Nedostatak vozača autobusa po pogonima

Autor MAN19464, Veljača 11, 2023, 10:47:55

exactoris

Citat: zagrebackapekara  u Kolovoz 10, 2023, 00:16:01ajde super drago mi je bas, a sta ti se svida, jer se ja planiram u buducnosti zaposlit u ZETu pa pitam, dal se isplati u RH il da idem za Dansku?
Meni dobro sto sam svaki dan doma. A tko može znati sto je za tebe dobro i gdje bi mogao ići. Možda Norveška npr?

zagrebackapekara

Citat: exactoris  u Kolovoz 10, 2023, 18:52:21Meni dobro sto sam svaki dan doma. A tko može znati sto je za tebe dobro i gdje bi mogao ići. Možda Norveška npr?
to sam i razmisljo norveska il danska... jedno od to dvoje, njemacka ne znam bas... al volio bi prvo steci iskustvo u HRV pa vidimo kaj dalje

zagrebackapekara

cuo sam da je doso novi zakon o polaganju D kategorije, da se sada moze vec sa 19 godina ici polagati za D kategoriju?

MAN truck bus

To je prijedlog, ali neće skoro doći na red.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

exactoris

Kako je krenulo još malo pa ces sa 18 god automatski dobiti dozvolu. Čemu gubiti vrijeme na polaganje

zagrebackapekara

Citat: MAN truck bus  u Kolovoz 15, 2023, 21:56:23To je prijedlog, ali neće skoro doći na red.
ja bi zapravo stavio da se sa 19godina moze... jer kaj onda pricaju da se traze vozaci, a ne mogu polagati prije 24 il kolko vec... tad vec ljudi nadu posao drugi

MAN truck bus

I ja bi stavio da spavam doma, a plaća svaki mjesec sjedne na račun, ali stvari nisu tako kako se čine.
Posao profesionalnog vozača za sobom vuče veliku odgovornost i jedan krivi potez može odnesti za sobom puno života. Tuđa nepažnja također može dovesti do raznih katastrofa, ali kad vozač ima nekakvo iskustvo takvu situaciju može predvidjeti i poduzeti preventivne radnje, a u krajnjem slučaju zna kako odreagirati. Kad bi svi sjedali odmah za volan autobusa na cesti bi bilo puno više nesreća nego što je sad, a i ovako se osjeti velika prisutnost B>D vozača pogotovo kod prijevoznika koji nemaju i bajne uvjete rada.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Putnik79

O itkako se osjeti.Kombi-bus, auto-bus i koje kakve kombinacije.....zato i ima sve vise sranja po cesti.....Treba negdje poceti,slažem se ali ne u JGP. Prvo autocesta i neki jednostavan izlet npr.Ljubljana.....

tramvajac 92

Slažem se s kolegama što su rekli oko odgovornosti. Ne može biti isto da te odmah bace na npr. 109 ili da voziš one minibuseve. Ako imaš iskustva vožnje kombija, trebalo bi ti biti lakše.

421

Citat: zagrebackapekara  u Kolovoz 15, 2023, 23:50:31ja bi zapravo stavio da se sa 19godina moze... jer kaj onda pricaju da se traze vozaci, a ne mogu polagati prije 24 il kolko vec... tad vec ljudi nadu posao drugi
Ojdi si ti onda lepo u Njemačku.
Snižavanjem dobne granice za CD kategoriju teško da će riješiti nedostatak vozača u EU, posljedično i Hrvatsku, bez posljedica po sigurnost prometa općenito.
Nisu svi budući vozači/ce zreli i svjesni odgovornosti koje taj kompleksni posao nosi, a minimalnih dvije godine na C, da bi dobio D nije bilo bez razloga.

NOVA DIREKTIVA
Velike promjene za vozače u Njemačkoj: Aplikacija na pametnom telefonu umjesto vozačke dozvole
Uvest će se digitalna vozačka dozvola i QR kod. Odgovarajuća aplikacija na pametnom telefonu trebala bi biti dovoljna u slučaju policijske kontrole ili prilikom iznajmljivanja automobila.

Europska unija (EU) želi ove godine pokrenuti posebnu direktivu prema kojoj će se ubuduće moći voziti 4,25 tona s vozačkom dozvolom B kategorije. Vozači koji su vozačku dozvolu stekli nakon 1. siječnja 1999. do sada su vozilima B kategorije smjeli upravljati vozilima najveće dopuštene mase od 3,5 tone, a do sada je bilo teško dobiti i mobilnu kućicu koja odgovara registriranoj težinskoj kategoriji. Ubuduće bi svi vlasnici vozačke dozvole B kategorije smjeli upravljati vozilima mase do 4,25 tona.
 Uvest će se digitalna vozačka dozvola i QR kod. Odgovarajuća aplikacija na pametnom telefonu trebala bi biti dovoljna u slučaju policijske kontrole ili prilikom iznajmljivanja automobila. Polaznici autoškole će moći prvo položiti teoriju pa onda praksu,a za polaganje C i D kategorije minimalna dob će biti 18 godina. Prema preporuci stručnjaka za sigurnost cestovnog prometa, novi bi vozači nakon godinu dana morali završiti tzv. tečaj osvježenja znanja, piše Fenix magazin.

Vozačka dozvola koja je oduzeta zbog prometnog prekršaja u Njemačkoj, bit će oduzeta i za sve zemlje u EU, a onaj tko napravi veći prometni prekršaj u izvan Njemačke, oduzet će mu se vozačka dozvola i ta kazna će biti aktualna i u Njemačkoj. Također, bit će bolja prepoznatljivost B196 kategorije i u inozemstvu, navodi njemački ADAC. Da bi ove novosti mogle stupiti na snagu u Njemačkoj, prvo se moraju uklopiti u nacionalni zakon.

https://www.vecernji.hr/vijesti/velike-promjene-za-vozace-u-njemackoj-aplikacija-na-pametnom-telefonu-umjesto-vozacke-dozvole-1702486
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Akropola

ZET bi trebao stipendirati vozače pod određenim uvjetima, povećati plaće, uvjete rada, napraviti smještaj za one izvan.
Bez ovih mjera teško će ići na bolje.

tramvajac 92

Tebi se bolje isplati da si doma u Svetoj Nedelji nego u Zagrebu. U Zagrebu plaćaš prirez 18%, a u Svetoj Nedelji ne. Ali kad bi ZET imao nešto kao što je (imao) Končar u tzv. Sahari na Voltinom, to bi bio pomak naprijed za neke.

zagrebackapekara

Citat: 421  u Kolovoz 16, 2023, 09:40:35Ojdi si ti onda lepo u Njemačku.
Snižavanjem dobne granice za CD kategoriju teško da će riješiti nedostatak vozača u EU, posljedično i Hrvatsku, bez posljedica po sigurnost prometa općenito.
Nisu svi budući vozači/ce zreli i svjesni odgovornosti koje taj kompleksni posao nosi, a minimalnih dvije godine na C, da bi dobio D nije bilo bez razloga.

NOVA DIREKTIVA
Velike promjene za vozače u Njemačkoj: Aplikacija na pametnom telefonu umjesto vozačke dozvole
Uvest će se digitalna vozačka dozvola i QR kod. Odgovarajuća aplikacija na pametnom telefonu trebala bi biti dovoljna u slučaju policijske kontrole ili prilikom iznajmljivanja automobila.

Europska unija (EU) želi ove godine pokrenuti posebnu direktivu prema kojoj će se ubuduće moći voziti 4,25 tona s vozačkom dozvolom B kategorije. Vozači koji su vozačku dozvolu stekli nakon 1. siječnja 1999. do sada su vozilima B kategorije smjeli upravljati vozilima najveće dopuštene mase od 3,5 tone, a do sada je bilo teško dobiti i mobilnu kućicu koja odgovara registriranoj težinskoj kategoriji. Ubuduće bi svi vlasnici vozačke dozvole B kategorije smjeli upravljati vozilima mase do 4,25 tona.
 Uvest će se digitalna vozačka dozvola i QR kod. Odgovarajuća aplikacija na pametnom telefonu trebala bi biti dovoljna u slučaju policijske kontrole ili prilikom iznajmljivanja automobila. Polaznici autoškole će moći prvo položiti teoriju pa onda praksu,a za polaganje C i D kategorije minimalna dob će biti 18 godina. Prema preporuci stručnjaka za sigurnost cestovnog prometa, novi bi vozači nakon godinu dana morali završiti tzv. tečaj osvježenja znanja, piše Fenix magazin.

Vozačka dozvola koja je oduzeta zbog prometnog prekršaja u Njemačkoj, bit će oduzeta i za sve zemlje u EU, a onaj tko napravi veći prometni prekršaj u izvan Njemačke, oduzet će mu se vozačka dozvola i ta kazna će biti aktualna i u Njemačkoj. Također, bit će bolja prepoznatljivost B196 kategorije i u inozemstvu, navodi njemački ADAC. Da bi ove novosti mogle stupiti na snagu u Njemačkoj, prvo se moraju uklopiti u nacionalni zakon.

https://www.vecernji.hr/vijesti/velike-promjene-za-vozace-u-njemackoj-aplikacija-na-pametnom-telefonu-umjesto-vozacke-dozvole-1702486
razumijem da mnogi ljudi ne shvacaju odgovornost vozaca... ali posto su vozaci jako trazeni, a niko nece radit nazalost... zasto ZET za makar 15-20% ne poveca place i time motivira ljude... jer pretpostavljam da ovako ostali vozaci rade prekovremeno

Akropola

Ako su pojedine firme digle pod hitno dnevnice za vozače i po 30€. To dovoljno govori koliko su vozači traženi i na busu i kamionu.
Treba i još nešto računati da su sada priznate od dozvole od BIH u Njemačkoj.
Bez povećanja plaća vozača dogoditi će se odlazak i postojećih.