Nabavke autobusa 2008. – 2017.

Autor maky, Siječanj 18, 2008, 22:26:06

221

Citat: borelee  u Travanj 02, 2013, 17:49:07
Ako zadovoljava eu propise ne znaci da zadovoljava nase propise...
Jedna od zadaća pristupnog procesa EU, bilo je i usklađivanje homologacijskih propisa u Republici Hrvatskoj s važećim propisima u državama članicama EU. Budući da do ulaska ima još samo 3 mjeseca, vjerujem da je to završeno i da naši propisi odgovaraju onima u EU. Ako netko ima druge podatke, molim da me ispravi.

Citat: Spiker  u Travanj 02, 2013, 19:40:09
Zašto si siguran da zadovoljavaju EU propise?
Šasija i motor su od IVECa.
Nadogradnja nije rađena u EU.
To za nadogradnju nisam znao. Gdje je to napravljeno?

Spiker

Oni od prije, mislim 2011. nadograđeni su u Poljskoj.
Ovi sada su došli iz Srbije, mislim.
Bilo je tu i rezanja zadnjih krakova šasije i navarivanja te su tu mogući problemi...

Naime, Iveco proda bilo kome, sirovi Daily spreman za nadogradnju.
Sam Iveco/Irisbus niti ne radi pregradnju Daily-a u minibus.
I svi oni stavljaju znak delfina nek se vidi da je to Irisbus.
I prodaje se preko Iveco/Irisbus prodajne mreže. A kasnije su problemi sa održavanjem.

Tako i oni Irisbusi  Proxies, ako ih se sjećaš, koji su prodani u Đakovo i sad su u Panu, oni su izašli iz Iveca kao Eurocargo šasija sa motorom i kabinom. Mislim, u Poljskoj su od njih napravili midibuseve. I sad nitko nema pojma kako za njih naručiti dijelove.

Urbino LE

Proxys i Proway se rade mislim u Kapeni.

Spiker

Ma nisam siguran. Ali, mislim da je isti vlasnik prebacio proizvodnju u Poljsku.

shef

Originalni Daily itekako postoji u minibus verziji.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Spiker

Citat: shef  u Travanj 02, 2013, 21:46:08
Originalni Daily itekako postoji u minibus verziji.

Ako misliš na Daily isporučen sa delfinom, kao Irisbus, velika je vjerovatnsot da ga je radio neki naodgraditelj van samog Iveco/Irisbus-a. Makar se prodaje kao irsibus. Nego, ako imaš koji takav, uzmi mu broj šasije i pođi u iveco pa provjeri šta iveco misli o njemu. Vjerovatno češ vidjeti samo šasiju, kabinu, motor, mjenjač...

Urbino LE

Citat: Spiker  u Travanj 02, 2013, 21:38:37
Ma nisam siguran. Ali, mislim da je isti vlasnik prebacio proizvodnju u Poljsku.

Pa to je to, Kapena je u Poljskoj i od tamo dolaze Irisbus midi bus modeli.

borelee

Koliko ja znam svi zakoni koji su prilagodjeni zakonima eu stupaju na snagu 1.7. A to znaci da ti autobusi u praksi sad ne moraju ispunjavati uvjete ali 1.7. Ce moci...

Spiker

Citat: Urbino LE  u Travanj 02, 2013, 22:22:49
Citat: Spiker  u Travanj 02, 2013, 21:38:37

Pa to je to, Kapena je u Poljskoj i od tamo dolaze Irisbus midi bus modeli.

Je, ali ta Kapena nije Iveco niti Irisbus!
Razmjena tehničkih podataka je vrlo loša.
Postoje problemi sa kasnijom nabavom karoserijskih dijelova i sličnom podrškom.
Iveco o nadogradnji nema pojma.
Irsibus, ipak kao Ivecova divizija za autobuse, pokušava pohvatati konce ali u praksi nije baš za pohvaliti.

Spiker

Citat: borelee  u Travanj 03, 2013, 00:23:16
Koliko ja znam svi zakoni koji su prilagodjeni zakonima eu stupaju na snagu 1.7. A to znaci da ti autobusi u praksi sad ne moraju ispunjavati uvjete ali 1.7. Ce moci...

Ako imaju problema sa homologacijom, znači da ne udovoljavaju sadašnjim propisima.
Sadašnji propisi su već niz godina gotovo jednaki važećima u EU. Tako da tu niti neće biti nekih promjena. Različitosti su jedino u tumačenjima, mislim.
U svakom slučaju, propisi neće biti "lakši".

Tomek

Ovo gotovo jednaki propisima u EU je vrlo općeniti pojam budući da često gledam kad se rabljena vozila iz Njemačke, Švedske, Austrije pripremaju za našu homologaciju i često bude velikih problema budući da naši traže neke gluposti koje čak ni Njemci ne zahtjevaju.

stripi

pozdrav ...danas sam vidio novi MAN u Dugopolju koji je vozio brzom cestom ... dolaze njih 6 ovih dana ...

staypp83

Nesto si pomijesao, da nisi vidio ovog dok se vracao iz ZG?
Citat: Tomek  u Svibanj 12, 2013, 20:51:02
Jedan Promet ST MAN Lion's City dvoosovinac koji ima obje ratkape s lijeve strane danas viđen u MAN Importeru u Zagrebu.
"The difference between stupidity and genius is that genius has its limits." - Albert Einstein

stripi

cuj neznam nista o tome ...samo znam da dolaze novih 6 a ovaj je bio stvarno blistav ...

staypp83

Nidje ne pise o novim MANovima???
"The difference between stupidity and genius is that genius has its limits." - Albert Einstein