ZET razno (4)

Autor Volzhanin, Lipanj 25, 2019, 20:42:19

tramvajac 92

Kaj će mu 360 ks na 218? Di se iskoristi ta snaga? 241 i 242... nisam vidio koliko ima putnika, ali čisto sumnjam da ima gužve. Nisam siguran da uopće radnim danom postoji opravdanje za slanje zglobnog autobusa na te linije. Za bolju popunjenost linije predlažem da se uvede po još jedan autobus, svakih pola sata.

Zar na 229 ne vozi Crossway LE?
243? Tamo ionako vozi minibus, sa 5 putnika.

Melisa Kodžoman

U 218 je gužva ujutro i popodne. Preko dana je onako... Ima ljudi, ali nije gužva. 242 bi trebao biti solo, zapravo čak i Feniks, ali je zglobni zbog jednog polaska, kako je to netko prije napisao.
241 i 242 bi vikendom trebale biti spojene, to je bilo i predloženo s moje strane prije nekoliko mjeseci. Pogotovo zato što vikendom za 242 uopće nema potrebe, a ako bi bile spojene onda je ionako svejedno jer jedan autobus vozi dvije linije. MTB je čak predložio da se 241/2/3 spoje u jednu liniju, to jest da isti autobus vozi krug kao 241+242, pa krug 243 i tako dalje. Štednja i autobusa i vozača, ali samo neka oni forsiraju i reduciraju.

421

Rotacijom  bus123 bus123 postiglo bi se ravnomjernije trošenje sklopova, vozači bi bili zadovoljniji disponiranjem i rotacijom po terminalima (jer netko ga vozi više, netko manje, netko nikako) jer sadašnji način to ne omogućava, poruka koja se šalje putnicima putem naljepnica o kupnji preko EU fondova...
Snaga koju spominješ:  od IKARUSOVIH solo 160/ zglob 180ks, do MANovih solo 360/ zglob 360 ks, jedina razlika je što smo nekad vozili pune autobuse slabije snage kroz manju prometnu gužvu, a sad imamo puste konje reducirane snage klimatiziranim vozilima za sporu vožnju kroz gusti promet sve manjeg broja putnika. Snaga je bitna prilikom ubrzanja pri uključivanju u promet iz ugibališta i vožnji uzbrdo neovisno o konfiguraciji terena što je vozačima onemogućeno mapom za ECO vožnju i VOITH SENSO top getribom radi smanjenja potrošnje goriva i emisija plinova.
Babi Mari svejedno je koliko ks ima bus, da li je naftaš, Euro6 ILI CNG, vozaču nije.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Čelični

Pozdrav ! Ovo pitanje sam postavio i na željezničkom, a postaviti ću ga i na ovom ipak je ovo autobusni forum. bus123
Mene zanima vezano što poštovana gospođa Mirela govori na ATRON-u u tramvajima i autobusima "ulazak u autobuse je isključivo na prva vrata" jer sam primijetio da velika većina vozača autobusa ZET-a i na terminalima i na usputnim stajalištima pušta putnike i na prva ali i na srednja vrata.
Što je sada ispravno postupak velike većine vozača ili onog o čemu govori poštovana gospođa Mirela na ATRONU-u u autobusima i tramvajima što sam gore naveo ?  ???
Unaprijed Hvala na odgovoru !

STIB

Zbog Korone je dopušten ulaz na sva vrata, ali Mireli to nitko nije rekao :)
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

MAN19464

Ako su srednja i ostala vrata otvorena, to neznaci da je dozvoljen ulaz.

ChRiStIaN

Službeno, ulaz je na 1.vrata. Druga bi se trebala otvarati samo kad se ukrcavaju ili iskrcavaju invalidi, roditelji sa kolicima itd., a ostala za iskrcaj na stanicama.

Problem je nered i nekultura putnika koja je nažalost više izražena na linijama od APP-a. Ljudi ulaze u autobuse kud i kako znaju, većina nema karte a oni koji imaju, ne postupaju prema pravilima i ne registriraju se prilikom ulaska a njih 10% ulazi na prva vrata sa papirnatom kartom koju cvikaju ili kupuju kod vozača. Po pravilu, svaka neregistrirana karta je NEVAŽEĆA!

Vozači se ne žele zaj** sa kartama što iz razloga jer ih nitko ne tjera (a zarada od karata je minimalna za vozača) što iz revolta jer kontrola karata protestira godinama zbog ukidanja stimulacije na naplaćene kazne pa sad ne pišu kazne i ne rade svoj posao pa kao, ak' se kontroli ne radi sa kartama, zašto bi i mi?!

A i zamisli sad da voziš liniju 109 di je velika izmjena putnika tokom cijele linije...morao bi: vjerovati ljudima da otvoriš sva vrata (a znaš da nemaju kartu) ili otvoriti prva vrata i ukrcati putnike prvo, pa nakon minute obračuna otvoriti ostala vrata da putnici izađu. Dok se ljude ne bi navikli na to, dnevno bi gubio toliko vremena da bi kasnio cijelu službu i ne bi se digao do kraja službe. O psovkama i teroru da ne govorim.

Po meni, puno efikasnije bi bilo staviti realan ultimatum kontroli karata...svaki od njih dnevno naplatiti minimum 5 kazni i pregledati xxx karata u danu uz kontrolu radnog vremena (ne da sat i pol sjede na okretištu u kućici i zaj** se) i povećati dakako, broj kontrolora kao i kazne za ne imanje karte. Nikad do sad nisam vidio kontrolu iza 18h. Nikad ih nisam vidio na međužupanijskim linijama. Di su?

Vjerujem da bi se u 6 mjeseci stanje puno popravilo, digla prodaja karata i izrada iskaznica te da bi se naravno, isplatio i veći broj kontrolora.
Ponavljam, njima je posao kontrola karata. Koga vraga se ti inatiš sad i protestiraš jer ti je neko ukinuo stimulaciju? Lupiti im DE-stimulaciju pa da vidiš kako bi radili. ZET bude na istom jer bude im se uzelo s plaće a ovi se budu ipak malo trgli. Šta da te neko stimulira za posao za koji si zaposlen? A sunce ti j***!! A naravno, ako neće oni, ima na burzi ljudi koji bi rado radili njihov ili bilo kakav posao po tom pitanju i ne bi im bilo do zajebancije.

uf... raspisal sam se jer s kontrolorima imam jako loša iskustva. Njihova nonšalantnost me fkt iritira a nemaju srama niti malo pa mi se čak desilo i da uđe u moj bus, nasloni svoju iskaznicu da mu se evidentira da je bio kod mene, izađe van i nije napravio NIŠTA! Sramota!
@ Autobusi Hrvatska @

smogovci.bbb2

A zašto ti dobivaš stimulaciju za vožnju zglobnog autobusa kad ti je posao da voziš pa bio to mini, midi, solo ili zglobni th-down
I zašto puštaš putnike da ulaze na sva vrata kad ih se treba puštati samo na prva >hammer<
Manje "kenjkati" po (ne)radnim kolegama kad si isti kao i oni hi
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

421

@Čelični
Vozači autobusa ZET-a otvaraju vrata, a putnici ne čitaju/slušaju obavijesti na  bus123 i na razglasu.
https://www.zet.hr/odredbe/8  su štivo koje nitko ne doživljava ozbiljno jer nema sankcija, pa je zato kaotična situacija.
@smogovci.bbb2
Zato što je naknada za vožnju zglobnim  bus123 regulirana KU kao teži uvjet rada i referira se na nasljeđe tramvaja koji je imao dvije prikolice dakle napravljen je kompromis.
Btw nije to tako enormno veliki iznos  > 6% stimulacije 200-300kn.
BTW2
Volio bih napokon vidjeti komunalnog/prometnog redara u prometalu ZET-a da radi posao kontrolora karata ili s njima, jer ima veće ovlasti od njih!
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Putnik79

Prvo i osnovno,kontrolorima karata dati ovlasti "prave" da rade svoj posao kako spada, a svi znamo koje su to ovlasti.Ako nemogu to oni dobiti zna se tko ih ima pa neka onda oni krenu i kontrolu.Ovako svi znaju svoja PRAVA ,a OBVEZE nitko zato nam i je tako.

ChRiStIaN

Citat: smogovci.bbb2  u Lipanj 08, 2022, 14:26:40
A zašto ti dobivaš stimulaciju za vožnju zglobnog autobusa kad ti je posao da voziš pa bio to mini, midi, solo ili zglobni th-down
I zašto puštaš putnike da ulaze na sva vrata kad ih se treba puštati samo na prva >hammer<
Manje "kenjkati" po (ne)radnim kolegama kad si isti kao i oni hi

Meni je bas svejedno koji autobus vozim. Da i ne dobijem taj mizerni postotak, nebi protestirao. Ja sam vozac autobusa, koje god visine i duljine.

Moj primarni posao je voznja busa. To i radim. Njihov je kontrola karata, to ne rade. Kuzis razliku?
@ Autobusi Hrvatska @

smogovci.bbb2

Hićo i Shrek nisu radili drame oko ulaza putnika. Otvarali su samo prva vrata pa dok se izmjena izvrši, koliko god vremenski trajala.
421/ChRiStIaN, odreknite se onda tog "mizernog" dodatka u korist kolega kontrolora karata i problem riješen good_boy

421

Kontrolori karata imaju puno bolji način stimulacije koji im sad ne odgovara, pa rade pod bijelim štrajkom.
Efektivno rade koliko im traje baterija na uređaju za kontrolu.
Vjerujem da će uskoro doći dan kad će kontrolori raditi svoj posao kako spada, ali i da će novac od globa ići u ZETovu blagajnu, a ne u ZGH.
Vruć krumpir komunalnog/prometnog redara, začudno ignoriraš? Uhljebi, možda...
Radi koga/čega bismo se trebali odricati nekog prava?
Knjiga pala na jedno slovo jer Shrek više nije aktivan > ubila ga karijera kojoj nije dorastao.

Čelični

Citat: 421  u Lipanj 08, 2022, 14:43:07
@Čelični
Vozači autobusa ZET-a otvaraju vrata, a putnici ne čitaju/slušaju obavijesti na  bus123 i na razglasu.
https://www.zet.hr/odredbe/8  su štivo koje nitko ne doživljava ozbiljno jer nema sankcija, pa je zato kaotična situacija.

Slažem s tobom, ali problem je u tome što to većina putnika ne zna ili se prave da ne znaju >hammer< .Evo na mojoj liniji 215 danas je opet vozač otvorio na polaznom stajalištu "Kvaternikov trg" i prva i srednja vrata i svi smo pohrlili uključujući i mene da uđemo na ona vrata koja su nam bila najbliža za ulaz. :)

smogovci.bbb2

Citat: 421  u Lipanj 08, 2022, 20:15:28
Vjerujem da će uskoro doći dan kad će kontrolori raditi svoj posao kako spada, ali i da će novac od globa ići u ZETovu blagajnu, a ne u ZGH.
Vruć krumpir komunalnog/prometnog redara, začudno ignoriraš? Uhljebi, možda...
Radi koga/čega bismo se trebali odricati nekog prava?
Knjiga pala na jedno slovo jer Shrek više nije aktivan > ubila ga karijera kojoj nije dorastao.
Neće.
Prometni redari sankcioniraju prekršaje počinjene po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, promet u mirovanju, dakle nepropisno parkiranje te reguliraju promet na raskrižjima.
Komunalno redarstvo vrši naplatu za ZET. Slobodno neka ZET preuzme od Grada naplatu kazna (cca. 8 milijuna kuna godišnje) a odrekne se apanaže od Grada cca. milijarde kuna. Pa onda počnite kontrolirati putnike puštajući ih u vozila samo na prva vrata (kao ostali prijevoznici) i nabijte ekonomsku cijenu karte a ne samo da kukate pivkan
Znači Shrek više nije u ZET-u buljo
Šteta, fale mi njegove brze vožnje, prolasci kroz crveno, prešaltavanje preko više traka, pričanje na mobitel za vrijeme vožnje i kontrola karata :'(