Linije na kojima nema vozača i autobusa

Autor Vjeko, Travanj 24, 2024, 09:04:39

MAN truck bus

204 i 207 mogu biti u kombinaciji kao 201/202, isto tako i 241/242, a 235 vikendom ima putnika dok radi City Centar za razliku od 225 koja je nedjeljom sama sebi svrha.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Transspotter

Jednog voznog reda na 106 nema već cijelu vječnost, s drugih linija koje ja vidim sve češće ispadaju autobusi. I to u sve 3 smjene, dakle definitivno je deficit u solo busevima.

Prva velika zamjerka ZET-u je da su potpuno nesposobni za bilo kakvo obavještavanje putnika. Nemaju službene stranice na socijalnim mrežama, zasloni su iz pretprošlog stoljeća i ne daju nikakve bitne informacije, nema službene aplikacije koja je funkcionalna. Na internetu nema nikad nikakve informacije o ispadanjima polazaka. Nego na stanici igraš lutriju - hoće ili neće. Drugi gradovi su to već vrlo moderno riješili a ZET nije niti prvi korak prema tome napravio.

Dakle ako fali buseva ne možeš to ne reći javnosti i ne možeš ništa ne poduzeti po tome pitanju. To je pi*darija koja traje već tjednima. Ako nemaš autobusa, uvedi promjene u VR:
- službeno izbaci nepotrebne polaske (one s provjereno malo putnika)
- krati linije
- spoji linije
- ukini ili prilagodi prometovanje linija subotom/nedjeljom

Npr linija 203 može privremeno opet voziti do Krematorija. +1 bus koji može puniti rupu na 226 kad nastane (ili bilo gdje drugdje, ovo je samo jedan primjer).
Ima terminala sa kojih sve linije (ili barem nekoliko njih) idu istom trasom neko vrijeme. Skrati jednu manje potrebnu liniju i opet dobivaš bus ili čak 2. To se vrlo jednostavno može organizirati i komunicirati. Ljudi u Zagrebu i Hrvatskoj jesu pretežno priglupi do glupi i lako ih je manipulirati medijima i slično, ali ako polasci ne ispadnu, sigurno će imati razumijevanja za to neko vrijeme.

Drugi pogoni u Europi se u nekim trenucima susretnu sa sličnim problemima, ali njihov krizni i normalni menadžment su daleko bolji od ZETovog.

Ja već dugo govorim da su ljudi u ZETu nesposobni. Ne vozači, nego uhljebi i neznalice u uredima. Kad bi u Zagrebu uopće bilo moguće dobiti bilo kakvu poziciju na pošten način, kao direktor ZETa bih preporodio firmu u manje od 3 godine, a rezultati bi se vidjeli već nakon nekoliko mjeseci. Razumijem prometnu tematiku i probleme, imam iskustva iz pogona gdje stvari dobro idu i logički razmišljam...sve što oni koji vuku konce u ZET samo misle da imaju. Krajnji rezultat toga je situacija koja ima tendenciju da postane višestruko gora i polako se razvija u tom smjeru.

Novi autobusi neće pokriti ove nedavno rashodovane, a dok oni dođu će u rashod još poneki, a i red na popravak će se samo produljivati...

Stilben426

Citat: MAN truck bus  u Svibanj 05, 2024, 23:16:25204 i 207 mogu biti u kombinaciji kao 201/202
I trebale su voziti tako u tandemu otkad je 207 produžena na Kvatrić, samo subotom, jer nedjeljom ni za jednom ni za drugom nema potrebe. Općenito je 204 jedna od najgorih smjena vikendom - napravi krug za 15 minuta pa stoji 45. Vozači umiru od dosade, autobus više stoji nego što vozi.

Citat: MAN truck bus  u Svibanj 05, 2024, 23:16:25isto tako i 241/242
Treba postaviti pitanje, ako mogu linije 219 i 229 tako funkcionirati, zašto ne mogu ove dvije? Iako mislim da to netko iz Podbrežja blokira.

Citat: MAN truck bus  u Svibanj 05, 2024, 23:16:25235 vikendom ima putnika dok radi City Centar
Ma kojih putnika? Sve i da ih ima, po novom zakonu dućani mogu raditi 16 nedjelja u godini, to je točno četiri mjeseca. Znači osam mjeseci je beskorisna, a 214 normalno vozi. Sama činjenica da na 235 vozi Feniks radnim danom govori koliko ima putnika. Ima centara do kojih je javni prijevoz puno rjeđi. Arena Centar ima 234 svakih 50 minuta i 112 svakih 50-135, Mercatone (ako još uopće postoji) ima 111 nekoliko puta dnevno, Supernova ima linije, ali uopće nema stanice. Općenito ljudi u šoping centre preferiraju odlazak autom.

Citat: Transspotter  u Svibanj 05, 2024, 23:20:41Npr linija 203 može privremeno opet voziti do Krematorija.
S obzirom da ispadaju i 106 i 226, bolje da se ne dira 203. Daleko je smislenije ukinuti dvokratnu na 206 i dati autobus drugdje. Na koju foru 206 uopće treba dva autobusa?

Citat: Transspotter  u Svibanj 05, 2024, 23:20:41Na internetu nema nikad nikakve informacije o ispadanjima polazaka.
Svakako bi trebalo, ali misliš da će stvarno to napraviti pred izbore sljedeće godine?

Tomek

Da ZET nije u najgorem stanju u povijesti i da ima nekog tko imalo misli i razumije prvo što bi napravili je uredili vozne redove vikendom, a onda i uveli taktne radnim danom.
Isto tako ako šoping centri rade 16 nedjelja godišnje zašto se ne bi uveo takav vozni red da neke linije voze/voze pojačano baš tih 16 nedjelja godišnje. Gradski prijevoz je tu radi građana, ne da je sam sebi svrha.
A ovo da od početka godine ne izlazi svako jutro 10ak voznih redova (neke dane i dvadesetak) jer nema vozila je sramotno. Znalo se odavno da se mora pod hitno ulagati u vozni park, no nažalost to se ignoriralo.
I onda ne obavijestiti putnike nego da je postala doslovno lutrija čekati jel će ti doći bus ili neće, pa ne dođe pa je slijedeći krcat da ne možeš ući u njega je sramotno. Ako nema vozila neka se uvede ljetni red vožnje.
Ovako se samo još više ljudi tjera u auto promet, a politika poziva da se okrene gradskom prijevozu.
Ne zna se ko je ovdje lud.

sergjack

Na 268 trenutno 3 VRa, ne može se ući u bus.

Mercedes bus

Citat: sergjack  u Svibanj 06, 2024, 21:08:22Na 268 trenutno 3 VRa, ne može se ući u bus.
Kad voze svih 5 vr-a popodne isto se ne može ući.

sergjack

Citat: Mercedes bus  u Svibanj 07, 2024, 10:54:48Kad voze svih 5 vr-a popodne isto se ne može ući.

Kad su svi redoviti onda čak oke funkcionira, ali većinu dana se desi da 3 od tih 5 VRova voze jedan za drugim pa se stvore rupe od 30, 40min kad nema busa pa ovaj prvi jadnik koji dođe na GK mora svakakve stvari trpit od putnika. Jedno vrijeme je prometnik na GK razmicao polaske ako bi došli jedan iza drugoga pa su stvari donekle funkcionirale al sad to više ne radi pa nastane kaos. Dakako da bi 7 VRova barem do 20h bolje funkcioniralo.

hrvoje21

Jučer je ugl bila zanimljiva situacija na 146/1, kako sam išao u grad na pol u 14:35, nije došao , ali oke relativno brzo slijedi 136, možda neko kašnjenje ili nešto
Ali vraćam se ja iz grada i ajde odgovara mi pol u 18,40, provjerim ja koji je to VR kad ono 146/1, ali ajde vidi stoji vozač čeka smjenu, mislim si valjda će doći, KAD ono ništa, zove čovjek u 18,40 kad već vidi da nema busa i ode na črnomerec, kako su mu valjda iz garaže rekli
Naravno da (nažalost) ništa čudno da VR samo na divlje ispadaju i da nema nikakve obavijesti na str ZETa, ali ono što me iznenadilo je da i vlastite zaposlenike ne obavijeste o tome, jer pretpostavljam da od jutra bus nije ni izišao
I što onda putnici mogu misliti, kada se ZET tako odnosi prema vlastitim zaposlenicima vezano uz informiranje....

luka1234

Pred kraj dana (~19:30) je 87 nakon završetka na 160 upao na taj 146/1. Razno raznih preslagivanja buseva je u igri ovih dana  rofl

zag

Uopće nema busa na 11001, pa uskače 774 na 11004 kao spas 2 vozna reda perfeto

Kocka 146

@hrvoje21
Situacija na 136 i 146 je apsolutno u kaosu, svaki put kad idem u grad vidim da nema 136/2 ni 146/1, na kraju dođe 136/1 i pola kvarta ostane na stanici zbog nedostatka buseva.
To je postalo nepouzdano u zadnje vrijeme, par godina otkad je nova vlast, busevi se sve češće kvare, ispadaju iz prometa i na kraju rashod. Na jesen ćemo se vozit u kantama, bitno da se hvalimo da imamo 65 novih buseva koji se kvare konstantno i s rabljenim busevima kojih nema na vidiku i tramvaja...

Uglavnom, 136/2 i 146/1 izbjegavaj pod svaku cijenu, jučer je odnekud došao 164 kojeg je zamijenio 774 koji se vjerojatno povlačio u garažu, a 87 je došao oko 19:00 nakon što je otišao sa Savskog mosta, uostalom ovo što je rekao @luka1234...
Sretan je tko zna voljeti! - Hermann Hesse
Usput posjetite moj YT kanal Lovro Zet 2-HŽ! 🤠

hrvoje21

Ma znam da je kaos, često 146 ne dođe jednostavno plus jako često su solo našto se ljudi iz kvarta žale,136 je nešto pouzdaniji, ali mi je jučer bilo zanimljivo da vozača kasne nisu obavijestili i da je čovjek čekao smjenu i sam morao zvati.

A situaciju i kaos na 115 da ni ne spominjem....

Kocka 146

Tu je sve ludo nikad ne znaš što ćeš se dogoditi, jer nam je država u banani totalnoj, a mi se možemo pokriti ušima jer nas nitko ne sluša...

Recimo danas su odnekud izvukli 754 na 136/2 jer nije izašao.
A kad pošalju kratkog na 136/2 onda ga mijenjaju nakon 5 krugova jer ne može voziti na Španskom zbog velikog broja putnika...

MAN truck bus

Tako je. Ivana Pernara za vođu, on će nas izvesti na pravi put.  rofl

Stanje je kritično godinama, a sad su se stvari počele lomiti.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Kocka 146

Ovaj Možemovac sigurno neće jer nas je upropastio.

Na 121, 125, 134, 136, 115, 116, 146, 106 su se počeli pojavljivati kratki kolko je stanje loše, a loše je od 2021. tu negdje, što je stvarno sramota.
Za par godina više nećemo imati javni prijevoz.