ZET razno (4)

Autor Volzhanin, Lipanj 25, 2019, 20:42:19

tramvajac 92

Mjesečna karta je preskupa u odnosu na pojedinačne karte koje se najviše koriste (one za pola sata) i to je problem. Nećemo ulaziti u populizam pojedinaca koji zazivaju mjesečnu kartu od 100 kn, ali ni 360 kn nije održivo. Ako platiš kartu od 4 kune svaki dan na posao i s posla, to bi u tipičnom mjesecu bilo 176 kn. Ako uopće više ne koristiš javni prijevoz, ok. No, većina ljudi koristi, makar da još odu u shopping vikendom (pa, neka bude još 8 vožnji). Pratite me? To je 240 kn.

I koja mi je motivacija da kupim mjesečnu? Nema je. Da je cijena kojih 275 kuna, e onda bi i razmislio.
Citat: ChRiStIaN  u Lipanj 08, 2022, 17:17:32
Moj primarni posao je voznja busa.
S tobom se ne slažem oko nekih stvari, ali oko ovoga svakako. Ako netko hoće kupiti kartu od tebe, neka.

MAN truck bus

Kod privatnih prijevoznika vozač autobusa nema dodatak za prodaju karata, pa to provodi bez pogovora i bez obzira koliko ljudi ima na kojoj liniji. Ako ćemo već u detalje što je čiji posao, a što nije, vozačima u opisu radnog mjesta piše kontrola i prodaja karata, no opet ima detalj u pravilniku koji kaže da se treba provoditi AKO neće narušavati vozni red.
Također i ljudi bez obzira što vozač otvori sva vrata ulaze na prva vrata, pozdravljaju i kupuju karte / pokazuju pokaze.

Sve je do prijevoznika i njegovog tretmana vozača i putnika.  8)
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

ChRiStIaN

Usporedbe radi, u Becu je GODISNJA karta 365€ sto ispada 1€ dnevno. Neograniceno koristenje podzemne, tramvaja i buseva.

ZET = 3480kn, ispada 9,50kn dnevno.

Skuplje od Beca a paralelu kvalitete ostavljam onima koji su isprobali javni prijevoz oba grada.

Tramvajac je dobro objasnio. Dic cijenu pojedinacne karte definitivno a vjerujem da se samo ceka dolazak eura za to...
@ Autobusi Hrvatska @

Putnik79

Šuška  se da od 01.9 i dvostrukog označavanja cijena ide i cijena karata gore.

421

Citat: ChRiStIaN  u Lipanj 09, 2022, 14:39:19
Usporedbe radi, u Becu je GODISNJA karta 365€ sto ispada 1€ dnevno. Neograniceno koristenje podzemne, tramvaja i buseva.
ZET = 3480kn, ispada 9,50kn dnevno.
Godišnji pretplatni kuponi mogu se platiti karticama poslovnih banaka u jednom ili na više obroka.
Za kupnju općeg godišnjeg kupona ZET-a odobrava se popust na jednokratno gotovinsko plaćanje od 10% pa je cijena 3.132,00 kuna.
Počevši od 1. ožujka 2017. godine, za jednokratno plaćanje odobrava se popust od 10% i na sve vrste godišnjih kupona ZET-HŽ,  te cijena općeg kupona pritom iznosi 4.320,00 kn, a za ostale kategorije (đaci, studenti i umirovljenici) cijena se smanjuje na 2.160,00 kuna.
https://www.zet.hr/cijene-prodaja-i-placanje/cijene-karata-grad-zagreb/400
Opći godišnji pretplatni kupon može se platiti karticama poslovnih banaka u jednom ili na više obroka.
Za kupnju općeg godišnjeg kupona odobrava se popust na jednokratno gotovinsko plaćanje od 10%.
Cijena s popustom za lokalno područje i Grad Zagreb je 5.599,80 kn, a kupon koji vrijedi samo na lokalnom području s popustom košta 3.067,20.
https://www.zet.hr/cijene-prodaja-i-placanje/cijene-karata-izdvojena-podrucja/56
Citat: tramvajac 92  u Lipanj 09, 2022, 12:09:50
Mjesečna karta je preskupa u odnosu na pojedinačne karte koje se najviše koriste (one za pola sata) i to je problem.
Ako platiš kartu od 4 kune svaki dan na posao i s posla, to bi u tipičnom mjesecu bilo 176 kn. Ako uopće više ne koristiš javni prijevoz, ok. No, većina ljudi koristi, makar da još odu u shopping vikendom (pa, neka bude još 8 vožnji). Pratite me? To je 240 kn.
I koja mi je motivacija da kupim mjesečnu? Nema je.
Kriterij "pojedinačne karte koje se najviše koriste" nije referenca za mjerilo. U nj nisi uračunao zloupotrebu, tek je statistički podatak koji je negdje javno publiciran.
Naime, od pojave "kratke karte" od 4 kn, više je zloupotrebe prekoračenja vremena važenja, i vožnje između zona radi vlastitog tumačenja kako karta vrijedi 30 minuta neovisno o njima.
Dakle, svjedočimo o dolasku putnika na terminal s poništenom "kratkom" kartom u tramvaju koji se nastavlja voziti  bus123. Vozni redovi tramvaj /  bus123 nisu savršeno usklađeni da je prijelaz moguće iskoristiti u minutu, stoga su te karte upitne valjanosti po pitanju vremena važenja.
Još bolji primjer su linije iz VG>ZG kad ljudi od Galženice prema ZG ponište "kratku" kartu i voze se do ZG iako ona vrijedi do terminala VG, kada se mijenja smjer vožnje, a u Velikom polju i zona, pa ta karta već u startu nije ispravna.
I tu dolazimo do onog "Ako" platiš kartu > 10-20% ljudi ne plaća kartu iako je ona dostupnija nego inače, zbog inflacije i divljanja cijena goriva, a posljednja korekcija cijena bila je 2018.
Zanima me kako si došao do podatka da "kratku" kartu koriste putnici svaki dan na posao i s posla? Svi rade u krugu od 30 minuta pa im je to dovoljno?
Zato kupi vrijednosnu karticu, uštedjet ćeš koje drvo umjesto papirnatih karata koje poništavaš (AKO), a cijenom je ista.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

Citat: 421  u Lipanj 09, 2022, 18:58:36
I tu dolazimo do onog "Ako" platiš kartu > 10-20% ljudi ne plaća kartu iako je ona dostupnija nego inače, zbog inflacije i divljanja cijena goriva, a posljednja korekcija cijena bila je 2018.
U svim sustavima gdje nije strogo stajanje, ulazak na prva vrata i naplata karata ima određeni postotak šverca.
Citat: 421  u Lipanj 09, 2022, 18:58:36
Zanima me kako si došao do podatka da "kratku" kartu koriste putnici svaki dan na posao i s posla? Svi rade u krugu od 30 minuta pa im je to dovoljno?
Zato kupi vrijednosnu karticu, uštedjet ćeš koje drvo umjesto papirnatih karata koje poništavaš (AKO), a cijenom je ista.
Evo ti moj primjer, linija 107, vjerujem da ti je poznata, od Prečkog do Nehajske mu treba 20, 25 minuta, ovisno o gužvi. Misliš da mi treba mjesečna/godišnja karta za tu trasu?
Imam ja bolju ideju za upravu, nek nabave validatore gdje mogu direktno platiti karticom tekućeg računa, tako štedimo i drvo i plastiku (i ono što je ispod platike u kartici). Papir bi trebao onda biti skuplji, jer postoje druge opcije. ;)

ChRiStIaN

ZET je imal M kartu al se zloupotrebljavala na najjace.
@ Autobusi Hrvatska @

421

Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

Populistički potez, koji je zanimljiv, ali mislim da mi to nećemo vidjeti u Hrvatskoj. Posebno je zanimljivo kako je istupio g. Meštrović, koji je direktor Meštrović prijevoza, firme koja ima dvije cijene za istu relaciju.

Na liniji 404 Zaprešić - Pušća - Dubravica je ta relacija od 14 km, 13 kn. No na liniji 406 (koja je kakti vezana na 404 ćeš istih 14 km platiti 25 kuna. Navodi se također ista (niža) cijena za plaćanje prije početka vožnje u gotovini. Dosta zanimljvo. ???

360 kn je izračun sa cijenom karte od 10 kuna i 36 vožnji. A da probamo 40 vožnji*7 kn=280 kn, i dovedemo cijenu malo na prihvatljiviju razinu. Inflacija postoji, i svašta nešto, ali ovdje pričam o ekonomiji količine. Npr.
1 000 * 360 = 360 000
2 000 * 280 = 560 000

Rezultat: više prodanih mjesečnih karata, manje papira utrošeno za papirnate karte. Cijena godišnje karte ostaje 10*mjesečna. HŽ isto treba imati veću ulogu u javnom prijevozu, da se rastereti ZET na nekim linijama gdje može (hint: 269), s tim da je jedna karta za sve.

tramvajac 92

Ima ZET isto svojih nedorečenosti. Ne vidim na stranci kako je definirano kad uđeš kod Avenue Malla u 166 i ideš do kraja, u Dragonožec, s obzirom da je Lukavec unutar druge zone, ali je i početak i kraj unutar grada Zagreba i prve zone. Ista stvar je i na 164, kroz Stupnik. Ima i još 3. izuzetak, 322 Velika Gorica - Cerovski vrh, kroz Hrašće.

S jedne strane, logika kaže, ti se voziš linijom unutar granica Zagreba, i tebe ne zanima koja je općina/grad/štoveć između tih stanica, s druge strane, to je drugo područje, i treba kartu platiti. Prije je bilo više tih izuzetaka, i bilo je navedeno da karta vrijedi ako ne izlaziš.

smogovci.bbb2

Citat: MAN truck bus  u Lipanj 08, 2022, 01:12:38
Yammahe su nakon dugo vremena upogonjene na nove radne zadatke.
Voze liniju za starije i nemoćne od autobusnog stajališta Krematoriji unutar samog Krematorija.

Izvor: https://holdingcentar.zgh.hr/
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

tatratram

[quote author=tramvajac 92

S jedne strane, logika kaže, ti se voziš linijom unutar granica Zagreba, i tebe ne zanima koja je općina/grad/štoveć između tih stanica, s druge strane, to je drugo područje, i treba kartu platiti. Prije je bilo više tih izuzetaka, i bilo je navedeno da karta vrijedi ako ne izlaziš.
[/quote]
Ima tu i treća strana, a to je da logika kaže da nema smisla da moraš plaćat više da se voziš manje.

filip123

U Sesvetama (stanica Bistrička-Zagrebačka, smjer istok) stvarno vrhunski isprintan vozni red
Za liniju 212 su svi polasci za radni dan krivo ispisani, i iz Dupca i iz Sesveta (ispisano da vozi na 10 30 50, a vozi na 15 35 55), dok za 278 piše da je polazište Dubec, a vozi iz Sesveta...

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

421

Nisi poslikao najbitniji dio voznog reda u desnom vuglu kao što se vidi/ piše na WEB stranicama:  U PROMETU OD: 23.06.2022.
Moguće je ostao stari ili je vandal ukro novi, ili su sami sfušali.