Pulapromet - razno

Autor Tomek, Studeni 23, 2007, 13:24:45

sendipula

Citat: nexus  u Veljača 15, 2014, 14:31:15
Kada otprilike možemo očekivati novitete? OVa godina? Iduća? I znaš li s kolikim brojem se barata? Naime, ako će se samo krpati rupe nastale povlačenjem O405-ica, to je ništa. Trenutno Pulaprometu treba bar 10-12 navih buseva ako misli donekle upristojiti vozni red. Bojim doduše da ipak ne misli.  :(
197 izrezan...fotke navečer!!!
Živjela 184-ka!

Jasenko

Nazalost, sve su retoricka pitanja. Rado bih i ja znao tocno, no ocekivanja ne smatram sigurnom realizacijom. Po pitanju broja autobusa, apsolutno se slazem. Tu bih pridodao politiku kupovine 60-ih i 70-ih kad je lokalni serije FAP-ova i MAN-ova kupovao postupno, kroz dvije do tri godine. Banaliziram pretpostavku; kupovinom deset novih autobusa u jednom tiru popunilo bi prazninu, kroz xx godina njihovim rashodom u jednom tiru opet praznina...
Msm da je ideja novog popunjavanja dobra, ima smisla, no do realizacije dosta je faktora. Hoce li koji od njih postaviti veto(?)
Na kraju krajeva, ukoliko je cijela drzava u zakrpama, kako ocekivati trenutno od Pulaprometa nesto vise od krpanja starim Mercedesima. Pustimo li na stranu godisnje statistike, sto bi se realno (ne trebalo) moglo uciniti?

Shole

Nikada se cijela serija buseva ne rashoduje istovremeno, osim ako to nije planski.  Kupovina 2,3 ili 4 komada je bila politika 80-ih godina jer je bilo para i kupovalo se vlastitim sredstvima u kešu.  Sad je to misaona imenica, i jedino što ti preostaje je krediti.  Ako već moraš uzet na 7,8 godina onda ćeš odma uzet buseva kolko ti treba, odnosno kolko si možeš priuštit, a ne svake 2 godine opet još jedan kredit.   I druga pozitivna stvar kod veće serije je to što su rezervni djelovi univerzalni.  Mislim tu na sitne detalje koji se na busevima mjenjaju svakih godinu dana.  Npr prekidači, ručice, rasvjeta..... 

nexus

Citat: Jasenko  u Veljača 15, 2014, 21:25:52
Nazalost, sve su retoricka pitanja. Rado bih i ja znao tocno, no ocekivanja ne smatram sigurnom realizacijom. Po pitanju broja autobusa, apsolutno se slazem. Tu bih pridodao politiku kupovine 60-ih i 70-ih kad je lokalni serije FAP-ova i MAN-ova kupovao postupno, kroz dvije do tri godine. Banaliziram pretpostavku; kupovinom deset novih autobusa u jednom tiru popunilo bi prazninu, kroz xx godina njihovim rashodom u jednom tiru opet praznina...
Msm da je ideja novog popunjavanja dobra, ima smisla, no do realizacije dosta je faktora. Hoce li koji od njih postaviti veto(?)
Na kraju krajeva, ukoliko je cijela drzava u zakrpama, kako ocekivati trenutno od Pulaprometa nesto vise od krpanja starim Mercedesima. Pustimo li na stranu godisnje statistike, sto bi se realno (ne trebalo) moglo uciniti?

Ja s druge strane ne mislim da je loše kupovati veće serije, ionako se kupuju kreditom jer za drugačije nema, na što se onda mogu dobit bolje cijene, a i rezervni dijelovi koje Shole spominje su faktor.. Uz normalno planiranje, svejedno je da li u trenutku rashoduješ 1, 5 ili 15 buseva..

A šta bi Pulapromet trebao napraviti - uštediti na plaćama i svugdje drugdje gdje je moguće, da bi imao za gorivo i još kojeg šofera kako bi pojačao polaske gradskih linija (tu je ionako 80% prevezenih putnika), s ciljem da se građanima približi JGP i učini ga konkuretnim, a što bi onda dovelo još više putnika i spiralu okrenulo prema gore.

A da li se ti putnici voze Mercedesima, Citelisima, ili nekim Kinezom, potpuno je svejedno, dok god je bus u konačnici, kad se sve zbroji, jefitniji. 

franky

Dragi prijatelji, fanovi autobusa i autobusnog prijevoza.

Već neko vrijeme zelim napisati nesto slicno, ali uvijek sam tražio neku ispriku za ljude koji rade i zive vozeći draga nam prometala.
Danas mi je evo prekipilo jer nije prvi put.
Student sam glazbene pedagogije u Puli, a inace sam iz Kraljevice. Zbog toga što sam jako aktivan kao profesionalni glazbenik na području Rijeke, a svakodnevno moram biti na nastavi u Puli, jako puno putujem na relaciji Pula - Rijeka, ali i Veruda - kolodvora (tri do četiri puta tjedno povratno)
Godinama se koristim Autotrolejom i neko sam se vrijeme koristio Zetom pa pišem iz iskustva.
Premda ni ovi koje sam naveo nisu sveti, danas mi se je pokazalo u kojoj je mjeri Pula promet amaterska firma.
Dakle na stanicama Pulaprometa ne piše moguće odstupanje od voznog reda, kao sto je to navedeno u Rijeci naprimjer, ali podrazumijeva se +/- 2 min. Evo danas je vozač zamislio da je odstupanje i od 5 minuta uredu. Ja sam zbog toga zakasnio na bus od Briona za Rijeku i upravo pišem s pulskog kolodvora. Nisam zapamtio o kojem se gbr. radi, ali znam da je bio MAN SL 283 na liniji 3a koji je trebao biti kod pošte na verudi u 6 i 35, a evo njega u 29 i prošao ispred nosa. Uvijek idem ranije baš zbog toga. Nikog nije bilo na stanici i ode. Ja sam zbog toga ispušio honorar od 500 kn, ali koga briga kad mu se hladi kafe u Barbusu.
Evo nije prvi put pa me je izazvalo da vam se požalim.
Osim toga moram napisati da su busevi Pulaprometa izrazito prljavi, pritom ne mislim da su pošarani već prljavi. Stakla, podovi pa i sjedala. Održavanje.... rasklimano sve, škripi ko kukovi osamdesetogodišnje atletičarke. Rijeka je puno bolja po tom pitanju, zbilja.
No ni to nije sve. Ne želim generalizirati i reći da su svi vozači takvi. I nemogu reći da takve ekipe nema u Rijeci i Zg, ali ima gospode koji se ponašaju u najmanju ruku kao piloti Lufthanse ili ratnog zrakoplovstva ili da su pomoćnici ministra prometa. Ne podcjenjujući nikog, jer ja vjerujem u sve ljude i vjerujem da su svi isto vrijedni. Nisam ovom prilikom htio nikog uvrijediti, jer ima također i puno ljubaznih i profesionalnih ljudi. Nisu svi isti po svom radu ili ponašanju. Evo toliko od mene. Ako se je netko prepoznao neke ovo shvati kao konstruktivnu kritiku ne napad ili uvrijedu. LP   

nexus

196 danas na busnoj kod Bauhausa, razbijen prednji kraj..

Btw, zna li neko kakav je ono ekran montiran na busnu na Giardinima u smjeru Šijane, kod Max Mare?

sendipula

Na onom kod Ghetaldusa je napisano BusCon ..ima kameru i antenicu, lako moguće da će početi ukidati tabele i montirati ove kutije :D
Živjela 184-ka!

nexus

I izgledalo mi je tako, al reko nije moguće da smo to dočekali, pa sam pitao s oprezom  ;D

Ikakve info o tome kad će, makar, testno, proraditi?

Što se tabela tiče, njih bi svakako trebalo ostaviti zbog mapa linija (koje bi isto trebalo preraditi, da pokazuju sve stanice)

sendipula

Sve bi se to na displayu moglo napraviti. Zagreb ima taj sistem duuugo već, pa možda ćemo i mi... Tabele su zastarijele već hahah
Živjela 184-ka!

nexus

Ma nema u Zagrebu linija na displejima..

Samo nek oni stave gore najavu buseva u realnom vremenu i super.  :) Ima displeja još di već ili je još samo taj kod Ghealdusa koji je danas osvanuo?

nexus

sendipula

Nema nigdje. Prošao sam đir kolodvorom, vidio 185-ticu kako šiba sa 2a i 3a ko nova, ko raketa ide. 184-ka malo zviznuta kraj poklopca motora na desnoj  strani  :-[ . Ne znam zašto, ali 184-ka mi je najdraža raketa, i moram javno priznat emotivno sam vezan za nju hahahah, ne znam zašto ali tako je. Inače nova stajališta sa natkrivenim djelom su osvanula u Santorievoj kod Billa-e, na Verudeli, i još negdje.
Živjela 184-ka!

nexus

U Starih statuta na Punti, na novom ugibalištu..

Jedan od turčina (PFF reklama) je već dugo bez displeja, radi li se išta po tome?

sendipula

Citat: boro  u Kolovoz 26, 2008, 13:35:54
  Koji je to bus? Jutros je u radioni bio samo gb.206 ali meni se čini da je tablica sa slike 129-LH , a 206 ima 136-LH ???
Listam forum malo i sjetim se ovog događaja, bio sam prisutan tjekom policijskog očevida. Radi se o 206-ici :)
Živjela 184-ka!