ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

marin

Hmm, da, ja i moji prerani zaključci o punionici u Dubravi.

MAN19464

sad bi bio red da ti se neki ispričaju!
baš me zanima tko će prvi.  ;D ;D ;D ;D

Ivan

Nitko nije rekao da se ne priča o drugoj punionici (iako ni za to još nije raspisan natječaj) nego da je nemoguće znati da će autobusi biti baš MAN i da se prema tome može prekrajati raspored vozila po pogonima.

marin

Citat: Ivan  u Siječanj 03, 2014, 22:00:17
Nitko nije rekao da se ne priča o drugoj punionici (iako ni za to još nije raspisan natječaj) nego da je nemoguće znati da će autobusi biti baš MAN i da se prema tome može prekrajati raspored vozila po pogonima.
Ma sve u redu, nitko se nemora ispričat, ali ako sam ja rekao da mi to nije rekao neki bilo koji "zetovac", nego neki na malo višoj poziciji, onda samo nemoj govorit da pričam gluposti, da je to tamo neki vozač. A i vrlo je vjerojatno da će biti MAN(to mi je isti taj rekao). Sve u redu, pozz.

Ivan

Citat: marin  u Siječanj 03, 2014, 22:43:01
Citat: Ivan  u Siječanj 03, 2014, 22:00:17
Ma sve u redu, nitko se nemora ispričat, ali ako sam ja rekao da mi to nije rekao neki bilo koji "zetovac", nego neki na malo višoj poziciji, onda samo nemoj govorit da pričam gluposti, da je to tamo neki vozač. A i vrlo je vjerojatno da će biti MAN(to mi je isti taj rekao). Sve u redu, pozz.
Pa da je i netko bitan rekao koja marka "vrlo vjerojatno" kupuje, to treba uzeti s puno više zadrške nego se u tvojim postovima vidjelo gdje si već počeo raspoređivati autobuse po spremištima. Nadam se da će glavešine u Holdingu naučiti nešto jer vidimo kako je išao natječaj za Veliku Goricu koji je skroz propao (toliko se razdužilo da se i vlast promijenila), a kako se rasteglo i nedavno poništavanje natječaja za punionicu, tako da kad se "vrlo vjerojatno" bira određenog proizvođača to ne znači jednostavno da će se dobiti "preferirani" proizvod, nego lako može značiti i tužbe, poništenja natječaja, kašnjenja dostave i afere u medijima (a ponekad i zatvor i za vrlo visoke dužnosnike, kako smo vidjeli da je završila određena ekipa koja je bila u državnom vrhu u prošlom desetljeću).

Citat: Majstor  u Siječanj 03, 2014, 22:56:26
Bilo je suskanja da za Gornji grad gledaju nekakve elektro bus
Nešto tipa MB Cito / u Budimpešti ih gledali / ali vjerojatno neki novi model ?
Cito se više ne proizvodi, nije ni tako mali pa bi teško i prolazio kud ide 150, a ne znam da je ikad bio samo električni, diesel-električni Cito je opet dizelaš samo s drugačijim prijenosom. Ima opet u Italiji nekoliko proizvođača koji se bave sitnim električnim autobusima, njihovi uski centri često trebaju takve autobuse pa bi se kod njih najprije našlo nešto takvo.

edit:
možda misle na ovakvo nešto
http://www.tecnobus.it/home/it/prodotti.html
http://www.esagonoenergia.com/allestimenti/gastone-minibus-elettrico/

Urbino LE

Puno oni toga valjda najavljuju, a nikako da naprave. Koliko bi ta trasa te nove tramvajske linije bila zapadno ili gdje već od sadašnje trase koja ide Selskom?

Inale meni se kod vas ugodnije(pa i brže) voziti u busu nego u tramvaju, možda da nije 1000mm nego 1435mm kolosijek bi bilo drugačije.

Ivan

Bila bi gdje je potok Črnomerec i Fallerovo šetalište, udaljeno je oko 500-600 m od Selske, ovisi kako na kojem dijelu.

Mislim da 1000 m pruga nije ograničenje za udobnost niti za brzinu, u Njemačkoj i neki regionalni tramvaji voze 80 km/h na istoj pruzi a u Japanu gotovo cijele željezničke i metro mreže (osim Shinkansena i par linija metroa) voze na 1067 mm i po takvoj pruzi voze i do oko 200 km/h. Mislim da je kod zagrebačkog tramvaja prije svega stvar u zagušenju u centru, žutim trakama koje nisu pregrađene i generalno se ne poštuju, neprilagođenim semaforima, i pretrpavanju tramvaja koji su zamišljeni za pretrpavanje jer grad je relativno velik a nema metro, tako da su tramvaji naručeni s puno manje sjedala po dužini od autobusa (to nije svugdje slučaj, recimo i sarajevski tramvaji imaju više sjedala) i time su sasvim logično manje udobni za putnike.

Ivan

Malo još  o-0 s tramvajima, mislim da kad se uzme da prosječni zagrebački gradski namješten bus od 12 m ima 29-32 sjedala a prigradskiji namješteni SL 283 i Conecto imaju nekih 38-40, dok 2200 dug 32 m ima samo 43 sjedala, jasno je da su zagrebački tramvaji praktički naručeni s idejom da će većina putnika stajati.

Tu su izmimka bili polovni GT-6 iz Mannheima, no zato su obično bili neugodno pretrpani za stajanje čim bi bilo ozbiljnije gužve (čak i ako ne računamo vrata s osjetljivim senzorima koja su radila zastoje), pošto sam dosta koristio 13 baš kad se prebacivala s GT-6 na KT4, radije sam se vozio u KT4 jer bi se GT-6 kad se napuni zaglavljivao zbog senzora, a kad bi napokon vozio i došao kud treba onda bi bilo ponekad skoro nemoguće izaći uz zakrčene prolaze.

Uglavnom, dok se ne provede barem intregracija prigradske željeznice u sustav JGP-a u Zagrebu, ako ne već neki novi LGŽ ili metro, tramvaji će ostati natrpani i neudobni, iako bi barem mogli biti brži kad bi gradske vlasti malo pridavale pažnje tome (očito ih nije briga ni da svaka linija mora imati po 1-2 vozna reda i hrpu vozača više na liniji zbog žutih traka koje ničim nisu zagrađene pa svi uredno voze u žutim trakama i pred zgradama MUP-a na Savskoj i Ilici, i zbog par blentavih semafora ili "prometne jedinice mladeži" koja voli zlostavljati ZET na Gundulićevoj, no koga briga ako na prekobrojna vozila i vozače u prometu ode doslovno nekoliko stotina tisuća kuna mjesečno a priljev je par milijuna kuna manji jer se ljudima ne da voziti u zaglavljenom tramvaju, lakše je ne poduzeti ništa iako bi popravljanje situacije koštalo jednokratno sumu jednaku gubicima u par mjeseci).

Urbino LE

Citat: Ivan  u Siječanj 06, 2014, 01:40:06
Mislim da 1000 m pruga nije ograničenje za udobnost niti za brzinu

Mislio sam prije svega na komod koji pružaju vozila na širem kolosijeku koja su često i unutra šira, samim tim za istu dužinu kapacitetetnija. Na koncu na širem kolosijeku bi možda zgodnije bilo napravite i 54m kompozicije za pojedine linije.

Citat: Ivan  u Siječanj 06, 2014, 02:08:40
Malo još  o-0 s tramvajima, mislim da kad se uzme da prosječni zagrebački gradski namješten bus od 12 m ima 29-32 sjedala a prigradskiji namješteni SL 283 i Conecto imaju nekih 38-40, dok 2200 dug 32 m ima samo 43 sjedala, jasno je da su zagrebački tramvaji praktički naručeni s idejom da će većina putnika stajati.

Je li za ZG prosjek bus od 12m ili onaj od 18m? Koliko sam vidio 12m uglavnom idu tamo gdje 18m baš i nebi mogao, tipa kao što sam se ja vozio po Gornjoj Kustošiji sada kada sam bio u ZG. Koliko sam primjetio neki busevi su, iz ne znam kojeg razloga, čak isforsirani brojem sjedala. Mislim da sam već i pisao da bi neki busevi, prije svega sam mislio na one na liniji 109, bi trebali imati platformu za stajanje kod 3. vrata.

Citat:Tu su izmimka bili polovni GT-6 iz Mannheima, no zato su obično bili neugodno pretrpani za stajanje čim bi bilo ozbiljnije gužve (čak i ako ne računamo vrata s osjetljivim senzorima koja su radila zastoje), pošto sam dosta koristio 13 baš kad se prebacivala s GT-6 na KT4, radije sam se vozio u KT4 jer bi se GT-6 kad se napuni zaglavljivao zbog senzora, a kad bi napokon vozio i došao kud treba onda bi bilo ponekad skoro nemoguće izaći uz zakrčene prolaze.

Je li uopće prometuju ti GT-6? Inače sam se vozio sada u Česima kada sam bio u Zg i gdje je pruga lošija bome te dobro provoza, nešto kao na moru za valova, ali sjećam se kada sam bio mlađi da je dosta linija u gradu bilo takvih u lošem stanju.

Citat:Uglavnom, dok se ne provede barem intregracija prigradske željeznice u sustav JGP-a u Zagrebu, ako ne već neki novi LGŽ ili metro, tramvaji će ostati natrpani i neudobni, iako bi barem mogli biti brži kad bi gradske vlasti malo pridavale pažnje tome (očito ih nije briga ni da svaka linija mora imati po 1-2 vozna reda i hrpu vozača više na liniji zbog žutih traka koje ničim nisu zagrađene pa svi uredno voze u žutim trakama i pred zgradama MUP-a na Savskoj i Ilici, i zbog par blentavih semafora ili "prometne jedinice mladeži" koja voli zlostavljati ZET na Gundulićevoj, no koga briga ako na prekobrojna vozila i vozače u prometu ode doslovno nekoliko stotina tisuća kuna mjesečno a priljev je par milijuna kuna manji jer se ljudima ne da voziti u zaglavljenom tramvaju, lakše je ne poduzeti ništa iako bi popravljanje situacije koštalo jednokratno sumu jednaku gubicima u par mjeseci).

Ima i primjer Sttutgarta gdje su kroz centar ukopali tramvaj pa išli u rekonstrukciju cijele mreže gdje su zamijenili tramvaj 1000mm sa vremenom LGŽ kolosijeka 1435mm koja naravno nije niskopodna nego su stajališta prilagođena za invalide. Sve u svemu taj Sttutgart je takav da relativno brzo dođeš sa kraj na kraj grada, brže u ZG, doduše to je i manje grad nego ZG ali oni koji tvrde da zagrebu ne treba odvojeni sustav LGŽ ili metro lažu.

Iako meni se čini kako je krenulo da će prije Split dobiti LGŽ u nekom obliku nego ZG.

Ivan

Citat: Urbino LE  u Siječanj 06, 2014, 10:25:42
Citat: Ivan  u Siječanj 06, 2014, 01:40:06
Mislim da 1000 m pruga nije ograničenje za udobnost niti za brzinu

Mislio sam prije svega na komod koji pružaju vozila na širem kolosijeku koja su često i unutra šira, samim tim za istu dužinu kapacitetetnija. Na koncu na širem kolosijeku bi možda zgodnije bilo napravite i 54m kompozicije za pojedine linije.

Ne moraju biti uža, uostalom i u Osijeku voze tramvaji široko 2500 mm na kolosijeku 1000 mm, a nije sad baš ni 2200/2300 mm puno uže od većine drugih tramvaja ili autobusa širokih 2500 mm. Zagreb je vjerojatno ostao na nešto manjoj širini kolnog ormara zbog uskih zavoja poput Frankopanske.

GT-6 su izvan prometa, većina je rashodovana, neki su prodani u Osijek, neki još stoje jer postoje ideje da bi mogli biti tramvaj-birtija ili takvo nešto, ali ništa nije blizu realizacije.

Što se tiče ukopavanja u Stuttgartu, Nijemci su na nekoliko tramvajskih sustava radili potpunu rekonstrukciju ali na kraju nisu previše zadovoljni omjerom uloženog i dobivenog. Ima vjerojatno boljih primjera kako su gradovi sa sličnim brojem stanovnika kao Zagreb riješili JGP, recimo više mi se sviđa kako su sredili Prag, Helsinki, Zürich ili Dresden. (više sam za ove zadnje jer je jeftinije i položaj zagrebačkih željezničkih pruga može stvoriti odličan S-Bahn, no na tome se ne radi skoro ništa nego se još i ubilo ZET-HŽ tarifu koja je kako-tako funkcionirala).

Urbino LE

Problem 1000mm kolosijeka se više osjeti kod niskopodnih tramvaja kakvi su sada dobrim dijelom u ZG, dok su bili srednjepodni to i nije imalo neki značaj.  Prije svega tu mislim na one klaustrofobične hodnike kod NT2200 gdke su postolja, vjerujem da se na 1435mm kolosijeku to može elegantnije riješiti. A i tramvajem širine 2550mm bi se dobio raspored sjedenja 2+1 uz praktički isti prostor za stajanje ili 1+1 sa više stajanja nego sada. Ali prošo je voz za prebacivanje tramvajske infrakstrukture na 1435mm.

Isto tako volio bi vidjeti po ZG neke druge niskopodnjake van NT2200, barem na probi da se vidi bi li se neki drugi tip bolje ponašao u ZG. A i inače sam mišljenja da vozni park ne smije imati samo 1 tip vozila, naročito ako je vozni park brojan kao u ZG.

Svakako sveprisutni bi trebao javno izložiti viziju razvoja JGP u ZG i da se više krene sa tim projektima pa koliko koštalo da koštalo jet što se duž čeka teže će biti realizirati neke projekte.

Svakako LGŽ je jedan mogući način realizacije ZG prometnog problema, ali mislim da bi tu onda najbolje rješenje bilo da to vodi sam ZET svojim vozilima koja bi dijelom koristilaHŽ dijelom vlastitu ZET infrakstrukturu gdje bi to bilo potrebno.

tramvajac 92

Nema veze širina kolosjeka sa širinom unutra. To ima veze sa širinom vozila, da je 2,5 širok imao bi i malo širi prolaz :)

Portos

Citat: tramvajac 92  u Siječanj 06, 2014, 14:36:24
Nema veze širina kolosjeka sa širinom unutra. To ima veze sa širinom vozila, da je 2,5 širok imao bi i malo širi prolaz :)
To ima isključivu vezu sa širinom kolosijeka. Da je NT 2200 širok 2,5m imao bi prolaz potpuno iste širine.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Portos

Citat: Urbino LE  u Siječanj 06, 2014, 13:04:21
...Prije svega tu mislim na one klaustrofobične hodnike kod NT2200 gdje su postolja, vjerujem da se na 1435mm kolosijeku to može elegantnije riješiti.

Ovisno o tipu postolja. Ukoliko je sva oprema na postolju i treba stati unutar gabarita vozila teško se na niskopodnom vozilu dobije širi prolaz

Citat: Urbino LE  u Siječanj 06, 2014, 13:04:21
...bi li se neki drugi tip bolje ponašao u ZG.

Hoćeš reći da se NT 2200 loše ponaša? Obrazloži.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Urbino LE

Nisam rekao da se loše ponaša nego nitko niti ne zna je li postoji bolje, mislim da to nitko sa sigurnošću ne može ni tvrditi. Općenito ZET krivo radi što ne dovodi vozila na probu prije kupnje. Ali vidio sam kako su recimo Finci u Helsinkiju sve fini nasapunali, dovukle sve živo na probu i onda na osnovu toga sami razvili tramvaj, e to je bio pravi potez. naravno ja ne govorim da ovdje ljudi ne znaju konstruirati tramvaj te da je NT2200 loš.