90.-ih i početkom 2000.-ih, al se sjećam perioda kada se skoro svaki mjesec jednom ili više puta događalo da se iznenada opet otvaraju samo prva vrata. I to svi - bez iznimke. Ovih dana piše negdje ZET-ovi autobusi otvaraju samo prva vrata - prođem Glavni kolodvor, Heinzelovu i samo na liniji 218 s GK šofer je gledao karte (nisam se vozio nego sam prošao cijeli terminal). Ne znam je li to sad na izbor vozačima kako će radit ili postoji naputak, boje li se u ZET-u ljutih korisnika ili čega, ali i prije se puno ljudi vozilo, čekalo se na prvim vratima i nije se kasnilo! Slažem se da bi validatore zbog svega što sam napisao trebalo ostaviti samo naprijed.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

421

@ tamlover
Iznio si mnogo netočnosti, što se  na ovako profiliranom forumu ne bi smjelo događati!
1. .."koji postotak srednjoškolaca kupuje pokaze ."
POKAZ od 01.01.2012. ne postoji! Postoje dvije vrste eKarata: pretplatna karta sa slikom (godišnja,mjesečna i besplatna za: radnike, osnovnoškolce, srednjoškolce,studente, umirovljenike, darivatelje krvi TE vrijednosna za ostale kategorije putnika.
Znači namjera je ZET-a usmjeriti korisnike na eKarte sa svrhom naplate karte prislanjanjem uz validator (usput se vrši navedeno brojanje putnika po navedenim kategorijama radi dobivanja određenih podataka o navikama korisnika, statusu, vremenu korištenja itd).To je razlogom što je papirnata karta u vozilima 15 kn- destimulacija kupnje u njemu koju ,nažalost,korisnici još nisu prepoznali.
2."ZET s ovim poskupljenjem neće izać iz svojih dubioza."
U njih nije ušao svojom voljom već radi i zbog gradonačelnika koji plaća razliku u cijeni do ekonomske cijene temeljem  svoje vlastite procjene, ne temeljem relevantnih podataka.Kad se ZET drznuo naplatiti  prijevoz za Dan mrtvih, veliki dobročinitelj onemogućio je ZET-u zaradu pa je stanje takvo kakvo jest.
3."pa da vožnju od 10 minuta platiš par kuna"
Zanimljiv način naplate vožnje-vremenski! Zašto ne koliko stanica se čovjek vozi ili kilometara? eKartice i tehnika imaju mogućnosti takve naplate , ali su putnici još u pelenama s takvim načinom razmišljanja.Tek kad apsolviraju validiranje pri ulazu, ako se žele voziti određeni broj stanica, morali bi se validirati i pri izlazu.Nije li to (još) prekomplicirano za njih? Vjerujem da će to uskoro biti moguće.
4."Ukidaju papirnatu kartu a pretplatnu moraš na kiosku platit 50 kn koliko neki mjesečno troše na mobitel"
Nitko ne ukida papirnatu kartu, ali tehnika i tehnologija grabi naprijed.Čipovi unutar eKartice puno toga mogu zapamtiti, samo ih treba nafilati podatcima.BTW eKartica za vrijednosnu kartu je besplatna, i korisnik odabire koliko će uplatiti na nju!
5.Julijus nije završio započeto. Nažalost! Da je on ostao ,ovakve stvari jamačno se ne bi događale. Nažalost, politika je bila (pre)jaka!
@tramvajac 92
Stare papirnate karte vrijede do travnja.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Ajme, čemu vikanje? ???

Ne vidim da je tamlover u nečemu bitnom poriješio, čemu ovo tjeranje maka na konac?? Mislim da "mjesečne (godišnje) kupone na preplatnoj karti sa slikom" (koji bog bi ih ovako zvao u razgovoru?) i dalje kolokvijalno možemo zvati "pokaz" jer se u principu ništa nije promijenilo osim što je karta digitalizirana, a ni prije se ništa nije zvalo pokaz nego "iskaznica za mjesečnu pokaznu kartu" + "mjesečni kupon", "godišnja karta", "godišnja studentska iskaznica" ili kako već koja.

Ovo sa minutama ili udaljenosti u obračunu su sve zasad teze, zašto bi tamlovera trebalo ispravljati kad jednako samo teoretizira? Slažem se da je sa udaljenosti bolje, oboje je tehnički moguće, ali trenutno niti jedno nije u upotrebi niti najavljeno za uvođenje u doglednom vremenu.

Što se tiče naplate vrijednosne karte, prije se naplaćivala 50 kn sa 30 kn za vožnju, dakle sama plastika koštala je 20 kn, sada više ne piše koliko košta ali piše da se kupuje, nitko iz ZET-a dosad nije rekao da je plaćanje plastike ukinuto...

421

Boldano je vikanje? Hm!
Zbog kolokvijalnog naziva koji Ti i stupidni novinari (još) uvijek koristite i promovirate, moji kolege i ja imamo mnogo problema na svom radnom mjestu!
Pokazna karta (kolokvijalno POKAZ )  se sastojao od iskaznice sa slikom i MARKICE za tekuću godinu ili mjesec (ne i :"iskaznice za mjesečnu pokaznu kartu" + "mjesečni kupon"), te se pri ulasku/kontroli POKAZIVAO ovlaštenim osobama.Vizualnom provjerom slike i markice na njoj ( tekuća godina ili mjesec) olakšavao se posao navedenim osobama u slučajevima kontrole i ubrzavala izmjena putnika u vozilu.
Uvođenjem eKartica SVI korisnici će morati biti u sistemu pa više neće biti moguće malverzacije s godišnjim ili mjesečnim markicama(MUP,preprodaji markica i "markica" ispred ZET-a itd) pa više ne vrijede i službene iskaznice, vojne iskaznice ili neki drugi službeni ID.
Bitno se promijenio i način rada: putnici su se dužni validirati pri ulasku u vozilo prislanjanjem kartice uz validator tako da vozač više nema potrebe gledati eKartu sa slikom jer ne vidi ono najbitnije što se sad skriva u čipu eKartice, znači kontrola je elektronska putem elektroničkih uređaja( validator ili dlanovnik kontrolora). Krajnji cilj eKartica je bolja naplata, elektronička kontrola i praćenje navika putnika radi poboljšanja u prijevozu.
E sad ako je Tebi to isto, ako  moje argumente ne  smatraš  vjerodostojnima ,tad imaš problem. Ako Ti tako razmišljaš ,kako tek onda razmišlja prosječni polupismeni,nezainteresirani ,frustrirani,nezaposleni korisnik?
Ili si pobornik ovakvih rješenja i krivih informacija od strane neobaviještenih novinara:
http://www.presscut.hr/web%20Sharing%20ZON%5C03-2012%5C09-03-2012/Novosti/Presscut_12197394.pdf
http://www.presscut.hr/web%20Sharing%20ZON%5C03-2012%5C09-03-2012/Jutarnji%20list%20večernje%20izdanje/Presscut_12195737.pdf
Ante s Prometnog faksa se školuje e da bi riješio ovaj problem!
http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/u-redovima-se-ceka-za-pokaz-po-staroj-cijeni_316654
http://www.jutarnji.hr/milan-bandic-dopustio-poskupljenja--umirovljenici-ce-karte-za-zet-placati-120-kuna--radnicki-pokaz-kostat-ce-360-kuna--raste-i-cijena-vode-/1009963/
http://www.presscut.hr/web%20Sharing%20ZON%5C02-2012%5C22-02-2012/Večernji%20list%20-%20Plavi/Presscut_12150317.pdf
I na kraju, umjesto da putnici reagiraju na "švercere" koji ih kradu neplaćanjem karte i čine ih glupanima, krivac je uvijek ZET i njihovi zaposlenici koji rade u doista teškim uvjetima zbog ovakvih  huškačkih tekstova uperenih ka njima.
Tko je napisao ijedan afirmativni tekst o benefitima eKartice kako bi korisnicima objasnio načine korištenja?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Ja ne promoviram ništa zajedno sa novinarima pa ne vidim gdje vidiš vezu, i baš me zanima koliko Tvojih kolega to i dalje zove "pokaz".

Tjeraš mak na konac sa elektronikom i neke stvari ovdje si napisao jako čudno i pomalo besmisleno (bez uvrede), mislim da su ljudi dosad shvatili kako validirati kartu (a pogotovo na ovom forumu ne treba objasniti da se validacija vrši prislanjanjem kartice na validator itd.) jer ipak nisu baš tako retardirani niti više mogu dobiti papirnatu markicu i ne znam što tu novinari promoviraju da vam radi probleme sa validacijom čak i ako već pišu druge gluposti o švercanju, a uopće mi nije jasno kakva je to sad samo elektronska kontrola bez vozača ili kontrolora koji gleda kartu? Samo je kupon na karti digitalan umjesto papirnat, a kad bi bilo kako Ti pišeš da "nema potrebe gledati eKartu sa slikom" i da to sad radi validator ili dlanovnik kontrolora pola onih koji kupuju opći pokaz bi moglo uzeti nekom nezaposlenom ili penzioneru (bračnom partneru, prijatelju, baki, dedi, susjedu) koji ostaje doma ili djetetu koje ide u školu sto metara dalje kartu sa povlasticom i Bog te veselio.

Ivan

A što se tiče prosječnog frustriranog korisnika i njegovih rješenja, mogu suosjećati i vidim po čemu je ideja ostavljanja ZET-a u korist pješačenja, bicikla ili automobila prilično stvarno rješenje, zašto bi svi ovi novinski naslovi bili glupost ako prenose istinu? Tko god da je kriv za ovo stanje, cijene su strašne za hrvatske pojmove i ne vidim što bi novinari trebali oko toga raditi, lagati da sve cvjeta, raditi bepslatnu reklamu? Što se tiče švercanja oni koji su odgovorni za firmu su krivi zašto je toliko rašireno, zašto su maknuti aparati od vozača, uvedena idiotna SMS naplata i slično (ne želim slušati o mentalitetu i sličnim floskulama, probajte se švercati u Sarajevu ili Rijeci pa recite kako ste prošli...), a naravno da je za određeni dio stanovništvo sad frustracija ako postaje teže prošvercat se, vraćanjem normalnog stanja tome može doći na kraj, jedino što se ne može naplatiti milijune koji su ovih godina izgubljeni pa zato oni koji plaćaju (pa tako i ja) sad moraju iz svog džepa nadoknađivati tuđu neodgovornost i bahatost.