Nabavke novih autobusa

Autor nukleusri, Siječanj 02, 2008, 12:21:13

Portos

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

NP-549

Baš me zanima kamo će ih stavit, na koje linije.  Ko stvoreni su za linije 8 i 35, al čisto sumnjam da će tamo završit.

mivano

Citat: NP-549  u Listopad 18, 2016, 13:57:09
Baš me zanima kamo će ih stavit, na koje linije.  Ko stvoreni su za linije 8 i 35, al čisto sumnjam da će tamo završit.

11 Lokva?
13 Grohovo?

kico101

Kao što reče Np, midiji će vjerojatno eksperimentirati po raznim linijama da se vidi kolike su stvarne potrebe za ovakvim autobusom. Ukoliko se pokaže da su potrebe velike, vjerojatno će se ići na kupovinu više ovakvih autobusa. Ako ćete mene pitati gdje ih ja vidim radnim danom, to su prije svega linije 1A, 3A, 8, 11 ( RI-Lokva ), 13, 22, 27 ( u vremenima kada nema Pomorske ), 30,32A ( u zimskom razdoblju ), 34,35,35A,36. Subotom na 1A,2A,3,3A,8,10/10A ( zimi ), 14, 22,23,25 ( poslijepodne ), 27, 30,32A,34,35,35A,36,37. nedjeljom može posvuda osim na 2,5,6,7,7A,18,20,21,32.
Da ja odlučujem išli bi na 35 i 36.

Dolaskom ovih 10, treba minimizirati rashode, jer će neki ionako sami po sebi otpadati ( trulost šasije, sudari, itd. ), a ionako su izlazi na teški knap. Od zglobnih ajde 614-615, druge ne bih dirao. Solo, hm, vjerojatno poneki EL, ali bi ostavio 3-4 bolja. Problem će nastati kada počnu otpadati kockice, kojih je 13. Dakle SU+EL=21 autobus, a dolazi ih samo 6 ( od toga 2 midi ). Znači, da bi se samo zadržao postojeći standard treba hitno u nabavu još 15 solo/midi autobusa.

Kod zglobnih, jasno je da se pomalo treba rješavati starih MANova ( 9xSG240 i 5xSG312 i 651 ), što znači da treba još i 15 zglobnih. Ovo govorim bez ovih 10 CNG što dolaze u travnju. I da ne zaboravimo još 10-ak minibusa, što je ukupno 40 vozila vrlo skoro. Tko će to isfinancirati?

Iskreno nisam baš za to da većinu vozila u voznom parku čine CNG vozila, jer što ako prdne punionica, odnosno padne u neki kvar. Raspad.

Hybridi? Np je bolje upoznat s rezultatima probnih vožnji Citelisa i Volva i mislim da baš nije oduševljen. A u Troleju sigurno nisu oduševljeni niti cijenom. Elektro busevi , koliko vidim, u trenutnim ponudama, imaju premale snage za riječke terene. No to ne znači da ne treba razmišljati o elektrominibusima za gradske linije.

Da rezimiram, mišljenja sam da će u slijedećih par godina doći do bitne promjene u strukturi voznog parka, ili će doći do potpunog kolapsa, gdje će uletavati privatnici sa sumnjivim voznim parkom i potplaćenim vozačima, što nas vodi prema standardu nekih istočnih susjeda ( ne predaleko ). Ima li Autotrolej snage da to izbjegne?
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

NP-549

Citat: kico101  u Listopad 18, 2016, 21:31:10

Hybridi? Np je bolje upoznat s rezultatima probnih vožnji Citelisa i Volva i mislim da baš nije oduševljen. A u Troleju sigurno nisu oduševljeni niti cijenom.

Nisam upoznat s detaljima. Znam samo da je Citelis bio OK, a Volvo preslab

NP-549

Na midije može preć kompletan opatijski prigrad, a 32A i 36 čak i na minibus pod uvjetom da se u špici doda još jedan polazak.  Npr  7:05 Lovranska Draga - Dobreć - Lovran - Opatija sad nemože pokupiti minibus jer je oko 40-ak putnika,  ali bi mogao pokupit kad bi vozio  7:00 Lovranska Draga - Lovran i 7:25 Dobreć-Lovran-Opatija što se stiže jednim kolima.  Ista stvar je i za Mošćeničku Dragu.  6:45 Zagore-Mošćenice-Lovran + 7:30 Mošćenička Draga-Lovran-Opatija.  Linije 34/35/35a/37 midi zadovoljava potrebe cijeli dan.  Kad bi se tako presložilo tamo bi onda bila 3 minibusa  (32a/34a/36), 3 midi (34,35,37) i jedan solo bus na prekidnoj smjeni koja i sad ide u 7:00 iz Veprinca direktno za Rijeku. Prilično velika ušteda u potrošnji goriva jer je sad tamo 6 solo i 1 minibus.

shef

U Trstu sav prigrad i manje gradske drže 10,5 m busevi; Urbanwayi, Citelisi i Citari, te Brede.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

421

Citat: Portos  u Listopad 18, 2016, 13:47:25
http://www.iveco.com/ivecobus/it-it/collections/technical_sheets/Documents/Iveco_Bus_Update/Urbanway/URBANWAY_CNG_10_ITA.pdf

http://www.iveco.com/ivecobus/en-us/collections/technical_sheets/Documents/Urbanway/Urbanway_10_5m_Cursor_8_CNG_Euro_VI.pdf
-Talijanska stranica nudi dužinu 10460mm, engleski prijevod 10470mm
-talijanska stranica nudi stražnji trag kotača 1869mm, engleska verzija 1870mm
-talijanska stranica nudi max opterećenje stražnje osovine 12000kg, engleska verzija 13000kg
tipfeleri ili greške u štampanju?
- NDM 19000kg??
Dobro da ste izučili zanat na cacciamaliju i kapeni što se tiče stražnjeg prevjesa koji je IVECOv zaštitni znak, a utječe na udobnost.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Majstor

Samo mi sudite pošteno !

421

Citat: Majstor  u Listopad 19, 2016, 17:57:00
Motori ?
Mjenjači ?
Oba prospekta su za CNG verziju>EURO VI.
Obratiti pažnju na mjenjače u engleskom prijevodu:
S CURSOR CNG       VOITH Diwa6 / ZF 6AP
18 x 35                           78 km/h / 90 km/h
20 x 36                           84 km/h / 100 km/h
23 x 37                           93 km/h / ----------
Zanimljive brzine uz isti prijenosni odnos u diferencijalu. Prednost dajem VOITHu zbog mekšeg rada bez trzaja, dok je ZF prilično grub pri šaltanju. Osim toga, VOITH se po oduzimanju gasa bolje kotrlja i ne prebacuje naniže ili koči.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

LD470

Upravo viđeno par narančastih conecta na odmorištu kod Rupe.

kico101

Ča su ih skrcali va Trieste ili Kopru? ;)
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

MB Citaro

vidio 3 komada na zaobilaznici

NP-549

Da da,  4 komada su u garaži