Nabavke novih autobusa (4)

Autor MAN19464, Listopad 29, 2022, 09:46:20

421

Citat: citaro  u Prosinac 30, 2023, 14:48:56isprobano vec sve odavno u inozemstvu... ako elektricni MAN moze voziti po svicarskoj na -20 stupnjeva i s metrom snijega, moze i u ZG na 10 stupnjeva zimi.
Citat: Stilben426  u Prosinac 30, 2023, 16:51:11Vremenski su uvjeti najmanje bitna stavka.
Paraliza grada: Smrznuti električni autobusi blokirali europsku zelenu prijestolnicu
Niske temperature pretvorile su električne autobuse u 'kocke leda'
Za razliku od mnogih europskih zemalja koje nemaju jasnu viziju kako će izgledati budućnost prijevoza, Norveška je sve karte odavno bacila na struju.
Zemlja na sjeveru Europe ima najveći postotak električnih automobila po broju stanovnika, a već za dvije godine, Norvežani planiraju u potpunosti zabraniti prodaju novih benzinaca i dizelaša.
No, i u tom idiličnom 'zelenom' svijetu, transformacija voznog parka ne ide glatko.
Stanovnici Osla, europske zelene prijestolnice, javljaju da su električni autobusi paralizirali grad i da javni prijevoz uopće ne funkcionira. Na društvenim mrežama pišu da je cijela flota izvan pogona, piše Euronews.
Gradske vlasti nedavno su izdvojile 100 milijuna eura za 180 novih električnih autobusa s namjerom da javni prijevoz bude u potpunosti bez emisija štetnih plinova.
Doseg novih autobusa 'na papiru' iznosi 250 kilometara, no, u praksi, dosega nema.
Potpuni kolaps navodno su izazvale temperature između -7 i -14 stupnjeva koje su autobuse pretvorile u 'kocke leda'.Za razliku od mnogih europskih zemalja koje nemaju jasnu viziju kako će izgledati budućnost prijevoza, Norveška je sve karte odavno bacila na struju.
Zemlja na sjeveru Europe ima najveći postotak električnih automobila po broju stanovnika, a već za dvije godine, Norvežani planiraju u potpunosti zabraniti prodaju novih benzinaca i dizelaša.
No, i u tom idiličnom 'zelenom' svijetu, transformacija voznog parka ne ide glatko.
Stanovnici Osla, europske zelene prijestolnice, javljaju da su električni autobusi paralizirali grad i da javni prijevoz uopće ne funkcionira. Na društvenim mrežama pišu da je cijela flota izvan pogona, piše Euronews.
Gradske vlasti nedavno su izdvojile 100 milijuna eura za 180 novih električnih autobusa s namjerom da javni prijevoz bude u potpunosti bez emisija štetnih plinova.
Doseg novih autobusa 'na papiru' iznosi 250 kilometara, no, u praksi, dosega nema.
Potpuni kolaps navodno su izazvale temperature između -7 i -14 stupnjeva koje su autobuse pretvorile u 'kocke leda'.Za razliku od mnogih europskih zemalja koje nemaju jasnu viziju kako će izgledati budućnost prijevoza, Norveška je sve karte odavno bacila na struju.
Potpuni kolaps navodno su izazvale temperature između -7 i -14 stupnjeva koje su autobuse pretvorile u 'kocke leda'.Euronews je kontaktirao tvrtku Ruter koja upravlja električnim autobusima u Oslu, a glasnogovornik je optužbe nazvao 'ekstremnim pretjerivanjem':
'U posljednjih nekoliko dana, u prosjeku smo otkazivali između 50 i 100 vožnji, od ukupno 4000 dnevnih polazaka'.
Tvrtka je međutim priznala da je suočena s 'izazovima vezanim uz ��domet električnih autobusa koji je očito manji po hladnijem vremenu'.
'Problem smo riješili promjenom smjena punjenja i popravkom infrastrukture punjenja', kaže glasnogovornik i zaključuje da vozni park električnih autobusa nastavlja voziti kao i obično.
Zašto hladno vrijeme utječe na električna vozila?
Hladno vrijeme utječe na vrijeme punjenja, ali i na domet električnih vozila.
'Svaki sustav, bilo da se radi o bateriji ili motorima s unutarnjim izgaranjem ne funkcionira dobro na hladnoći', objasnila je Anna Stefanopoulou, profesorica strojarstva na Sveučilištu u Michiganu.
Prema njenim riječima, na -12 stupnjeva, parkirano električno vozilo može izgubiti do 30-40 posto svog dometa prije nego uopće započne vožnju.
'Ovaj problem nije specifičan samo za automobile. Vjerojatno ste primijetili koliko brzo mobiteli i prijenosna računala gube snagu na hladnoći.
Dakle, rješenje za potpunu dekarbonizaciju voznog parka nije crno-bijelo. Važno je da budemo svjesni realnih nedostataka', rekla je Anna Stefanopoulou.
https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktualno/paraliza-grada-smrznuti-elektricni-autobusi-blokirali-europsku-zelenu-prijestolnicu-15410600
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

citaro

@421 i sto je pisac htio reci? Apsolutno za sve mozes naci neki clanak koji izvjestava o nekom primjeru gdje je obrnuto. Ako Oslo jedini ima problem od svih nordijskih gradova/opcina koji/koje imaju elektricne buseve, onda ne vidim problem. A da ne govorimo o tome da je ovih navodnih -7 do -14 stupnjeva u ZG potpuno irelevantno. Mozete biti sretni ako se temperature spuste do nule.

421

Pisac je na svojim plećima doživio/doživljava svu besmislenost utjecaja politike na nabavku sredstava za rad zanemarujući glas struke + moje/naše deficitarno radno mjesto vozača koje definira naše živote.
Samo se nadam da se neće dogoditi déjà vu poput Citelisa!!!
Poanta citiranog teksta: ako se u normalnim državama poput navedene Norveške ili u tvojem slučaju Švicarske, koja nemaju balkanske probleme, događaju zastoji u prometu, što mi možemo očekivati kao plan B?
Insiderski pogled na temu, totalno je drugačiji od tvog, samo moram(o)  :-X
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Renault25

Kod nas sad i u Zagrebu vladaju mediteranske temperature, pa problema sa zaleđivanjem ne bi trebalo biti.

citaro

Citat: 421  u Siječanj 03, 2024, 18:22:29Pisac je na svojim plećima doživio/doživljava svu besmislenost utjecaja politike na nabavku sredstava za rad zanemarujući glas struke + moje/naše deficitarno radno mjesto vozača koje definira naše živote.
Samo se nadam da se neće dogoditi déjà vu poput Citelisa!!!
Poanta citiranog teksta: ako se u normalnim državama poput navedene Norveške ili u tvojem slučaju Švicarske, koja nemaju balkanske probleme, događaju zastoji u prometu, što mi možemo očekivati kao plan B?
Insiderski pogled na temu, totalno je drugačiji od tvog, samo moram(o)  :-X

0 veze s temperaturom...

Tomek

Prijatelj mi se prije 4 mjeseca preselio u Zenevu, kaze da je gradski prijevoz tocan kao urica. U Zagrebu se vozio autom jer je uz ZET stalno kasnio, tam kaze da mu auto uopce ne treba. Autobusi kaze cisti, tocni i uvijek ima mjesta u njima.
U Zagrebu em slabo ocisceni, em netocni, a cesto se i ne pojavljuju polasci, em zbog tog guzve za poluditi.

Tomek

Ako je to službeno plan, a ne novinska patka, najesen se mogu pozdraviti od linije 121. Do prošle godine su bila 4 vozna reda, onda je reducirana na 3, a od ta tri najčešće voze samo 2, često bude i samo 1 zadnjih mjeseci.

Citelisi ne da su u raspadnom stanju, nego ih dnevno od ovog broja koji izađe bar 30% se vraća u garažu pokvareno. A gdje su tu još ovi 1.5 milijunaši iz 09. i ranije.

Netko je očito odlučio uništiti autobusni prijevoz u ZET-u i vjerojatno uvest privatnike.

tramvajac 92

Ok, nabaviš 30, povučeš 10, na papiru je to +20. Što samo po sebi i ne bi bilo loše, da znamo da na zimu dolazi još autobusa, ali pošto mi čekamo da nam novci padnu s neba - ili da izvučemo iz EU, to teško da ima neku budućnost.

citaro

Citat: Tomek  u Siječanj 04, 2024, 23:11:24Prijatelj mi se prije 4 mjeseca preselio u Zenevu, kaze da je gradski prijevoz tocan kao urica. Autobusi kaze cisti, tocni i uvijek ima mjesta u njima.

Ja imam potpuno suprotna iskustva  kava

MAN truck bus

Bit će plaćeni iz budžeta Grada Zagreba i trebaju voziti na linijama unutar Grada Zagreba nikakvi 172, 176, 268, 290.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

DWProski

Raspisan je tender za nabavku polovnih solo i zglobnih autobusa: https://eojn.hr/tender-eo/4362

tramvajac 92

25 zglobnih i 5 solo po planu. 6 milijuna eura, do 15.04.2024 09:30.

421

Zašto imam osjećaj da će dobitnik ovog tendera biti APP?
BTW tender prepisan od sviju nabava  bus123  bus123  do sada, sa svim nedostacima koji nisu ispravljeni.