MB Citaro G / o530G

Autor nukleusri, Studeni 30, 2007, 23:50:29

Urbino LE

@ Majstor

Vi u ZG nemate OM457hLA sa 354KS nego sa 299KS kao i Split i da taj se manje kvari uostalom ima ih i Rijeka ali ni taj nije pretjerana sreća. Kao što NP-549 kaže taj motor ima jako puno problema sa kvarovima, a u Rijeci 299KS isto nebi bilo sreće zbog terena i očito da je sve skupa Mercedesova krivica ako rade nekvalitetan motor. Ne znam zašto se Mercedes toliko po forumu provlači kao nepogrešiv ako postoje dokazi za suprotno?

421

Kad sam spomenuo Mannheim verziju nisam mislio na 220kW motor jer znam da je preslab za brdovitu RI, već na kvalitetu općenito. Francuzi ipak nisu tako radišni kao Nijemci, čak bih rekao da bi bili kvalitetniji oni iz Turske (da im daju mogućnost proizvodnje zglobnih buseva). Dio loše RI priče svakako je i nedostatak postprodaje i servisa (samo  Šop koji je mogao uložiti više).
Nisam baš siguran da bi CNG zglobna verzija bilo kojeg proizvođača zadovoljila RI zahtjeve, jer svi oni imaju premalu snagu/moment potreban za vožnju specifičnoj konfiguraciji terena koji bi se možda mogao kompenzirati odabirom mjenjač/diferencijala isključivo za određene uvjete vožnje.
Ima ona narodna: Kad nekom smrkne, drugom svane, tako da je Iveco iskoristio šansu padom Eurolinea, a MAN ostao stabilan na našem (premalom) tržištu.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Majstor

Pa kakve je dosada imala Ri zglobove i radili su.
Glupost je da 300 ks nije dovoljno do jučer su vozili i još voze busevi sa 200-260 ks i ?
Nema kvalitetnog servisa i gotovo
U Zg rade konstantno pod punim opterecenjem i ok su
U Ri nevalja ni Conecto ni Citaro ( ne valja jer održavanje košta a nitko čitaj Man ne daje ništa mukte)
Samo mi sudite pošteno !

Shole

Citari prve serije su OK ali oni nemaju klimu. Jedino je na 702 naknadno stavljena i jako se osjeti u brdo da fali snage. Citari druge generacije imaju taj jači motor i odlično idu,  ali nonstop im je neki vrag. Dolazile su švabe X puta ali jednostavno nemogu riješit te probleme. A što se tiče Conecta, što su stariji to su bolji. Šteta da se više ne duže ko prigradski jer bi bili još bolji. Odlično idu i jako malo se kvare

Urbino LE

Citat: 421  u Studeni 11, 2013, 19:59:11
Kad sam spomenuo Mannheim verziju nisam mislio na 220kW motor jer znam da je preslab za brdovitu RI, već na kvalitetu općenito. Francuzi ipak nisu tako radišni kao Nijemci, čak bih rekao da bi bili kvalitetniji oni iz Turske (da im daju mogućnost proizvodnje zglobnih buseva).

Pa mislim da je ovo jako podcjenjivački i uvredljivo za Francuze... Uvijek kod nas Bogom dani Nijemci koji su radoholičari što je daleko od istine, činjenica je da jako dobro štite svoje istine i ako treba potplate Vladu ili Upravu kakvog javnog poduzeća da kupe njihov proizvod, vješti su u tome. Bilo je isto tako da većina njemačkih proizvođača duguje uspjeh zahvaljujući što daleko više ulažu u marketing od europskog prosjeka, ukratko oni su europski Ameri.

Da se vratim na temu... U sve te Citare se ugrađuju isti dijelovi, a to su mahom njemački dijelovi, tako da ne stoji da su krivi Francuzi već su krivi sami Nijemci. A ovo ako je što rasklapano pa to može biti do završne obrade ali ispravi me ako griješim, koliko sam upoznat kod svih Citara je bio problem padanja panela u putničkom prostoru ma odakle bili.

Citat:Nisam baš siguran da bi CNG zglobna verzija bilo kojeg proizvođača zadovoljila RI zahtjeve, jer svi oni imaju premalu snagu/moment potreban za vožnju specifičnoj konfiguraciji terena koji bi se možda mogao kompenzirati odabirom mjenjač/diferencijala isključivo za određene uvjete vožnje.

Pa općenito se ne preporuča CNG zglob, kao da nisu toliko isplativi. Iako za određene linije bi i u Rijeci oni bili OK ali naravno trebali bi manje-više raditi samo na njima.

Citat: Majstor  u Studeni 11, 2013, 20:32:13Pa kakve je dosada imala Ri zglobove i radili su.
Glupost je da 300 ks nije dovoljno do jučer su vozili i još voze busevi sa 200-260 ks i ?
Nema kvalitetnog servisa i gotovo
U Zg rade konstantno pod punim opterecenjem i ok su
U Ri nevalja ni Conecto ni Citaro ( ne valja jer održavanje košta a nitko čitaj Man ne daje ništa mukte

Da ali moderan zglob sa 299KS i klimom se jednostavno teli uz brijeg, čak ni sa ugašenom klimom na većem brijegu, a bome ima ih i Split kamo li ne i Rijeka, se Citaro G sa 299KS ne kreće nekom zadovoljavajućom brzinom. Ja sam u Splitu doživio, na liniji 18, da kada je Citaro G sa 299KS pun i klima ugašena da uz određene brjegove brže se uspneš brzim hodom nego li da si u busu.

Isto tako bus sa motorom od 354KS će pri istoj brzini kretanja kao onaj sa 299KS dosta manje potrošiti, a i to je bitno.

Nekada su busevi bili kud i kamo lakši nego danas. Recimo Avtomontaža je imala 240KS ali je za današnje autobuse bila perolaka kategorija. Mislim da te Avtomontaže u Rijeci danas uglavnom imaju Mercedes motore od 280KS iz Sanosa, a isto tako mislim da sru Riječani nekada davno te Sanose koristili na težim linijama, neka me netko ispravi ako griješim.
Isto ću ti dati primjer Splita. Na težim bregovitim linijama(kao famozna 18-ica) su vozili turbaci od 280KS, tamo u pravilu nikada nisu išli atmosferci sa 240KS.

Ne znam zašto opet brkaš pojmove, motor sa 299KS i 354KS nije isto tako da ne možeš uspoređivati vaše Euro4 facelift Citare sa riječkima. I isto tako riječki teren je daleko zahtjevniji za mehaniku vozila, tako da ni to nije komparativno.

Inače mislim da si to zabrijao za Njemačku kvalitetu koja to ničim ne opravdava. Nije mi cilj vrijeđati ali ti svojim postovima daješ dojam kao da želiš reći kako je nemoguće da se Mečka kvari, da je to slučajnost, nečija tuđa greška.

citaro

Jao... Naravno da Nijemci nisu nepogrešivi... Činjenica je da su na zapadu (Njemačka, Švicarska, Austrija, Nizozemska, i sl.) svi zadovoljni citarima i tamo su to najkvalitetniji busevi... Mislim da MB jednostavno za zapadno tržište radi kako spada, a za ostala sklepa tek toliko da sklepa i zato cijela Hrvatska ima problema s Citarima... Zato mislim da bi trebalo otkantati MB i nabavljati MAN-ove, oni su se i kod nas pokazali jako dobrima.

Majstor

Igrom slučaja sretao sam se i sa Vašim Citarima i nisam ni skuzio da ima jači motor od Zg
Vjerojatno su u Zg bolje napravili konfiguraciju vozila za teren kojim prometuju
Inače citari su vozili i Sljeme bez ozbiljnijih problema
Nemam simpatije prema Citaru ali jednostavno u Zg to je dobar bus
U starijoj verziji imaju već 750 000 km i vise / nikad motori otvarani , mjenjaci preventivno preslozeni na 600tinjak tisuća km / i idu dan danas
Samo mi sudite pošteno !

Urbino LE

U Splitu je ako na to ciljaš 299KS ako na to misliš, i solo i zglob, naravno zglob ide daleko lošije dok su solo relativno živahni, mislim da je i dosta dug prijenos na tim Citarima. Ali opet kada udre brijeg od 10%, a to i iskustva u Rijeci sa Citarima G od 299KS pokazuju, su to jako lijena vozila. Nije bez veze Rijeka nakon toga naručivala ove sa 354KS sa kojima imaju jako puno problema.

I teško je razgovarati o starim Euro3 Citarima, u Splitu su Euro4, u Rijeci su ovi probelatični sa 354KS isto Euro4. Koliko sam pratio i kod vas Citari G sa 299KS sa Euro4 motorom nije da nemaju problema.

Inače ako je 299KS za zglob dovoljno zašto kod Euro6 OM470 novog skroz motora nema za Citaro G manje od 360KS? Recimo da nije odgovor samo u tome što je onaj 299KS nerijetko bio slabašan. ;D

Ivan

Citat: citaro  u Studeni 12, 2013, 13:10:18
Jao... Naravno da Nijemci nisu nepogrešivi... Činjenica je da su na zapadu (Njemačka, Švicarska, Austrija, Nizozemska, i sl.) svi zadovoljni citarima i tamo su to najkvalitetniji busevi... Mislim da MB jednostavno za zapadno tržište radi kako spada, a za ostala sklepa tek toliko da sklepa i zato cijela Hrvatska ima problema s Citarima... Zato mislim da bi trebalo otkantati MB i nabavljati MAN-ove, oni su se i kod nas pokazali jako dobrima.
lol, pa nije to baš tako čvrsta činjenica, koliko je po samoj Njemačkoj bilo samozapaljenja i pucanja šasija... Vozio sam se u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji u Citarima pa su im stropne obloge i rukohvati bili klepetavi kao i na našima, nisu ništa lošiji ni bolji. Najgore su prošli u V. Britaniji koja je ogromno i bogato tržište i sigurno ne bi tamo slali loše primjerke, pa je na kraju Citaro više-manje potpuno propao na tržištu poslije početne dobre prodaje, samozapaljenja su još davno proizvela nadimak "Chariots of fire" ;D, i u Londonu su gotovo potpuno povučeni iz prometa, od nekoliko stotina koji su vozili ostaje samo nekoliko solaša na cestama, jedva da ih se može vidjeti.

Mislim da Citarov uspjeh leži u Mercedesovom brandu, dobroj mreži distributera i konkurentnoj cijeni, a puno manje u kvaliteti samog proizvoda.