ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

Ivan

Pošto je ovo bio sastanak sa sindikatom siguran sam da ih zanima prije svega klima na T4 jer ih moraju voziti ljeti, za te tramvaje još dugo neće biti zamjene jer na 2200 se previše i neracionalno trošilo, a ovi su sasvim pristojni do daljnjega (neki će reći da su smeće, ali dobro se drže s obzirom da se u njihovo održavanje ulaže totalni minimum, a nikakve modernizacije nikad nisu doživjeli). Za putnike klimu i u KT4 mislim da nećemo vidjeti, možda je imalo smisla u to uložiti prije 10-ak godina, ali sada ne...

2100 je imho serija na rubu rashoda jer nenormalno se kvare i ne reagiraju na komande, ne znam koliko ih ima smisla klimatizirati... Ili trebaju temeljitu rekonstrukciju cjelokupnog voznog sklopa (onda se može dodati i klima i riješiti grijanje koje često ne radi) ili treba razmisliti kako ih se riješiti jer trenutno su opasni za vožnju.

Opet po 2200... Mislim da je potpuno neopravdano. Pa kako izgledaju drugi niskopodni tramvaji po svijetu? To je samo 6x0,5x2 m neiskorištenog prostora na 2,3x32 m, ne znam u čemu je tolika tragedija kad već i skoro svi solo niskopodni autobusi imaju često po 2x0,75x0,75 m bačenog prostora na prednjoj osovini, da i ne računamo vertikalna hladila i sve popularnije motore u putničkom prostoru, kod nekih i rezervoare koji zauzimaju sjedala, očito konstruktori sve manje misle kako ugurati još 1-2 putnika u vozilo i umjesto toga kako olakšati održavanje... U čemu je onda toliki problem s 2200?

Diermeech

Nije nikakav problem s 2200 nego je problem što je to domaći proizvod,  a našem narodu je sve domaće sr*nje. Susjedova trava je uvijek zelenija... Umjesto da se ponose, i da podržavaju domaću proizvodnju oni pljuju po tome bez argumenata...

Poslano sa mog GT-I8190 koristeći Tapatalk

sniff

Iako nisam nikakav nacionalist ni ništa slično, ne kupujem ni iz kakvih Lidl-a i sl...  nnee 
Tko je rekao da ništa hrvatsko ne valja? Ovaj tip tramvaja je previše robusan za Zagreb. Ona dva kraća 2200 su sasvim ok.

(225 ima na stražnjem dijelu reklamu kao 454)

citaro

Citat: sniff  u Studeni 13, 2016, 20:11:36
Ovaj tip tramvaja je previše robusan za Zagreb. Ona dva kraća 2200 su sasvim ok.

ròbustan prid. 〈odr. -snī〉
1.   koji je mišićave i masivne građe; snažan, čvrst (o osobi)
2.   koji je grube i izdržljive građe; otporan [Volkswagen je uvijek proizvodio robusne automobile]

Zasto je previse robustan mana?

marin

Opet rasprava o TMK2200. Jedino su Sniffu loši, a svima su ostalim dobri. Tramvaji su vrhunski što se tiče puno puno stvari. Nemoj da ti opet dođe moderator i završi s raspravom.

podgora

Citat: sniff  u Studeni 13, 2016, 20:11:36
Iako nisam nikakav nacionalist ni ništa slično, ne kupujem ni iz kakvih Lidl-a i sl...  nnee 
Tko je rekao da ništa hrvatsko ne valja? Ovaj tip tramvaja je previše robusan za Zagreb. Ona dva kraća 2200 su sasvim ok.

(225 ima na stražnjem dijelu reklamu kao 454)
Ovo je za autobuse otiđi na željeznice.net

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk

Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

Ivan

Citat: podgora  u Studeni 13, 2016, 21:21:12
Ovo je za autobuse otiđi na željeznice.net

Tema je ZET razno tako da nije nedopušteno ponekad popričati o tramvajima, slično je i na željeznicama kad se spomene autobuse.

podgora

Citat: Ivan  u Studeni 14, 2016, 06:53:03
Tema je ZET razno tako da nije nedopušteno ponekad popričati o tramvajima, slično je i na željeznicama kad se spomene autobuse.
Imaju i zeljeznice podforum autobusi

Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

Portos

Citat: sniff  u Studeni 12, 2016, 17:49:02
A nedo Bog više TMK 2200 i njihovih genijalnih prolaza između sjedala kod postolja i neiskorištenog prostora između sjedala i prozora  nnee

Nađi mi u svijetu jedan jedini niskopodni tramvaj za kolosijek 1000mm koji nema taj prolaz između sjedala. Čak i tramvaji za 1435 te 1524mm kolosijek imaju te prolaze samo su malo širi. I obično na tom mjestu imaju duple stolice a postolja k tome nisu okretna nego su fiksna što definitivno ostavlja mogućnost da prolaz bude širi.

Citat: marin  u Studeni 13, 2016, 21:19:10
Opet rasprava o TMK2200. Jedino su Sniffu loši, a svima su ostalim dobri. Tramvaji su vrhunski što se tiče puno puno stvari. Nemoj da ti opet dođe moderator i završi s raspravom.

Moderator je došao i pozorno će pratiti buduće postove te po potrebi reagirati.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Renault25

Citat: Ivan  u Studeni 12, 2016, 18:06:46
Pošto je ovo bio sastanak sa sindikatom siguran sam da ih zanima prije svega klima na T4 jer ih moraju voziti ljeti, za te tramvaje još dugo neće biti zamjene jer na 2200 se previše i neracionalno trošilo, a ovi su sasvim pristojni do daljnjega (neki će reći da su smeće, ali dobro se drže s obzirom da se u njihovo održavanje ulaže totalni minimum, a nikakve modernizacije nikad nisu doživjeli). Za putnike klimu i u KT4 mislim da nećemo vidjeti, možda je imalo smisla u to uložiti prije 10-ak godina, ali sada ne...
Da li je uopće tehnički moguće klimatizirati vozačevu kabinu na T4 i ne bi li to bio preveliko ulaganje u stari tramvaj?

Portos

Citat: Renault25  u Studeni 14, 2016, 14:13:19
Da li je uopće tehnički moguće klimatizirati vozačevu kabinu na T4 i ne bi li to bio preveliko ulaganje u stari tramvaj?

Moguće je ali da bi ista imala ikakvog smisla trebalo bi potpuno odvojiti vozački prostor od putničkoga odnosno izraditi potpuno novu pregradnu stijenu. Da li je to moguće obzirom na oblik samog tramvaja i koliko bi koštala ta pregradnja, možda puno više nego ugradnja samog klima uređaja.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Dreamwalker

Tehnički je moguće, ali je neisplativo ako se mene pita. Zato sam rekao da bi im najpametnije bilo uložit te novce u klimatizaciju TMK 2100.
Citat: Ivan  u Studeni 12, 2016, 18:06:46

2100 je imho serija na rubu rashoda jer nenormalno se kvare i ne reagiraju na komande, ne znam koliko ih ima smisla klimatizirati... Ili trebaju temeljitu rekonstrukciju cjelokupnog voznog sklopa (onda se može dodati i klima i riješiti grijanje koje često ne radi) ili treba razmisliti kako ih se riješiti jer trenutno su opasni za vožnju.

Koliko sam upratio, rješenje s kočnicama postoji jer 2101 pristojno koči. S obzirom na to da broj godina ZET-u predstavlja vrlo visok prioritet u donošenju nekih odluka, nekako ne vjerujem da će se tako brzo rashodovati serija 2100. Sjeti se samo gluposti sa solo Citarima iz 2003. (650-654) u APVG. Conecti koji su prikladniji za takvu konfiguraciju kao što je APVG su ostali u Dubravi jer su koju godinu mlađi. Isto je i sa serijom 502 - 504 koja je završila u Osijeku. Zašto im nisu poslali nešto novije i bolje? Recimo seriju 510 - 512 koja je bila u lošijem stanju (510 rashod, 512 je više puta gorio ali još vozi).

Kad bi se sredile kočnice, grijanje i klimatizacija, TMK 2100 bi bio puno bolji tramvaj. Da se taj novac koji se planira uložiti u neki ČKD preusmjeri u TMK 2100 na ove tri stavke, napravio bi se kud i kamo bolji i kvalitetniji posao.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

tramvajac 92

Moguće je, imaš primjera klimatiziranih, iako su to većinom T3, razlika je u širini, T4 je uži. Ako je prodano cca 17 000 primjeraka takvog tramvaja, sigurno je netko prije nas smislio kako ugraditi klimu vozaču u kabinu.

Ovisno o tome koliko će još voziti, ako će voziti jedno 15ak godina, da.
Inače, nisu svi došli u isto vrijeme, u 3 serije su došli:
1976 - još 12 vozi
1979 - još 32 vozi
1982 - još 09 vozi

Znači, može se reći da ih je 50 spremnih za izlaz, jer je neki uvijek na servisu i sl. Za izlaz ih treba oko 35. Ajmo reći da bi se nikako nebi isplatilo klimatizirati prvu seriju.

Citat: Dreamwalker  u Studeni 14, 2016, 14:56:56
Tehnički je moguće, ali je neisplativo ako se mene pita. Zato sam rekao da bi im najpametnije bilo uložit te novce u klimatizaciju TMK 2100.
Koliko sam upratio, rješenje s kočnicama postoji jer 2101 pristojno koči. S obzirom na to da broj godina ZET-u predstavlja vrlo visok prioritet u donošenju nekih odluka, nekako ne vjerujem da će se tako brzo rashodovati serija 2100. (...)

Kad bi se sredile kočnice, grijanje i klimatizacija, TMK 2100 bi bio puno bolji tramvaj. Da se taj novac koji se planira uložiti u neki ČKD preusmjeri u TMK 2100 na ove tri stavke, napravio bi se kud i kamo bolji i kvalitetniji posao.
Je, postoji, ali su opet nešto mjenjali na njemu i više nije tako dobar s kočnicama. Problem kod 2100 je što krov nije predviđen da bi se klima ugradila.

Ivan

Citat: tramvajac 92  u Studeni 14, 2016, 15:04:12
Znači, može se reći da ih je 50 spremnih za izlaz, jer je neki uvijek na servisu i sl. Za izlaz ih treba oko 35. Ajmo reći da bi se nikako nebi isplatilo klimatizirati prvu seriju.
Mislim da je trenutno puno manje T4 potrebno za izlaz, voze samo po pola 4, 6 i 7 i ne vjerujem da je to ukupno više od 25 komada. No dobro je računati s više dostupnih, ostatak može dobro doći kao rezerva iz puno razloga (npr. zimski ispadi prije par godina, eventualno nove prometne opcije, i kao najveća briga mogući rashod 201 kojih je očito sve manje u upotrebi).

smogovci.bbb2

Citat: Ivan  u Studeni 14, 2016, 16:39:43
...i kao najveća briga mogući rashod 201 kojih je očito sve manje u upotrebi.
Putnici linije 2 baš i ne primjećuju da je 201 sve manje u upotrebi
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza