Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

Dreamwalker

Mislim da je ovdje pitanje značke i nepoznavanje razlike između turbo dizelaša i običnih otto motora, a ne koliko se koji kvari. Da je umjesto citelisa došao Solaris, Ikarbus, Volvo, Scania, DAF ili bilo što što nije Neoman ili Evobus grupa, ova tema bi opet bila puna prijava kvarova i "lupanja kao da će se rastepst" jer mi ne priznamo ništa što nije MB, Setra, MAN ili Neoplan. Ne kažem da je Citelis idealan bus, ali dajte se sjetite u ne tako davnoj prošlosti su isti autobusi kupljeni bez ikakve probe, s najslabijom opremom i katastrofalnom mrežom servisa te još gorom mrežom za tankanje istih. Dobili smo ono što smo naručili, a i one 4 godine stajanja su sigurno uzele svoj danak.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

marin

Citat: Ivan  u Prosinac 11, 2015, 11:03:59
Pa rade i zagrebački Citelisi takve kilometre otkad postoji punionica i dobar broj ih je u prometu u odnosu na druge svaki dan, no neki će tupiti o apsolutnim brojevima kako im odgovara u tom trenutku (za one koji stoje će reći "puno ih stoji" i bez podjele na rezervu i kvarove, a za one u prometu "ima ih toliko samo zato jer je velik broj") umjesto da se piše u postocima i za Citelise i za ostale. ZET je uvijek imao KTI i slična mjerila o broju intervencija itd., no ovdje netko gura samo dnevne izvještaje za jedan tip kako mu odgovara. Pogotovo se po kilometraži može vidjeti da su na kraju u ove dvije godine počeli raditi koliko i drugi...

To s "prijavama" svakog kvara za širu sliku nije relevantno ali netko je očito "zaratio" pa će mrcvariti ovu temu koliko god ide na sitnicama (koje će na drugim bezgrešnim tipovima ignorirati).

Što se tiče "MANčina" NG313, zaista me živcira takvo zaboravljanje i ignoriranje situacije, ako ima zapuštenih autobusa u ZET-u onda su to oni, jer unutra stalno ima raspada, prljavi su, i najgore od svega kočnice im šugavo škripe i jedva hvataju gore nego na bilo kojem tipu u ZET-u dosad (ne znam kakav je to poremećeni balans s retarderom koji se jedva osjeti iako se čuje) i mučno je vozit se u njima ako treba stajati pogotovo kad ulazi u stanicu, tako da mi je zaista loše kad ih vidim koliko mi je žao, ne kažem da su oni krivi za to ali održavanje im je minimalno kao recimo i na SG242 koji su tako izrabljivani; a i prvih godina su imali svakakve probleme s vratima, mjenjačem i prijenosom (u Citelisu nisam baš nikad osjetio takve vibracije kakve su u to vrijeme bile "normalne" i za NG313 i malo manje za neke druge tipove) i to je trajalo 5 godina, no neki se ili ničeg ne sjećaju ili namjerno ignoriraju...
Ili prvi NL313, ako je bilo autobusa koji su kao novi lupetali na svakoj rupi novi onda su to oni, nisu me razočarali u ostalim segmentima ali bilo mi je žao da su neke stvari bile gore nego ranije, srećom popravilo se opet poslije.

Vrlo je bitno što je problem održavanja a što problem proizvoda, ali neki "zaboravljeni?" (ili za druge "normalni?") problemi su se puno drastičnije osjećali i kod MAN-ova iako mislim da je najbolji proizvođač na tržištu a da ni ne pričamo o MB, ali za Citelis zaista nisam nikad shvatio gdje su toliki povodi za jamranje kad se usporedi... I sigurno nitko dosad nije tupio o svakom malom kvaru za bilo koji tip.

No neki će milijun puta će smisliti iste fore o onome što im "smeta" kod Citelisa a ostalog se neće ni dotaknuti, nema tu argumentirane rasprave.

Očito vam je muka kad ih vidite i ne znate se pomiriti. Velikoj većini vozača i putnika su svakodnevna pojava, solidno rade posao za koji služe i ne znam što više treba reći.
Ako je neki tip autobusa prljav, e onda je to Citelis bome! MAN NG313 je itekako u lošem stanju, ali ti trebaš shvatiti što je MAN, a što zagrebački Citelis. To je običan poluproizvod i nije stvar do održavanja što on ne valja nego način kako je napravljen. To što se vidi stup volana, što prva vrata zaklanjaju desni retrovizor, što retarder "cima" dok se koči npr sa 60 km/h na manje itd itd...to apsolutno nije stvar održavanja nego stvar sklapanja tog "autobusa". O dizajnu da ne pričamo, ne shvaćam kako netko može napraviti tako ružan autobus za 21. stoljeće, pa Ikarusi su mi ljepši bili! Tko može napraviti autobus gdje vozač nema gdje staviti jaknu? Jel se ljudi moraju živcirat oko toga? Pojedini vozači moraju nosit vrećicu na posao kako bi strpali jaknu unutra jer nemaju mjesta za nju. Jel to isto stvar održavanja? Treba se znat (za one koji već ne znaju), da bi 99% vozača u APP rađe vozilo najgori i najrazdrmaniji MAN NG313, koji je još uvijek bolji i manje razdrman od Citelisa, nego taj poluproizvod. Shvatili? Kažeš u zadnjoj rečenici da vozači solidno rade posao, a ne pitaš se kako je njima s vozačke strane? Da njima škripe kočnice mogao bih reći da je stvar održavanja, ali nije.
Evo još nešto čega sam se sjetio od prije 3 dana. Gledam autobus gbr. 754 koji toliko očajno cuka i ne vuče, ljudima glave idu napred nazad, vozača je već bilo sram, putnici međusobno šapću "kako ovaj vozi" i slične stvari. Taj isti autobus se vozio iza bicikla, i imao je relativno dovoljan komad za obilaženje, ali on kad je dao gas pa ja sam skoro puknuo od smijeha, jedva ga je obišao da mu nije auto s druge strane naletio. A kad se završila radnja obilaženja, iz auspuha je tako puknulo kao petarda  rofl rofl rofl

NP-549

Pa upravo ovo zadnje što opisuješ je stvar održavanja.  Kad je zadnji put servis napravljen i kakve su svjećice ?   Bus je unutra opremljen onako kako je netko naručio.  Naši imaju i za jaknu, i za torbu i za sitan novac pretinac i mrežicu za bocu i rupu za mobitel.   A to što retarder cuka jer do mjenjača koji je ZF, a ne do Iveca.   I meni je Citaro ugoniji za vozit i ergonomičniji,  ali nemožeš reć da ovaj baš ništa nevalja.  Na drugoj seriji smo naručili drugačije odrezano staklo kabine tako da ne gledaš kroz njega u ogledalo, i tako je i došlo.  Jbg, nismo se sjetili kod prvih tako naručit.  Ali sve (tj. većinu) onog što zatražiš oni ti to i stave.  Ako nisi ništa tražio, nisi puno ni dobio

Dreamwalker

Dizajn autobusa je stvar ukusa. Ako je ružan, pa što ako je. Jel zato lošiji od "prekrasnog" Citara? Većina toga što si nabrojao je do ZET-a i do firme koja održava autobus. Jedino što ti se može priznat pod konstrukcijsku grešku je zaklanjanje desnog retrovizora.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

smogovci.bbb2

Podrška marinu. ZET nije naručio Citelise. Na probi su bili plin MB i MAN. Da se ne ponavljamo. Ista priča kao i sa CC i Stratosima. Ne valjaju i to je to hi
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

C2

Kad pogledam Citelise u drugim gradovima zaista mogu reći da su bolji što se tiče opreme, dok su u ZET-u završili primjerci s najprostijom opremom. Što se tiče estetike meni se također ne sviđa njegov dizajn, ali mogu reći da Urbanway daleko bolje izgleda i nudi bolja tehnička rješenja.

marin

Evo upravo zato sam napisao gore zagrebački Citelisi. Kako to netko osim nas opće može i kupit? Imaju oni vješalicu za jaknu ali ako se sic pomakne iza onda nemaš tu jaknu di staviti. Za vozače sa većim trbuhom ili one više od 180 već ne valja i kabina je općenito užasna nisam ja tu sve napisao. Također kako je netko rekao ono staklo s desne strane po ljeti kad ti sunce upiči u njega apsolutno se ništa ne vidi, katastrofa nepregledan je i izvana i iznutra. Još nisam spomenuo da na pola zglobnih prikolica ide u lijevu ili desnu stranu, ma strašno uopće se ne može uspoređivat niti s jednim drugim tipom u ZET-u. Evo prvi kojeg sam se sjetio gbr. 741, njemu otkad je došao prikolica ide više desno nego prednji kraj. Toliko da ako s prvim kotačima ideš 10 cm uz rinzol, druga osovina već liže rinzol, a treća se penje po njemu. Odvratni su, pogotovo solo kad visi (svaki drugi) npr. visi prvi lijevi, a zadnji desni je skroz u zraku, samo vidiš kad krene s perona za Mikuliće kak stoji na koso.

Ivan

Marine, pa daj si malo mira, stvarno prejako ovo doživljavaš.  good_boy

Da, Citelis je u prosjeku lošiji ali i jeftiniji od njemačkog ostatka voznog parka, nitko nije napisao da nije tako. Ali dok rade posao nema razloga pisat floskule kao "poluproizvod". Također je očito i da ZET nije znao koje detalje naručiti jer po Europi ima Citelisa s detaljima na razini bilo kojeg drugog na kojeg se pazilo, također je očito da održavanje jako šteka što nije stvar samog proizvoda.
Kako to netko drugi može kupiti, to trebaš sebe upitati jer prodaja Citelisa nije bila baš loša, za neke koji su znali što traže ispali su i odlični primjerci, a ni drugih Iveco modela i u "neutralnim" zemljama poput Belgije koje imaju čak i svoju autobusnu industriju i imaju novaca i za Nijemce i za svoje gradski Iveco se dobro prodaje, a i mnogi privatnici su zadovoljni svojim primjercima. Upravo zato, pitaš pitanje na koje sam sebi trebaš odgovoriti, zapitaj se zašto ne možeš vidjeti.
Kad se sve zbroji za većinu je ova situacija sasvim razuman kompromis i vidimo kako se sve skupa razvilo i u Zagrebu, nema razloga toliko se pjeniti.

Kako su nagnuti ovisi i o terenu (Črnomerec je dosta već razvaljen), a to je tako sa svim zračnim ovjesima i događa se i drugima svašta pogotovo otkad postoji kneeling, razni autobusi se vole svakako izvitoperiti dok ih se ne korigira, gledam autobuse predugo i predobro znam da je ovo najozbiljnije ne možeš utrpat Citelisu kao grešku i počinješ se gubiti u svojoj mržnji, zaista prijateljski, nije to zdravo... S druge strane, da, imali su Citelisi probleme s volanom koji iskreno jesu bili opasni, ali to je popravljeno i dokud bismo stigli kad bi se za sve zbrajalo kakvi opasni problemi prate koji tip, a od manje opasnih Citelis ima mušice uključujući "neposlušne" prikolice koje muče i neke jako dobre zglobne tipove, s tim se vozači znaju nositi.
Pisat da solo stoji "odvratno" na 127 ??? , solaši se odlično drže na cesti, a na Črnomercu svi tipovi znaju biti nahereni kad je takav kakav je... Svaki dan se vozim i nisam vidio ništa neobično što se drugim tipovima nije događalo.
I uostalom Citelisov ovjes je i spušten i podignut daleko udobniji od ostalih niskopodnih čak i da se nekad malo više nagne i to kažu mnogi neutralniji znalci koji razumiju ovjes, dok recimo Citarov ako se slegne lomi kosti, no mudraci ovdje takve stvari uredno ignoriraju.

I što se tiče dizajna, i ja sam uvijek pisao da je ružan prije nego si ti znao na forum, ali to je stvar ukusa i zaista na najgori mogući miješaš lončiće kad to guraš u ovu raspravu.

Više se zapravo uz ovu razinu emotivnih doživljaja i uzjapurenosti pomalo bojim pisati koliko je poremećeno, i postaje uznemirujuće pratiti forum, imam sve više dojam da ne pričamo o činjenicama i da odvagujemo kako stvari stoje, nego da preplavljuje nečije doživljavanje i prijezir i nemogućnost pomirivanja s činjenicama na razini da je jednostavno zaslijepljeno i zatrovano do razine da postaje pomalo užasavajuće...  :-\ Nema potrebe za time.

421

Ovo je rubrika "Kvarovi autobusa" pa se fokusirajmo na vješalicu na kojoj nedostaje vijak, a ne na loše pozicioniranje vješalice kao tvorničku opciju ili kao želju naručitelja.
@ Marin
Pročitaj gradivo o Citelisu (ako nisi). Tu je manje više sve objašnjeno i ne treba ponavljati napisano. Obzirom da sam imao privilegij voziti Citelisa od prvog dana, siguran sam da je sadašnje stanje sve samo ne dobro. Za kraj- vozači nisu imali utjecaj na odabir bilo čega na autobusu uključivo i ono najbitnije -naš vozački prostor i sve ono što iz njega slijedi. Dotad ću brojati dane do mirovine u dosadnim germanskim uracima. hi  kava
http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=4622.0
http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=19305.0
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

marin

@ Ivane, jedino tebi je ovo previše doživljeno, valjda je do tvoje glave kako ti to vidiš  ;)
To ja zovem poluproizvod po njegovom izgledu, i njegovoj kvaliteti ali ti si jedan od oni koji spada među obožavatelje, volio bih da si kupiš jednog za doma da si ga staviš u dvorište i posadiš cvijeće u njega, jer očito da ti ne čitaš što ja pišem i opet spominješ europske Citelise koji su potpuna suprotnost i sigurno nisu ovakav raspali autobus. Taj autobus iz tvornice nije izašao sređen. I ne ovisi o cesti nego o busu kako je nagnut jer se samo on nagne i izgleda ko deva s tri noge nekak me na to podjeća. Ne moraš mi uzet za zlo ovo s dizajnom, to je samo točka na "i" bila. A ova pisanja da je jeftiniji, uopće se ne slažem jer na kraju ispadne možda čak i isto jer taj autobus neće doći do milijun kilometara (osim uz deset reparacija motora možda)....ja bih iz toga zaključio da se uloži na početku više kako bi se kasnije isplatilo, a sad što financira EU u to ne ulazim. Ja sam završio 8)

822DoDo

Znam da nije tema za raspravu ali moram se i ja ubaciti...živim u krajnjem prigradu i samo ću reći da sam se najugodnije vozio u Citelisu i Conectu...peace
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

Portos

MB Citaro g.b. 180 stoji ugašen u centru Zaprešića, iza njega parkirano servisno vozilo.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

C2

Gbr 162 sam zatekao u kvaru u cca 19h u Podsusedu. Samostalno je vozio prema garaži. Dolazio je iz smjera Zaprešića ili Bistre.

leonardo123

Prije 30 minuta kroz Bukovačku prošao 457(valjda sa 226) s displayem"Autobus u kvaru".

sinovac

124 GORNJI STENJEVEC, DUBRAVICA okretište... :) ;D
sinovac/124