Punjenje linija (3)

Autor shef, Svibanj 19, 2013, 16:51:49

kico101

Analiza trenutne situacije (  samo okvirno u grubo - Np će me korigirati- ovo je samo da pokrenem diskusiju  ;D  ):

Znači, ukoliko iskrižam vozila na koje se više ne računa ( 668,669,671,672,674,687,689,690,691,693, a vjerojatno će bit i još koji ), znači oko 11 vozila, ostaje ukupno 174.

Zglobni:

Citaroi - 11
Conecti LF - 10
City - 11
City novi - 7
City CNG - 4
Urban 18 - 4
UKUPNO: 47

Solo:

Avtomontaže ( ako ostanu )  -  2
Conecto O345  -  13
Regio - 4
Arway  -  4
Crossway PRO - 2
Crossway Line - 14
Crossway LE - 12
Crossway LE CNG -  10
City -  9
City novi  -  7
Shitelis -  9
Urban  -  11
UKUPNO:  97

Kante:

Otokvar  -  10
Feniks  -  11
Kafena  -  9
UKUPNO:  30

Prema trenutnom okljaštrenom vr, otprilike su potrebe:

Zglobni;  5xL2+4xL5+4xL6+3xL7+1xL11+1xL12+1xL14+1xL18+1xL20+1xL21+1xL23+6xL32=29
Solo;  3xL1+1xL1A+1x2A+2xL3+1xL3A+4xL4+3xL7A+1xL8+1xL10+1xL10A+2xL11+2xL12+1xL13+1xL14+2xL18+2xL18B+1x18C+1xL19+2xL20+2xL21+2xL23+2xL25+3xL26+1xL27+2x27A+3xL29+1xL29A+1xL30+3xL34+2xL35+1xL37= 53
Mini;  1xKBC+1xL1B+1xL4A+1xL5A+1xL5B+1xL11A+1xL12A+1xL14+1xL15+1xL17+1xL18A+1xL22+1xL23A+1xL32A+1xL36=15.

Uzmimo u obzir da sam sigurno ponegdje napravio greške tipa +/-, mislim da ipak nije prevelika razlika. Dakle:

Zglob:  imamo 47 / treba 29 ( višak 18 ili 38% )
Solo:  imamo 97  /  treba 53 ( višak 44 ili 45% )
Mini: imamo 30 / treba 15 ( višak 15 ili 50% - ovdje nisam uzeo u obzir razvoz vozača, pa je nešto manje )

Da zaključim što sam zapravo htio reći; nije mi baš razumljivo što će nam toliko autobusa s obzirom na postojeći vr, a ne vjerujem da će se u skoroj budućnosti nešto bitno povećati broj polazaka. Ok, imamo nešto rezerve, imamo vozila u kvaru, a dijelovi se čekaju mjesecima, ali ipak...

Što vi mislite o ovome?
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

pehar_11

U svakom pogledu odobravam i drago mi je da je vozni park noviji i moderniji, da se koriste nova vozila koja su udobnija i sugurnija za vozače i putnike, no nije mi drago vidjeti da "noviji" autobusi stoje u garaži zato jer su "najnoviji" na ulici (uzimam Otokare za primjer). Jasno mi je da je potražnja za novim vozilima velika i da se koristi mogućnost i prilika da se kupi nešto novo, no došlo je do problema da je ogroman broj vozila višak. Po meni, idealno bi bilo kada bi se u potpunosti uklonili iz vožnje sve Regio kante, Kapene i Citelisi, pa da Feniksi i Otokari potpuno zauzmu njihovu poziciju. Mislim da nam fali harmonika, a ne solo vozila ili minibuseva. Cijeloj situaciji sa viškom autobusa pomogla bi i dodatna angažiranost i pomno planiranje da se vozila tijekom vikenda ili radnog dana ubace na pojedine linije sa manje putnika, pa se tako ostvari konstantna rotacija harmonika, solo autobusa i minibuseva na svim linijama, a kasnije se polasci korigiraju i vozila prilagođavaju potražnji i broju putnika i određeno vrijeme tokom dana. Trebao bi netko dva tjedna sjesti u sve autobuse na svim linijama (da, zvuči nemoguće) i napraviti plan kako i u koje vrijeme koje vozilo staviti, tako da je sve u pogonu, sve vozi, a kapacitet i broj putnika veći. Što se prihoda od toga tiče, nisam ekspert, kao ni onaj koji može ili zna je li moguće koji autobus gdje staviti, no samo kažem jer nema smisla da se unaprijed žalim kada ne znam je li nešto mgouće ili ne.

NP-549

Oko 20-ak autobusa će bit neregistrirano tako da bi na raspolaganju trebalo bit cca 150 vozila + plin ide na oko 30 kn/kg tako da će plavi busevi malo vozit

Zmajhir

Urbanwayi će ipak bez obzira na to i dalje bit makar u manjoj mjeri aktivni, ali postoji li onda mogućnost da Citelisi stvarno završe u otpisu? Višak autobusa svakako postoji, a oni mi se uz Kapene definitivno čine kao prvi kandidati za umirovljenje. Nisu još ni desetljeće izgurali, ali ionako se nisu baš pokazali kao izuzetno kvalitetna roba tako da sveukupno i ne bi bila velika šteta da se rashoduju.

NP-549

Ne mogu se rashodovat, amortizacija im nije "istekla"

421

Hoće li im isteći u ZET-u? pitam za prijatelja.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

pehar_11

Kada smo već kod Shitelisa, danas oni i Urbanway mijenjaju zglobne na jedinici, čini mi se, za stalno.

kico101

Gledam danas, 769 i 836 na 32. Možda pretjerujem, ali nisam baš siguran da su ovo odgovarajuća vozila za tu liniju. S obzirom na lijepo i toplo vrijeme uvjeren sam da će biti gužvovito. Na 2 i 5 zglobni. Ajde na 2 mogu razumjet, ali na 5 baš i ne. Onda mogu zglobni i na 6 i 7, po toj logici. Krajnje je vrijeme da se konačno definira vozni red i vozila koja su pogodna za pojedine polaske, jer ovo su teške improvizacije.

Iako ovo nije tema ( ne zamjerite mi digresiju ), ali stvarno ne razumijem kako je 80-tih i 90-ti vozni red mogao trajati barem godinu dana bez promjena, a na nekim linijama se nije mijenjao godinama. Danas svaki telefonski poziv ravnatelja škole ili fakulteta mijenja vozni red. Pa bi u 7,10, pa 7,15, pa ipak u 7,13, a o varijantama kretanja autobusa da ne govorim. U prigradu ih ima valjda 1.200. Primjerice, posebno mi ide na živce ova linija 5A koja od rotora malo ide u Petrce, pa do Drenove, pa zagrabi do Vozišća, još samo treba par vožnji do Lisca, jer ipak ima učenika koji bi do tamo.

Moje skromno mišljenje je da bi svaka varijanta trebala imati svoj broj linije, pa ako treba 20A,B,C,D,.... Recimo kružna 11-ca; zašto ne može jednostavno biti 11A.

Ma svašta bih još, ali mi se ne da... ;D
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

NP-549

Na petici je zglob jer su samo tri busa u krugu.  Slažem se za 32 da bi cca do Svih Svetih (pa opet oko Božića) trebao bit zglob jer to nije više onaj vozni red prije Corone, nego je interval 55 min.

mivano

Citat: kico101  u Listopad 01, 2022, 14:43:11Gledam danas, 769 i 836 na 32. Možda pretjerujem, ali nisam baš siguran da su ovo odgovarajuća vozila za tu liniju. S obzirom na lijepo i toplo vrijeme uvjeren sam da će biti gužvovito. Na 2 i 5 zglobni. Ajde na 2 mogu razumjet, ali na 5 baš i ne. Onda mogu zglobni i na 6 i 7, po toj logici. Krajnje je vrijeme da se konačno definira vozni red i vozila koja su pogodna za pojedine polaske, jer ovo su teške improvizacije.

Iako ovo nije tema ( ne zamjerite mi digresiju ), ali stvarno ne razumijem kako je 80-tih i 90-ti vozni red mogao trajati barem godinu dana bez promjena, a na nekim linijama se nije mijenjao godinama. Danas svaki telefonski poziv ravnatelja škole ili fakulteta mijenja vozni red. Pa bi u 7,10, pa 7,15, pa ipak u 7,13, a o varijantama kretanja autobusa da ne govorim. U prigradu ih ima valjda 1.200. Primjerice, posebno mi ide na živce ova linija 5A koja od rotora malo ide u Petrce, pa do Drenove, pa zagrabi do Vozišća, još samo treba par vožnji do Lisca, jer ipak ima učenika koji bi do tamo.

Moje skromno mišljenje je da bi svaka varijanta trebala imati svoj broj linije, pa ako treba 20A,B,C,D,.... Recimo kružna 11-ca; zašto ne može jednostavno biti 11A.

11-OSNOVNA, do Saršona
11A Viškovo
11B Garići
11C kružna
11D Ona jedna do Marinića
11E Garići- Saršoni - Frkaševo - OŠ F. Franković, trebalo bi utemeljiti školsku 11-icu do rotora kod OŠ F.Franković, godinama djeca idu pješke od one stanice kod Stare škole, nekad je to imalo smisla jer nije bilo odgovarajuće cestovne infrastrukture

pehar_11

Citat: kico101  u Listopad 01, 2022, 14:43:11Možda pretjerujem, ali nisam baš siguran da su ovo odgovarajuća vozila za tu liniju.
Crossway i Crossway LE svakako nisu za 32, pogotovo visoki Crossway. Jedino kada takav tip autobusa vozi i paše na toj liniji je onaj zadnji polazak iz Rijeke za Lovran u 23:10 radnim danom i 22:45 vikendom. Meni je nekako logično da je vikendom 2 uvjek harmonika jer se spaja 18 i 18B na Srdočima, kod 5 realno može voziti i solo jer je udaljenost manja, dok je od Srdoča i Trsata udaljenost ogromna, jer ljudi ulaze i na Srdočima i u centru pa je gotovo uvjek gužva. Ali da, trebao bi biti nekakav plan koje vozilo vozi gdje i kada, a ne da Crossway piči po 32 i nema mjesta, nego ljudi stoje.

Čelični

Citat: kico101  u Listopad 01, 2022, 14:43:11Iako ovo nije tema ( ne zamjerite mi digresiju ), ali stvarno ne razumijem kako je 80-tih i 90-ti vozni red mogao trajati barem godinu dana bez promjena, a na nekim linijama se nije mijenjao godinama. Danas svaki telefonski poziv ravnatelja škole ili fakulteta mijenja vozni red. Pa bi u 7,10, pa 7,15, pa ipak u 7,13, a o varijantama kretanja autobusa da ne govorim. U prigradu ih ima valjda 1.200. Primjerice, posebno mi ide na živce ova linija 5A koja od rotora malo ide u Petrce, pa do Drenove, pa zagrabi do Vozišća, još samo treba par vožnji do Lisca, jer ipak ima učenika koji bi do tamo.

Malo je OT ali me baš zanima o tome se pisalo u temi "Razno" da će Autotrolej ubrzo postaviti na svoju web stranicu novu ažuriranu "Mrežu lokalnih linija"(shemu) pa me zanima kako bi označili liniju 5A koja ide nekada do Drenove, nekada do Petrca, a nekada skroz do Vozišća ? 

lussin

Valjda bi kao kod prigradskih označila cijela trasa

Čelični

Citat: lussinpicollo  u Listopad 01, 2022, 20:17:10Valjda bi kao kod prigradskih označila cijela trasa
U tom slučaju linija 5A bi bila označena u čak 3 (tri) "kraka" ne znam kako bih se bolje izrazio.

NP-549

Kako pak 17 označit ?  Ode u Milohni, vrati se nazad,  ode kružno u Juraše, ode u Bezjake i vrati se nazad pa ode u Blažići.  4 kraka sa glave ceste