Nabavke autobusa 2008. – 2017.

Autor maky, Siječanj 18, 2008, 22:26:06

Urbino LE

To ne bih znao, može se na puno načina riješiti da bude manja snaga pa čak i čisto elektronski što ne vjerujem da su radili ali najčešće se radi sa tim da su turbine različite. A kako mislim nema u Hrvatskoj MAN-a sa najslabijom verzijom D20 motora onda teško da netko zna točan odgovor na ovom forumu.

staypp83

Htio sam reci da ima slabiji motor, imao bi manji killer, ovo je sigurno 320ks ;)
"The difference between stupidity and genius is that genius has its limits." - Albert Einstein

tramvaj1910

Citat: staypp83  u Svibanj 15, 2013, 18:18:35
Ovo je svakako NL323 jer ima puuno veci MANov znak naprijed nego NL313...Usporedite pa vidite... ;) Urbino bas tako isti su ko u DBK nema razlike :) I pogledajte killer ovdje na Tomekovoj slici, puno je veci nego u NL313... Prosvrljajte bo DBK podforumu pa malo pogledajte, valjda su jednaki... Zna li se koji ce gbr. bit?

Kiler nema veze, sad se u sve tipove ugrađuje takav kiler, manov znak na maski isto nema nikakve veze, svi novi manovi sad imaju tu veličinu znaka.

MAN SU220

Čini mi se da im je nosač desnog retrovizora još kraći u odnosu na naše dubrovacke?
Znaš li imaju li vozači ikakve primjedbe na to?

tramvaj1910

Citat: Urbino LE  u Svibanj 15, 2013, 18:29:37
Ali je opet sa lagera jer nema naprijed lajsnu ispod šoferšajbe što bi trebala imati ovi najnoviji. A opet kažem NL283 i NL323 jednako izgledaju i oba su Euro5/EEV motori dok su kod Euro4 bili NL 273 i NL313 i ti ne mogu biti kao nova vozila kako je kod nas Euro5 na snazi, a od dogodine i Euro6 pa će se tada i u MAN-ove sipati AdBlue. Ali opet ću reći totalno nelogično se kod nas nababljaju ti busevi, prijašnja genracija 2-oja vrata i osnovni motor u ponudi, sada 3-oja i valjda taj motor sa 320KS koliko kod nas nemaju ni zglobovi.

Što se tiče lajsne , ni to nema veze, jer se ta lajsna stavlja samo na verzije sa euro6 motorima, i nisu sa lagera, potpuno su novi.

Opet ponavljam da su ti motori potpuno isti, D 2066 ako je euro 5 onda sa EEV-om može imati 280 ili 320 ks, što znači LUH46 ili LUH47, sljedeća generacija, to jest EURO 6 će imati nastavak LUH50 (280ks) ili LUH51(320ks) +ADblue ali to je sve jedan te isti motor, samo se mjenja sistem ispuha odnosno za snagu turbina . Recimo zbog ovog EEV-a, motor od 310ks je dobio još dodatnih 1oks.
Euro4 više nije u ponudi.

tramvaj1910

Citat: MAN SU220  u Svibanj 16, 2013, 00:57:34
Čini mi se da im je nosač desnog retrovizora još kraći u odnosu na naše dubrovacke?
Znaš li imaju li vozači ikakve primjedbe na to?

Koliko ja znam nemaju, ogledalo je ostalo iste veličine, samo je plastika oko njega drugačija, i nisam siguran imaju li splitski četvrti display, to je dodatna oprema i ovisi o narudžbi.

Urbino LE

Citat: tramvaj1910  u Svibanj 16, 2013, 01:10:28
Što se tiče lajsne , ni to nema veze, jer se ta lajsna stavlja samo na verzije sa euro6 motorima, i nisu sa lagera, potpuno su novi.

Opet ponavljam da su ti motori potpuno isti, D 2066 ako je euro 5 onda sa EEV-om može imati 280 ili 320 ks, što znači LUH46 ili LUH47, sljedeća generacija, to jest EURO 6 će imati nastavak LUH50 (280ks) ili LUH51(320ks) +ADblue ali to je sve jedan te isti motor, samo se mjenja sistem ispuha odnosno za snagu turbina . Recimo zbog ovog EEV-a, motor od 310ks je dobio još dodatnih 1oks.
Euro4 više nije u ponudi.

Ja sam mislio da je lajsna obični facelift kao kod Citara, a ne da označava i motor unutra.

Koliko znam Euro4 i Euro5/EEV D20 motori i nisu baš isti. Ovi prvi koriste dvije turbine da bi se postigle lakše eko norme dok je kod Euro4 bila jedna, ali ispravi me ako griješim. Kod Euro6 je baš to, dodan AdBlue i korišten postojeći motor.

A Euro4 bi trabao biti u ponudi na tržištima koja još dozvoljavaju takve norme što nije slučaj kod nas. Iako kod nas svašta može bit, evo Promet kada je nabavljao zadnje Lion's Citye je nabavio sa D28 Euro3 motorima mada je već u EU(ne znam za nas) bila na snazi Euro4 norma i iako je bio čak D20 po Euro3 normi. Ne znam na koju shemu im je to tada prošlo.

altenator

Citat: Urbino LE  u Svibanj 15, 2013, 14:27:51
Opet se biće uzimaju vozila sa lagera. Sve prošle nabavke solaši sa 2-oja vrata, sada sa 3-oja iako je to kod nas običaj za zglobove, još ovi mali retrovizor. Ovo ka da smo skupa sa dubrovčanima naručivali.
Šta fali običnom retrovizoru kad se razbije jeftiniji je od onog velikog trebali bi se svi gradski i prigradski naručivat s malim retrovizorima

Urbino LE

Pa to šta fali običnim retrovizorima bi najbolje znali šoferi. Recimo jesu li bolji retrovizori na Citarima ili na Lion's Cityu? Mislim da je ovo sa malim retrovizorima znak nepažnje prema vozačima. Evo Crosswayi imaju u ponudi retrovizore kao za Citara koje mnogi smatraju za najbolje na gradskim prometalima Promet naručio ove šaljive, slično sada sa MAN-ovima mada bio volio i ja da su retrovizori ka na zagrebačkim pa da možda koji put i putnika na stanici zakači. ;D.

MAN SL222

Jesu li ovo cityi registrirani i koji su gbr dobili?

Paško

Registrirani - ne
garažni - 296-301
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Josip-Split

eo došla ostala družina i dobili su gb-ove   :P  nisan siguran jesu li svi došli jer san bija u prolazu  >hammer<

Paško

Ostali su došli još prije par dana (u petak najkasnije)

Paško

I eto nama novih Cityja. Pa krenimo:

Stiglo je 6 komada MAN NL 323, znači s motorom od 320 KS.

Dobili su garažne brojeve 296-301

296

Paško

Zavirimo malo u unutrašnjost.

Sjedala mi se po konstrukciji čine jednaka onima iz dubrovačkih novonabavljenih Cityja. Draža mi je "deblja" varijanta u starim Cityjima -- udobnija je.

Kamere, 4 komada:
1. (kod vozača)

2.

3.

4.