Razno

Autor maky, Studeni 23, 2007, 00:20:18

mehanicar

hej haj!!!  ja sam novi ovdje na forumu,od kojeg pratim ustvari samo splitski "tim".... jako ste dobri i upuceni oko prometove svakodnevnice i problema....Ja sam inace veliki ljubitelj oldtimer-vozila svih vrsta,kroz noju garazu je prohujalo jako puno starih i novih vozila,a ima koji mjesec je dosao i jedan oldtimer vatrogasni kamion....Uglavnom,mene zanima sljedece; dali tko ima neke stare slike autobusa iz povijesti Prometa? Volio bi kada bi se otvorila neka tema npr o autobusima koji su nekada bili prometova udarna snaga,poput starih mercedesa,Ikarusa-rabetina,manova-bunkerasa itd....svih njih se jako dobro sjecam kao i atmosfere i ugođaja voznje u njima....Meni je iskreno zao sta Promet recimo,nije ostavio od svake serije po jedan primjerak da bi danasnji ljudi i djeca vidili u cemu su se ljudi vozili prije..... ;D
brm....brmmmm....

maky

Heh, ima nas još ovdje šta smo ljubitelji starijih vozila, ali nažalost doći do slika ili informacija o njima je nevjerojatno težak posao. Znam da u Prometa ima ljudi koji imaju svoju arhivu starih fotki i trebalo bi ih malo potaknuti da to podijele sa ostalima.
Volio bi da i ti malo opišeš osjećaj kako se bilo voziti u starim autobusima i slično. A za fotke ćemo se svi trudit koliko možemo.
Eto, a jedino šta zasad imamo je ova tema:
http://autobusi.org/index.php?option=com_smf&Itemid=26&topic=2367.0

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

mehanicar

moja prva sjecanja o autobusu,seze jos davnih ranih osamdesetih,dok su jos gradom vozili MAN-ovi koje su zvali bunkerasi,zbog svojih specificnih malih prozora...Sjecam se kada bi isli na more,cekali bi autobus (mislim br.17) tamo u Velebitskoj,bivsoj Sutjeskinoj ulici,blizu nekadasnje slasticarnice Plavi Jadran....Znali smo cekati bus i po sat vremena na vrelom ljetnom suncu,a otac bi nama dici kupija po kuglu sladoleda da ne grintamo....Koliko je puta znao bus ne doci....Stanica je bila obiljezena plavin tankim stupom na kojemu je bila ploca lima obojana u bijelo i na kojemu je sa jedne strane pisalo promet-split,a sa druge brojevi koji se zaustavljaju na tom mjestu....Klupa ili cekaone nije ni bilo....ljudi su sidili po zidicima....Onda su uveli broj devet....To je onda bila super-linija...Vozila nas je ravno do trjektne luke.....Promet je vec bio nabavio Ikaruse-koje su zvali rabetine.....To je meni u ono vrime bio najdrazi autobus.....Uvik bi stao kraj sofera,iako je bilo mjesta za sidit....Fascinantni su mi bili detalji oko vozaca,mnostvo onih prekidaca na izvlacenje,dva velika sata-jedan je bio pokazivac brzine-celer zajedno sa đirometrom(to nikad posli nisam vidija),a drugi je bija kombinirani pokazivac tlaka ulja,temperature i tlaka zraka u sistemu.....Najdraze mi je bilo gledat kako sofer pritisce botune i otvara i zatvara vrata....Tajna zelja mi je bila da ih ja jednom probam otvorit....U tim busevima se uvik osjetio,(pogotovo kad je bilo vlazno vrime) smrad od vlage,jer su redovno svi cilindri iznad vrata pustali zrak....Nerijetko se dogodilo da bi nekoga dok je izlazija ili ulazija, zalija nakupljeni kondezat,pomijesan sa uljem...tada su uglavnom letile psovke,a nas dicu je to zabavljalo....Sican se kako je jednoj babi uvatila osovina od zadnjih vrata prste,pa je vikala "odcepi zadnja,ucepilo prste!!!"....zi ispisat se od smija.....bilo je jos toga,al to cu van ispricat drugi put..... ;D
brm....brmmmm....

mehanicar

sitija san se jos onih plocica upozorenja iznad vrata-OPASNO JE NASLANJATI SE NA VRATA.....onda su mularija redovno nadodala par slova pa bi ispalo-OPASNO JE NASLANJATI SISE NA VRATA....to mi je uvik bilo smisno i uvik bi zamislija neku staru sisatu zenu kako se naslanja na vrata.....he he ;D
brm....brmmmm....

netko

Citat: maky  u Listopad 07, 2008, 00:20:43
Citat: maky  u Listopad 04, 2008, 15:42:35Eno vidio sam da su upravo porušili onaj otočić na liniji 18 na stanici ispod Koteksa. Valjda će sad to napravit kako Bog zapovijeda.
Kao šta rekoh:
http://i38.tinypic.com/10gd3cm.jpg
Evo i ovoga također od mene. ;D
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

mehanicar

steta sta su ga skinuli.....Imam jednu zgodu vezanu uz taj otocic....Jednog dana tamo pri kraju devedesetih,moj prijatelj i ja smo se odlucili provozat automobilima....On je imao zastavu 128,a ja NSU Prinz 100tt....i tako vozimo se mi gradom,i spustamo se dolje nizbrdo od Koteksa....Moj frend je zbog svog ajme meni nacina voznje cilo vrime bio isprid mene i nije mi dao da ga preteknem...i onda....ogledah taj otocic i ugibaliste iza njega....naglo skrenem,opalim po gasu i preteknem ga oko otocica.....To je bilo ja mislim ludilo za vidit....Sto puta sam posli prosa kraj njega i neznam bih li imao hrabrosti to opet ucinit......mladost -ludost.... 8)
brm....brmmmm....

maky

Zaboravio sam reći, nedavno su u garaži  po podu iscrtali bijelom linijom polja  kao na svim javnim parkiralištima automobila, ali u ova bi se trebalo parkirati autobuse kad ih se parkira. Samo ih još na središnjem dijelu nisu ocrtali. Inače, neznam baš kako će to funkcionirati i dali će se uvijek  moći poštovati zadani gabarit...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

markost

Je i ja sam to primjetija ,a koliko vidim za sada se drže parkiranja po pravilima.

maky

Citat: markost  u Listopad 30, 2008, 18:58:19
Je i ja sam to primjetija ,a koliko vidim za sada se drže parkiranja po pravilima.
Uglavnom se drže, iako sam vidio da je Conecto g.b. 210 stajao parkiran kroz 2 polja, vjerojatno je ipak malo teže zglobnajka ugurat u zadano polje na rikverc...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Kiki

Danas g.b 266 i 272 na liniji 18 (Mejaši-Hnk)
Bili su puni ko šipak,šta nije ni čudno s obzirom da su Svi Sveti...

maky

Danas u 13:30 nije bilo polaska linije 18. Neznam zašto, ali znam da je jako puno ekipe zakasnilo na prvi sat u školu. A onda je i polazak u 13:45 bio itekako prepunjen...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

maky

Dakle, da odvojim malo vremena za raspravu o liniji 18...

Svakodnevni primjer loše  organizacije  prometa i pretrpanosti linija jest linija 18, jedna od glavnih u ovom gradu. Nažalost, odgovorni izgleda tako ne smatraju. Tijekom dana, postoji više kritičnih doba kada su autobusi doslovce prepunjeni (u razdoblju 7-8h, 10-14h, 18-20h), a ni u ostale sate nije baš sve prazno. Najmanja gužva je od 21 sat pa nadalje kada je dovoljan troosovinac.
U posljednjih 20 godina, linija 18 postala je  jedna od najznačajnijih linija za grad Split jer povezuje novoizgrađeni veliki sveučilišni kampus sa stanicama na  Pazaru i kod HNK, a i  produžena je sa Dragovoda gdje se okretala kod "Končara" sve do južne strane Lovrinca sada. Međutim, organizacija polazaka ostala je ista kao i prije 20 godina. Sve je krenulo naprijed, ali to je ostalo isto. Istina, trase linija 11 i 17 pomaknute su tako da prolaze kraj kampusa i olakšaju život liniji 18, ali to nije dovoljno. Linija 18 jedna je od najznačajnijih linija i zaista je suludo i sramotno da tu svakodnevno voze samo 3 autobusa i polasci su svako 20 minuta. Točno je i to da su tijekom kritičnih sati (7-8, 13-14 i 19-20) polasci svako 15 minuta, čime je vozačima krug skraćen sa sat vremena na 45 minuta, što je najveća moguća ludost. Vrlo rijetko se dogodi da vozač uspije na vrijeme doći za tih 45 minuta na idući polazak i obično se dogodi da kasni 5-10 minuta, ili dođe taman pa se odmah okrene i vozi novi krug. To tako zaista ne može.
U petak je bio blagdan Gospe od zdravlja. U Splitu je bila ludnica, oko HNK pogotovo jer su ljudi samo navirali iz crkve. Naravno da sam se i ja našao u  "Makedoncu" g.b. 148 koji je krenuo sa Lovrnica u 13:00.  Prepunjeni smo vozili do grada jer su tada uglavnom završile škole sa nastavom i bila je velika gužva, pa smo zbog toga bili još sporiji i duže vremena gubili na stanicama. Došli smo kod HNK kada je već u svim školama završila nastava i još je bilo puno ljudi sa mise. Nekako su se ukrcali i stigli smo do Pazara, a ono tamo još veći kaos. Jedva su svi stali unutra, neki čak i nisu više mogli ući. Autobus je doslovce ležao u podu, svaku neravninu ste mogli osjetiti na kostima jer amortizeri nisu mogli raditi, sve je bilo nategnuto do najvećih granica. I tako smo vozili sve do sveučilišnog kampusa kada su se iskrcali školarci i studenti i lakše se disalo, ali isto je bilo ljudi u autobusu koji su nastavili dalje svojim kućama. Na idući polazak se stiglo sa 10 minuta zakašnjenja....

Uglavnom, bit cijele priče je da je ovo svakodnevna situacija na liniji 18, koja dođe do još većeg izražaja kada je kakav događaj u gradu. To ovako više ne može, autobusi se tako doslovce lome. Računica je tako jednostavna. Polaske skratiti na 15 minuta, uvesti još jedan autobus (koji neće voziti cijeli dan nego od 7-20 sati, što bi značilo i 2 dodatna vozača, smjene slično kao na liniji 11). To bi značilo  u ukupnom trošku goriva i dnevnica za vozače kojih 1000kn više svaki dan. U proračunima se uzima da godina ima 250 radnih dana, što bi značilo 250 tisuća kuna godišnje. Ali, treba tu onda oduzeti i dio opterećenja koji bi dodatni autobus skinuo sa preostala 3 koja se ovako svakodnevno lome i preiskorištavaju, čime im se uvelike skraćava životni vijek, a i mnogo toga se brže troši i stvara veće troškove održavanja, tako da i tih 250 tisuća kuna nije toliko nego manje. Napominjem da  svrha Prometa nije "deranje" putnika i astronomska zarada, nego pružanje usluga JGP-a i nastojanje da se on poboljša, a time i da putnici budu zadovoljniji i manje koriste svoje automobile, što je i smisao JGP-a. Volio bi da netko o ovom malo razmisli...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

netko

Citat: maky  u Studeni 23, 2008, 12:16:28
Dakle, da odvojim malo vremena za raspravu o liniji 18...

Svakodnevni primjer loše  organizacije  prometa i pretrpanosti linija jest linija 18, jedna od glavnih u ovom gradu. Nažalost, odgovorni izgleda tako ne smatraju. Tijekom dana, postoji više kritičnih doba kada su autobusi doslovce prepunjeni (u razdoblju 7-8h, 10-14h, 18-20h), a ni u ostale sate nije baš sve prazno. Najmanja gužva je od 21 sat pa nadalje kada je dovoljan troosovinac.
Oko tih sati postoje i gušći polasci.
http://www.promet-split.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=65&Itemid=96

maky

Ako nisi skužio, ja sam i pisao o tome i pisao sam također da 3 autobusa ne stignu  obavit cijeli krug u 45 minuta u tim kritičnim satima i da treba još jedan, te da cijelo vrijeme trebaju polasci svako 15 minuta, a ne svako 20 (jer je stalno gužva, a ne samo u kritične sate kada je ekstremna gužva). Jel sad kužiš?

Pa valjda znam o čemu pišem...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

netko

Nisam ni skužio kad si toliko puno napisao. ;)
I onda nek netko kaže da je 37-ma prigradska linija.Ona je čista gradska linija jer ima više polazaka u satu nego 9 od 18 gradskih linija grada Splita.