stare Dubrave

Autor zlikowszky, Travanj 26, 2009, 14:10:28

wulfy

Citat: akzg22  u Ožujak 13, 2017, 18:36:41
OM Titano i FAP Dubrava D11 sliče jako, jer se koriste dijelovi iz same Autokaroserije i njenih kooperanata i to je osim dizajna ono što razlikuje ih OM-ovih autobusa rađenih u Italiji. Dubrava D2313 koristi Mercedes L 1113 šasiju.
Ako sam dobro shvatio OM Titano i FAP Dubrava D 11 imaju isti/sličan spoljni izgled, ali drugačiju tehnologiju (šasija, motor, oprema,...)? OM Titano iz Italije i OM Titano iz Jugoslavije su imali istu tehnologiju, ali drugačiji spoljni izgled?

Citat: akzg22  u Ožujak 14, 2017, 13:34:00
Ne, Raketa je bio nadimak FAP Dubrave D5 ali nije to bio jedini autobus sa nadimkom.

Dubrava 5 ili Raketa, sa punim nazivom FAP 5 GVF-U

Dizajn je, pretpostavljam, došao iz Saurera, jer su imali i ovaj kamion

Ova varijacija? Iz Autokaroserije Zagreb, ili iz Splita, ili Sarajeva, ili Beograda?

Sent from my Motorola 8400

wulfy

Pitanje, da li su furgoni za namještaj rađeni na bazama Dubrave 10, te kasnije na bazi Dubrave 4420 i koji je puni naziv tih vozila?

Shole

Mislim da su im imena bila kao i kamionima,   FAP 1220 .....

wulfy

Evo nalećeh na knjigu ,,FAP D4220, D4420, F1220: uputstvo za rukovanje i održavanje'' https://books.google.me/books/about/FAP_D4220_D4420_F1220.html?id=KKT9OQAACAAJ&redir_esc=y

tako da bih rekao da jeste, oznake su kao na kamionima, s' tim da imaju prije brojčane oznake slovnu oznaku ,,F''.

Kraći furgon ima oznaku FAP F 0820 NV40,
a duži furgon ima oznaku FAP F 1220 NV45?

akzg22

Citat: wulfy  u Ožujak 14, 2017, 20:22:16
Ako sam dobro shvatio OM Titano i FAP Dubrava D 11 imaju isti/sličan spoljni izgled, ali drugačiju tehnologiju (šasija, motor, oprema,...)? OM Titano iz Italije i OM Titano iz Jugoslavije su imali istu tehnologiju, ali drugačiji spoljni izgled?

Dubrava 5 ili Raketa, sa punim nazivom FAP 5 GVF-U

Dizajn je, pretpostavljam, došao iz Saurera, jer su imali i ovaj kamion

Ova varijacija? Iz Autokaroserije Zagreb, ili iz Splita, ili Sarajeva, ili Beograda?

Da, OM Titano iz Italije i OM koji je rađen u npr. Autokaroseriji Zagreb, je imao šasiju, motor, mjenjač, sve ostalo je dano na volju karoseristu. Treća slika (autobus firme Raketa) je FAP GVF-U koji je karoserirao Ikarus, Zemun 1954. i prvi je autobus sa značkom FAP-a.

akzg22

FAP Dubrava D5 je naziv autobusu,a FAP 5 GVF-U je naziv šasije koja je identična istoj šasiji of firme Saurer Werke, Beč.

wulfy

Hvala. Raketa se počela proizvoditi 1958 godine, a svojevremeno ih je Tara sa Cetinja kupila dosta te su korištene za tzv. karavanske linije

Tarini autobusi

No kada sam već kod Tare, može li mi neko nešto opširnije o ovom modelu?

akzg22

Na slici je FAP 5 GVF-St, karoserist: FAS 11. oktomvri, Skoplje, motor FAMOS F, snaga motora 130 KS. Postojao je i blizanac (po izgledu) koji je isti karoserist sklapao u isto vrijeme-Škoda 706 RO, snage 135 KS, ZET ih je kupio tada nove 1956. godine.

Shole

Da,  ZET je imao identične ovakve plačljive Škodilake

akzg22

FAP Dubrava D6-jedna od rijetkih slika u koloru (isječak iz videa).

wulfy

Prvi posao Autokaroserije Zagreb poslije drugog svjetskog rata nije bio autobus, već kamion. Napravljene se tri ovakve karoserije (prva polovina 1949 godine).

akzg22

Koliko ja znam, mislim da je ostalo na prototipovima ili se varam?

wulfy

Da, tri komada su napravljena, a na osnovu iskustva sa ovim kamionom (TAM Prvenac) konstruisan je TAM Luka.

wulfy

TAM Luka L 53 iz kataloga štampanog 1951 godine.

A evo opširnije o ta tri prototipa http://forum.cdm.me/showthread.php?p=4571683

akzg22

Hvala, nisam to znao, znam da je Autokaroserija Zagreb radila i prikolice za radnike, kola za luna parkove,a prvi autobusi su bili na TAM Pionir šasiji, naziv nepoznat ali znam da nisu imali prednji kraj kao TAM Pionir.