ATRON u autobusima

Autor intruder, Prosinac 02, 2007, 10:46:21

MAN truck bus

Aha nije imao šifre nego samo memorirao  :)  bus123 byeg
Kao Hard diskić uhu ak još neki vozač hoče pojasnit kak je sve išlo nači biranje i kak je funkcioniralo dobro ili loše izgledao bi ovako :  yahoo  8-8
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

MAN truck bus

Može li neko od vozača napravit usporedbu ATRONa i Gorbe CU5
I reč vrline i mane jednog i drugog. Nek malo napišu o tome byeg bus123
"kartu imamo?"

NP-549

A šta imaš tu uspoređivat kad to nema veze jedno s drugim.

MAN truck bus

Citat: NP-549  u Lipanj 03, 2016, 07:52:21
A šta imaš tu uspoređivat kad to nema veze jedno s drugim.
A za šta služi gorba cu5? Atron najvau stanica i display
"kartu imamo?"

lussin

Koliko ja znam u Gorbu se unose šifre za linije

MAN truck bus

Citat: lussinpicollo  u Lipanj 03, 2016, 16:45:06
Koliko ja znam u Gorbu se unose šifre za linije
A di se ispisuju te linije?
"kartu imamo?"

421

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/besplatno-surfajte-u-tramvaju-1141499
Putnici u ZET-ovim tramvajima odsad mogu besplatno surfati internetom. Riječ je o pilot-projektu te podružnice Zagrebačkoga holdinga u kojemu je gratis spajanje na bežični internet (Wi-Fi) moguće u tri tramvaja koja često mijenjaju linije kako bi se u prvoj fazi provjerila zainteresiranost putnika. Ti tramvaji obilježeni su posebnim naljepnicama u unutrašnjosti vozila, a cijeli je projekt zapravo nastavak suradnje Grada, Holdinga i Turističke zajednice Zagreba u programu uvođenja interneta na razini grada.
Holdingovu odnosno ZET-ovu novotariju u posljednih je tjedan dana, koliko su tramvaji s besplatnom mrežom u prometu, isprobalo oko 15 tisuća putnika, a upravo oni upisali su i prve statistike: u vožnji su tako najposjećenije društvene mreže, odnosno Facebook te dopisivanje pomoću Vibera i WhatsAppa, a na trećem je mjestu čitanje novinskih portala.
Na Wi-Fi se, barem zasad, spaja mlađa generacija, a vozači tramvaja svjedoče kako su već uočili i trend: školarci, koji su novotariju prvi primijetili, a imaju pokaze, voze se i u krug kako bi što dulje mogli besplatno surfati.
Ideja o besplatnom Wi-Fi-ju u tramvajima ujedno je i popularizacija internetske stranice ZET-a jer se spajanjem na mrežu korisnik prvo usmjeri upravo na nju kako bi mu se servirale sve prometne informacije, vozni red i eventualna preusmjeravanja autobusa i tramvaja. A već po sada dostupnim podacima o besplatnim spajanjima, kako doznajemo, projekt će vrlo brzo nastaviti širiti i na ostale tramvaje.
Besplatan internet zasad je dostupan svima i plaćena karta ili posjedovanje pokaza nije uvjet za njegovo korištenje, a tako će, potvrđuju u ZET-u, i ostati.
Projekt u probnoj fazi nije koštao ništa – ni gradsku, ni Holdingovu ni blagajnu zagrebačke Turističke zajednice, no s konačnom implementacijom sustava u sve tramvaje bit će ispostavljen i račun. No, da su s programom dostupnosti interneta u Gradu ozbiljni svjedoči i novi plan. Radnici se, naime, šalju na teren kako bi postavili svu potrebnu infrastrukturu za besplatni internet i na najfrekventnijim tramvajskim i autobusnim stajalištima, a prva je na red došla Ljubljanica. Prema neslužbenim informacijama, već početkom idućeg tjedna putnici koji ondje budu čekali tramvaj vrijeme će moći kratiti surfajući besplatno, a njihovo spajanje ovisit će i o širenju te usluge na ostala zagrebačka stajališta.
Uslugu besplatnog surfanja internetom tijekom vožnje u javnom gradskom prijevozu, neki su gradovi u Hrvatskoj, poput Osijeka, već uveli, i to prošle godine, a primjerice Beograd osigurao ju je 2015. svojim građanima u 30 autobusa i isto toliko tramvaja.

Da bi se moglo spajati na internet mrežu treba imati uređaj koji to omogućava. Nevidljiv putnicima, ali vidljiv samo forumašima
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

MAN truck bus

"kartu imamo?"

Shole

Čuj ovog Kolumba. Upravo si otkiro još jednu Ameriku.  Pa lijepo piše da je testni period.  Ako se pokaže da radi OK i da je cijena u razumnim granicama  (khm, khm,  što to znači u Zagrebu?)  onda će se postavit u sva Zetova vozila

MAN truck bus

Pa mislio sam dok je probno da se isproba i u busevima. ;)
"kartu imamo?"

citaro

Citat: MAN truck bus  u Siječanj 21, 2017, 19:30:07
Pa mislio sam dok je probno da se isproba i u busevima. ;)

A koja je razlika u isprobavanju u tramvaju ili u busu?

tramvajac 92

Za ugraditi nije neka razlika, a u ostalom je. Na prigradu bi mogla biti niža brzina prijenosa podataka jer nije sve pokriveno sa 4G mrežom.
Ne znam koji je pružatelj usluga ZETu, ali je cijela ZETova mreža pokrivena sa signalom za mob (2G i 3G) sa dobrim signalom vani i unutra, s 4G je pokriveno malo šire područje Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića, ovisno o operateru se malo razlikuje, ali prema Donjem Dragonošcu, Lipnici, Buni, Kozjači, itd. te u najsjevernijim djelovima mreže, kao Moravče, Planina itd. nema pokrivenosti 4G signalom.

U tramvaju tehnički može biti 200 ljudi na mreži odjednom, a u busu 100-150.

Neko

Citat: tramvajac 92  u Siječanj 22, 2017, 09:14:40
Za ugraditi nije neka razlika, a u ostalom je. Na prigradu bi mogla biti niža brzina prijenosa podataka jer nije sve pokriveno sa 4G mrežom.
Ne znam koji je pružatelj usluga ZETu, ali je cijela ZETova mreža pokrivena sa signalom za mob (2G i 3G) sa dobrim signalom vani i unutra, s 4G je pokriveno malo šire područje Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića, ovisno o operateru se malo razlikuje, ali prema Donjem Dragonošcu, Lipnici, Buni, Kozjači, itd. te u najsjevernijim djelovima mreže, kao Moravče, Planina itd. nema pokrivenosti 4G signalom.

U tramvaju tehnički može biti 200 ljudi na mreži odjednom, a u busu 100-150.

Pa zar nije Tetra sustav prijenosa podataka koji koristi Atron? U taj sustav mogu prikljucit bilo kakav link interneta koji je flat tarifa. A dostupnost u vozilima je ograničena na signal Tetra sustava.
Ispravite me ako griješim.
Dakle nema veze sa ni jednim mobilnim operaterom ni 3G-4G signalom, a ni skupim megabytima mobilnog interneta (ne postoji nigdje na svijetu mobilni internet sa FLAT tarifom).

tramvajac 92

Da, koristi se TETRA. Ne znam kako to fukcionira, pojasniš?

Neko

TETRA je "privatna" bežična mreža ZET-a na koju ZET plaća neku naknadu državi za korištenje frekvencija (to je slično radio stanicama). Na 4 najviše točke u Zagrebu su repetitori koji pokrivaju područje Zagreba. Preko te mreže Atron komunicira iz autobusa i tramvaja prema centrali i obrnuto. Vjerojatno je u tu mrežu priključen internet (fiksna linija, optika) te se bežično prenosi do vozila. U vozila postaviš access point i eto wifi. Detalje ne znam jer ne radim ni u ZETu, ni u Atronu. Tetra je sustav koji inače koriste vojska, policija, vatrogasci.
Po meni je to jedino isplativo i moguće rješenje jer ne postoji flat mobilna tarifa interneta tako da bi tada to koštalo dosta novaca.