Klima uređaji u autobusima

Autor sofer29, Svibanj 02, 2022, 18:48:35

smogovci.bbb2

Ja i dalje tvrdim da većinu problema u autobusima koji imaju klimu a ista ne hladi, rade vozači koji ju uključuju pa puše (pre)topli zrak i u vozilu postaje nepodnošljivo (sauna) hi
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Putnik79

Upališ klimu, prođeš po busu i ispružiš ruku ako hladi super ako ne gasiš klimu, otvaraš prozore i šibere.Sve drugo ne vodi do nicega i još lošijeg stanja nego što je.

Citaro G Facelift gbr.185

Citat: Putnik79  u Lipanj 22, 2022, 14:02:21
Upališ klimu, prođeš po busu i ispružiš ruku ako hladi super ako ne gasiš klimu, otvaraš prozore i šibere.Sve drugo ne vodi do nicega i još lošijeg stanja nego što je.
U potpunosti se slažem. To što su klime upaljene, a puše topli, bolje da su ugašene onda.

Dreamwalker

Citat: 421  u Lipanj 22, 2022, 12:59:31
Insideri to rade na drugačiji način.
Pošto si postao novinar izvjestitelj, upit pošalji ti, citiraj moje pitanje, dozvoljavam ti.
BTW Sustainable transport powered by Scania ispao je  thumbs thumbs

Kao što jedna lasta ne čini proljeće, tako ni jedna reportaža ne čini mene novinarom izvjestiteljem. No, drago mi je da ti je reportaža dobra jer tvoja pohvala ipak ima težinu pošto si i ti pisao reportaže (koje sam ja na kraju pročitao ovdje na forumu ;)) Kad smo kod Scanie, bit će još 3 reportaže/teme vezane uz taj posjet, ali kad uhvatim vremena i bit će mi drago ako ćeš ih popratiti s interesom ;)

Što se tiče klima u autobusima ZET-a, vjerujem da znaš da nisam bezveze pitao prije 3 mjeseca kakvo je stanje. Servis i priprema klima uređaja za sezonu, a s obzirom na (ne)dostupnost vozila servisu, bi se trebalo raditi kontinuirano tijekom cijele godine što sam već pisao. Prema iskustvu koje imamo od prijašnjih godina i znajući da se o putnicima, ali i o radnim uvjetima vozač(ic)a  ne vodi briga, postavio sam hipotetsko pitanje u nadi da će to netko u ZET-u ipak pročitati. Da sam pitao na onu famoznu mail adresu, vjerujem da bi, kao i uvijek, dobio generički odgovor kako u ZET-u teče med i mlijeko. A i ti i ja znamo da to nije tako ;) 
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

tramvajac 92

Citat: 421  u Lipanj 22, 2022, 12:41:14
Pita li se itko od sviju navedenih :
KAKO JE VOZAČICAMA / VOZAČIMA ODRADITI SLUŽBU BEZ KLIME?
Pitanje stoji, ali evo i jednog za tebe, kao onoga tko treba odraditi tu smjenu tako. Kad ti ne radi klima, jel to dovoljan razlog da proglasiš da je autobus u kvaru i da ne možeš nastaviti vožnju/smjenu/kako god?

ChRiStIaN

Odgovorit ću ti ja. Autobus sa neispravnim klima uređajem smatra se NEISPRAVAN i imaš ga pravo odbiti voziti. Ali naravno, kako to u ZETu biva, ako odbiješ voziti takav autobus odma si pi*da, mimoza, maslačak i razmaženko. Al bar ti nije vruće  pivkan

Velika većina kolega odradi smjenu sa tim kaj imaju makar riskiraju svoje zdravlje i živote putnika. Nagovaraju te svi živi i mrtvi od ovih u centru, dispečera i samih putnika da odvoziš i sa takvim jer ako ćemo povlačit svaki bus kojem ne radi klima, 80% linija nebi vozilo. Nažalost takvo je stanje trenutno. Lani je bilo bolje...
@ Autobusi Hrvatska @

421

Citat: tramvajac 92  u Lipanj 22, 2022, 15:42:45
Pitanje stoji, ali evo i jednog za tebe, kao onoga tko treba odraditi tu smjenu tako. Kad ti ne radi klima, jel to dovoljan razlog da proglasiš da je autobus u kvaru i da ne možeš nastaviti vožnju/smjenu/kako god?
Da, u pravu si što se tiče konstatacije neispravnosti.
Kontrapitanje tebi: Bi li ti, kao putnik (ne 79) imao empatije prema vozaču to jest prijevozniku koji nije izvršio svoju obvezu prijevoza prema napisanom i objavljenom voznom redu za koju si kupio godišnju, mjesečnu ili xy kartu i koji očekuješ prijevoz kako tebi odgovara?
Treba li se ta neispravnost prelamati preko putnika, vozača kako bi polučili rezultat - ispravan  bus123.
Jer, mi smo tu radi korisnika usluga, ne oni radi nas. Sigurnost putnika nije veća od sigurnosti vozača, a itekako je potrebna i nužna.
S druge strane, zaslužuju li korisnici bolje: ulaze kao da vozač ne postoji, ne kupuju/poništavaju karte, ne pozdravljaju prilikom ulaska...
Bismo li trebali (poput Čistoće), povesti tihi rat prema vlasniku nečinjenjem radi njihovog načina rješavanja nagomilanih dugova, uskratom kroz uštedu svega pa i osnovnih potrošnih materijala (žarulje, filteri, fluidi, nastavi niz...)
Stanje nije novo, ali vječno se gura pod tepih i nikako da se zauzme stav: ili hoćemo ili nećemo. Bilo je toga i u bivšoj vladavini, samo se pomno birao trenutak kad će se reagirati radi mazanja očiju.
Pitanje je zapravo vrlo kompleksno i nema jednoznačnog odgovora.
Ti ćeš, možda, (opravdano) shvatiti razlog nedolaska, kašnjenja, neispravne klime, ali ovaj komentar sadrži sukus svega i onih xy koji su u većini :
"A tek ZET-ovi autobusi . Ili kvar klima sistema ili štede da bi bilo više u džepovima. Jadni putnici", još su neki od komentara."
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Putnik79

Slazem se svim napisanim i još bi nadodao samo kratko, sramota da u 21. stoljecu uopce moramo raspravljati o klimama koje su neispravne, o čistoći autobusa koja je katastrofalna, o dijelovima kojih nema itd.....,a krivica ide na dušu svima bivšim,a i polako sadašnjim upravama, direktorima i gradonačelnicima.

MAN truck bus

Što se tiče klime koja grije putnički prostor, slažem se da bi trebala bit ugašena, ali primjerice na gb. 199 i 557 hladi vozački prostor, a kad se ugasi kod putnika prestane hladit kod vozača. Tako da su nekad (jako rijetko) putnici koji se voze pola sata žrtve za vozače koji ipak borave u vozilu čitavu smjenu.

Recimo gb. 671 hladi do cca. 11, ali čim vani krenu jače temperature ta klima prestane bit klima jer očito nije dovoljno napunjena da bi rashladila prostor, pa ga počne grijat.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

zag

749 malo hladi
761 pakao
274 hladi
746 hladi
160 solidno hladi

filip123

582 (ako se ne varam) hladi ali ne rashlađuje pretjerano
Osjeti se da puše hladan zrak iznad prozora i nije sauna unutra ali nije ni preugodno

ChRiStIaN

Da ne bude offtopic u krivoj temi, napisat ću ovdje...

Citat: 421  u Lipanj 26, 2022, 10:01:41
Prolazi najpovoljnija ponuda koja zadovoljava većinu ili sve tražene parametre pa ne stoji tvoja paušalna ocjena "klima da je ne znam kakva jedva i tako hladi uz svo otvaranje vrata" obzirom da je snaga klime u Citaru G 42kW što odgovara snazi motora Yuga 45.

Na papiru je 42kw ali Citaro je već star, izvožen autobus kojem izlazi za zrak najčešće nisu spojeni kako treba i hlade se žice umjesto putničkog prostora jer cijev pušta ili je otkvačena negdje. Dešava se i to da su neispravni neki od ventilatora pa slabije puše i na +35 sa punim autobusom koji non stop staje nije neka sreća.

Citat: 421  u Lipanj 26, 2022, 10:01:41
Što se tiče Citara G i gašenja klime ako  bus123 stoji duže od par minuta, to uopće nije istina, jamac tvrdnje je 30+ godina. Mojih.

U Citaru iz naše APP garaže POTVRĐUJEM da se klima iz nekog razloga ugasi kad se stoji duže. Dogodilo mi se na liniji 176 di imaš vremena kod polaska i bus stoji 10+ min na peronu. Zašto je to tako? Ne znam. Mogu potvrditi iz osobnog iskustva da se klima ugasi. Npr. kad sam vozio 532 iz APD (valjda je dobar gbr) di je radila klima, tamo se NIJE gasila. Znači bus iz druge garaže funkcionira drugačije. Možda se radi o takvim podešenjima, stvarno ne znam ali čovjek je u pravu. Ne treba ti pahuljica da ti to kaže, počne puhati topli zrak. Uz to, naravno, nema ni pahuljice kad kreneš prvih par minuta, ne čuje se zujanje vanjskih ventilatora na krovu i ono najgore, smrdi i izlazi topli zrak. Smrad je onak, po vlagi kak inače smrdi par minuta kad se ugasi klima.

@ Autobusi Hrvatska @

421

Za neispravnosti/nedostatak ventilatora i neočišćene/dezinficirane kanale, zaštopane filtere, slab protok  rashlađenog zraka > POTPIS.
Što se tiče Citara G i gašenja klime, nikad u APD nije bio takav slučaj.
Jedino se u O405N2 i O405GN2 otvaranjem vrata ventilacija smanjila sa full na 1/2.
Radi li se to o jednom ili više Citara?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

MAN truck bus

Misterij Citara isproban danas na dva komada gb. 202 i 545.

Kad su vrata otvorena duže od dvije minute klima se gasi, bez obzira na položaj mjenjača (D/N) i zategnutost ručne kočnice.
Kad su vrata zatvorena, a bus stoji klima uređaj radi. Sistem je vrlo logičan jer nema smisla da klima hladi prostor ako u njega konstantno ulazi vrući zrak izvana.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

ChRiStIaN

To sam si i ja mislio da je tak. Imalo bi smisla da otvoris prva dvoja vrata al samo prva i da prestane, ne znam. Ostatak busa je zatvoren i hladi se.
Treba isprobati vise situacija.

Zato da ima sluha u ZETu, privola (opcija ne obaveza) za sva vrata sa automatskim zatvaranjem nakon 3 sekunde ako nikog ne ocita.

To fali i tramvajima, vlakovi imaju.
@ Autobusi Hrvatska @