USA busevi

Autor arsenal, Srpanj 25, 2008, 16:24:28

arsenal

Dakle, dragi prijatewlji, imao sam priliku prije dvadesetak dana malo otici "preko bare". Zanimljivo putovanje, tim prije sto sam uspio obici dovbar dio onoga sto i sami Amerikanci zovu "pravom Amerikom", dakle, jugozapad i zapad drzave (Wild West). Najvise sam vremena proveo u Arizoni i Phoenix-u, ali sam obisao i Tucson, Sedonu i Grand Canyon, pa potom slijedi Nevada i neizbjezni Las Vegas, a onda kalifornija i L.A. sa Hollywood-om i Beverly Hills-om, te na kraju san Diego.
Naravno, nisam zaboravio ni vas pa sam napravio i par fotki i zapazanja vezano za temu koja sve nas ovdje interesira -buseve!
Najprije opni gradski - u Phoenixu iako je to grad sa oko 3 miliona stanovnika u siroj regiji i iako su ulice siroke, voze vecinom ovakvi midibusi, ali ima i manji broj istih ovakvih modela, samo vece duzine. Svi su klimatizirani jer je prosjecna ljetnja temperatura u gradu izmedju 40 i 45 Celzijevih stepeni. Posebno mi se dopalo sto skoro svaki gradski bus na "njusci", odnosno prednjem braniku ima i poseban sklopivi nosac za bicikle, tako da kad se podjete rekreirati a dosadi vam vrtjeti pedale, jednostavno dodjete na gradsko stajaliste, vi udjete u bus, a vas bicikls se vozi na nosaciu naprijed. Vrlo zgodna stvar!

arsenal

Da nastavim sa gradskim prijevozom.....
Ovo je iz Hollywood-a

arsenal

Ulicama L.A. vozi svasta, ali su najimpresivniji ovakvi "zglobnjaci".

arsenal

Na luksuznom Beverly Hills-u voze slicni, ali ipak generaciju stariji busevi. Za nevjerovati imajuci u vidu kakva se inace kola tamo voze, nema nista ispod "mecke", "jaguara" ili "lexusa".... Stoga se i pitam ko se tamo uopste od tih trulih bogatuna uopste vozi javnim gradskim prijevozom?

arsenal

Najoriginalnije gradske buseve ima Las Vegas. tamo kao da ste u sred Londona, sve sami double decker-i. Meni su izgledali vrlo slicno nekim modelima koje radi spansi "Ayats" mada ne vjerujem da bi Ameri gradske buseve kupovali u Spaniji a onda ih transportovali Bogu iza nogu u sred pustinje Nevade.

arsenal

Sto se medjugradskog i turistickog prometa tice, uglacvnom se voze ovakvi americki busevi. Zanimljivo, svi su troosovinci i nema nista krace od 13 metara.

arsenal

Od nama poznatijih modela, uz granicu sa Meksikom primijetio sam dosta "Marcapola" koje voze Mexikanci, te nekoliko "volva" 9700 posljednje i generacije ispred aktuelne. Najbrojniji europski bus na americkim putevima medjutim (za ne povjerovati) dolazi iz Belgije! Najvise sam preko bare (cak vise nego americkoh modela) sreo autobusa marke "Van Hool". Naravno, oni koji drze do sebe i u USA voze kraljicu - "setru" serije 400. Ipak, Ameri ne bi bili Ameri da i taj prelijepi bus ne prilagode sebi i naravno time ga znacajno poruzne. Pogledajte najuocljivije razlike u odnosu na evropsku varijantu - dvodjelni vjetrobran sa okomito postavljenim brisacima,limenu plocu umjesto zadnjeg stakla i naravno, veliki mercedesov znak naprijed i pozadi. Pomalo kicasto, ali je "setrica" ipak  najljepsi bus na americkim cestama!
Uzgred, nasao sam i jos jednog "evropljanina", mercedesov model "sprinter" starije generacije koji se  medjutim, u SAD prodaje pod znackom i obiljezjima "dodge-a". Ludilo, za njih je "dodge" prepoznatljiviji brand od "mecke"!

arsenal

Kakva bi to posjeta Americi bila bez slike najmanje jednog od njihovih cuvenih skolskih autobusa ?

arsenal

Najzanimljiviji su medjutim, busevi kloji se koriste za turisticka razgledanja grada. U Sedoni voze midibusevi koji oblikom podsjecaju na vagone stare zeljeznice sa kraja 19.stoljeca, u San Diegu voze busevi "maskirani"da lice na tramvaje (cak nemaju ni klasicnu sirenu, vec ispustajui zvuk tramvajskog zvonca), Beverly Hills-om voze open top double decker-i, a najinteresantnija je ova bus-amfibija koja ulicama San Diega vozi poput svakog normalnog busa, a onda udje u more i nastavi put kao izletnicki brodic po gradskoj luci!

arsenal

I na kraju, meni najdrazi - jedan stari americki BUS oldimer koji ceka na temeljitu restoraciju u jednoj od karoserijskih radionica u Phoenixu. Prelijep je, steta sto nisam mogao stati da ga detaljnije slikam, nego sam ga samo ovako "uhvatio" iz auta u pokretu.

PINTER

Arsenalu moj Amerika je zemlja koju bi htio posijetiti.Eto ti imaš te sreće pa si nam autobusnu priču Amera ukratko fotkama i dočarao.
I svaka ti čast .        Sijedi 5 +  ;)

evobus

Zanimljivo je to da, pričao sam sa jednim od prodavača Setre da busevi ne smiju imati zadnja vrata iz straha da se ne bi desilo da slučajno kojeg putnika prikliješte a svi dobro znamo kako Ameri vole tužiti;) Uz to motori su Detroit, pa ne znam otkud Mercedesov znak ??? Ima još podosta promijena u unutrašnjosti, a najbolja mi je da ima oko 7 lcd monitora sa svake strane

arsenal

Zahvaljujem na komplimentu dragi pinter.

Goran2812

šteta za onu setru... meni se uopće ne sviđa...  :(  :(  :(  inače,super reportaža! ;)

arsenal