ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

421

Kad bi sjeo i sjedio na mome mjestu samo tjedan dana, promijenio bi mišljenje!Nedavno sam vozio  kockicu na liniji 221 i dan danas  *nakon 16 godina * ima krkana koji ne znaju otvoriti treća ili četvrta vrata, nego pritišću "STOP" umjesto "VRATA"!
Koji je novinar napisao kako se koristi eKarta, koji se (po Tebi i dalje nazivlje POKAZ, a time dovode čitatelje u zabludu jer oni još uvijek misle da vozaču prilikom ulaska trebaju pokazivati kartu umjesto:http://www.zet.hr/cijene-i-vrste-karata/zet-kartica.aspx-)"Korisnici pretplatnih i vrijednosnih karata obavezni su prijaviti se prilikom svakog ulaska u vozilo prislanjanjem kartice uz uređaj za registraciju. Nakon prijave na zaslonu aparata pojavit će se obavijest o valjanosti karte."
Gdje tu piše POKAŽITE kartu vozaču, pa se validirajte?
Manje komunikacije putnik-vozač, manja mogućnost ekscesa,manje stresa vozaču,više koncentracije za vožnju i pružanje usluga putnicima te najbitnije: zadovoljstvo i OSMJEH prema korisniku!
Preduvjet: poznavanje korištenja eKartice(  po Tebi :kolokvijalno-pokaza!)
Iz mog iskustva ljudi ne znaju koristiti kartu, nisu obaviješteni o svojoj obvezi validiranja. Dobar dio prislanja papirnate i eKartice na display misleći da radi kako treba! Ne nisu retardirani! Već lijeni i neobaviješteni!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Pa znači onda vozač ne treba vidjeti sliku, iako je slika na karti? Onda ne moram ni vadit karticu iz novčanika, samo dobit zeleno (npr. karticom pokojne susjede)? Ne razumijem o čemu pričamo ako će argumenti dalje ići ovako, a što se tiče terminologije, to je i dalje pokaz ili pokazna karta i bio bi i da nema sliku (kojom postaje pokaz u još stvarnijem smislu riječi jer sliku baš treba pokazati da bi se utvrdio identitet korisnika), a različit je od bivšeg pokaza jedino jer je kupon elektronski, ne papirnat...

evo definicija pokaza iz Anićevog rječnika, ako se netko eventualno ne slaže neka se javi kroatističkim autoritetima
pókaz m
1.    kartica koja služi kao vozna karta i pretplata na vožnju tramvajem i drugim prijevoznim sredstvom

a cilj daljnje rasprave ne vidim, jedino ako netko misli da se trebamo složiti da je u redu probat nać najbližu osobu sa povlasticom i švercat se do mile volje, ili da eKarta nije pokaz dok je pokaz ovo što stoji u rječničkoj definiciji, mislim da ni jedno ni drugo nije slučaj.

Što se tiče sustava, poneko nerazumijevanje ćete pretrpit dok se ljudi navikavaju na validaciju, nisam ni sumnjao, ali ne bih dramatizirao...

421

Vidim putovao si izvan RH, pa znaš kako ljudi koriste elektronske kartice. Svakako ne ovako kao kod nas!
Kako je ovo prijelazni period za učenje korištenja eKartica, očekujem potpuno razumijevanje korištenja za 20-25 godina jer "poneko nerazumijevanje" oko najbanalnije stvari-otvaranje vrata traje od 1995 (u našem slučaju) i još nije gotovo.
Korištenje tuđe kartice poistovjetio bih s falsificiranim markicama koje su otkrivane tijekom korištenja.Toga će uvijek biti jer je teško živjeti po pravilima, već je lakše naći modus kako izbjeći zakon(e) u čemu smo majstori!
Možeš citirati Anića i autoritete, ali na bivšim ( kolokvijalno) POKAZIMA  pisalo je iskaznica i markica, dok na EKarticama piše Pretplatna karta i vrijednosna karta. Korištenje tuđe eKartice mogući je problem, ali sličnih problema bilo je s krivotvorenjem iskaznicama i markicama, ali u konačnici podaci uneseni u sustav neće biti točni,nemoguće da će duži vremenski period student koristiti osnovnoškolsku kartu, zato se i karta izdaje na 3,5 godine to jest godišnja vrijedi godinu dana,a mjesečna od 1-31 tekućeg mjeseca. Znači, mogućnosti otkrivanja elektronskim putem su daleko veće no prije.

Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

221

Karta se mora platiti! Ali, koliko? Koliki je to iznos, da ja kao korisnik sustava prijevoza znam, da ta cijena odgovara stvarnom trošku vožnje i da njome ne pokrivam nečiju neukost, bahatost, neplansko trošenje novca i plaćanje prijašnjih podilaženja raznim interesnim skupinama?
Kao korisnik usluga ZET-a, jedne od podružnica ZG Holdinga, i kao osoba koja plaća kartu, imam pravo pitati sljedeće:
Što je napravljeno u racionalizaciji poslovanja ZET-a, Vodovoda, te općenito Holdinga?
Gdje su pojeftinjenja koja su trebala uslijediti racionalizacijom poslovanja Holdinga?
Je li se zna kamo ode svaka kuna koju dobije ZET od NAS građana??? Isto vrijedi i za ostale podružnice, većinom gubitaše.

Ne može se ucjenjivati građane visokim cijenama!
Ne može se neprofesionalnost, netransparentnost, nesposobnost u poslovanju prebijati preko građana ovoga grada!

Na pitanje Čoviću, zašto se umjesto poskupljenja nije napravilo reda u poslovanju ZET-a, on odgovara ''da ne bi bilo dobro raditi salto mortale''??!!!
To je odgovor direktora Holdinga??

Blago ZET-u ako su mu šverceri najveći problem!  >hammer<

tamlover

Za mene će uvijek postojati pokaz, kao i za većinu onih koji su odrasli u ovom gradu i ZET-ov pokaz koristili puno prije osobne karte... Da ga danas treba validirati isto tako znam, ali po meni validacija je samo nadogradnja sustava koji bi trebao funkcionirati onako kako ga ja poznajem otprilike jednako dugo koliko poznajem i sebe  ;D prilikom ulaska u bus vadim pokaz pokazujem vozaču i validiram. Gleda li on mene ili ne gleda uopće me ne zanima, kao što me ni nekad nije zanimalo je li me pogledao ili nije.
No, Ivan je dobro rekao - tjeranje maka na konac...
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

sokre

Možda bi bilo dobro stišati validatore - ovako cijeli bus zna da sam validirao karticu..

A kada to napravim, pola busa misli da sam kontrola karata..

Zašto je uopće bitno validirati karticu ako sam kupio godišnju kartu?

Znači li to da ako se ne prijavim na ulasku, da se zapravo švercam?

tamlover

Citat: sokre  u Ožujak 11, 2012, 13:59:55

Zanimljivo pitanje...
Teoretski ti si unaprijed platio sve svoje vožnje ZET-om za određeno razdoblje i niko ti ne može reći da se švercaš.
Negdje sam već napisao da je svima u vodstvu ZET-a validator uglavnom u rečenicama zajedno s brojanjem putnika na linijama kako bi se prema tome utvrdila potreba za smanjenjem ili povećanjem frekvencije polazaka ili čak isplativost linije. Tebi je, a i svim ostalim putnicima u interesu da validiraš kartu kako bi sačuvao taj polazak s kojim se voziš - kažu u ZET-u.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

GT-R

Vezano za kockice. Svaki dan viđam ljude koji neznaju otvoriti vrata pa se deru "vrata" ili trče na druga vrata.
Zbunjuće je što je samo s lijeve strane tipka za otvaranje vrata (koja kada se stisne ujedno služi i kao stop), a s desne strane je samo stop. Zašto je to tako? (Slično imaju i Citelisi, samo što oni imaju još gluplju stvar tako da je s lijeve strane i stop i tipka za otvaranje vrata).
Nažalost naši građani neraspozanju razlike između buseva osim "novi" i "stari", pa tako nemaju pojma kako se na kojemu otvaraju vrata, a mislim da na kockicama dodadno zbunjuje ona naljepnica baš kod tipke stop na kojoj piše "ukoliko želite izaći na stajalištu pritisnite tipku stop".

421

Citat: sokre  u Ožujak 11, 2012, 13:59:55
Službeni glasnik grada Zagreba  broj 15 od 28. rujna 2011.

Odredbe za primjenu Cjenika za prijevoz putnika i prtljage u javnom prometu na području Grada Zagreba

V. PRETPLATNE KARTE

12. Pretplatna karta je plastična beskontaktna vozna karta s ugrađenim čipom i utisnutim sljedećim podacima na karti: naziv prijevoznika, grb Grada Zagreba, ime i prezime i fotografiju korisnika te serijski broj karte. Prenosiva pretplatna karta izdaje se bez fotografije i imena korisnika. U čip pretplatne karte se elektronički pohranjuju podaci sukladno točki 16. Cjenika ZET-a.

Pri ulasku u vozilo ZET-a putnik je dužan registrirati se prislanjanjem pretplatne karte na uređaj za registraciju karata. Pretplatna karta koja nije uredno registrirana smatra se neispravnom voznom kartom.

Valjanost karte potvrđuje se kratkim zvučnim signalom te zelenim svjetlom i porukom na zaslonu uređaja.

Ako je karta neispravna, oglasit će se zvučni alarm te upaliti crveno svjetlo i poruka na zaslonu uređaja.

sokre

Dakle, moramo se validirati uvijek..

Valjda kontrola gleda kroz prste i takvima koji kupuju pokaz a ne prijave se.

conecto

Al navodno nema odštete ako se što dogodi, a karta nije validirana jer po tome nisi bio u busu tada.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

sokre

Citat: conecto  u Ožujak 13, 2012, 17:26:06
Al navodno nema odštete ako se što dogodi, a karta nije validirana jer po tome nisi bio u busu tada.

To je dobro znati ..

dean25

Citat: 221  u Siječanj 09, 2012, 20:34:49
Gledajmo samo postupak vozača. On je na svoje radno mjesto pustio neovlaštenu osobu!

Tko je taj Đuro, Pero ili Janko kojeg je on pustio na vozačko mjesto? Zaposlenik ZET-a?

O postupku mijenjanja vozača tijekom vožnje, ne želim niti pisati. A ako je sve ovo tako benigno, onda ću sutra vozača na mojoj liniji pitati jel mi može

prepustiti volan da odvozim par stanica.

Ostvario sam kontakte sa dečkom koji je vozio dotični autobus,za ovaj forum je čuo nedavno,i pokušat ću ga nagovoriti da se registrira ovdje na forumu.

Portos

Danas na terminalu Zaprešić VW Crafter 14 sa izvađenim sjedalima, unutra hrpa alata, rezervnih dijelova, nekoliko akumulatora...
Da li to njega koriste kao pričuvni servisni kombi kada je Fiat Ducato u kvaru? Ima li uopće APP još uvijek servisni Fiat Ducato?

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

conecto

I APD i APP već godinama imaju servisne Craftere (zatvorene), a kad on nije u funkciji mijenja ga Crafter sa staklima ili u APD Mercedes Vito.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...