Kartice digitalnog tahografa

Autor NP-549, Kolovoz 14, 2013, 12:28:06

NP-549

Molio bi kolege vozače koji su ovdje na forumu, ili nekog tko je dobro upućen u te stvari da podjeli s nama na koji način u Zagrebu u ZET-u voze vozači nove autobuse koji su opremljeni digitalnim tahografom.  Kako pravdaju radna vremena, pauze.....

Ivan1983

nevozimo na kartice kad ih nemamo......

NP-549

Mi smo ih sami morali platit. To je tvoj osobni dokument, isto kao vozačka ili ADR....    A kakva je procedura kad se desi neka prometna ?  Naš vozač je platio 1000kn

conecto

Navodno u JGP kartica vozača nije obvezna kao što i s običnim analognim tahografima svi vozimo cijeli dan na jednu šajbicu (vozači u školskom prijevozu ili na posebnim vožnjama moraju mijenjati šajbe). Digitalni tahograf ima također vlastitu memoriju koja pamti 6 mjeseci i firma je dužna pohranjivati te podatke ne znam koliko dugo. Na taj se način i kod nas vade podaci iz tahografa kada je potrebno, npr. kod prometne nesreće, a kao i dosad postoji evidencija tko je kada vozio bus.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

NP-549

Da, ali kod nas ima dosta izvanrednih vožnji i ima nas 30-ak koji to vozimo, osim što vozimo i redovne linije. 
Tahografe odavno mjenjamo na svim linijama svatko svoj pošto je firma za svaku prometnu nesreću plaćala kaznu za nepravilno ispunjeni listić.
Sad kad voziš na liniji smjenu od 7 sati na karticu i odeš za 10 dana na izlet na granici ti murija pregledava zadnjih 28 dana i kartica izbacuje prekršaj, tj. nisi tog i tog dana nakon 4 i pol sata vožnje radio pauzu od 45 minuta.  ZNAM da u zakonu stoji da su vozila JGP-a izuzeta iz tog pravila o mobilnim radnicima,  al kako da na kartici namjestiš da nisi mobilni radnik nego JGP. OUT mode o kojem pričamo je namjenjen za to, al svejedno izbacuje prekršaj.   Nemoj mi reć nek vozim bez kartice dok sam na liniji jer je kolegi starija žena ispala iz busa, polomila noge i kad je došla murija platio je 1000kn jer je vozio bez kartice, što je ekvivalent vožnji bez taholistića

conecto

Navodno bi se trebale izdati potvrde za dane kad si u JGP kao i za slobodne dane. Kod nas se totalno krši zakon i na izvanredne vožnje vozači idu bez prikazanih zadnjih 28 dana, naravno dok netko ne legne negdje firma se neće opametit jer hrpetina naših "stručnjaka" o tome nema pojma.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...