Nabavke autobusa 2008. – 2017.

Autor maky, Siječanj 18, 2008, 22:26:06

netko

35 sigurno ne dobiva autobuse.Priča se da je Dugopolje u  prošloj nabavi 2008 dalo najviše para.Oni su osigurani Regiima non stop i ništa im više netreba.

Situacija nije tako kritična što se tiče Oš Pujanki.Mislim da tu uskaču Regii namjenjeni za agenciju,i MANovi(2003/8)kada imaju pauzu između vožnje.

Neznam što če biti sa RJ Trogir.Jedino što misim u ovom trenutku je da će natrag dobiti 245.Hoće li biti što drugo neznam.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

maky

Najpametniji potez bi bio zamjenit dugopoljske Regije sa LE Crosswayima. Pogodniji su zbog jačeg motora, automatskog mjenjača i boljeg protoka putnika...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Urbino LE

Smješno je i što su se tada Regiji nabavljali sa realno slabim motorima za taj tip busa, iako isto čudno što MAN takvo što ima u ponudi za Regia, ali još veća glupost ih je bila nabavljat tada sa D28 umjesto sa tišim, potentnijim i valjda štedljvijim D20. Da ne govorim, a moram ovo, da će biti Prometu po prstima kada uđemo u EU sa velikim taksama za Euro3 i starije motore.

I da se nadovežem na Crossway LE. Vrlo lako bi moglo biti da je mjenjač narihtan na duže prijenosne omjere za manju potrošnju, da ima veću konačnu brzinu, a ne da je moćan na usponima mada s obzirom da je solo i ima 330KS ne bi ni tu trebao biti loš.

Tomek

Nije čudno da imaš Regio sa 310ks jer npr imaš pola Sj. Europe koja je ravna kao daska i tamo ti jači motor jednostavno ne treba.

Spiker

Citat: Tomek  u Prosinac 23, 2012, 23:01:00
Inače prvi Crossway LE u Hrvatskoj je bio zamjensko vozilo ZET-a i onda je prodan Autotransportu Karlovac i taj ima troja vrata kao ovaj na slici.

Nije prodan. AK ga iznajmljuje.

neopran

Citat: STEFI- GRAF  u Prosinac 26, 2012, 17:39:50
Jel Ogorje dobiva crossway-a ???Manovi i Conecti biće idu na kaštelansku zagoru ???Jel sad PJ Trogir šta dobiva ???

ne virujen da će ogorje dobit išta novo jer za ogorje sad idu samo manovi od 2008 (239,243,244) .. jedino se možda 239 zamini s nekim drugim.. a umisto drniški 202 koji ide subotom za ogorje bi triba doć ili crossway ili regio, tako se priča...

STEFI- GRAF

Citat: Urbino LE  u Prosinac 26, 2012, 23:52:59
Smješno je i što su se tada Regiji nabavljali sa realno slabim motorima za taj tip busa, iako isto čudno što MAN takvo što ima u ponudi za Regia, ali još veća glupost ih je bila nabavljat tada sa D28 umjesto sa tišim, potentnijim i valjda štedljvijim D20. Da ne govorim, a moram ovo, da će biti Prometu po prstima kada uđemo u EU sa velikim taksama za Euro3 i starije motore.

I da se nadovežem na Crossway LE. Vrlo lako bi moglo biti da je mjenjač narihtan na duže prijenosne omjere za manju potrošnju, da ima veću konačnu brzinu, a ne da je moćan na usponima mada s obzirom da je solo i ima 330KS ne bi ni tu trebao biti loš.
Meni se čini da si ti malo fasciniran Irisbusom ali to nema veze svak hvali ono šta je probao ili vozi.A šta se tiče euro normi šta misliš da kad uđemo u EU da će nas odma globit velikim taksama.Italija je u EU pa još imaju i voze more Setri 200 i O-303-ca a da plaćaju neke velike takse davno bi to u staro željezo.I znaj da je Lion"S regio televizija u boji naspram crossway-a i po izgledu i svemu. good_boy.Cijenim tvoju upućenost u tematici Irisbusa svaki Iveco stvarno dobro ide ali i troši ko kaže da nije taj laže good_boy

STEFI- GRAF

U biti koliko ih je kupljeno 11 ili 12 komada ???

Paško

12, valjda smo 10 puta ponovili. 284-289 LE, 290-295 "obični"
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Urbino LE

Jesam ja rekao da je Crossway klasa Regija? Mislim da nisam, štoviše rekao sam da je klasa niže, a nadalje sam rekao da je Evadys H taj koji je klasa Regia. Ono od koga je Crossway bolji je Lion's Classic.

Za Talijane ću samo reć da su 'šporkuni' i onako nekulturni u uobraženi ljudi. Sa druge strane ja se uvijek volim referirat na Njemce ili Francuze kao primjer kulture. I stvarno u tim zemljama su dosta velike takse za vozila po starim eko normama, a mi bi trebali slijediti taj primjer, uostalom u cijeloj EU Euro3 na dan kada stupim Euro6 na snagu što je ako se ne varam polovicom 2013. godine ide u skupinu vozila sa posebnim eko taksama. I ta taksa je dovoljno velika da će Promet izgubit sve ono što je uštedio kupnjom starijim Euro3 motora iako su noviji Euro4 bili dostupni, da ne govorim koliko su već na gorivu izgubili.

Opet da se vrati na MAN vs Irisbus iako meni je i MAN drag, u biti Mercedes ne volim iz valjda u Splitu opravdanih razloga. Sada kada smo birali Croossway LE mogli smo npr. MAN Lion's City LE koji se pak bazira na MAN Classicima SL kakve imamo, a ne na City NL-u. I vjerujem da je MAN i skuplji osim što je Turčin i opet isključivo D08 motor kao u Classicu, a moram reći da mi i nije nešto drag taj mali motor i ne znam zašto nemaju ponudu sa D20.

I kupljeno je 6 + 6, 6 Crosswaya sa prigradskim uređenjem koji je visokopodan bus i 6 Crossway LE koji je polu-niskopodan sa gradskim. Ako je vjerovati što piše po novinama negdje u travnju i 6 niskopodnih Irisbus Citelisa 12.

Nisam nešto zaljubljen u Irisbus samo što je (zamjetno) jeftiniji od 'njemačke' konkurencije. ;)

STEFI- GRAF

Cijenim svačije mišljenje ali po meni jedini adut Irisbusa je njegova cijena.Ali vrime i njegova eksploatacija će pokazat svoje pa ćemo moć komentirat i uspoređivat.

Urbino LE

Ja bih odmah na to prokomentirao što je bio adut kada se kupovao jedan Mercedes Citaro, imidž ili što? >hammer<

netko

Citat: Urbino LE  u Prosinac 27, 2012, 22:55:51
Ja bih odmah na to prokomentirao što je bio adut kada se kupovao jedan Mercedes Citaro, imidž ili što? >hammer<
Onaj tko je birao se gadno zafrkao.Mislim da su u prvom planu bili ime(Mercedes) i fency vanjski i unutarnji izgled.Kvaliteta se nije uopće provjeravala.Mislim da se kvaliteta dala sigurno prije provjeriti,ispitiati,provjeriti kako to izgleda kod drugih,a ne kupiti autobus pa molit Boga da se ne kvari.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

maky

Gospodo, nemojmo se zavaravati.
Pa Citaro je najprodavaniji autobus, proizveden je u više od 30 tisuća pimjeraka. A koliko znam, svojevremeno je bio i autobus godine. Pa nije on tek tako pao s neba i mi ga eto odlučili isprobati.
Naprosto mi nije jasno na temelju čega ga Mercedes tako dobro "gura" uzevši u obzir hrpu problema koja se pojavljivala. Možda i tu ima krakova one afere sa "kupnjom" Mercedesovih vatrogasnih vozila, koja je potresla hrpu zemalja...

Anyway, da ne duljimo...
Nit su se pokazali jedni, niti drugi, niti treći. Imajmo na umu da će se ovdje u Splitu više manje svaki autobus raspasti nakon par godina naše "eksploatacije" i "održavanja". Podržavam promjenu upravo zato jer ni ovo što smo dosad kupovali nije pretjerano oduševilo, tako da me ni potencijalni neuspjeh Irisbusa neće toliko ni razočarati. Već sam navikao na slične stvari od MAN-a i Mercedesa, ovo me samo može manje koštati.

I lako je nama ovdje sad prodavat pamet i preseravat se. Budimo iskreni i realni, ljepše je vozit novog Irisbusa, ili što već, koji ima grijanje, hlađenje i NOVI je, nego se drndat svaki dan u starim otpadima i gledat kako će koji dio otpast putem i planirat bolovanje jer neznaš dal te više bole leđa, ruke, noge, vrat od propuha ili su brzine posložene naopako, možda je pedala kvačila tvrđa od kamena, ili pak prokišnjava, ili neznam šta...

Zaboravljate i ono da je svatko nevin dok se ne dokaže suprotno. Dočekali ste Irisbusa na nož, jer vi tobože sve znate i u sve ste upućeni i određeni već spominju da je to "smeće", a još kilometra nisu napravili na linijama. Pri kupnji Irisbusa očito postoji određena ekonomska računica, inače ga  ni pola zapadne Europe nebi koristilo u svojim voznim parkovima. Ali uvijek smo mi Hrvati najpametniji, mi znamo šta valja ili nevalja. Dida je bio u Dojčlandu, spremao je marke u čarapu i dovezao se u polovnom W123 na kojem je otraga bila velika naljepnica "D" i otada  smo samo vjerni njemački sluge. Ono što oni bace mi srdačno prihvaćamo... Svijet ide naprijed svakim danom, satom, minutom, sekundom. Ako je nešto prije bilo tako, ne znači da će i danas ili sutra ostati isto.

Zaboravljate da je jedan Crossway već bio na testu u Prometa. Upravo sa motorom od 330 KS. I upravo je dotični trošio manje od MAN-a sa 310KS na istim linijama. Ali, ipak mi znamo najbolje, mi se u sve razumijemo, naš čov`k..  good_boy

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Urbino LE

Citat: maky  u Prosinac 28, 2012, 00:29:25
Zaboravljate da je jedan Crossway već bio na testu u Prometa. Upravo sa motorom od 330 KS. I upravo je dotični trošio manje od MAN-a sa 310KS na istim linijama. Ali, ipak mi znamo najbolje, mi se u sve razumijemo, naš čov`k..  good_boy

Neki zaboravljaju. Zdravo-logički je da motor od 7.8l troši manje nego onaj sa 12l zapremnine pa makar onaj prvi bio jači, da ne govorimo kako je prvi sa modernijim Unit Injector direktnim ubrizgavanjem kod nas poznatijim iz VW osobnih automobila kao Pumpe Düse dok je ipak u MAN išla starija varijanta direktnog ubrizgavanja ona sa Bosch pumpom. Nekome tko iti malo prati mehaniku bi ovo trebao znati i trebalo bi mu biti jasno.

Pretpostavljam isto tako zdravo-logički da bi SL283 sa D08 trebao trošiti manje nego NL263 sa D28 na istim linijama no ne znam ovaj podatak.