ZET razno (3)

Autor MAN19464, Ožujak 29, 2017, 15:57:45

Volzhanin

To je na svim Cityjima problem očito i na tim starijim MAN-ovima...neki su dobili metalne pločice, neki drugu zaštitnu gumu, neki ništa pa unutra šiba blato, voda i kamenčići od kotača...

Citaro04

Labirint: Fotografije kao dokaz u kakvom su stanju ZET-ovi autobusi

Društvo smo koje se još bori da sposobnost izgura političku podobnost. Jer posljedice lošeg kadroviranja osjećamo svi. Oni koji na te nepravilnosti upozoravaju, umjesto da dobiju zaštitu, često završavaju na listi za odstrel. Upravo o tome svjedoče neki zaposlenici zagrebačkog ZET-a.  

Kvarovi, sudari, neoprezni pješaci, napetost svakodnevica su vozača tramvaja i autobusa. Težak posao brz je put do invalidske mirovine. 

Prema riječima bivšeg ZET-ova vozača tramvaja, svakodnevica je bila sve samo ne sigurna. Čovjek koji je spreman govoriti pred kamerama pod cijenu otkaza kaže da mnogi zaposlenici vide te probleme, ali zbog straha šute.

Prepričao je za Labirint zabrinjavajuću situaciju:

- Dolaskom na Trg bana Jelačića tramvaj je ostao bez kočenja. Znači jednostavno je produžio dalje. Ja sam upotrijebio kočnicu za nuždu, tzv. šinsku kočnicu. Uspio sam zaustaviti vozilo. Zvao sam Centar za upravljanje prometom da oni dođu po taj tramvaj, da ga odšlepaju. Oni su to odbili napraviti. Rekli su da takav tramvaj bez kočnica, bez putnika - vozim u spremište. Međutim, ja se nisam usudio i ja sam na to pozvao policiju, ispričao je za emisiju. Po tramvaj je došao ipak netko drugi, tko se u vožnji, umjesto u ispravnost tramvaja, pouzdao u krunicu. 

Nesigurnost u prometu za ovog ZET-ovca nije pitanje slučajnosti. Loše održavanje vozila, kaže, uzrok je mnogim nesrećama.

- Vozim 26 godina, vozim autobus u ZET-u d.o.o. Prije nekoliko dana zapalio se autobus u Dugavama, kaže Ilija Tadić, predsjednik Sindikata vozača autobusa ZET-a. Dodaje kako je to posljedica lošeg održavanja autobusa. Motori, kaže, ostaju prekriveni mašću i raznim zapaljivim tvarima. 

Ilija je Labirintu ustupio fotografije kojima potvrđuje neispravnost vozila u javnom prometu na području grada Zagreba. 

Svemu tome uzrok je, kaže, kadrovska politika u ZET-u. 

U prilogu članka na https://vijesti.hrt.hr/491718/labirint-fotografije-kao-dokaz-u-kakvom-su-stanju-zet-ovi-autobusi nalazi se video u kojem se obraća vozač tramvaja Neven Brnjas, te vozač autobusa Ilija Tadić koji je ujedno i predsjednik sindikata vozača autobusa ZETa.
*Tekst članka nema veze s autobusnom tematikom, no valja pogledati video*

Izvor je naveden linkom gore.

conecto

Itekako ovo ima veze s temom, ali po meni jednako prikazuje stanje današnjeg novinarstva. Čovjek im se u očaju javio s pritužbom i uz još jednog kolegu zapravo svojom pričom napravio čitav prilog, a ekipa HRT se samo toliko potrudila da je sve snimila i objavila.
Samo da se osvrnem na jedan detalj iz priloga. Zašto npr. kad je čovjek rekao kako je za šefa Centra postavljen netko tko se uopće nije uključio na natječaj novinari nisu istražili o kome se radi i s kakvim kvalifikacijama. Ovako su se bez ikakvih prikupljenih dokaza zadovoljili uobičajenim, općenitim i potpuno nepreciznim odgovorima ZET-ove Službe za odnose s javnošću koje također nisu s ničije strane osobno potpisane. Očito su dobro svladali gradivo Gradonačelnika koji drma svim time, stalno je u medijima i puno priča, ali ni na jedan odgovor ne daje konkretan odgovor na konkretno postavljeno pitanje što kod svih novinara prolazi sve godine.
Nikakva korist od svega samo što će čovjek naj...t!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

smogovci.bbb2

Izvor: http://www.zet.hr/aktualnosti/vijesti/integrirani-prijevoz-na-podrucju-zagreba-i-okolice/5927
INTEGRIRANI PRIJEVOZ NA PODRUČJU ZAGREBA I OKOLICE

U cilju poticanja integriranoga javnog prijevoza putnika na području Grada Zagreba i okolice, nastavkom suradnje između ZET-a i HŽ Putničkog prijevoza cijene pretplatnih ZET-HŽPP karata i dalje su 35 posto povoljnije.

Nastavno na inicijalni ugovor između HŽ Putničkog prijevoza i ZET-a kojim su od 1. ožujka 2017. cijene mjesečnih ZET-HŽPP karata niže za 35 posto, potaknuti uspješnim rezultatima postignutim u prethodne dvije godine, HŽPP i ZET potpisali su 28. veljače 2019. godine. Ugovor kojim je suradnja produljena na dvije godine, odnosno do 28. veljače 2021. godine.

Novi dvogodišnji ugovor u sjedištu HŽ Putničkog prijevoza potpisali su direktorica ZET-a Ljuba Romčević - Žgela i članovi Uprave HŽPP-a predvođeni predsjednikom Uprave Željkom Ukićem.

Smanjenjem cijena zajedničke opće (400 kuna), učeničke, studentske i umirovljeničke karte, karte za osobe s invaliditetom i socijalne pretplatne karte ZET-HŽPP (200 kuna) porastao je broj zajedničkih korisnika usluge prijevoza za 20 posto te je u 2017. prodano oko 47.000 zajedničkih pretplatnih karata ZET-HŽPP i prevezeno oko 2,1 milijun putnika, a u 2018. oko 57.000 zajedničkih pretplatnih karata i prevezeno oko 2,5 milijuna putnika. Time je građanima omogućena kupnja povoljnijih karata, a olakšane su i dnevne migracije građana iz okolice u Grad Zagreb. Područje primjene ovog ugovora su administrativne granice Grada Zagreba koje su u željezničkom sustavu ograničene stajalištima Podsused, Mavračići, Odra i Sesvetski Kraljevec. Zajedničke karte ZET-HŽPP mogu se kupiti na prodajnim mjestima ZET-a. Povoljnije cijene karata i usklađeniji vozni redovi, uz nove vlakove koji voze u gradsko-prigradskom prijevozu i moderan sustav prodaje karata pridonijeli su povećanju broja putnika i popularizaciji integriranog prijevoza.

U cilju proširenja integriranoga prijevoznog sustava, HŽ Putnički prijevoz u prosincu 2017. proširio je integrirani prijevoz na pet zona. Dakle, putnik koji ima ZET-HŽPP mjesečnu ili godišnju pretplatnu kartu, na blagajnama HŽ Putničkog prijevoza može kupiti priključnu kartu kojom putovanje vlakom može nastaviti do Karlovca, Siska, Krapine, Gornje Stubice i Križevaca, odnosno svih pet priključnih zona integriranog prijevoza Grada Zagreba.   

Ugovorom između ZET-a i HŽPP-a te proširenjem priključnih zona putnicima je omogućeno jednostavno korištenje tri prijevozna sredstva (vlak-autobus-tramvaj). Uspješnom suradnjom ZET-a i HŽPP-a u 2018. bilježi se povećanje prodaje zajedničkih ZET-HŽPP karata za 20 posto i priključnih karata za 26 posto u odnosu na 2017. godinu (u 2018. prodano je oko 10.000 priključnih karata).
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

driverzg27

danas na 226 poseban specijalac bio.... ali eto... znaci ne pustas djecu jednu stanicu, baku sa stakama zaustavis i ne kreces dok ne cvika kartu unatoc kaj jedva stoji na stakama, pa ajde jos nekak da je na finjaka ali ne to je odraz da je ZET siso s brda ocito...daj se nauci pristojnosti pa sjedi ko gospodin u autobus....a ne na nacin ALO AJDE KARTA... ak vec i os bit neka faca pa brate mili barem pristojan budi...ali to u ZET-u ocito nema...cast pojedincima ali eto onda se cude...kad ovakvi biseri se ponasaju ko serifi a ne znaju da ce se prije il kasnije namjerit na krivog....ponavljam cast izuzecima ali ponasanje poput primitivnog majmuna i voznja tako da molis Boga da prezivis do iduce stanice nije nimalo u redu...sve stize pravda....prije il kasnije...i onda se svi cude zakaj se zetovci blate i pljuju....eto razloga  >:( :(
Ne obaziri se na to odakle dolaziš, već gledaj kamo ideš. Nikad ne obeshrabruj nekoga tko kontinuirano napreduje, bez obzira kako sporo.

MAN truck bus

@driverzg27

Vozne isprave trebaju na uvid predočiti svi osim onih koji imaju pravo na besplatan prijevoz, a to su:
" Pravo na besplatan prijevoz tramvajem, autobusom i uspinjačom u dnevnom i noćnom
prometu bez vozne karte imaju slijedeće osobe:
a) djeca do polaska u školu u pratnji odraslih,
b) pripadnici policije u uniformi.
c) prognanici, uz predočenje ovjerenog prognaničkog kartona za mjesec u kojem koriste
uslugu prijevoza " (Izvor podataka: http://www.zet.hr/UserDocsImages//Dokumenti%20i%20obrasci%20za%20preuzimanje/Cjenici//CJENIK%20GRAD%20ZAGREB%2001.07.2018..pdf)
Dosadni ste više s tim forama "sišo sa brda", "Bosančina" "primitivni majmun" i tako dalje. Smislite nešto novo, začudio bi se koliko vozača je rođeno u Zagrebu i ostalim dijelovima RH i vrlo su kulturni, pa prođu gore nego pojedinci.
Ne znam bili ti bio normalan, da ti putnici ulaze u autobus na prva vrata i pored tebe prolaze kao pored turskog groblja bez predočenja voznih isprava ni pozdrava pri ulasku.
Začudio bi se ima kulturnih vozača, no par pojedinaca se ističe i tako negativno blate firmu. Svatko ima svoj stil i način vožnje na koji se ne može utjecati. Putnici općenito generaliziraju i pljuju vozače kad ih vozač "počasti" stanicom više jer si nisu najavili izlaz ili otvorili vrata dok je privola bila aktivna, no samo otvaranje prvih vrata je već genocid za većinu putnika jer su se baš namjestili da uđu na četvrta vrata koja su označena kao izlazna... Putnici imaju svoja prava, ali i obveze kojih se rijetki pojedinci drže.  th-down
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Dreamwalker

Lastane, pomozi mi jer ne znam jesam li normalan :( Prije mi je bilo zanimljivo, sad je već fascinantno. Uvijek isti pojedinci na forumu imaju problema sa ZET-ovim osobljem. Ne znam jel ovi ZET-ovci koji voze u mom gradu voze u istom gradu kao kod tih pojedinaca, ali nikad nisam imao problema s voznim i kontrolnim osobljem. Ni u vožnji, ni u kontroli, ni kad sam htio slikat autobus. Uvijek su vrlo pristojni. Ne znam, možda sam ja pao s Marsa.

Primjer od danas:

Vidim dolazi bus. Stanem ispred i s mobitelom slikam. Dođem do busa i ide konverzacija:

Vozač: Dobar dan
Ja: Dobar dan
Vozač: Za što si slikao autobus?
Ja: Slikao sam za autobusni forum ako smijem. Smijem li?
Vozač: Ako je za forum, slikaj, ali nadam se da nije u negativnom kontekstu.
Ja: Naravno da nije. Hvala i doviđenja.

Ne znam zašto je tako teško biti uredan i pristojan.  ???
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Citaro04

Svaka čast i pohvala! No, možda malo krivi redosljed radnje?
Ja: Dobar dan
Vozač: Dobar dan
Ja: Mogu li uslikati autobus za forum?
Vozač: Ako je za forum, slikaj, ali nadam se da nije u negativnom kontekstu?
Ja: Naravno da nije. Hvala (Izlazim iz vozila... slikam. Vračam se u vozilo.)
Ja: Hvala.
Naravno nakon drugog ulaska bi predočio valjanu kartu ili vrijednosnu elektronsku kartu.
*Nadam se da te moj ispravak nije naljutio*
Ugodan dan!

Paško

Ako slikaš izvana, ne treba ti ničije dopuštenje pa tako ni vozačevo. Lijepo je pitati, no nije i potrebno.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Dreamwalker

Uopće nije bitan redoslijed. Bitno je da si primjećen i da se ne skrivaš. Tražiti dozvolu možeš u bilo kojem trenutku i odluku vozača, ma kakva bila, treba poštovati. Pristojno, bez raznih seljakluka i krkanizma jer na kraju krajeva predstavljaš forum na kojem nisi sam. U tome je bit.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

421

@driverzg27
Ako (kao putnik) svjesno ideš obmanuti, švercati se, ukrasti (jedna od 10 Božjih), a "specijalac","biser","serif", "primitivni majmun" koji bi te trebao odvesti na destinaciju kaže odrešito "NE", tad nastaje kurschluss u tvojoj i inim glavama, čiji ego ne dopušta da ti isti kaže NE?
Treba očekivati i negativan odgovor koji je moguć zbog nekih drugih razloga poput kontrole u autobusu npr.
Osim toga ZAŠTO bi vozač trebao biti empatičan prema korisnicima sa svim svojim mogućim i nemogućim razlozima pro et contra, kad isti ti putnici nemaju empatije prema vozaču (generalno) koji provodi Zakone, Pravilnike, Ugovor o radu itd itd.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

driverzg27

421 kad napises na razumnom hrvatskom budem ti objasnio sve cijelu situaciju....ovak pol tog ne kuzim....uglavnom kolega je bio bezobrazan, uzasna voznja ,  da ne kazem da je na Bijenickoj sranje na pravio ....zato su decki sa 106 najvece legende...tim ljudima treba kave platit jer 106 linija i vozaci su primjer pravih ljudi!!!!  Pristojni,posteni,razumljivi a voznja odlicna!  Provozite se sa 106 pa cete vidjet...106 je prava i najbolja slika odlicnih primjera u ZETu
Ne obaziri se na to odakle dolaziš, već gledaj kamo ideš. Nikad ne obeshrabruj nekoga tko kontinuirano napreduje, bez obzira kako sporo.

MAN truck bus

Gdje prestaju argumenti počinje teror... kava
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

421

Citat: driverzg27  u Ožujak 02, 2019, 09:46:09
421 kad napises na razumnom hrvatskom budem ti objasnio sve cijelu situaciju....ovak pol tog ne kuzim....
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

smogovci.bbb2

195 desno, po APD shemi (ako je ovo već bilo na forumu molim izbrisati objavu)
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza