Tipovi autobusa na linijama 2013.

Autor 822DoDo, Siječanj 02, 2013, 08:53:55

Ivan

Citat: marin  u Listopad 25, 2013, 11:18:25
Taj u 7:33 iz Mikulića vozi 120/02. Ne znam, nebi oni trebali ić loše, još je Conecto komentirao da ga je na snježnoj kraljici vozio i da sa nekim Powerom idu prilično dobro na sljeme. Pa mi je zato bilo čudno što se taj sporo penjao. Znam da mi je rekao vozač iz APP-a da kad ga je u garaži stisno da ide ko i NL. Tu negdje.
Prema Sljemenu je serpentina koja nema posebno velikih nagiba, isto tako se na 127 jako dobro penje iako je visinska razlika skoro 200 m, ali nema dugih strmih dijelova, na manjim brdima idu odlično, ali velika je razlika ako treba savladati 700 m visinske razlike od Blizneca do Sljemena na 12 km ceste u usporedbi s 60 m visine u 600 m na zadnjoj stanici na 126, no, kažem, to je samo jedna stanica, ostatak linije nije jako strm a i ovo se prođe bez velikih problema, samo naravno da se na takvom brdu plinski motor od 8 litara ne može uspoređivati s dizelašima jačim od 250 KS i motorom većim od 10 litara, rekao bih da je negdje malo iznad SL 202 ili pojedinih NL 263 dok su bili slabije održavani, uredno su vozili kad je trebalo makar se osjetio nedostatak snage, malo je sporije ali ništa posebno zabrinjavajuće...

421

Citat: marin  u Listopad 25, 2013, 11:18:25
Pa mi je zato bilo čudno što se taj sporo penjao. Znam da mi je rekao vozač iz APP-a da kad ga je u garaži stisno da ide ko i NL. Tu negdje.
Obzirom da su naknadno ugrađivali prekidač za odabir ECO ili POWER mod, moguće je  bus123 ostao u ECO modu pa je zato slabo išao uzbrdo. Oznake odabira na prekidaču, nažalost, nema.
Druga je stvar prilagodba na ZF mjenjač koji je malo drugačiji od VOITH mjenjača koji su kolege iz APP dosad ( i samo njih vozili). Sljeme i bilo koja  redovna linija ne daju se uspoređivati zbog toga što se za Kraljicu pazi na kapacitet, a na redovnim linijama dolazi do svakakvih situacija (uključivo i prekapacitiranost) pa  bus123  i motor potkraj uspona počinje gubiti snagu i štucati ako nije na vrijeme prešaltan u nižu brzinu pred usponom. 
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

Citat: Ivan  u Listopad 25, 2013, 09:55:07
Kako misliš poslat za vikend i ide li uopće, na koju liniju? Popnu se oni na svaki breg u prvoj brzini, išao bi sigurno i na Graberje ako ide i na Krvarić tromo u drugoj, samo je pitanje koliko brzo...
Mislio sam da rasporede plinski  bus123 na linijama 130 i 137, po mogućnosti vikendom da se ispitaju vozne osobine na liniji, jer mi možemo u nedogled raspravljati o tome, dok u stvarnosti ne vide kako ide (ako se dogodi da dobro ide, super, ako ne probali su). Možda bi mogli i na 129? To mi ne izgleda kao jako strmo..

221

Ako je točna dojava, vjerojatno prvi put Citelis na Savskom mostu - 691 na 161.

Ivan

Mislim da je bilo na forumu već da je bio na 112 još prije par tjedana.

GT-R

Nisam vec dugo vidio kockice na Kvatricu...
Uglavnom voze 107, 222 i vjerojatno 218 te jos negdje zalutaju.

Johnny7

Zadnje vrijeme na 118 voze plinski autobusi.
Blago rečeno - ljudi ih ne podnose-

Je li to dugoročno rješenje ili će se vratiti stari normalni autobusi?

tramvajac 92

Plinskih autobusa (solo, jer zglobni ne voze 118) je 20+1 zamjenski. Pošto su ti autobusi slabiji po snazi motora nego dizelski koje imamo, raspoređeni su na 118 (do 6 komada) jer je 118 ravna linija. U pravilu nisu svi vozni redovi plinski, ima jedan dvokratni vozni red na kojem je često dizelaš. A sad hoće li se vratiti dizeli na 118, možda, ako se više ne budu kupovali plinski, jednog dana će opet voziti samo dizeli.

Ivan

Pa nisam baš primijetio da ih ljudi ne podnose, većina putnika jedva vidi promjenu... Voze i na mojoj liniji od četvrtka i ljudi nisu nešto posebno nesretni, neki primijete da je bus drugačiji, nekima je zanimljivo, dobro ili loše, većini je svejedno.

118 je definitivno linija za plinske, mislim da barem sljedećih 10 godina ne treba u većem broju očekivati neke druge autobuse tamo.

Johnny7

Citat: Ivan  u Listopad 29, 2013, 10:43:30
Pa nisam baš primijetio da ih ljudi ne podnose, većina putnika jedva vidi promjenu... Voze i na mojoj liniji od četvrtka i ljudi nisu nešto posebno nesretni, neki primijete da je bus drugačiji, nekima je zanimljivo, dobro ili loše, većini je svejedno.

118 je definitivno linija za plinske, mislim da barem sljedećih 10 godina ne treba u većem broju očekivati neke druge autobuse tamo.

Ja ne znam ni približno o autobusima koliko vi ovdje. Autobus koji je stalno vozio na 118 (mislim da je MAN) mi je bio super. Ovaj IRIS je sav čudan, ima neke glomazne stolice na koje može sjesti
konj i raspored mu je po meni loš. A stražnji kraj izgleda loše.

Što se ljudi tiče, osobno sam ih puno čuo da imaju negativne komentare.

To je moje putničko nekvalificirano mišljenje.

Portos

Citat: Johnny7  u Listopad 29, 2013, 14:21:38
Ja ne znam ni približno o autobusima koliko vi ovdje. Autobus koji je stalno vozio na 118 (mislim da je MAN) mi je bio super. Ovaj IRIS je sav čudan, ima neke glomazne stolice na koje može sjesti
konj i raspored mu je po meni loš. A stražnji kraj izgleda loše.

Što se ljudi tiče, osobno sam ih puno čuo da imaju negativne komentare.

To je moje putničko nekvalificirano mišljenje.
Nažalost linija 118 često je pokrivana autobusima drugog reda. Početkom 80-ih tamo su vozili preostali MAN 750, zatim su nabavljeni TAM-ovi, pa Ikarusi. Onda je bilo svega i svačega. Uglavnom popunjavalo se čime se moglo i što se imalo. MAN-ovi koji su vozili posljednjih godina bili su različitih godišta, sa klimom i bez, sa dvoja ili  troja vrata. Sada i sljedećih nekoliko godina MAN će na 118 biti više izuzetak nego pravilo. Nema savršenog autobusa niti za vozača niti za putnike. Plinski Citelisi su barem ušćuvani i svi su klimatizirani. Tih 20-ak minuta vožnje svatko može podnjeti bez obzira u kakvom se autobusu vozio.
Što bi tek trebali reći putnici linija 116 i 136 koji su unazad 18-19 godina imali najnovije i najbolje autobuse, da mi je znati kako je tek njima u Citelisima?

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Ivan

Stolice su potpuno iste Fainsa Metropolis koje ima i skoro 400 drugih novijih autobusa i tramvaja, a osim modernijeg dizajna jednako su široke kao i Fainsa Arianne koje ima još dvjestotinjak starijih, dakle nema govora o bilo kakvim čudnim ili velikim stolicama "na koje može sjesti konj". ???

Kakvi autobusi drugog reda na 118? Tamo su u zadnjih 20 godina otpočetka vozili i novi TAM-ovi 1992. koji su tad bili daleko najmoderniji autobusi u gradu, pa opet novi NL 263 od 1999., pa opet novi Lionsi od 2009. su bili velika većina, prije toga ni većina drugih linija nije imala autobuse s klimom. Ne znam koliko bi češće linija trebala dobivati novi vozni park... Ako je i bilo kaosa recimo sa školskima nije trajalo predugo i događalo se svuda dok je bila "kriza"...

Negativnih komentara putnika je znalo biti na svakakve novotarije pa se ne bih previše uzbuđivao, koliko sam gluposti čuo o novim tramvajima ništa me više ne čudi, komentari o Citelisu su puno rjeđi kad netko uopće primijeti da je drugačiji bus, i puno su manje zajedljivi. Kad nije više novo, ako ih doveze od A do B, eventualno ako nekad osjete klimu (koju imaju ali sad je stvar u tome jesu li održavani), većini ne smeta a veliki dio ostatka će biti zadovoljni kad se naviknu.

Portos

Citat: Ivan  u Listopad 29, 2013, 15:21:38
Kakvi autobusi drugog reda na 118?
Da li je ikada neki bus proveo na 118 nekoliko dana za redom na istom voznom redu? Da li je barem tjedan dana neprekidno vozio na 118? Mislim da nije. To što je na 118 bilo i TAM-ova iz 1992, MAN-ova iz 1999 i 2003 pa i 2006 i 2009 ne kažem da ih nije bilo ali to je uglavnom ovisilo o onome koji ih je taj tjedan disponirao, to nije bilo pravilo. Za razliku od autobusa na linijama 101, 102, 106 pa i nekim drugim linijama gdje se točno znalo ne samo koji tip busa vozi nego i koji garažni broj. Iznimka je vrijeme kada su na 118 vozili isključivo TAM-ovi Autokaroserije 261, 262, 264, 265, 271÷277, 280, 281 to je bila "njihova linija".

Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Johnny7

Moguće, i meni iz vožnje u vožnju manje smetaju detalji koje sam nabrojao.

S tim da sam danas na liniji vidio (i vozio se) s man- autobusom koji ima oker gornji
dio pa pretpostavljam da je stariji model. Toga unazad godinu dana nikad nisam vidio na 118.

Ovu liniju koristim svaki dan nekoliko puta i stvarno je ok, jedini problemi nastanu kad
vozači odluče prijevoj između desiničke i tomislavove koristiti kao svojevrsnu skakaonicu :-)

Portos

Citat: Johnny7  u Listopad 29, 2013, 19:22:05
S tim da sam danas na liniji vidio (i vozio se) s man- autobusom koji ima oker gornji
dio pa pretpostavljam da je stariji model. Toga unazad godinu dana nikad nisam vidio na 118.
To je jedini solo autobus u garaži koji još ima takvo bojanje, te ima garažni broj 100. U prometu je od 1999. a takvih autobusa ima još 8 komada (jedan je rashodovan nakon sudara). Ostali noviji autobusi tog tipa imaju klimu za vozača (autobusi iz 2003.), dvoja vrata + klimu (iz 2006.) ili troja vrata + klimu (iz 2009.).