Kinezi

Autor manoplan, Travanj 04, 2008, 14:17:35

busfan

Je bih vise vjerovao utiscima putnika, nego vozaca te firme i ovih novina  :-\

lav

Citat: busfan  u Srpanj 08, 2008, 11:53:46
Je bih vise vjerovao utiscima putnika, nego vozaca te firme i ovih novina  :-\

Normalno od putnika se živi :D

mate

A i vrijeme ce pokazat koliko ce ti kinezi biti dugo kod nas... ;)
Slazem se sa lavom i busfanom,jer da nema putnika ne bi ni autobusni prijevoznici opstali...dok se slusa glas putnika dobro je :)

Tal

Citat: lionsclasic  u Srpanj 06, 2008, 23:35:51
Pročitah tekst u transpotr magazinu i sad mi nešto nije jasno dali je čovjek radio test autobusa ili besplatnu reklamu na četiri strane za zastupnika jer koliko ja uspjeh pročitat.tu se priča o autobusu kao da je unajmanju ruku Setra serije 400 ili Mercedes Travego a ne tamo nekakvo daleko istoćno čudo. posto sam pisao prije o dizajnu okojem piše da se oslanja(čitaj kopira) na irizar što se meni čini neutemeljeno,obralih malo više pozornosti na šasiju i motorizaciju kad tamo : 1. šasija od čeličnih cjevi ( kao da smo u doba mercedesa o303 ili još i starijih autobusa)
           2.  mjenjač H šema 4+4(tipično kamionski dali ga iko drugi ugrađuje u autobuse?)
           3.  cumminis motor(osobno meni velika nepoznanica ako može ko reci sto o njemu znam da ga ugrađuju proizvođači s bliskog i dalekog istoka.ugrađuje li ga iko u europi)

ovo ostalo navedeno o elektrici i  elektronici je prepostgavljam isto kao i svugdje jer čip je čip i u nas i u kini.Da nebi ispalo da ja samo pljujem po kinezima što mi nije namjera kada bi cjena bila klasi higer-ove to bi bilo sasvim solidno ali 180000 eura meni se čini  puno za ovaj bus

Što se tiče stručnosti autora teksta, riječ je  o vozaču profesionalcu koji je cijeli život za volanom i navozio se svega i svačega. Dakle sud je dao nakon vožnje, a ne gledanja fotografija na internetu.
Možemo o Kinezima reći štošta, no na prvu loptu ovo je pristojan proizvod. Za taj novac baš ne možeš puno toga dobiti, a uostalom svaka roba ima svog kupca....
:)

busi

pitanje kod kineza je samo kako ce izgledat nakon godinu dvije, i koliko moze trajati

busfan

Ako Higer radi sa Scaniom, zasto onda kopira i Setre ??? Ima jedan model gdje  je zadnji kraj skoro isti kao Setra 400

miky

Ako vozač dugo vozi ne znaći da je dobar vozač. Ja znam vozača koji je pošao u mirovinu iz jedne velike firme koja je imala većinom Setre, nešto malo Mercedesa i Fap-ova i koji nikad nije znao, ne zna, a i vjerovatno više neće znati prešaltat brzine a da mu barem jedna ne zakrči, a nekad i svaka brzine. Nije mjerilo jedan iskusan vozač. Mislim da bi taj autobus trebalo ocjenjivati 10-ak ljudi, par vozača, par mehaničara, nekoliko putnika i netko iz društva za zaštitu potrošaća, jer će sigurno netko nasjest i mislit kad bude ulazio u taj nazovimo autobus da ulazi u Scaniju ili u Setru. ..

lionsclasic

ja bi se u potpunosti složijo sa miky-em.I ispričao svima koji su se našli uvrijeđeni nako mojih postova o kinezima a vidim da ih ima nisam imao namjeru nikog uvrijediti.

conecto

Za početak bi lionsclasic trebao znati da autobus koji je njegov imenjak cijenom je negdje u rangu King Longa XMQ 6127. Riječ je o gradskom ili prigradskom autobusu renomirane marke s lavom na maski koji se proizvodi u Turskoj, ima čvrstu ali tešku šasiju sa stepenicama, prepun je zastarjelih riješenja (od same šasije s previsokim podom za gradski promet do radnog mjesta vozača iz MAN-ovih kamiona osamdesetih), općenito je previsok za gradski promet (zbog čega se svađa s granjem koje visi iznad ceste), ima nepraktične retorovizore u više izvedbi, očajan volan i vozne osobine općenito. Nasuprot njemu za te novce Kinez je turistički autobus sa svim potrebnim za tu svrhu, nije neko čudo tehnike kao Setra TopClass ali i duplo manje košta. I kao što reče jedan gazda - cijena po kilometru je ista za jednog i drugog. Dizajn? Ispred sebe imam časopis i u teksu piše da je kopija (citat: Dizajn je tipično kineski, što znači da je sve samo ne kineski, odnosno kopija uspješnih modela koji su se dokazali na tržištu). Što se Irizara tiče u daljem tekstu se da iščitati da se radi samo o dizajnu nosa i repa. Šasija je zastarjela ali bolje da su ga Kinezi tako napravili nego nešto eksperimentirali i kompromitirali čvrstoću. Vozio sam dosta Neoplana i skoro na svakom je šprungirala šajba uključujući novi Cityliner. Mercedes O-303? Nešto sam ga se navozio u životu i radije bih takvog novog kad bi postojao nego Travego (to će ti reć i svaki gazda) kad je u pitanju pouzdanost pa čak i vozne osobine. Mjenjač s dvostrukim H (4+4) nije tipično kamionski jer su ga dugo koristili u autobusima i Setra, i Neoplan i to isti taj ZF-ov koji ima Kinez... Danas se rijetko ugrađuje i u kamione jer ga koristi samo Iveco (Stralis i Trakker). Cummins motori su zaista rijetki u Europi no nije da ih nema (vidi drugi tekst u časopisu VDL Citea) i ne znači da je riječ o nekoj no-name marki, upravo suprotno, ako je nekome nepoznanica njegov problem. Ne kužim po čemu je tekst reklama jer ima čitav niz primjedbi - nesavršenost spojeva karoserije, preusko mjesto za registarsku pločicu, nespretno otvaranje hladnjaka, volan zaklanja instrumente, nedostatak pretinaca i vetnilacijskih otvora u kokpitu, niski monitori, neugledni radio, mala posuda tekućine za pranje vjetrobrana, male mogućnosti podešavanja volana, niski naslon sjedala, maleni vozački prozor, kut retrovizora i pogled prema njima, mjesto pratioca, uzak središnji hodnik zbog uske karoserije, nedostatak spavaće kabine, veća buka motora od konkurencije, težina. Za putnička sjedala piše da su rađena po licenci španjolske Fainse. Španjolska je razvila jaku industriju autobusa ali i prateću industriju pa dok se voziš u našim gradskim autobusima sjediš na španjolskim sjedalima i gledaš kroz španjolska stakla. Kako će King Long izgledati za par godina i koliko će trajati? Piše da i to tek treba dokazati, a svaki auto-časopis temelji se na dojmovima s vožnje novih vozila u kojima ne piše koliko će trajati i prijeći kilometara što bi bilo neutemeljeno. King Long očito ima komponente koje koristi većina europskih proizvođača, pa i Mercedes, Setra, Neoplan ili MAN poput volana i osovina od ZF-a ili Wabco kočnica koje nisu kineske. I sve to lijepo piše unutra a znam neke vozače koji su ga vozili i kažu da je auto OK. Društvo za zaštitu potrošača? Bez njih ne bi bilo ni prijevoznika? A jesu li naši potrošači spremni platiti kilometar kao na Zapadu (sve manje i tamo pa King Longovi voze i na Zapadu), a prijevoznik upravo tako mora platiti vozilo, rezervne dijelove, gume dok je registracija busa preko 30000 kuna, dizel skoro 10 kuna, a naše autoceste najskuplje u Europi. Pitanje je koliko ljudi znaju u kakav autobus ulaze, a oni ostali će znati da to nije Setra. Problem s kopiranjem Kineza je velik, pale su i neke tužbe no oni si to očito mogu dozvoliti, ali to je već politika. Mehaničari? King Longove kod nas ima Herc Tours koji ima jaku radionu i popravlja autobuse mnogih drugih prijevoznika pa i to nešto znači. Ne znam tko je ovdje nešto vozio od autobusa ali ja sam za volanom preko 20 godina, od toga 18 na busevima, brusio sam se na starim Ikarusima i nije mi krčao mjenjač, mogao sam to i bez kvačila pa malo drugačije gledam na sve to. Ovdje je mnogo neutemeljenih postova koji nikome ne koriste ali očito treba shvatiti da možda dolaze neka drugačija vremena. King Long u postocima sigurno neće držati vrijednost kao Setra, ali zbog daleko niže cijene gubitak u apsolutnom iznosu mogao bi biti tu negdje.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

euro bus rijeka

napokon neko tko zna o cemu govori, ja sam u ovome poslu 8uvoza i prodaje polovnih i novih buseva vec par godina i reci cu vam sto me nagnalo da odem u kinu. Ljudi gube stare ljubavi prema setri i neoplanu jer su novi autobusi koji dolaze sve losiji, umjesti sve bolji, prekrcani su elektronikom i drugim svastarijama pa se cesto kvare ili imaju problema u radu.

Leasing kuce nece vise financirati stara vozila ili ti daju rok otplate 2-3 godine, pa rata ispada 3 i nesto tisuce eura, sto je nemoguce izdrzati, euro norme se dizu i u Hrvatskoj tako da najvjerojatnije od 10 mjeseca nema vise uvoza euro 2 motora.

Sve te stvari bacaju na vagu kod kupnje autobusa i mislim da sve ide prema sto novijem ili novom vozilu, a tu cijena igra ulogu. Tesko da ce mala tvrtka imati potrebe za busom koji traje 25 godina, sta ce s njime, ako se bavi turizmom treba mu novi auto i da ga mijenja svakih 5 godina, tada ga uzima netko tko vozi radnike i prigrad, te s njime jos funkcionira 5 godina, to je smjer kretanja autobusa.

Mi smo se potrudili oko servisa i zalihe rezervnih dijelova koji ce biti spremni za pregled na nasoj velikoj prezentaciji koja se organizira 09.08.2008. u Herc Tours, Rimski Put 26 Sesvete, zadovoljstvo mi Vas je sve pozvati i one za i protiv da barem malo janjetine pojedete (bez obveze naravno)
prisutno ce biti dosta novinara, autoprijevoznika velikih i malih, kineski ataše za ekonomska pitanja itd.  biti ce takodjer organizirana nagradna igra s bogatim fondom nagrada...

netko

Prvo MAN Lions Classic U ili bez U je "grub" autobus jer je napravljen da mu niti jedna rupa ne našteti,da može ići bilo gdje,a da ništa ne osjeti za razliku od Lions Citya koji jedino može voziti po gradu(lijepim cestama).
Zato je on tako "grub" no nema koji ga poduzeće danas nema(Ap Šibenik,Ap Varažnin,Autotrlej...).
Sam si rekao da se KINEZI trebaju dokazati te ih netreba hvaliti.
Kod nas su tek 2-3 i vidit ćemo što će biti.
Ali nešto je sigurno.
Kinez nikada neće biti ono što je Setra i Neoplan,nikad nitko tko se probije ili se probio prije 5(nebitno)godina neće moči srušiti kvalitetu i tradiciju tih proizvođaća autobusa.
I budi uvjeren da nećeš naići 100% na King Longove u Autotransu,Samoborčeku.......
Kupit će ga mala poduzeća koja si nemogu priuštiti Setre,Bove i ostalo,a o kvaliteti nećemo govoriti jer kažem.....tek du 2-3 kom kod nas i još ih gotovo i nema.Kad budu vozili kod nas i bude ih dosta i prešli određeni broj km onda će kvaliteta doći pred sud da se ocjeni.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

netko

Citat: euro bus rijeka  u Srpanj 18, 2008, 12:26:45
napokon neko tko zna o cemu govori, ja sam u ovome poslu 8uvoza i prodaje polovnih i novih buseva vec par godina i reci cu vam sto me nagnalo da odem u kinu. Ljudi gube stare ljubavi prema setri i neoplanu jer su novi autobusi koji dolaze sve losiji, umjesti sve bolji, prekrcani su elektronikom i drugim svastarijama pa se cesto kvare ili imaju problema u radu.
Svaka čast na cijelom postu.Sve je točno što si rekao,no meni je ovo upalo jako za oko.
Onda mi objasni zašto sve više Setri i Noplana sjeda u Autotrans,Samoborček,evo nedavno Slavonija bus.......
A također da tu ima i podosta privatnika koji imaju lijepe Starlinere i nove Setre. ??? ???
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

conecto

Što se tiče Lions Classica mogao bi biti daleko bolji uz iste kvalitete, a njegova velika prisutnost je između ostalog plod rada najboljeg zastupnika autobusa u HR s odličnom prodajno-servisnom mrežom. Meni je daleko bolji (sada već stari) Conecto uz iste robusne kvalitete a ima ih kod nas daleko manje pa to ne mora biti kriterij.
Slažem se s netkom i sa samim sobom da se Kinezi tek trebaju dokazati i ne treba ih hvaliti. Ali upravo ih zbog toga ne treba ni pljuvati i baviti proročanstvima što će se s njima događati u budućnosti. To ćemo morati pričekati - kako će se prodavati i kakvima će se pokazati. Ono što možemo danas je raspravljati o činjenicama kojima trenutno raspolažemo, a ljudi su King Longa vozili, kažu da uopće nije loš, tehnička strana ima ime... To su činjenice kao i njegova cijena ili položaj prijevoznika u cijelom svijetu. Sviđalo se to nekome ili ne, ali tako je i sve je moguće. Da li će ih kupovati velike i male firme isto ćemo vidjeti, ali upravo te male firme ruše cijenu prijevoza pa ni velikima nije lako. Nekako se drži Autotrans, ali gdje je danas CroatiaBus, AP Varaždin, Panturist...
Kinezi sigurno nikada neće biti Neoplan ili Setra no ni oni sami nisu što su nekada bili. Teško će živjeti samo na staroj slavi i pretpostavljam da ljudi u tim tvornicama ozbiljnije shvaćaju Kineze nego što je to slučaj na ovom forumu. Dolaska japanskih automobila malo-tko se ovdje sjeća (vjerojatno nitko), ali pogledajmo što su korejski napravili u zadnjih 20 godina. Hyundai se pojavio u SAD 1984. nekoliko mjeseci poslije Yuga a gdje je danas? Nikoga se ne smije olako shvaćati a i Kinezi se s godinama popravljaju. Za sada King Long ne izgleda loše dok ima dobru tehničku stranu, ja se osobno više pitam kakav će biti kad Kinezi sami počnu raditi motore, mjenjače, osovine...Prema tome sam zasad skeptičan.
Jedina filozofija prijevoznika je što dobiju i za koliko novca, nema tu romantike jer je nema ni prema njima. To je ujedno i jedina filozofija kineskih autobusa.
Zato pričekajmo sa zaključcima, ali sam u svakom slučaju protiv onih neargumentiranih, ili iskrivljenih činjenica poput onih u komentaru teksta u Transport-magazinu. S obzirom na moje sadašnje spoznaje mislim da je tekst korektan, a nitko nema pravo nekome stavljati u usta ono što nije rekao ili donositi sud o nekom koga ni ne poznaje uspoređujući ga s nekim s kim nema nikakve veze.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

euro bus rijeka

pa odgovor je jednostavan:
zato jer do sada nisu imali King Long, sada ce se to promijeniti!

Konj

King-Long ....tužna je njegova sudbina s obzirom tko se sve kod nas bavi prijevozništvom.
Bolje sto novih King-Longa nego kojekakvih pretpotopnih autobusa kojekakvih tvrtki koji njih cca 70-85% ne zadovoljavaju nikakve uvjete a paradoksalno je  da su upravo takvi uvijek prvi u svojim komentarima i osudama o bilo čemu.
p.s. za neke je King-Long domet i pojam i nije zaslužio onakve osude u časopisu Transport.
8) 8)