MAN Lion's City 12C NL360

Autor jakov5, Listopad 31, 2022, 21:48:54

jakov5

Par dana nakon što su provozali na istoku grada, službeno su danas i na zapadu grada u promet pušteni novi MANovi.
Prvi dojmovi? Svemirska pojava, u svakom pogledu, najprije vanjskim dizajnom.
Plusevi u odnosu na stariju braću iz 2020te (iz moje putničke perspektive):
                - manji desni retrovizor (u odnosu na one kako ih zovem "lopate"), ali jednako dobra vidljivost
                - više mjesta u putničkom prostoru kod srednjih vrata (više nego dobrodošlo na linijama
                  115,116,121 i 134 danas):
                - startniji od starije braće, bolje prilagođena zujalica za stop koja više ne para uši (nisam
                  siguran jel do narudžbe ili namještavanja)
                - vraćen signal upozorenja prije zatvaranja vrata, ali tiši, te time i bolji u odnosu na seriju
                  '09.

Očekivao sam ih na linijama s Britanca i Črnomerca, no to će vjerojatno uslijediti nakon Svih Svetih. Mokri snovi su mi da provozaju na brdskim/polubrdskim 102,140,126,127 i 128 (a koliko ih ostane može i na 124/130/131).
Danas su mjenjali zglobne na 115,116,121,134,146 i 615.

Prvi u blizini bio mi je 369, i dočekan je na stajalištu Matije Vlačića;

Odlazi prema bolnici Sveti Ivan...

...a ja produžujem do linije 116. Prvi nailazi 371 kod raskrižja Škorpikove i Oktavijana Miletića;

U kontra smjeru nailazi 370, i staje na stajalištu Solidum;

Šoferi vidno sretni i iznenađeni vozilom koje ih je dočekalo jutros na 116 :);

Nakon 116 produljujem putovanje prema obližnjoj trasi linije 146. U dolasku na stajalište Stenjevec lovim 376, s predivnom Stenjevečkom crkvom u pozadini  :-* ;

Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

jakov5

Za one koji se pitaju, slike nisu direktno uploadane na forum, a razlog je vrlo jednostavan.
Rezoluciju 1024px smatram vrlo ograničavajućom, pa svatko od vas desnim klikom na fotku može u novom prozoru otvoriti sliku u većoj rezoluciji, zahvajujući servisu imgbb.

Nakon reklame vrijeme je za nastavak serijala ;D .
376 napuštam na stajalištu Marina Tartaglie;

Te odlazimo do trase linije 121. Tamo nam u smjeru Gajnica kod raskrižja Karažnika i Čileanske nailazi 373;

U povratku prema Črnomercu pada i prva vožnjica, u naletu na stajalište Medpotoki;

Njime idem do Dudovca, kod kojeg dočekujem gbr. 374;

S njime se vozimo do Karažnika, te njega malo detaljnije proučavamo ;D . Na slikama kokpita odmah se mogu uočiti tri gumba za otvaranje svakih vrata pojedinačno, te prekidač na tasteru kojim se može blokirati i otvarati po jedno krilo prvih vrata, puno bolja izvedba nego na 2 godine starijoj braći.

374 nam broji tek 1254 km (sad navečer vjerojatno nešto više);

Uz ogledalo tu je i standardna oprema - videonadzor;

Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

jakov5

Više prostora u putničkom prostoru od serije 2020. perfeto. Po dva sjedala su i u prvom redu iza vozača, što je novitet u odnosu na sve buseve dosad. 374;

Za oproštaj od 374 jedna sličica izvana, u parku 101. brigade;

Idem u susret posljednjem neulovljenom na 121 - gbr. 372. Nailazi mi u dolasku na stajalište bolnica Vrapče;

Nakon njega uslijedila je pauza za ručak ;D , pa nastavak lovljenja ostale "zapadnjačke ekipe".
No, među njima na zapadu našao se i jedan "uljez" - dubravski 365 nailazi na Rudeškoj, u smjeru Jankomira;

Njime idemo do raskrižja dviju Zagrebačkih - ulice i ceste, te se šećem do Horvaćanske i jednog odličnog kadra za popodnevno fotkanje - raskrižje Petrovaradinske i Horvaćanske ulice. Tamo mi nailazi 375 na 134;

Nakon 375 sjedam u tramvaj i krećem u lov na preostali dvojac, koji drži liniju 615. Jedan širi kadar sa 378 u dolasku na stajalište Savski gaj (fale funkcije fotića kojim bi ovo bila jasnija slika);

jakov5

Isto stajalište, ali drugi smjer i broj vozila - 377 na 615 u dolasku na Savski gaj uz zalazak Sunca;

Vozim se njime do Trnskog, a tamo ga napuštam;

Na Trnskom čekam 378 te ga za kraj reportaže lovim u raznim pozicijama dok se okreće 8), a njime odlazim nazad prema Savskom mostu;

Nakon 378 otišao sam u lov na dosta stariju braću sa Save (36tica i Lionsi iz 2006.), ali to je već jedna druga tema.

...i to bi bilo to od reportaže o novim busevima. Očekujem naše šofere i druge potkovanije članove da nam dostave podrobnije informacije o vozilima (@421 kava ).

BestOne

Dakle ono što sam načuo istina je – ugrađeni su stari validatori?

BestOne ~ autobusi.org

vrba

Tu si u pravu. Mene također zanima zašto nisu dobili nove validatore? Isplativije je skidanje s rashodovanih buseva ili?

ChRiStIaN

Par rijeci sa vozacke perspektive:
+ startniji al tek nakon pocetne lijenost koja traje do cca 25-30 km/h
+ tih i meksi od prethodnika
+ ugodniji zvukovi za izlaz / vrata
+ vise prostora za stvari i uticnice
+ kompaktniji retrovizori
+ unutarnja rasvjeta

- gumb od otvaranja 3.vrata putem privole je samo na desnoj strani
- putnici koji stoje na mjestu za invalide nesvjesno pritiscu tipku za izlaz koja je na dodir i ogromna

I na kraju nesto sto je mozda specificno za bus koji sam vozio (375):
- Atron mi je mirovao, nije saltao stanice.
- Autobus je iz tvornice izasao bez detaljnije zavrsne kontrole pa lijevi far tuce visoko a desni u pod
- stari validator koji ne cvika karte
- kamere usmjerene u nikud. Beskorisne.
- AdBlue javlja da treba nadoliti a kazaljka kaze pun rezervar.

Uglavnom, zadovoljan sam. Za vozaca i putnike jako dobar autobus. Ocjena 4/5.
@ Autobusi Hrvatska @

tramvajac 92

Da i ja komentiram, pošto sam se u 3 komada vozio
Citat: ChRiStIaN  u Studeni 01, 2022, 00:39:44Par rijeci sa vozacke perspektive:
+ startniji al tek nakon pocetne lijenost koja traje do cca 25-30 km/h
+ tih i meksi od prethodnika
+ ugodniji zvukovi za izlaz / vrata
Nisam primjetio da se muči... al sam imao dojam da se tvoj kolega vozi s pola gasa (napravio sam cijeli krug), ostalo se slažem.
Citat: ChRiStIaN  u Studeni 01, 2022, 00:39:44+ kompaktniji retrovizori
+ unutarnja rasvjeta
U odnosu na onu mrcinu na LC 2009, ovo je puno bolje. Rasvjeta mi se čini bolja za ZET, nema onih sitnih žaruljica koje ne mijenjaju.
Citat: ChRiStIaN  u Studeni 01, 2022, 00:39:44- putnici koji stoje na mjestu za invalide nesvjesno pritiscu tipku za izlaz koja je na dodir i ogromna
Kaj očekuješ, stišću i ventil za vrata izvana u Citelisu  :D

Citat: ChRiStIaN  u Studeni 01, 2022, 00:39:44I na kraju nesto sto je mozda specificno za bus koji sam vozio (375):
- Atron mi je mirovao, nije saltao stanice.
Je, u ostalima je šaltao, sorry, loša sreća.  ;D

ChRiStIaN

Vrijeme bude pokazalo kakvi budu. Novi su jos.
@ Autobusi Hrvatska @

MAN truck bus

Nitko još nije primjetio (ili istaknuo) jedno veliko poboljšanje za vozače, a tiče se sitne bubice za najavu izlaza. Od sad kad netko najavi izlaz pojavi se obavijest na zaslonu i piše "Izlaz" tako da više neće biti problema kad sunce tuče u šajbu da se lampica ne vidi.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Portos

359, 360 na 230. Vozio sam se sa 359.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

421

Lajkam vidljivost i čitljivost oba predočnika u amber night verziji. thumbs
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Putnik79

Danas na liniji 615 nisam vidio koji garazni broj ali vec vozi sa papirom na sajbi i na displeyu u desnom kutu pise samo Zet.

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

MAN truck bus

Danas su 372 i 373 na 615, a piše ZET jer nisu povukli najnovije podatke u ATRONe, pa nema isprogramiranog natpisa za 615. Iz istog razloga imaju natpis npr. 121 Gajnice.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"