Irisbus Citelis CNG (2)

Autor Spiker, Listopad 06, 2011, 22:55:01

Shole

Sve što stoji parkirano se  ne nemože nikako uspoređivati s nečim što je napravilo 500 000 kilometara.  Da su ti busevi science fiction, to sigurno nisu,  ali nisu ni  izrod Ikarusa.  Nemojte njihovih bijednih 80 tisuća uspoređivat sa Citarom i njegovih pola milijona na Gorici, ili još gore, Lion'c City-em  sa 478 325 na Mikulićima, ili pak Sveticama.

Molim vas,  dajte Citelisu priliku da se iskaže u exploataciji.   A selen blokovi imaju svoje mane samo iz razloga što su STAJALI !!!   Svaki bus,  bilo koje marke, bilo koje serije, ako mu motor vrisne i stoji 6 mjeseci ima X dječjih bolesti onog dana kad krene na cestu.    Škripe amortizeri,  padaju plafoni,  o cviljenju i lupanju da ne pričam.   Jebiga, iz nama nepoznatih razloga ti busevi su više stajali nego vozili, al je činjenica da ih treba  usporediti u realnim uvjetima.  Baš me zanima kakav bi bio Citaro G da stoji na nekom parkingu 10 mjeseci

tamlover

Citat: Shole  u Studeni 28, 2013, 23:28:41iz nama nepoznatih razloga ti busevi su više stajali nego vozili

Sve si dobro napisal, no poznato nam je zašto su stajali. To su valjda najgore potrošeni novci u povijesti Zagreba...
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

Citat: Shole  u Studeni 28, 2013, 23:28:41
Sve što stoji parkirano se  ne nemože nikako uspoređivati s nečim što je napravilo 500 000 kilometara.  Da su ti busevi science fiction, to sigurno nisu,  ali nisu ni  izrod Ikarusa.  Nemojte njihovih bijednih 80 tisuća uspoređivat sa Citarom i njegovih pola milijona na Gorici, ili još gore, Lion'c City-em  sa 478 325 na Mikulićima, ili pak Sveticama.

Molim vas,  dajte Citelisu priliku da se iskaže u exploataciji.   A selen blokovi imaju svoje mane samo iz razloga što su STAJALI !!!   Svaki bus,  bilo koje marke, bilo koje serije, ako mu motor vrisne i stoji 6 mjeseci ima X dječjih bolesti onog dana kad krene na cestu.    Škripe amortizeri,  padaju plafoni,  o cviljenju i lupanju da ne pričam.   Jebiga, iz nama nepoznatih razloga ti busevi su više stajali nego vozili, al je činjenica da ih treba  usporediti u realnim uvjetima.  Baš me zanima kakav bi bio Citaro G da stoji na nekom parkingu 10 mjeseci
I unatoč stajanju i zapuštanju sad im je izlaz im je u skladu s ostalima ili bolji, a kvarovi u biti samo manji i nema velikih povlačenja... Koliko se meni čini, imam dojam da sve manje škripe, možda su majstori u APP shvatili gdje treba stegnuti pregrade i slično, što se mene tiče to je u zadnje vrijeme bio najveći problem.

Uglavnom, opet kreće ista rasprava... Ne volim previše generalizirati i govoriti nešto tipa "Hrvati su takav narod", ali što više čitam ove tekstove sve više mi je jasno da bi mnogi radije kupili i pokazivali ***** u koje je zataknuta Mercedesova zvijezda i njemačka zastava nego dobili besplatni pozlaćeni Ferrari, pa nije ni čudo da je Citaro super i kad im se i novima ponavljaju goleme greške, tako je i u Zagrebu skoro na polovici primjeraka svih serija bilo pucanja šasija i blokova motora, a u nekim serijama u drugim gradovima je bilo i masovnih samozapaljenja i slično, no nekima će to uvijek biti najbolji bus.

Shole

baš sam malo prije googao pa naletio na ovo:

http://www.standard.co.uk/news/transport/bendy-buses-sent-from-london-to-malta-taken-off-their-roads-after-three-burst-into-flames-8788929.html

Nakon što ih se Boris Johnson riješio (btw, bio neki dan na TopGear-u)  sad se sami pale, ali na Malti pa su i od tamo povučeni.   ALI, to je švabo, to je zakon

Urbino LE

Možda se za Citaro može reći da je najbolje zamišljen bus i to je to... Ali činjenica je da Mercedes gradski modeli prevladavaju na istočnim tržištima i u Njemačkoj, nigdje na zapadu osim u Njemačkoj nisu većina. Evo prije 6-7 godina je čak mislim Irisbus bio najprodavanija marka kada se gleda UK, Francuska, Italija, Njemačka i Španjolska. Nadalje ja ne smatram Njemačku za najnapredniju zemlju nego bi to dao skupini Beneluks te Skandinaviji, a tamo bome prevladavaju VDL-ovi te Scanie i Volvo, i ovdje ne mislim na domicilna tržišta nego se VDL nađe masovno i po Skandinaviji, a po Beneluksu je čak i Irisbus dosta čest.

Ja bih Citara u društvu buseva poistovjetio sa onim što su VW Golf ili Passat kod auta, čak više i Golf. Primjer u klasi kako nešto treba izvesti ali nipošto kvaliteniji od konkurencije ali nerijetko i sa 20-30% većom cijenom sa istom opremom. Ime je stjecano na račun prijašnjih generacija koje trenutna to obilato koristi mada ne opravdava ukazano povjerenje, a istovremeno isti na ime marketinga da bi prodali proizvod izdvajaju daleko više od konkurencije.

Majstor

Usporedba VDL grupe Skandinavije Beneluksa Volva i Scanie
To je kao i Ex . Jugoslavije i Tam Fap i Ikarusa
Jednostavno moraju kupiti svoje i zato su bogati
Samo mi sudite pošteno !

Ivan

Ne bih baš rekao, niti je planska ekonomija kao u ex-Ju niti ima namještanja natječaja kao sada kod nas. U nekim gradovima ni nema domaćih, a u većima ima raznih drugih europskih marki u voznom parku, kako recimo veliki belgijski De Lijn i TEC imaju stotine Irisbusa ili Mercedesa u voznom parku unatoč dobrim domaćim autobusima. Dakle, ne mora se kupovati domaće nego se mora poštovati procedura i kupiti proizvod po najboljoj cijeni koja zadovoljava uvjete, a bogati su jer su organizirani i konkurentni.

citaro

Citat: Urbino LE  u Studeni 29, 2013, 15:46:22
Možda se za Citaro može reći da je najbolje zamišljen bus i to je to... Ali činjenica je da Mercedes gradski modeli prevladavaju na istočnim tržištima i u Njemačkoj, nigdje na zapadu osim u Njemačkoj nisu većina. Evo prije 6-7 godina je čak mislim Irisbus bio najprodavanija marka kada se gleda UK, Francuska, Italija, Njemačka i Španjolska. Nadalje ja ne smatram Njemačku za najnapredniju zemlju nego bi to dao skupini Beneluks te Skandinaviji, a tamo bome prevladavaju VDL-ovi te Scanie i Volvo, i ovdje ne mislim na domicilna tržišta nego se VDL nađe masovno i po Skandinaviji, a po Beneluksu je čak i Irisbus dosta čest.

Ja bih Citara u društvu buseva poistovjetio sa onim što su VW Golf ili Passat kod auta, čak više i Golf. Primjer u klasi kako nešto treba izvesti ali nipošto kvaliteniji od konkurencije ali nerijetko i sa 20-30% većom cijenom sa istom opremom. Ime je stjecano na račun prijašnjih generacija koje trenutna to obilato koristi mada ne opravdava ukazano povjerenje, a istovremeno isti na ime marketinga da bi prodali proizvod izdvajaju daleko više od konkurencije.

Ne znam za UK i Španjolsku, ali u ostatku navedenih zemalja sam najčešće viđao mercedese... To naravno ne znači da je to tako, zato bi htio neke dokaze za ove tvrdnje.

citaro

Citaro je tobože najprodavanji gradski bus svih vremena...

"Das EVO-Bus Flaggschiff ist der Citaro, nach Herstellerangaben mit 25.000 verkauften Exemplaren der meistverkaufte Linienbus aller Zeiten."
(izvor: http://www.mobile.de/fahrzeugtypen/linienbus/)

Ivan

Citat: citaro  u Studeni 29, 2013, 17:26:14
Ne znam za UK i Španjolsku, ali u ostatku navedenih zemalja sam najčešće viđao mercedese... To naravno ne znači da je to tako, zato bi htio neke dokaze za ove tvrdnje.
Za koje tvrdnje, i gdje si ti to bio? U Francuskoj, Italiji i Belgiji nema šanse da je Mercedes najčešći bus.

citaro

Za to da su Irisbusevi najprodavanija marka u UK, F, I, D i E.

Velim, ne mora biti da je mercedes najčešći bus, govorim subjektivno.

Urbino LE

@citaro

Ja sam rekao da je čak i Irisbus bio najprodavanija marka kada se gleda tih 5 zemalja skupa i to prije jedno 6-7 godina. Da je Citaro najprodavanija gradski bus to je al to je ekstremno dugovječan model koji je krenuo još tamo sa Euro3 ako ne u Euro2 motorima i dogurao je sve do Euro6, nijedan model nije ni približno dugovječan. I glavnina prodaje mu je Njemački + zemlje bivšeg istočnog bloka, mada mora se reći prodaja nije loša niti u Italiji te Francuskoj ali Skandinavija, Beneluks, Španjolska ili UK i nisu tržišta gdje imaju uspjeha.

@Majstor

VDL je jako dobro prodavan i u cijeloj Skandinaviji i to je činjenica, motori su naravno bili do sada DAF, a od Euro6 su u gradskim modelima FPT Cursor 9 motori.

@Ivan

Da, u Belgiji ima baš svega, ali isto je tako činjenica da je recimo De Lijn početkom godine naručio jako veliku količinu Crosswaye LE sa Euro6 motorima koji će biti isporučeni tek u prvom kvartalu 2014. ako ne i kasnije. Crossway LE, sada pod markom Iveco Bus, je odnio pobjedu iz razloga što njihovi natječaju obuhvaćaju i boduju stvari kao cijena održavanja, a tu je Iveco Bus zbog Euro6 motora, koji jedini na tržištu neće koristiti EGR pa je jednostavan za održavanje, male potrošnje koju bi trebao imati, kao i velikih servisnih intervala te cijene rezervnih dijelova, odnio pobjedu.

marin

Citat: Shole  u Studeni 28, 2013, 23:28:41

Da je Citaro G stajao 10 mjeseci sigurno nebi bio gori nego što je sada! A nije u njima problem samo motora, čovječe pa u kabini jedan vozač visok 190 cm pomakne sic do kraja i iza nema više niš mjesta, a ni jaknu nemože objesit, da ne kažem sa strane nema nikakvih pretinaca za recimo kavu ili sok (ima ona ladica na vratima. Dalje, kad se vozi brže od 50, u svakom Citelisu puše hladno po vozaču, po nogama. Ma dajte, Citelis nije ni do koljena Citaru, to da on ima i svojih vrlina to je točno, ali 95% vozača bi i sa tim vrlinama i Citarovim manama, rađe vozili Citara nego to plastično smeće, nije to da jedan lupa, nego preko 80% njih, a to sam i malo rekao. 753, bus je govno u pravom smislu riječi, eto ako nekog od forumaša upoznam uživo mogu mu reći na što sam mislio jer to ovako nemogu opisati!

Shole

Riječki su sasvim OK,  a što su vama uvalili to samo dragi bog zna

221

Citat: marin  u Prosinac 01, 2013, 19:43:10
753, bus je govno u pravom smislu riječi, eto ako nekog od forumaša upoznam uživo mogu mu reći na što sam mislio jer to ovako nemogu opisati!

Može se organizirati forumaška vožnja u 753 pa da svi zajedno osjetimo.  ;D ;D