Tipovi autobusa na linijama 2014.

Autor Dreamwalker, Siječanj 02, 2014, 17:18:00

lovac27

U apvg kockice vikendom rijetko ili uopće ne izlaze na linije samo manovi i lionsi,a nedjeljom skoro samo lionsi.

Ivan

Citat: 421  u Veljača 09, 2014, 19:40:08
203 pak pokriva istočni dio do Vinca i/ili krematorija isto cijeli dan.Da, ali i on dobiva naputke od svojih nadređenih.Ako su neki busevi preopterećeni tijekom tjedna, logično je da i oni trebaju odmor pa se pribjegava zamjeni za one koji su manje radili. BTW postoji i pojam "zamor materijala". http://hr.wikipedia.org/wiki/Umor_materijala
U našim uvjetima kad su vozila preopterećena više od 50%  vremena, ova mogućnost je sasvim realna.
Ehmm, unatoč imenu ovog fenomena, metali nisu ljudi ili životinje da se oporave, zamor materijala je kumulativan, neće se oporaviti ako se odmori. Tako mi barem kaže moje skromno poznavanje strojarstva.

MAN19464

Citat: lovac27  u Veljača 09, 2014, 20:49:42
U apvg kockice vikendom rijetko ili uopće ne izlaze na linije samo manovi i lionsi,a nedjeljom skoro samo lionsi.

Pravilo je da kockice odmaraju vikendom jel se puno više kvare, samo u slučaju da petak na večer pada jaka kiša , tada se biraju samo oni koji neprokišnjavaju, a takvih je malo u Pavg tada se dogodi da mora i neka kockica na liniju.
Nedjeljom samo novi, jel su pouzdani i samo 4 busa izlazi, pa da bar nedjelja prodje bez kvarova.

421

Citat: Ivan  u Veljača 09, 2014, 21:06:32
Ehmm, unatoč imenu ovog fenomena, metali nisu ljudi ili životinje da se oporave, zamor materijala je kumulativan, neće se oporaviti ako se odmori. Tako mi barem kaže moje skromno poznavanje strojarstva.
"Zamor materijala (dopušteni naziv: umor materijala) je pojava postupnog slabljenja, razaranja i loma materijala zbog dinamičkog naprezanja i dugotrajnog rada, najčešće kod strojnih konstrukcijskih elemenata: klipnih mehanizama, osovina, vratila, zupčanika, klinova, zatika, vijaka i drugih elemenata namijenjenih za povezivanje i prijenos rada, kao i kod rada motora, radnih strojeva, automobila, zrakoplova i sl."

Neće se oporaviti ako se odmori, ali će se temeljito pregledati, te po potrebi izmijeniti istrošeni dio. Ali dok je vozilo stalno eksploatirano tipa "toči-vozi" to je nemoguće. Ja govorim o iskustvenim ne i hipotetičkim poznavanjem strojarstva.
Naime, nekoliko puta mi se dogodio "zamor materijala" na busu koji je mogao imati kobne posljedice po putnike i mene.
Primjeri: pucanje vijka na prednjem ovjesu Sgjca prije 15tak godina na Av.Dubrava, pucanje vijaka na naplatcima i "preticanje" busa istog naplatka, iskakanje "bolcne" zbog toga što nije bio prepiksan prednji kraj, i na kraju: ostavljanje prikolice zbog puknuća kajle između prednjeg dijela i prikolice (čest slučaj u APP dok je bilo SGjaca).   
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Portos

Jutros sam na 172 od stana do Cementare vidio čak 5 Citelisa. Vjerovatno bi ih nekoliko vidio i da sam vozio do Črnomerca. Koliko ih je to danas na 172, nikada ih nije bilo više od 3 komada?

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Ivan

Bilo ih je već više od 3 na 172, a vidio sam i jučer 3 od samo 4 koji su prošli dok sam popodne bio na Črnomercu, izgleda da ih definitivno šalju više nego dosad.

Zadnjih dana su ponovo solo na 124.

citaro

'Novi' citaro G na 218, 550 ako sam dobro zapamtio. Bio je viši na prve dvije osovine nego na zadnjoj.

lovac27

Ivan

Danas na 125 i 134 zglobni Citelisi, ne sjećam se kad sam zadnji put vidio zglobne nedjeljom, a nije baš ni potrebno...

marin

gbr. 164 na 136. Nije potreban zglobni ni za 136 nedjeljom, ujutro kad kod tržnice ulazi puno ljudi, opet bi dosta bio solo, a također kad se ide van, iza 4,5 popodne, svi bi stali u solo, a ovo između bi i kačamali bio dovoljan.

Ivan

Mislim da griješiš, pogotovo ovo s Cacciamalijem, wtf? Na 136 se i nedjeljom uvijek popune barem sjedala, slično kao i na 115 ili 121, ne treba sve izjednačavati...

marin

Ma kakvi, eto točno je tako kako sam napisao, da je solo preko cijelog dana, popunio bi se najviše da svi sjednu i da još stoje neki, ja kad god idem uvijek nađem mjesto u 136 i ima ih praznog do Črnomerca. A kažem da bi Cacciamali mogo vozit tako od 12-14 kad nema 3 putnika u busu za vrijeme ručka. Doslovno prazan vozi, kažem ti ne treba zglobni.

Ivan

Znaš što, tvoje gluposti malo prelaze granice i mislim da bi mogao dobit opomenu prije ili kasnije jer forum postaje jadan ako treba raspravljati s tobom. Super je da si se našao lupetat nekome tko baš nedjeljom relativno redovito zbog obiteljskih veza koristi 136 od Kustošije do Španskog i može lako demantirati tvoje izmišljotine, upravo se vozim polaskom u 12:30 s Črnomerca i ovdje ima, koliko sam uspio pobrojati, 38 putnika uključujući mene. Stvarno trebaš malo razmislit o svom sudjelovanju na ovom forumu...

citaro

Hm, solo na 136? A-a, a pogotovo ne Cacciamali...

marin

Pa 38 putnika nije dovoljno za solo jel? Vi očito ne znate shvatit sarkazam da može vozit Cacciamali.  A vozio sam se prema Črnomercu prošli vikend, polazak u 14:02, dolazak 14:13, stali na Ivane Brlić Mažuranić, u Vrapču i u Kustošiji. 4 putnika iz Španskog, 2 u Vrapču, ostalo samo izlaz. Eto za te polaske sam rekao da može Cacciamali, naravno da ne može ostat cijeli dan, a ti Ivane, možda ti ja idem na živce, ali nikako da shvatiš neke stvari... Možda da se prestaneš živcirat, a? Mislim da bi bilo bolje... Ja tu živim boga ti, valjda ja znam dal može solo.