Rad Autotroleja (3)

Autor gorgoroth, Prosinac 25, 2019, 11:46:31

pehar_11

Shitelis i Urbanway se po meni ne mogu usporediti sa novim Crossway LE-ima. Shitelis je posebna vrsta plastičnog i tromog smeća, ovi novi voze odlično.

lussin

Citat: pehar_11  u Listopad 26, 2022, 21:09:17...Znam da su ekološki bolji od svega što imamo, ali nema smisla da se kupuje par busića čisto da su eto, električni, a za uvođenje istih treba hrpu love. Čini mi se kao trošak novaca, a efikasnost je minimalna...
Možda bi se moglo u raspisivanju natječaja kao uvjet navesti i osiguravanje potrebne infrastrukture za uvođenje istih. Što se tiče noćnih, Mislim da nije riječ o "bacanju mrvica" i odlično je da sa obje strane ima interesa za ponovno uvođenje tih linija, ali yebiga, stanje sa vozačima je takvo kakvo je

Čelični

Pozdravljam uvođenje noćnih linija, na shemi gradskih(lokalnih) linija su ucrtane njihove trase (osim ako ih ne misle mijenjati). Njih koriste većinom mlade generacije da ne plaćaju skupi Taxi, dok su noćne linije (barem do sad bile) besplatne.
Ali smatram da ipak prije treba riješiti problem nedostatka vozača, jer stanje polazaka na gradskim(lokalnim) i prigradskim(županijskim) linijama je veći prioritet nego na brzinu vratiti noćne linije, jer vozni redovi, odnosno polasci na dnevnim linijama nikad nisu bili u gorem stanju nego u posljednje vrijeme, čemu svjedoče sve učestalije gužve u autobusima, pogotovo u vršnim satima (špici).
Također se slažem s kolegom vezano za električne autobuse, jer ako oni ne mogu savladavati brdoviti reljef grada Rijeke, njihova velika nabava (ograničenu na probu podržavam) bila bi neisplativa (moje mišljenje) i trebalo bi se više orijentirati na plinske autobuse u pogledu ekologije kako je već napisao. I moje pitanje zašto Autotrolej ne koristi kao i ZET autobuse na biodizel ?
Pozdravljam zapošljavanje novih vozača, posebno mi je drago da imamo novu vozačicu te se nadam skorom normaliziranju voznog reda dnevnih linija, a kada dođe vrijeme i ponovno uvođenje noćnih linija.

NP-549

Pišete hrpu gluposti.  Elektro autobus ima veću iskoristivost nego dizel. Ide u brdo ko avion, a nizbrdo dopunjava baterije. Vi kao da ste priučeni konobari ili pkv alatničari.  Pa šta niste nigdje pročitali neki članak o Tesli ili VW ID4 ili pak nekom malom gradskom autiću na struju?  Jeste vidjeli negdje da slabo ide u brdo ? Jeste li, nedaj bože, vozili auto na struju ?  Možemo pričat eventualno o autonomiji kao potencijalnom problemu.

O kakvim sad troškovima pričate?  Pa valjda idu preko fondova ko i zadnjih sto autobusa, ili koliko već komada je bilo, neda mi se brojat. Infrastruktura koja prati te autobuse također ide iz fondova. Jedino ne ide izgradnja trafostanice ako odlučiš radit punilište gdje je nema, ali u Rijeci ima mjesta sa odličnim trafostanicama tako da ni to nije problem

Plinski?  Skuplji od dizela kad ga kupuješ,  skuplje održavanje, više troši goriva koje je skuplje. I inače je 1 KG plina skuplji od litre nafte, a sad dane govorim kad je dva i pol puta skuplje.

gorgoroth

Ja najveći problem u nabavci novih autobusa preko EU fondova vidim u tome da uskoro neće biti slobodnih autobusa za lijepljenje reklame rofl

NP-549

Daj bože da ih sve poskidaju ko u Zagrebu

Čelični

Citat: NP-549  u Listopad 27, 2022, 08:23:54Pišete hrpu gluposti.  Elektro autobus ima veću iskoristivost nego dizel. Ide u brdo ko avion, a nizbrdo dopunjava baterije. Vi kao da ste priučeni konobari ili pkv alatničari.  Pa šta niste nigdje pročitali neki članak o Tesli ili VW ID4 ili pak nekom malom gradskom autiću na struju?  Jeste vidjeli negdje da slabo ide u brdo ? Jeste li, nedaj bože, vozili auto na struju ?  Možemo pričat eventualno o autonomiji kao potencijalnom problemu.

O kakvim sad troškovima pričate?  Pa valjda idu preko fondova ko i zadnjih sto autobusa, ili koliko već komada je bilo, neda mi se brojat. Infrastruktura koja prati te autobuse također ide iz fondova. Jedino ne ide izgradnja trafostanice ako odlučiš radit punilište gdje je nema, ali u Rijeci ima mjesta sa odličnim trafostanicama tako da ni to nije problem

Plinski?  Skuplji od dizela kad ga kupuješ,  skuplje održavanje, više troši goriva koje je skuplje. I inače je 1 KG plina skuplji od litre nafte, a sad dane govorim kad je dva i pol puta skuplje.
Onda super, odlično ! Dobro došli električni autobusi u Rijeku  8-8 ! Iskreno drago mi je da ovaj put nisam bio u pravu. Jedino mi nije dan odgovor na moje pitanje, da li bi biodizel kakav koristi ZET bio dobar za autobuse Autotroleja ? Čisto informativno.
Inače što se tiče reklama slažem se u potpunosti sa NP !

NP-549

ZET odavno ne koristi biodizel na NG313.
Trolej je koristio biodiel pred nekih 5,6 godina.  Autobusi su išli za brzinu sporije, a servisni interval je bio češći. O pravnoj zavrzlami nećemo sad

kico101

Ako smijem samo nadodati par sitnica, jer nisam dovoljno stručan za struju, ali ću ipak reći svoj stav riskirajući da dobijem povratni šut. ;D

Apsolutno sam ( i neću promijeniti mišljenje ) protiv električnih opcija za bilo koji tip autobusa, ne zbog brda i dolina, nego zbog puno ozbiljnijih problema.

Prvo je stvar preskupih baterija/akumulatora ( zovimo ih kako hoćemo, ali razumijemo o čemu se radi ). Trenutna ponuda litija i ostalih potrebnih "rijetkih" komponenti potrebnih za baterije nije bajna, a biti će i sve problematičnija kako bude rastao broj električnih vozila. I vjerujte mi, prioritet u nabavi sigurno neće imati državice na rubu svijeta poput Hrvatske, nego, valjda veliki igrači. Trajanje baterije, hm-10 godina ( manje/više ), Cijena; bolje ne pitaj. Preskupo i teško će biti smisliti ekonomski prihvatljivo objašnjenje da proračunski novac tako olako trošimo na nešto što građanima nije bitnije od nekih drugih stvari, poput stanovanja, socijale, obrazovanja, itd.

Drugo; gdje pronaći toliko el. energije za punjenje tolikih baterija nije baš mali tehnički problem. To zahtjeva gradnju dodatnih elektrana ( hidro-termo-vjetar-nuklearke-ugljen, što ti ja znam ). U konačnici ćemo imati ekološki problem veći nego sa ovim, po mojem mišljenju, ekološki sasvim prihvatljivim dizelom.

Treće, bez obzira što čitamo hvalospjeve o električnim vozilima, ista imaju poprilično tehničkih problema, sklona su zapaljenjima više od dizel pogonjenih vozila ( a vjerojatno i plinskih ), a troškovi popravaka, zamjenskih dijelova idu da ne kažem kamo ( dolje ne sigurno ).

Znači, osobno smatram, masovno uvođenje električnih vozila još jednim globalnim spinom, slično kao kod nabave plinskih autobusa. Kao jeftinije gorivo, uštede, bućtruć. Već tada je plan bio poznat; kao kad vas diler navuče na bijelo-prvo besplatni šut, a onda po ekonomskim računicama, a na kraju otvoreno lihvarenje. Pogledajte samo trenutnu situaciju, koliko plinskih autobusa trenutno danas vozi ( prihvaćam da sam možda ponekog falio ):
804-811-814-816-817-821-825-826-828-832-836-838-839-840-znači 14 od 47 mogućih ( 30%  ). Dizeli deru.

O noćnim linijama sam već govorio ranije, pa ne bih previše. Da, ali uz uvjet da se osiguraju dodatni vozači, bez problema zbog toga na redovnim linijama i uz obaveznu naplatu karata ( ako može Zagreb, zašto ne bi i mi ). Za ova 2 busa jeftinije je angažirati 2 zaštitara nego plaćati karte tisućama putnika na mjesečnoj bazi ( jer ako nema barem 500-1000 putnika po vikendu; odnosno cca 3.000 mjesečno, tada i nema potrebe za noćnima ). Dakle 3.000 x 19 kn/povratna = 57.000. za 2 zaštitara će valjda bit za plaću.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

citaro

Ako je ista spin, onda je to "ekoloski" diesel. Cisti greenwashing. I nafte naravno ima u izobilju, ili?

MAN truck bus

Koji točno Zagreb? U Zagrebu je naplata karata na noćnim linijama u još većoj teoriji nego na dnevnim linijama. Većinom noćne linije koriste beskućnici, a pred jutro zetovci i ljudi koji idu na posao dok za vikend koristi mlađa populacija u povratku iz izlaska.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

kico101

Ne znam ja sto se provodi u praksi ili ne provodi, ali sluzbeni cjenik postoji i karta je skuplja nego dnevna. Ako se ne naplacuje onda neka je ili ukinu ili jos bolje, ukinu nocne. Taxija ima  a ove voznje nisu nuzne za zivot.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Čelični

Evo cjenika karata u ZET-u Zagreb :
https://www.zet.hr/cijene-prodaja-i-placanje/cijene-karata-grad-zagreb/400
CIJENE PRIJEVOZA NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA

Pojedinačne karte u dnevnom prometu
(valjanost 30 minuta)   4,00 kn   0,53 €
Pojedinačne karte u dnevnom prometu:
(valjanost 60 minuta)   7,00 kn   0,93 €
(valjanost 90 minuta)   10,00 kn   1,33 €
Pojedinačne karte u noćnom prometu   15,00 kn   1,99 €
Dnevna karta   30,00 kn   3,98 €

KARTE KOD VOZAČA

(valjanost 30 minuta)   6,00 kn   0,80 €
(valjanost 60 minuta)   10,00 kn   1,33 €
(valjanost 90 minuta)
15,00 kn
1,99 €
Pojedinačne karte u noćnom prometu
15,00 kn
1,99 €
Dnevna karta
30,00 kn

3,98 €

KARTE ZA USPINJAČU

Karta za uspinjaču - jednosmjerna   5,00 kn   0,66 €
Karta za hitnu vožnju   25,00 kn   3,32 €

VIŠEDNEVNE KARTE

3 dana   70,00 kn   9,29 €
7 dana   150,00 kn   19,91 €
15 dana   200,00 kn   26,54 €
30 dana   400,00 kn   53,09 €

MJESEČNI PRETPLATNI KUPONI

Vrsta kupona (profil korisnika)

ZET       
ZET + HŽ   
opći kupon   360,00 kn    47,78 €     400,00 kn     53,09 €
osnovnoškolski   90,00 kn   11,95 €   200,00 kn   26,54 €
srednjoškolski   100,00 kn   13,27 €   200,00 kn   26,54 €
studentski   100,00 kn   13,27 €   200,00 kn   26,54 €
socijalni   100,00 kn   13,27 €   200,00 kn   26,54 €
umirovljenički   100,00 kn   13,27 €   200,00 kn   26,54 €

GODIŠNJI PRETPLATNI KUPONI

Vrsta kupona (profil korisnika)

ZET       
ZET + HŽ   
opći kupon   3.480,00 kn    461,88 €    4.800,00 kn    637,07 € 
osnovnoškolski   870,00 kn   115,47 €    2.400,00 kn   318,53 €
srednjoškolski   960,00 kn   127,41 €    2.400,00 kn   318,53 €
studentski   960,00 kn   127,41 €   2.400,00 kn   318,53 €
umirovljenički   960,00 kn   127,41 €   2.400,00 kn   318,53 €

Tečaj: 1 EUR = 7,53450 HRK

Pojedinačne karte za noćni prijevoz, bilo gdje da se kupe, u prodavaonicama karata ZET-a, ili na kioscima ugovorenih partnera ili kod vozača su 15 kuna ! Dnevna karta koja važi do 4 sata ujutro, dakle i veći dio noćnog termina košta 30 kuna.

pehar_11

Ne moram ni govoriti da tijekom zime, barem meni, nema smisla da noćne linije prometuju. Zaštitari u autobusima? Pa, ne znam, zvuči grozno da se nešto tako uopće spominje, ali ni ne mogu predvidjeti da li će za njih biti potrebe (nadam se da neće). Što se broja putnika na noćnim linijama tiče, vjerovatno o tome zna netko drugi puno više od mene, no vjerujem da gužva neće biti velika, no to ovisi i o terminima kada bi vozile, ali i gdje. Preko ljeta je svakako ključno da se poveže Opatija-Rijeka, a za ostalo pomalo, nije žurba.

NP-549

Citat: kico101  u Listopad 27, 2022, 14:09:20Ne znam ja sto se provodi u praksi ili ne provodi, ali sluzbeni cjenik postoji i karta je skuplja nego dnevna. Ako se ne naplacuje onda neka je ili ukinu ili jos bolje, ukinu nocne. Taxija ima  a ove voznje nisu nuzne za zivot.

Citirao sam ovaj kraći kicotov post da ne prenasam onu kobasicu s kojom se potpuno slažen.  Struja je trenutno neka moda koja vjerovatno neće niš dobroga donijet. U prethodnim postovima sam otptilike objasnio kakve su im karakteristike i kako se nabavljaju, ali čisto da vas upoznam sa tim, a ne da to hvalim i guram. Naprotiv, dizel euro6 je zakon za Rijeku. Amen