Tipovi autobusa na linijama 2014.

Autor Dreamwalker, Siječanj 02, 2014, 17:18:00

citaro

Danas nakon dugog vremena vidjeh solo citara na 213.

No ono što me više čudi je disponiranje buseva na (po meni totalno nepotrebnoj) liniji 120. Zašto na tome voze zglobni citari? Ili još bolje, zašto ta linija uopće prometuje za max. 10 ljudi po krugu, dok su neke linije jako reducirane i pretrpane?

EDIT: u zadnje vrijeme viđam još bisera, poput MANova iz '99 na 124 ili MANova iz '06 na 125 i 131, dok se najnoviji MANovi razvaljuju po prigradu...

Ivan

120 je uvijek bila izgubljena linija na koju ide što god im padne na pamet ili ne ide ništa, očito je svejedno jer se nikome ne da razmišljati o njoj. Cijeli koncept linija prema Gajnicama i Podsusedu je bez ikakve koordinacije i smisla otkad ja pratim ZET... Ili voze prazni, obično po 3-4 u par minuta pa pola sata ništa, ili se pretrpavaju ako 120 uopće ne vozi kad jedino i treba, radnim danom po jesenskom vr, a ona je uvijek prva žrtva ako treba nenajavljeno reducirati linije, pa je svojevremeno znala po 2-3 godine voziti par puta dnevno dok bus ne ode kao zamjena na drugu liniju ili ne voziti cijeli dan. Ljeti, da, 120 možda uopće ne bi trebala voziti kad bi se ostale linije koordinirale...

Sad bi bilo pravo vrijeme za usklađivanje linija 119/120/123/131 na zajednički vozni red jer bi se time mogla bezbolno trajno maknuti dva-tri busa iz prometa a na jesen će sigurno biti rezanja, no vjerojatno nas očekuju samo najgora i najmanje promišljena rješenja, makar je ovo tako jednostavno za posložiti; isto tako bi se i stavljanjem solo na 143 i produživanjem na Črnomerec i koordinacijom linija mogao maknuti jedan bus sa 121, no koga briga... Ja sam već pisao o nekim kombinacijama za koje mi je trebalo 15-ak minuta, no oni koje bi trebalo biti briga ne mogu takve stvari napraviti jer očito je najveći doseg "koordinacije" pomaknuti polaske linija 2-5 minuta da ne kreću baš u potpuno isto vrijeme, jednostavno besmisleno i više izgleda kao sprdanje s putnicima, kao da kad dobiju žalbe misle više "tražili ste da ne voze u isto vrijeme, evo vam ga sad, haha" nego kako napraviti posao kako treba.

Ovo na 124, pa nije to neki biser, zašto bi stariji autobusi bili samo u prigradu? Tamo su ionako češći, dobro da nekad zalutaju ovdje, trebaju i oni ponekad poštedu, a trebaju i stanovnici prigrada ne samo stare autobuse... Nije serija '99 prognana iz grada, to je još uvijek moderni niskopodni bus, samo bez klime koja nije samo luksuz rezerviran za grad.
Za '06 ne znam zašto bi bili na 125 gdje trebaju voziti barem trovrati solo no ljeti to nije baš veliki problem, ali mislim da su jako dobri za linije poput 129, 130, 131, 135, 137. Na prigradskima konfiguracija s 2 vrata je u redu, ali trebalo je drugačije konfigurirati mjenjače ako su ih trajno mislili slati tamo, tako da su s jedne strane prigradske linjie u redu za njih, ali s druge su skoro jednako nespretni kao i ostali u APP (osim SL283) kad ZET očito misli da se bez prigradskih autobusa može i da nisu potrebni...
Mislim da APP uz povremene iznimke relativno smisleno raspoređuje vozila, jedino ne razumijem zglobne na nekim linijama koje ih ne trebaju i zašto SL283 imaju odmor vikendom a kilometraža im nije velika niti je stanje loše, no uglavnom, sve je to puno smislenije od dubravskih gluposti s Conectima.

Shole

Nije nikakav problem promjenit setup mjenjača, samo malo posla elektroničarima da se produže 1. i 2. brzina

STIB

Ima li netko ideju zašto se na liniji 226 povremeno pojavljuju Lionsi (jučer, npr. čak oba), a na 203 i 227 vrlo, vrlo rijetko?
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Anders

Citat: STIB  u Kolovoz 08, 2014, 11:59:32
Ima li netko ideju zašto se na liniji 226 povremeno pojavljuju Lionsi (jučer, npr. čak oba), a na 203 i 227 vrlo, vrlo rijetko?

Nemam blage ideje zašto, ali obrnuta situacija je kod mene na sjeveroistočnoj grani Sesveta (270-4) - Inače je Lavić, a Citaro se zna zalomiti tu i tamo, s tim da najčešće na 270 i 273, dok ih na 274 i 271/2 viđam jako rijetko. Pogotovo na 271/2, tamo sam ga vidio ukupno jednom.
27302

Ivan

64 na 161, ne znam zašto nisu češće...

Westin

tramvajac 92

tramvajac 92

Jučer je na 134 bio 155, drugi je standarno bio plinaš.

sokre

Iako su stari, 155 i 530 mi još uvijek ostavljaju najbolji dojam, naročito iznutra.

Kao da se osjeti da su napravljeni za Njemačku, pa zabunom stigli u ZET.

Oni su bili probni, kao nova generacija busa, pa da se malo naviknemo na budućnost ..

822DoDo

Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

marin

Inače cijeli prošli tjedan, a i ovaj su stari NG312 MAN-ovi vani, nedostaje Iveca dosta, po servisima su jako puno. Na 172 je bilo par komada (starih) i na 109 jedan, na 136 Citaro jedan i tako.
Samo čekam 8.9. kad škola počne, nema teorije da pokriju sve izlaze, u prvom redu zbog vozača, a ako ne poprave Citelise, onda ni zbog njih :-\

Portos

Citat: marin  u Kolovoz 20, 2014, 13:42:37
Inače cijeli prošli tjedan, a i ovaj su stari NG312 MAN-ovi vani, nedostaje Iveca dosta, po servisima su jako puno. Na 172 je bilo par komada (starih) i na 109 jedan, na 136 Citaro jedan i tako.
Samo čekam 8.9. kad škola počne, nema teorije da pokriju sve izlaze, u prvom redu zbog vozača, a ako ne poprave Citelise, onda ni zbog njih :-\
Jutros vidio 2 Iveca na 172. Kako je bilo prošli tjedan, ne znam, nisam bio u Zg.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

822DoDo

Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

Ivan

Citat: marin  u Kolovoz 20, 2014, 13:42:37
Ma neće doći do toga, ima autobusa dosta ako je i nekoliko na servisu (kad ih nije bilo na servisu bilo koje marke)... Ako se zadnjih godina moglo ponekad i s 0 od 60 plinskih pokrivati vozni red a otkad je proradila punionica u međuvremenu nije bilo više od 15-ak rashoda/prodanih, vozni park nije baš nikakav problem u usporedbi s brojem vozača...