Pogon Velika Gorica

Autor MAN19464, Veljača 26, 2014, 19:16:31

Ivan

Nego, za koje linije se ono pregovara pomicanje prvih polazaka, i za koliko bi trebali biti pomaknuti?

Recimo, ako se uzme da su prvi izlasci u 3:50 normalni i za APP i za APD na nekoliko prigradskih linija koje trenutno voze, koje goričke linije bi trebale uopće patiti ako tad prvi autobusi krenu na liniju?
Ako uzmemo da prvi polazak u 4:00 iz Velike Gorice ukinut i ne treba se vrtiti po gradu niti čekati tih 5 minuta odmora za vozača, jer ionako malo kome treba u tom smjeru, autobusi bi na većini linija od 3:50 iz garaže trebali stići na sadašnja vremena prvih polazaka iz smjera B u 4:30.

Malo sam sad provjeravao Google maps koji prilično lako i točno izračuna udaljenosti, Lipnica je 32 km od Podsuseda pa prvi bus kreće iz APP u 03:55 i čak prima putnike poslije stanice SdSR, a kreće iz Lipnice u 4:35. S druge strane, od goričkih llinija koje imaju polazak u 4:30 Vukojevac je jednako udaljen od APD preko Domovinskog mosta i bez ulaska u VG, dakle istih 32 km i to magistralom umjesto 20 km seoskih cesta kao do Lipnice; Velika Buna, Čička Poljana i Turopolje koji također imaju polazak u 4:30 su svi na malo manje od 30 km, a Kozjača ima prvi polazak tek u 5:00. Dakle, zašto bi ovdje prva vremena bila micana za više od eventualno 5 minuta (dakle na 4:35)?
Na 307 i 323 je polazak u 4:20 ali Strmec i Lazina su zato i 10-ak kilometara bliže Zagrebu, tako da bi se opet trebalo moći preći 20 km u 30 minuta. Ostala sva područja su i dosta bliže Dubravi i imaju kasnije polaske, dakle ne vidim nikakav problem da se pokriju sadašnja vremena.

Od svega ovoga vidim samo jedan problem, Cerovski Vrh koji je udaljen 40-ak km od oba pogona i to prilično uskom i lošom cesticom poslije Markuševca, a prvi polazak 311 je već u 4:20, ovdje bi trebalo organizirati nešto posebno ako taj polazak treba opstati, kako je zapravo i trenutno organiziran?

Ivan

Naravno, kako sam već prije pisao, mislim da bi bilo bolje naći ekonomičnije rješenje bolje i za putnike, i za vozače, i za firmu, barem parkirati u V. Gorici ako ne žele po selima, no ako mora ići skroz iz APD, onda ne vidim zašto bi se za nekoliko drugih dnevnih linija moglo kretati iz garaže u 3:50, ali za goričke ne.

MAN19464

Nema parkiranja van garaže po noći, bezveze je
o tome raspravljati.
Ako zet nemože ostvariti te polaske treba ga maknuti i gotovo.
raspisat natječaj i izabrati drugog prijevoznika.

Shole

da živiš u jednom od tih sela vjerovatno biš drugačije razmišljao

MAN19464

Da, živim u jednom selu koji pokriva PAVG i ako ukinu prvi polazak 8 osoba iz mog sela ostaju bez posla jel nemogu stiči na posao. Zato sam to napisao, zar misliš da je to dobro za te ljude koji nemaju auto, pa će ljepo na burzu i biti sretni jel je zet ostao.

Ivan

Citat: MAN19464  u Srpanj 20, 2014, 22:29:25
Ako zet nemože ostvariti te polaske treba ga maknuti i gotovo.
raspisat natječaj i izabrati drugog prijevoznika.
Ako nisam negdje debelo preračunao vrmena u onom postu gore, i prema sadašnjem načinu slanja na dnevne linije može se stići iz APD, ako je za druge linije normalno kretati u 3:50 iz garaže i stizati u 4:30 trebalo bi se moći i za ove, jedino ako ZET više stvarno uopće ne zanima ozbiljno držati ove linije nego misle sfušati gdje god mogu...

Onda je Autoturist bolje rješenje jer oni jesu bili sposobni zadržati 4:00 iz Pokupskog i 4:10 iz Suše, a mislim da nije samo reklamni potez jer su u okolici Samobora i Jaske gdje drže linije već dva desetljeća i dalje ima nekih koje kreću u 4:00-4:20.
Uglavnom, ako je ZET nefleksibilan, nesposoban prilagoditi se, ili više od svega nezainteresiran pružiti isti tretman ovim linijama kao nekim drugim prigradskima, došlo je vrijeme da se drži Zagreba kojeg može pošteno pokriti i gdje ne smiju raditi greške, a drugima koji su stvarno zainteresirani neka idu buduće koncesije.

Dreamwalker

Nije da se razumijem u to baš, ne poznajem zakon najbolje iako sam ga čitao jednom prilikom, ali zatvaranje pogona APVG ne bi smio imati utjecaja na polaske, tj. ZET ih je obavezan voziti ako postoji ugovor o držanju linije. Znam da sam sad otkrio toplu vodu, ali mislim da bi se male općine (mjesni odbori) koje su ugrožene trebale pobuniti i same raskinuti ugovor o prijevozu te odabrati boljeg prijevoznika koji neće imati problema s polascima. Mislim da imaju na to pravo. Pa onda ljudi dragi, ako ništa drugo, angažirajte mjesni odbor da vam sačuva te prve polaske pod svaku cijenu.

Jedino nisam siguran dal isti prijevoznik mora držati cijelo VG područje ili recimo dio linija može preuzeti netko drugi. To nek kažu oni koji znaju.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Ivan

Mislim da koncesije daje u ovom slučaju Grad VG pa ih onda može i promijeniti, tj. pristati na promijenjeni vozni red, a mjesni odbori mogu nešto tražiti, prosvjedovati itd., ali ne bih rekao da imaju direktne ovlasti; no nadam se da sad aktivno prate zbivanja u ovim pregovorima i promjenama da se proba izbjeći greške, a ne ispravljati poslije nego stotine ljudi ostanu bez jutarnjeg prijevoza na posao pa dignu bunu.
Nema tu malih općina, one tri koje su davno prije bile u nekadašnjoj Općini VG pa se odvojile su promijenile prijevoznika 2006...

Ivan

Uz 160/1 koji od 03:55 iz APP do 04:35 u Lipnici prelazi 32 km (od toga puno po uskim zavojitim cestama), evo još jedan polazak koji lijepo pokazuje koliko može trebati praznom busu da dođe na prigradske linije:
271/2 kreće u 03:50 iz APD, u 04:15 je prvi polazak iz Jesenovca, dakle (od toga zadnjih 5 kad siđe s magistrale po ne baš dobroj cesti) 20 km u 25 minuta...

Pa eto, onda se opet pitam, koji su to gorički polasci na meti za odgađanja, redukcije, ukidanje? Zašto onda iz APD ne bi bilo još polazaka u 03:50 koji bi mogli preći istih 20 km u 30 minuta pa kretati u 4:20 iz Strmca ili Lazine, ili 30 km u 40 minuta pa ostati s prvim polascima na 04:30 iz Vukojevca (ili barem Ogulinca), Turopolja, Poljane i V. Bune?

Ivan

Još jedan primjer:
174/1, polazak iz APP 04:00, polazak iz Žejinaca 04:30, udaljenost 24 km ako vozi po D1.

421

Citat: Ivan  u Srpanj 21, 2014, 17:01:29
Uz 160/1 koji od 03:55 iz APP do 04:35 u Lipnici prelazi 32 km (od toga puno po uskim zavojitim cestama), evo još jedan polazak koji lijepo pokazuje koliko može trebati praznom busu da dođe na prigradske linije:
271/2 kreće u 03:50 iz APD, u 04:15 je prvi polazak iz Jesenovca, dakle (od toga zadnjih 5 kad siđe s magistrale po ne baš dobroj cesti) 20 km u 25 minuta...
Sve to teoretski lijepo stoji na papiru, a praksa je malo drugačija kad bi pitao vozače.
Naime, od tri službena busa:  VG i Lužan dolaze u   APD u 3,50 sati, a SKR u 3,53 sati. Pod uvjetom da je sve u redu, već u startu kasniš u polasku iz garaže 1-2 min, a vozno je vrijeme prekratko do početne destinacije iako voziš u prekoračenju brzine, tako da na prvi polazak u startu kasniš do 5 minuta.
BTW osim navedenog 271, ima još 4 izlaska u 3,50!
Ovakav (teoretski)  način davno je u funkciji kod onih koji izrađuju VR, jesi li Ti "njihov"?

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

I Autotrolej i Promet Split, i Autoturist, i Autotrans i Čazma noće vani,  samo ZET se pravi pametan i pritom zaje.... ljude koji putuju na posao prvim busom ujutro.  Pa neidu u 4:45 babe na placu,  nego sirotinja na posao.  Dok se dovuče iz te pripizdine do Zagreba traba mu sat i pol, a bus mu kasni već u startu.  Doduše vjerovatno vi to nadoknadite u  "B" smjeru kad već kupite putnike,  malo stisneš da uhvatiš donekle OK prolazno vrijeme,  al to nije rješenje. 

MAN19464

Sad znam gdje živim u "pripizdini" svaka čast Shole.

822DoDo

pa ak si van grada Zagreba onda zivis isto ko i ja...sela nisu metropole neg pripizdine...
274/1 isto ide van u 3:50 i u Laktecu (oko 21km) je za 20-22min
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

MAN19464

Ja sam mislio da su sela i dalje sela, al očito nisu, ispričavam se.