Vandalizam u autobusima i na stanicama

Autor jedan_019, Srpanj 17, 2010, 03:25:32

pehar_11

Mladić (20) u Bakru išarao i oštetio Autotrolejeve autobuse. Policija ga uhvatila.

https://riportal.net.hr/crna-kronika/mladic-20-u-bakru-sarao-autobuse-autotroleja-lijepio-je-i-naljepnice-policija-ga-uhvatila/328355/

Policijski službenici II. policijske postaje Rijeka proveli su kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela oštećenje tuđe stvari.

"Spomenuti se sumnjiči da je u lipnju ove godine u Bakru u dva navrata grafitima oštetio, odnosno išarao dva autobusa, a u putničkom prostoru jednog od autobusa i oblijepio naljepnice.", izvijestili su iz PU primorsko-goranske.

Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, 20-godišnji osumnjičenik je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu

Zmajhir

Ajde još za naljepnice, to se lako makne. Ali šaranje je stvarno nepotrebno, jedna budaletina je tako prije 6-7 godina na 645 dok je po noći stajao na Lignju s crnim markerom na registraciji od 3 napravila 8, vozač morao skidat to ujutro prije smjene. Bezveze

pehar_11

Boki651

Ne znam da li je vandalizam, ali u 710 se odvojio cijeli rukohvat odmah iza vozača, gdje je onaj lcd ekran, tako da sad cijeli lcd se ljulja kako se trese rukohvat.

pehar_11

Danas sam u 32 svjedočio jednoj odvratnoj i neugodnoj situaciji između idiota od putnika i kontrolora koji uredno obavlja svoj posao. Sve je na kraju prošlo bez tučnjave, iako se činilo da će do nje doći. Naime, putnik od 20-ak godina, vidljivo pod ili utjecajem alkohola, droga ili jednostavno bezobraznog seljačkog načina krenuo se derati i prijetiti kontroloru koji je pristojno stajao na prvim vratima i provjeravak karte, zbog čeka je i autobus podosta kasnio. Nakon što je dotični idiot ušao na stanici sa pokaznom koja nema prava za zonu u koju putuje, kontrolor je uredno zamolio da se kupi karta, dok je provjerio zonu koja je na kartici. Idiot od putnika, kao i većina takvih, krenuo se derati na kontrolora, a potom i vozača, vikajući svakakve prostote i uvrede, te čak u jednom trenutku i prijetio ili kontroloru ili vozaču (stajao sam kod srednjih vratiju pa nisam vidio i čuo kome točno). Došlo je do mahanja rukama, odgurivanja ruke kontrolora koja je blokirala put putnika, unošenja u lice a potom i nastavak vožnje nakon što je putnik (ako se ne varam) kupio kartu, pritom hodajući busem, lupajući po rukohvatima i derući se "dabog da crko od te pokazne itd itd". Sve je prošlo dobro, iako je bilo neugodno i odvratno, no zanima me kakva je procedura ukoliko dođe do napada na vozača/kontrolora, tj. mogu li se putnici uključiti i smiriti situaciju ili je to islkučivo na policiji. Vjerovatno se pitate zašto tako glupo pitanje, no poznavajući ljude danas, a većina njih je agresiva i bezobrazna, ali i sposobna napasti nekog od vozača ili ljudi koji rade svoj posao, zanima me kako reagirati i koje su zapravo ovlasti jednog kontrolora i/ili vozača?

NP-549

Vozač i kontrolor se ne bi smjeli fizički obračunavati s putnicima.  Vrlo vjerojatan je otkaz ukoliko oštećeni to prijavi.  Zvat muriju najčešće ne znači niš jer do dolaska ovaj ode.
Najbolja varijanta je kad drugi putnik dođe riješit ovog bahatog, al to se nažalist jako rijetko dešava. Ja sam u 20 godina svega 4 puta do doživio

421

"Vrlo vjerojatan je otkaz ukoliko oštećeni to prijavi. "

NN 126/19
Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi
Članak 315.b
(1) Tko osobu u obavljanju poslova od javnog interesa ili javnog službenika u obavljanju javne službe silom ili prijetnjom da će izravno uporabiti silu spriječi u obavljanju poslova od javnog interesa ili javne službe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
(2) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka doveden u opasnost život ili tijelo osobe koja obavlja poslove od javnog interesa ili javnog službenika ili mu je nanesena tjelesna ozljeda ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(3) Počinitelj kaznenog djela iz stavka 1. i 2. ovoga članka koji je bio izazvan protuzakonitim, bezobzirnim ili grubim postupanjem osobe koja obavlja poslove od javnog interesa ili javnog službenika može se osloboditi kazne.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

pehar_11

Citat: NP-549  u Kolovoz 21, 2022, 08:19:30
Vozač i kontrolor se ne bi smjeli fizički obračunavati s putnicima. 
Da li se to i računa kada netko npr. udari vozača? Pa neće valjda sjedit tamo da ga ovaj lupa?

NP-549

Bitno je da ne kreneš prvi,  a branit se je dozvoljeno

pehar_11

765. Vjerujem da nije slučajno nekome noga poletila.

kico101

Nisu za nas ovi fini busi, nego kamioni. Mores nabavit fini bus, ma telca iz glave izbit ne.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

pehar_11

Samo me zanima koliko će ovako voziti. Ne vjerujem da postoji rezervni dio umjesto ovoga koji je spreman za nadogranju odmah. Ipak češće pucaju stakla ili nešto drugo, a ne paneli ispod prozora.

Boki651

781 od iza sav išaran, a stolice izrezbarene oštrim predmetom. Trebalo bi tu stoku pošteno izrezbariti kad su u stanju napraviti štetu u potpuno novom autobusu. >hammer<

Čelični

Moje je pitanje malo "preuranjeno" ali me jako zanima. Pošto su iz Gradske uprave i Autotroleja najavili do kraja 2023. postavljanje informativnih displeja dolaska autobusa na stanicama (stajalištima) u slučaju da neko od ove stoke koja radi vandalizme na stanicama i u autobusima počinje devastirati te displeje što raditi i kome se obratiti ?

NP-549

Osigurano će bit sve, kao što su i autobusi. Prijavit mailom