Nabavke autobusa 2008. – 2017.

Autor maky, Siječanj 18, 2008, 22:26:06

Lion's Driver

Ajme...aj jos nek su displej priskocili i to je to  >hammer<

man323

Saznati ćemo i to uskoro, ali čisto sumnjam da su išta rješili oko pitanja displaya...

man323

Trenutno je raspisan natječaj za nabavku:
1.) 5 zglobnih niskopodnih autobusa,
2.) 2 solo niskopodna autobusa,
3.) 1 poluniski autobus (Low Entry-LE)
Radi se o polovnim autobusima, a evo i specifikacija:

Vozila se planiraju kupiti preko leasinga. Zanmiljivo je da svugdje traže AdBlue sustav. Najčešće taj sustav koristi Mercedes.
Za solaše postoji šansa da prođe i MAN. Kod ostalih sam siguran da su namjestili natječaj za Mercedesa.

EDIT: rok za dostavu i otvaranje ponuda je 19. siječnja 2017. u 11:30 sati

netko

Kod zglobnih MAN ne koristi Adblue kod Euro V norme, nego samo kod Euro VI. Istina je da piše minimalno E5 sa Adblu-om, ali snaga motora (u natječaju) ide na korist Mercedesa. To je 220 KW +- 10KS (5%), a to je najviše 310 ili manje 288 KS. MAN E5 ili E6 Adblue ima snagu (u ovom slučaju) od 280 ili 320 KS što izlazi iz granica natječaja.

Kod solo autobusa kad bi se bacili na računanje, pa izračunali da je traženih 200 KW +- 5% najviše 282 KS, a da je to kod Cirara najmanje 288  KS (220 KW +- 5%) možda bi ipak MAN bio malo bliži kupnji jer u Lions City ide upravo najmanje 280 KS uz još 320 ili 360 KS. (E6 norma za oboje kao u natječaju).

Kod LE autobusa MAN nema što raditi sa E6 i 260 KW.

U svakom slučaju dobro je što će doći (nadamo se) 3 jako mlada autobusa, a kod zglobnih će to vjerovatno bit nešto od 7 do 10 godina staro.

A možda je ovo sve već "pronađeno" pa je ovako "naštimani" natječaj samo formalnost.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

markost

Vjerojatno je ,ka i za ova prošla 2.

Lion's Driver

Za zglobne sam nekako siguran da se naginje prema Citarima kao ova dva sta su dosla...al zivo me zanimaju ovi solo autobusi...niskopodni i ovaj...srednjeg poda LE?   ;D

elez

Sa ovom specifikacijom za LE mislim da ciljaju na Crossway-a... Solo može bit svašta
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

Paško

Netko je u svom postu sve dobro obrazložio. Zglobni su 99% Citari G, dva solaša bi mogla biti svašta, a LE sigurno nije MAN. Nadam se da će bar bit Crossway LE jer i ovako je besmisleno uzimati samo jedan autobus (koji je vjerojatno na nekom lageru) na natječaju, a bilo bi još gluplje da je to Citaro LE koji bi bio jedini primjerak tog modela u garaži. Ipak, svašta smo viđali.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

netko

Da, a postoji još jedna opcija kod solo gradskih autobusa. Dok sam pisao ono bio sam na starom mobitelu, pa nisam mogao dobro proučiti sve.
Kada se dozvoli određeno odstupanje u plus 5%, 200 KW dođe u 210 KW. Točno onoliko koliko ima Iveco Urbanway T7.
Po googlanju sam našao da je najveći broj sjedećih mjesta 37 i kod MAN-a i kod Iveca (traži se 35), dok ukupni broj mjesta dosta odgovara. Od traženih 80 (ukupno), Iveco kaže da ih ima najviše 110 (ukupno), a MAN 58 stajaćih (plus sjedeća). I jedni i drugi su u dozvoljenom odstupanju u plus 5%. MAN 206 KW, Iveco 210KW. Dužina im je unutar natječaja.
Mercedes isto prolazi, i to za 1 kilowat. 220 KW minus 5% dođe na 209 KW, ali broj sjedećih mjesta ne odgovara natječaju. Minimalno se traži 35, a Mercedes ima najviše 31 po njihovoj web stranici.

A što se tiče LE verzije, Mercedes ima točno 260 KW, a u natječaju su stavili +- 5%. Iveco C9 ima 265 KW. Razlika je malo većih 13 KW. Kad se to gleda u igri bi bili i Mercedes i Iveco.
Ali, kad se pogleda jedna stvar, sitna....... Traži se najmanje 35 sjedećih mjesta. Na MB stranici Citaro LE ima 34 sjedeća mjesta (2. vrata), Iveco ima 38  sjedećih (2. vrata). Kod jednog i drugog je dužina od 12-12 200 m (kako se i traži u natječaju {Crosway postoji u 10,5 i 13 m}).

Jesu li možda ova sjedišta ključna da kod solo i LE verzije nečemo vidjet Mercedes.? Znam da ne kupujemo nove autobuse, ali eto vodio sam se web podacima.

man323

Citara LE možeš naći i sa 40-tak sjedala. Sve ovisi o narudžbi prethodnog kupca.
MAN ima jedino šansu proći kod običnih solo autobusa jer oni imaju E6 motore sa AdBlue-sustavom, a pritom mislim na MAN-ove sa 280 KS.
Mercedes definitivno osvaja dio tendera za zglobne, a tu ćemo vidjeti još nekoliko facelift Citara G.
Za LE busa možemo svašta očekivati, ali MAN-a nikako jer njima je najjači motor u LE -u D0836 sa 290KS.

Tender je namješten od vrha do dna za određene buseve.

man323

Bijelo-narančasti bus je u Njemačkoj nosio HP-W 2706 registracije, pri čemu je broj 2706 njegov bivši garažni broj.
Registriran je 20.11.2007.
Oba busa imaju po dvije rolete protiv sunca na vjetrobranskom staklu. Obe se rolete pomiču ručno, dok su treća vrata i dalje upitna.

EDIT: hvala korisniku "sibencan" na točnom datumu prve registracije #307.

sibencan

Eurobus AV 120

Neko

Citat: man313  u Siječanj 06, 2017, 22:39:36
Citara LE možeš naći i sa 40-tak sjedala. Sve ovisi o narudžbi prethodnog kupca.
MAN ima jedino šansu proći kod običnih solo autobusa jer oni imaju E6 motore sa AdBlue-sustavom, a pritom mislim na MAN-ove sa 280 KS.
Mercedes definitivno osvaja dio tendera za zglobne, a tu ćemo vidjeti još nekoliko facelift Citara G.
Za LE busa možemo svašta očekivati, ali MAN-a nikako jer njima je najjači motor u LE -u D0836 sa 290KS.

Tender je namješten od vrha do dna za određene buseve.

I tako "namješten" je znao ne proći jer dok se ispoštuju svi rokovi za objavu natječaja, "uleti" neki kupac koji kupuje bez natječaja (privatnik npr.) i propade natječaj-kupovina. Općenito je "glupo" da se preko natječaja kupuju polovnjaci, jer doslovno treba sve naštimat prema raspoloživim primjercima, a onda je dovoljno da netko kupi samo 1 od ciljanih buseva i sve propada, jer ne odgovara broj traženih vozila po natječaju. Ti natječaji u slučaju polovnjaka onemogućavaju firmu da kupi najbolju opciju. Nažalost.

Neko

Da me netko nebi pogrešno razumio u vezi "namještenih" natječaja za polovna vozila: ako je itko kupovao polovno auto, promislite, jel kupujete auto od 100ks, diesel sa 5 sjedala, pa onda šta uleti, od truležine do full ispravnog?! Mislim da se nitko nebi upustio u takvu kupnju kad je u pitanju auto za privatnu upotrebu. Zato, mislim da sami natječaj u kupovini polovnjaka je ogromna prepreka i smetnja.

Sent from my iPhone using Tapatalk

netko

Danas je u Slobodnu izašao članak o ovoj novoj nabavci autobusa. Mali je članak pa ne znam hoće li završiti u online izdanju. Uglavnom, bit priče je da se nezna ima li novca unatoč raspisanom natječaju, tj. da li grad Split u privremenom financiranju ima prostora za kupnju polovnih.
Direktor je reako da će se pričekati kraj natječaja, pa da će se nakon toga vidjeti ima li se novaca.