Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

Portos

Citat: dean25  u Svibanj 27, 2014, 12:37:05
MAN gb 157 je u pitanju.
Po izjavi vozača bus "ostao u iberturaži" sinoć na liniji 109 vr 10 spuštajući se s Jadranskog mosta na stajalište Stud.dom S.Radića.

Ako je to tako zanima me zbog čega se ovo dogodilo,i što u tom momentu vozač mora/treba poduzeti?
Pitam ovo prvenstveno na molbu tog vozača autobusa iz razloga što je ovaj dotični vozač autobusa do nedavno vozio tramvaj (19 godina),nikad autobus nije vozio osim na polaganju [nema čak ni vlastiti osobni automobil] pa samim tim nema iskustva što poduzeti u takvom slučaju ubuduće.
Nije mi jasno kako je mogao završiti u iberturaži ako je bio u brzini (nije ga valjda na leru vozio). I malo mi je glupo da ZET takve neiskusne vozače disponira na tako zahtjevne linije poput 109 gdje je velika gužva, puno putnika, uske ceste, semafori, kreni-stani...
Mislim da neki tipovi MAN autobusa imaju zaštitu od pregrijavanja na način da povečaju broj okretaja motora kako bi se ubrzala vodena pumpa i ventilator hladnjaka, ali to bi se trebalo dešavati dok je vozilo u leru a ne u brzini.
Ima tu kompetentnijih od mene pa ćeš vjerovatnije dobiti strućniji odgovor.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

tramvajac 92

Ne znam gdje si ti vidio usku cestu na 109.. Možda je najuži komad podvožnjak koji je ~250 m dužine i ima 1+1 traku.

Da je linija zahtjevna, je, to stoji, a disponira ih zato što su pojedinci u APP "pretplaćeni" na pojedine linije u pogonu (konkretan primjer: srednja služba na Ljubljanici, imaš od 10 voznih redova, od toga su na najmanje 8 isti vozači, koji se rotiraju po linijama nekad i terminalima).

Done

Citat: Portos  u Svibanj 27, 2014, 13:59:29
Nije mi jasno kako je mogao završiti u iberturaži ako je bio u brzini (nije ga valjda na leru vozio). I malo mi je glupo da ZET takve neiskusne vozače disponira na tako zahtjevne linije poput 109 gdje je velika gužva, puno putnika, uske ceste, semafori, kreni-stani...
Mislim da neki tipovi MAN autobusa imaju zaštitu od pregrijavanja na način da povečaju broj okretaja motora kako bi se ubrzala vodena pumpa i ventilator hladnjaka, ali to bi se trebalo dešavati dok je vozilo u leru a ne u brzini.
Ima tu kompetentnijih od mene pa ćeš vjerovatnije dobiti strućniji odgovor.
Može može,samo je pitanje odakle je procesor rada motora dobio krivi podatak,a ECU-i nadziru rad preko raznih senzora koji su isto kvarljivi i nisu bezgrešni. thumbs

Shole

Ne povećava se broj okretaja motora da bi se ubrzala pumpa (nije to auto iz 70-ih sa direktno spojenim remenom ventilatora na radilicu motora),  poveća se samo brzina vrtnje visko ventilatora, ovisno na to kako je baždaren.  Obično se na 92 stupnja ukopča druga brzina i tad se iza čuje huk ventilatora od iza.

Portos

Citat: tramvajac 92  u Svibanj 27, 2014, 16:13:26
Ne znam gdje si ti vidio usku cestu na 109..
Koliko je široka svaka traka Selske ceste između Zagrebačke avenije i Ozaljske ulice? Toliko da dva autobusa ili kamion i bus ne mogu voziti jedan pokraj drugog a da se ne dotiću retrovizorima. I onda na takvu cestu pošalješ vozača koji nikada nije vozio gradski bus i još k tome zglobni. Podvožnjak ispod pruge je najmanji problem.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Done

Valjda vozaća šalju tamo jer je naućio tramvajem ići na remizu.A disu još i oni parkirani auti koji malo vise sa trotoara.

221

Dajte tko zna bolje i da kaže da li je ovo točno. Zar iberturaža ne nastane kada uđe ulje u motor umjesto zraka i da je jedan od načina gašenja motora začepljivanjem ispuha? Također, to je i simptom da je turbina pred raspadom.

Inače, zanima me kako je vozač ugasio bus jer vele da ne pomaže okretanje ključa i slično.

Done

Ulje može ući u kompresioni prostor na više načina,najčeše kroz turbinu,ili kroz odušak(iberlauf)kroz usis(motor nemora imati turbinu),a može i ako je nivo ulja u karteru previsok,ponekad uhvati na ulje i kad se pregrije motor samim tim i ulje,pa i ako se u karteru pomješaju nafta i ulje a gašenje je metodom koja upali pa i najdrastičnija uništenjem motora,ako motor ima motornu kočnicu njezinim pritiskanjem,ako je obični mjenjać šaltanjem u nižu i kočenjem pa ko prije popusti.

igor 409

Citat: Done  u Svibanj 27, 2014, 22:38:40
,ako je obični mjenjać šaltanjem u nižu najvišu i kočenjem pa ko prije popusti.

Done

marin

Nije mi sad jasno kako se ništa nije dogodilo, pogotovo ako se spuštao niz most. Ili je u motoru bilo viška ulja pa je dospilo na usis ili neki drugi razlog, ali obično je to. To se ne događa u leru Portos, kad se to desi nemožeš ga ni izbacit iz brzine niti ga ugasit, on tada radi na ulje i dobiva puno veću snagu. Dok je gbr 172 otišao u ibericu kad je došo u ZET, zabio se u bus ispred i još ga je gurnuo u drugu traku Ilice iako su oba busa stiskala kočnicu do kraja. I još je 172 šlajdrao, a beton je bio suh, to ti sve govori.

marin

Gbr. 766 oko pola 12 danas na 109 riknuo, puklo crijevo za vodu i izbilo plastiku kao što se vidi na slici, ostavio trag vode za sobom.

Westin

Kocka zglobna na liniji 107 s polaskom u 15:35 sa Žitnjaka izgubila ( otpao navjerovatnije ) poklopac od motora .

tomekk

gb 341 jučer u 18.20 stao prije Ščitarjeva, vozač bespomoćno gledao kako sve curi:

slikao prijatelj
Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga

frukec

341 na liniji 308
Puklo crijevo od vode
Pomoć se jakoooo dugo čekala