Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

Tomek

Citaro gbr 200 u kvaru malo prije na Velikogoričkoj, iza njega ZET-ov servisni kombi.

822DoDo

gbr.540 u Dubcu u kvaru...vozac i mehanicar sjede u kombiju..valjda cekaju drugi bus i dizalicu
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

marin

Gbr. 764 izdahnuo na liniji 121, vidio sam da je vozio gbr. 304 sa 120, ali je bio samo jedan krug jer je morao dalje za Bistru redovno, taj se ne smije preskočit.
Ne znam koji je sad stavljen.
Kad smo već kod kvarova, jel netko zna što je sa gbr. 180, tog nema već od davnih davnina na cesti.

hrvoje.skoc

Sad vozi gbr.29 na 121...

822DoDo

Jučer gbr.195. Nikako nije dizao zadnji kraj pa je tu i ostao s natpisom autobus u kvaru

822DoDo

na gbr. 549 na liniji 281 se poceo drobiti diferencijal (vrlo neugodni zvukovi) te je zamijenjen gbr.228

marin

Kako je to moguće? Jedini način za to je da je ASR zblokiro ("automatska špera") i da vrti u zavoju cijelu osovinu?
Ako Majstor zna više?

221

Citat: 822DoDo  u Rujan 08, 2014, 10:02:47
na gbr. 549 na liniji 281 se poceo drobiti diferencijal (vrlo neugodni zvukovi) te je zamijenjen gbr.228

Jel taj zvuk kao glasno zavijanje?

822DoDo

ma bilo je svega...i zavijanja i drobljenja...a kada je vozac zvao da nekaj nije u redu dobio je odgovor "vozi polako"....i nakon pol kruga je postalo nepodnosljivo i morao je u garazu

citaro

I prva osovina na 556 (danas na 279) je isto proizvodila takve čudne zvukove...

221

553 pokvaren stoji na stanici NSK u smjeru NZG.

marin

Citat: citaro  u Rujan 08, 2014, 21:03:07
I prva osovina na 556 (danas na 279) je isto proizvodila takve čudne zvukove...
I 757 ima sličan zvuk ko kad na Citaru škripe seleni. Na njemu se malo drugačije čuje.
A na 756 već 2 mjeseca nabija prvi most kao da će se raspast jer se čuju kugle koju su se valjda olabavile i sad stalno lupkaju.

Portos

Citat: marin  u Rujan 12, 2014, 22:38:00
To što ti sumnjaš u njihovu kvalitetu nije mjerilo, mjerilo je realnost, a kad se Citari gledaju nikad se nisu kvarili kao sad Citelisi recimo. Pogotovo po ljeti kad zagrije, bar 2 su svaki dan na +35 odlazila radi pregrijavanja itd itd. (pričamo o Citelisima).
To i Citaro nije usporedivo. Nek veli ko kaj hoće dečki, al dodo zna, vjerujte njemu na riječ (kad se već meni "ne može" vjerovat), vozio se s pravim vozačem u APP koji tvrdi da je Citaro vrhunski, kvaliteta izrade osrednja istina, ali ipak mu Citelis nije do koljena što se tiče završne izrade, vožnje i kvalitete.
Nije me briga, očito neki ljudi Citare mrze iz dna duše, tako ja Citelise, ja znam da sam ja u pravu i ljudi iz APD su se preporodili jer ne moraju više gledat a ni vozit tu rugobu, dvogrbu devu od autobusa, dizajniran na razini osamdesetih po uzoru na stari Renault.
Nije mi jasno kako za avatar možeš imat takav poluproizvod od autobusa, da ti barem hoće svih 10 vr-ova na 172 vozit Citelisi, pa da vidimo.
Globalno gledajući, taj Citelis je jedino za razbijanje po gradu na ovim kraćim linijama i još 500 puta ću napisat da Citelis ne valja i dao sam već i više nego dovoljno argumenata zašto ne valjaju, nisam jedini na forumu koji ih mrzi, i tko god bude pljuvao Citare, a govorio kako je Citelis super autobus, tom ću opet ovako odgovorit.
Sva sreća pa se MAN-ove ne pljuje.
Malo sam se pogubio sad u ovom tekstu, ali post je ciljan kao odgovor za Portosa.
Aha da, ne viđaš neke garažne brojeve mjesecima? Pa ja ne viđam neke Citelise mjesecim osim u servisu pa što sad? Ne stignu se popravit, koliko se kvare.
Što se tiče pregrijavanja Citara, na 172 ih sam se ljetos itekako pregrijanih nagledao. Obzirom da je Citara 18 a Citelisa 41+21 i većina ih vozi s Črnomerca vjerujem ti kada pišeš da si viđao pregrijane Citelise kao i ja Citare.
Ne znam kakvi su to "pravi" vozači. Možda da me ti uputiš. Ali ako mi 421 nešto napiše njemu ću vjerovati. Mislim da je on pravi. Isto kao što su pravi vozači neki forumaši iz Rijeke i njima vjerujem. Tebi ne. Niti nekom drugom forumašu kome je nešto rekao "pravi" vozač.
Ti si jedini koji mrzi autobus. Citelis. Ja ne mrzim autobus. Vjerojatno nitko osim tebe ga ne mrzi. Mrze ljude iz politike koji su nabavkom 214 autobusa napunili vlastite džepove i namirili banke i lizing kuće. A pri nabavci nisu pitali struku. Mrzim one koji su kupili autobuse na CNG a nisu im napravili punionicu, te su ti isti autobusi stajali i propadali dok se lizing uredno plaćao. I Citari su stajali tada jer je politika održavanje istih povjerila nekompetentnima i nepripremljenima, pa je održavanje krpao ARZ sa srvisima u APP i APD.
Ja Citelise obožavam vidjeti na 172 iako oni nisu za tu liniju. Nemaju dovoljnu autonomiju i mora ih se mijenjati dizel autobusima. Svejedno kada vidim da na 172 voze oni ili MAN 312/313 uvijek se tebe sjetim, Marine, jer svaki NE-Mercedes na 172 znači da je neki Citaro pokvaren i da ne vozi. Ma koliko ga ti volio a mi ostali ga "mrzili".
glavauzid

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

marin

To ne znači to jer se Citara može vidjeti i na 176, a u zadnje vrijeme i na 109 poneki zna biti.
Ako vjeruješ članu 421, to ne kažeš bezveze, on ga je vozio i pisao puno stvari koje nevaljaju na njemu, ako se dobro sjećam. Ili je to član Conecto možda pisao, tak svejedno smatram ga po govoru kao dobrog vozača koji ne priča gluposti.
A Shole, naši Citelisi i kad nisu stajali bili su koma, ja sam se vozio i na ravnoj 107 liniji, a bio je pred raspad. Dalje, Tomek je isto pisao za neke garažne koji su tad imali manje od 100 tkm da su u raspadnom stanju, a to je i potvrdio Majstor.
I daj probajte shvatit da ja ne pričam o kvaliteti izrade cijelog autobusa. Recimo primjer, uzmi najboljeg Citara i najboljeg Citelisa. Može Citelis bit udobniji, ali neće manje lupat+također će imat svih onih 100 mana kao i onaj koji jako nabija. Dal stvarno opet treba pisat o tome da kad se prva vrata otvore da se ne vide ostala u retrovizor, da kad je snijeg brisači brišu loše tolko da se također pola retrovizora ne vidi, da je nepregledan, da sve puše kroz njega pri brzinama većim od 50, također se i prozor sam zna otvorit i onda vjetar fijuče... i puno puno toga kaj na svim ostalim tipovima se ne može ni pomislit. To je poluproizvod, a ne autobus, ima on dobrih stvari, ali tolko kolko je dobar, tri puta je tolko gori.
A Citaro je zadnji autobus koji bi se pregrijao, ja sam ih vidio u ovih 5 godina možda 3, dok su MAN-ovi biodizeli, a posebno solo Lionsi, te još više Citelisi u ovom kratkom periodu, kuhali stalno. Jel treba još nešto spominjat? Daj samo reci još koju manu nekog drugog autobusa, a ja ću ti reć da jedino kaj valja na Citelisu je truba, vrata i kočnica. Dal to netko od vozača može potvrdit?
I nemoj molim te više pisat da ih samo ja mrzim ovdje na forumu kad ću ti izvuć najmanje 50 citata iz teme Iveco Irisbus Citelis koji kažu svašta o tom autobusu.

conecto

Ovdje su dvije strane zauzele čvrste pozicije, previše idealiziraju onu koju zastupaju i potpuno omalovažaju onu suprotnu. Ne vidim baš svrhu, cilj i što se pokušava dokazati.
U ovoj temi o kvarovima ispada da su zapravo gotovo svi ZET-ovi busevi krampovi, iako na zadnje dvije stranice od 29.lipnja nadalje ima nešto više od 20 postova, a pola od toga su odgovori na postove u kojim se nešto pokvarilo.
Ne znam o kakvim je kvarovima i "velikim problemima" riječ, jer ja se svakodnevno družim s tim busevima i ne znam sad točno da li jedanput ili dvaput godišnje uspijem ostati u kvaru.
Što se tiče ove posljednje nabave, u zadnjih 5 godina koliko se mogu ovako nabrzinu sjetiti jednom sam mijenjao Citaro na liniji jer su zezala 3. i 4. vrata, jednom mi MAN nije htio upaliti pa se predomislio nakon 10 min i jednom mi na MAN-u riknula kompletna ventilacija. I to je sve u ovih 5 godina, a zapravo nikad nisam "ostao" s tom generacijom buseva bilo koje marke.
Iako je točno da MAN-ovima uglavnom stalno svijetli neka dijagnostika i pojavljuje se neka šifra, a na skoro  svakom Citaru je upaljen ključ, ako ništa drugo ono smetnja ventilacija/grijanje iako to uredno radi.
Zadnja dva kvara su bila sa starim citarima 2003./04. i u oba slučaja puklo crijevo antifriza. Ali to su već busevi stari preko 10 godina, a i to je jedini način da se Citaro pregrije ako se donekle normalno vozi. MAN-ovi se griju nešto više jer su Euro4 s EGR-om pa baš ne podnose prljave kilere, ali ni vožnju gas-kočnica kakva se primjenjuje uglavnom kod barem pola ZET-ovih vozača. Osim što ne znaju voziti i ne paze vozilo, djelomično su tome kriva i knapirana vozna vremena, a nekako i po ovoj temi ispada da najčešće ostaju baš na takvim linijama. Što ne znači da nužno takvom vožnjom dobivaju na vremenu baš u svakoj situaciji. Motori se prilično ohlade uz malo rolanja bez gasa kad je dovod goriva zatvoren što znači da onda nema ni vatre u motoru dok usis hladnog zraka i ispuh vrućeg normalno funkcionira jednako kao hlađenje i podmazivanje.
Ne znam koliko je točna tvrdnja da Citelisi imaju izlaz u najvećem postotku, ali je činjenica da su najmanje prešli i da se najviše radi na njima. Pri tome ne mislim samo na popravke, nego i na održavanje jer još uvijek odlaze u ovlašteni servis koji zadnjih godina ima modernu radionu i vjerojatno obučeni kadar. Naši Citari uglavnom se popravljaju u APD ili ARZ, a nije točno da su tokom lizinga nešto posebno održavani jer je Euroline već bio u problemima i nije imali kvalitetnu dobavu dijelova. MAN-ovi koji su prešli više od 600 tkm također su prešli na ovakav način održavanja i više se ne voze u H.Leskovac.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...