Kvarovi autobusa (1)

Autor tamlover, Studeni 27, 2007, 15:10:02

hrvoje.skoc

Zato je drugi vozni red na 124 s kojim sam isao sa Črnomerca, nije išao po Dubravici gore nego  se okrenuo kod škole Dragutin Domjanić natrag na Črnomerec a ja pješke doma uzbrdo po onom snjegu...:(

sinovac

ja sam malo bolje prošao, polazak u 13:00 sa Črnomerca vozio do Glavice (predzadnja stanica), a onaj komad da okretišta pjehe.. ;)
sinovac/124

hrvoje.skoc

Jel znas da li je bus odslepan skroz u garazu ili je samo izvucen i nastavio voziti dalje tj da li je u voznom stanju?

sinovac

dizalica je bila gore i sa zadnje strane su ga povukli u rikvec i izravnali, više informacija o kretanju busa nemam...
sinovac/124

marin

Gbr. 769 jučer povučen (više ni ne mogu napisati da je ostao u kvaru) radi cukanja koje je ne izdrživo pogotovo po snijegu kad još ne zna kak bi šaltao, samo pusa iz auspuha. Na njegovo mjesto stavljena pila gbr. 157 koji super drži po snijegu. I gbr. 756 ostao u kvaru, jastuci pali, zamijenjen sa gbr. 777. Inače barem 5 Citelisa sam vidio jučer i prekjučer kako im leži prvi kraj (valjda im se zaledio preko noći) i nikako se nije htio dignuti, ali su šoferi vozili pa je to bila vožnja ko na panju u gbr. 768 jučer.

tramvajac 92

To ti je kad talijanski auto kupiš, pa stisne -10 prek noći i snijeg, pa imaš problem. Doduše ovaj ima i francuske krvi pa nekak uspije upalit  :)evil

Al realno, pa ne smije toliko autobusa pokrepavat kad padne snijeg, ja sam bio u 763 sinoć, stakla su mu bila zamrznuta i slabo je grijao, ni jedan drugi kojeg sam vidio nije takav bio. U 684 uđem, taj leti, dobro grije, dobro koči. Ne cuka baš preveć.

Ivan

Citat: marin  u Siječanj 05, 2016, 11:39:04
Gbr. 769 jučer povučen (više ni ne mogu napisati da je ostao u kvaru) radi cukanja koje je ne izdrživo pogotovo po snijegu kad još ne zna kak bi šaltao, samo pusa iz auspuha. Na njegovo mjesto stavljena pila gbr. 157 koji super drži po snijegu. I gbr. 756 ostao u kvaru, jastuci pali, zamijenjen sa gbr. 777. Inače barem 5 Citelisa sam vidio jučer i prekjučer kako im leži prvi kraj (valjda im se zaledio preko noći) i nikako se nije htio dignuti, ali su šoferi vozili pa je to bila vožnja ko na panju u gbr. 768 jučer.
A ja sam u kratko vrijeme čekanja na Ilici jučer vidio dva NG313 kako voze izvitopereni, a tko onda zna koliko ih se drugih sličnih smrzlo i ostalo u garaži.

Dakle isključivo selektivno uzimaš informacije. Naravno da se u floti od 62 vozila može praktički svaki dan očekivati manji kvar.

I sad kako temperature padaju Citelisi su super, griju pouzdanije i ujednačenije od svih ostalih i ne znam zašto bi nekome smetali. :P
Niti se po bilo nečemu posebno čini da nisu napravljeni za hladnoću... Više se pregrijavaju ljeti.

Spiker

Ma gle, da još nešt velim na Citelise; oni su takvi kakvi su za te novce, dobri su.
Citelis nema skupi ECAS nego jeftini zastarjeli neki Renaultov ELF.
Citelis nema moderni mjenjač nego neki stari ZF za kojeg su se i ZF-ovi djelatnici čudili od kuda im, kada su radili testiranja i programiranja mjenjača, kad su tek došli 2009-e u ARZ.
Citelis je u svemu jednostavniji, tehnološki stariji  i time i jeftiniji.

marin

Pa da, mi idemo prema starijem, s konja na magarca.

Shole

Nemožeš te autobuse uopće uspoređivat sa Citarom ili MAN-om jer su 30% jeftiniji.  Ovi su bili otprilike iste cijene kao Citari ali zato jer je CNG pogon uvijek puno skuplji u startu.  Da su došli solo Lion's City i zglobni Citaro na CNG to bi koštalo ko Svetog Petra kajgana.

Ko što nećeš uspoređivat  Daciu i Golfa,  tako nemoj ni Citelisa i Citara.  Kol'ko para tolko muzike.

conecto

Takve teorije pokazale su se jalovima još u doba Ikarusa i MAN-ova iz Avtomontaže uz razliku u cijeni od sličnih 30-ak posto. Mnogi Ikarusi nisu izdržali više od 7-8 godina, većina manje od 10 dok je isto kod MAN-ova potrajalo 15-20 godina. Ogromna je razlika također u troškovima održavanja i pouzdanosti u prometu.

Zato postoji i ono nešto što na Zapadu nazivaju TCO (Total Cost Ownership) iliti potpuni troškovi vlasništva nakon određenog perioda eksploatacije. Ljubljanski LPP je pronašao neku formulu tih troškova kao osnovu "najpovoljnije ponude" u svom posljednjem natječaju za nabavku novih autobusa. Navodno čak nije navedeno ni pogonsko gorivo dizel ili CNG, već će natječaj dobiti ona ponuda koja se u eksploataciji pokazuje najpovoljnijom.

Citelis, Citaro i Lion's City su vozila iste klase i namjene, nitko ovdje ne uspoređuje Citelisa s Travegom
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: Ivan  u Siječanj 05, 2016, 12:48:23
A ja sam u kratko vrijeme čekanja na Ilici jučer vidio dva NG313 kako voze izvitopereni, a tko onda zna koliko ih se drugih sličnih smrzlo i ostalo u garaži.

Dakle isključivo selektivno uzimaš informacije. Naravno da se u floti od 62 vozila može praktički svaki dan očekivati manji kvar.

I sad kako temperature padaju Citelisi su super, griju pouzdanije i ujednačenije od svih ostalih i ne znam zašto bi nekome smetali. :P
Niti se po bilo nečemu posebno čini da nisu napravljeni za hladnoću... Više se pregrijavaju ljeti.

Ne znam za APP, ali u APD Mercedesove stare kocke voze u vrlo visokom postotku s obzirom na preostalo brojno stanje i svi stoje ravno, čak ravnije od novijih buseva (kad govorimo o toj staroj generaciji).
Niti u ovo o "floti od 62 autobusa" baš nisam previše siguran. Citelisi su u prosjeku prešli manje od polovine kilometara u odnosu na jednako stare MAN-ove i Mercedese i održavaju se u ovlaštenom servisu. Dobar dio teškoća može biti i u kvaliteti njihova rada, a ne isključivo samih buseva, ali možemo se sjetiti prozivanja Mercedesove kvalitete dok je hrpa Citara stajala u Eurolineu. Na kraju se ispostavilo da je zbog dugova obustavljena isporuka dijelova, pa su busevi stajali. Danas isti imaju 500-700+ prijeđenih kilometara, održavaju se u ZET-u i voze u daleko većem postotku nego kad su bili novi.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

marin

Na Citarima se nerijetko može vidjeti da padne lijevi ili desni jastuk na zadnjem mostu od prikolice, ali nikad se ne desi da se voziš ravno i da prednji kraj prolazi pored rinzola 5-6 cm, srednji most već uz rinzol, a sa zadnjim ides preko njega, kao kod puno Citelisa. Takvi Citelisi su po snijegu bili opasni jer kad si dao gasa, ako su "šlajdrali" nisu išli ravno nego je prikolica skretala prema autima, što kod nijednog drugog tipa nije slučaj (niti kod svakog Citelisa).

tramvaj6

Danas oko 17:15 na Črnomercu su stajala 2 MAN NG 313 gbr. 157 i 162 s natpisom "autobus u kvaru", na 157 su bila pokvarena 2.vrata pa su ih popravili i poslije je otisao je na liniju 177, a sa 162 neznam sta je bilo.

421

Citat: marin  u Siječanj 08, 2016, 17:18:20
Takvi Citelisi su po snijegu bili opasni jer kad si dao gasa, ako su "šlajdrali" nisu išli ravno nego je prikolica skretala prema autima, što kod nijednog drugog tipa nije slučaj (niti kod svakog Citelisa).
Jedino Citelisi nemaju ASR (MAN, Citaro solo i Citaro G, O405GN imaju).
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln