Fotografije iz 2024.

Autor XDonald, Siječanj 13, 2024, 00:01:18

XDonald

#059, 291, 311, 023 i 046, 070, 020, 032, 265

XDonald

#026, 110, 031, 092, 028 i 021, 269, 267

XDonald

#103, 268,
068 i pored njega makarska Setra 516HD, s kojom ima dosta slicnosti u unutrasnjosti (tabla, sicevi, ...)
#043, 055, 027, 314

XDonald

#103, 081 na petici, 297, 017, 085, 106, 316, 313

XDonald

#076, 268, 032, 107, 273, 077, 054, 011

PROMET SPLIT FAN

#289 i #284(2.5.2024)

Paško

Par fotki od jednog vozača ;) #269, #291, #035, #041
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

A evo nam natrag i #057. Popravljen je u Dugopolju nakon sudara. Nakon još nekih dorada sad je opet u redovnom prometu. Stara prednja pločica bila je razbijena, stoga se uzela nova kombinacija, ST-3740-AK. Naljepnice još nedostaju.

Paško

#043, #001

Paško

Jedan forumaš vozio je gar. br. 032 na liniji 12 te sam se otišao naći s njim nakon dugo vremena. Naravno, to je bila prilika i za koju dobru fotku.

Linijom 12 nisam se vozio sigurno koju godinu, vjerojatno čak uopće ne nakon korone. To je linija krajnjeg zapada grada i starog, "elitnog" kvarta Meje – mogli bi je komotno zvati Marjan express jer oko Marjana i kruži, oko 5,5 km. Da postoji neka knjiga o povijesti Prometa, mogli biste vidjeti da je praktički najstarija linija u gradu jer s istim brojem i sličnom trasom vozi još od ljeta 1955. Takva knjiga će ipak uskoro postojati jer sam je ja napisao. :) Stay tuned. ;)

Da se vratimo na liniju. Prije nekoliko godina na njoj se prvi put otkad je foruma pojavio zglobni autobus. To je ranije bilo nezamislivo, ali očito je interes, uglavnom turista, narastao. Toliko da je to jedina linija koja se preko ljeta (u općoj nestašici vozača) pojačava umjesto reducira. I dok se preko zime na toj liniji svaki vozač skoro pa odmara, preko ljeta priča je drugačija. Naš forumaš je dan prije ovih fotki tijekom rada naplatio oko 310 karata, sve po povišenoj cijeni od 3 eura.

Najveći promet je na relaciji Centar – Kašjuni jer do te plažu putuje najviše ljudi. Neki produže i do Bena, a stanice između najčešće se preskaču. Ovisno o danu i polasku autobus zna biti dupkom pun ili poluprazan. Tog 24. srpnja gužvu je dodatno pogoršala činjenica da validator u autobusu nije radio. Putnici su pokušavali poništiti karte, ali nije išlo. Jedini čitač QR koda radio je na vozačevu uređaju, i to samo ako bi se karta držala iza vozačkog stakla. Vozači se, među ostalim, žale i da je kupnja karata s pomoću kreditnih kartica prespora. Tako je bilo taj dan, a o (ne)pouzdanosti sustava za karte bolje je da govore ljudi koji žive u Splitu.

Fotke: #032 u centru grada, #011 i #012 na trasi linije

Paško

I evo nas na drugom kraju, Benama. Budući da je ta plaža duboko u park šumi, do nje se ne smije doći vozilom koje nema dozvolu prometovanja Marjanom. 12-ica je ima, naravno. Prije šezdesetak godina Bena (jer tako su je tada češće zvali) bila je vrlo popularno splitsko kupalište. Budući da je 12-ica onda išla samo do Vile Dalmacije ili Instituta, Promet je 1958. prvi put organizirao posebnu sezonsku liniju sve do Bena, koja je vozila samo nedjeljom. Ona se tijekom godina mijenjala, uvodila i prekidala, a od početka 1970-ih imala je broj 16. Desetak godina kasnije ukinuta je jer je 12-ica uglavnom stalno produžena sve do Bena.

Čitam svoje bilješke pa sam naišao na jedan zanimljiv slučaj koji se nadovezuje na moj komentar o zglobnim autobusima na ovoj liniji. U broju Slobodne Dalmacije od 22. srpnja 1966. navodi se da je do Bena u nedjelju (to bi bio 17. srpnja) prometovao autobus s prikolicom koji inače vozi do Trogira. Dakle, bio je to FAP (ili Alfa Romeo) s prikolicom Viberti. Promet je tako "ispunio obećanje" o smanjenju gužvi u prenatrpanoj kupališnoj liniji.

Vratimo se u 2024. Dopustit ćete mi i koji "umjetnički" kadar, nisam mogao odoljeti. A ni displej autobusa nije mogao odoljeti da se blago ne poremeti. Često se "zblesira" i onda ga treba restartirati.

Paško

Citaro je nakon pauze krenuo na svoj dogovoreni polazak (17.30), a ja sam se otišao kupati. Dočekao sam ga, zajedno s vozačem, dva polaska s Bena kasnije, u 19.45. Bilo je dosta gužve dok su svi putnici ušli i kupili kartu (naš forumaš bio je "oduševljen" Ircima koji su karte kupovali karticama, jedan po jedan), ali uspjeli smo krenuti na vrijeme.

U povratku sam imao vremena izaći nakratko na Kašjunima, koji su najfrekventnija stanica, i snimiti još par fotki. Budući da se autobus tu zna zadržati jako dugo (prizori koji vidite ništa su prema nekim drugim danima), vozila koja se nađu iza njega redovito ga zaobilaze. Dobro je da se pri tome još nije dogodila neka nesreća, barem koliko mi je poznato.

Za koju godinu, možda tamo 2026., na ovoj bi liniji trebali voziti prvi električni autobusi u Splitu. Prometu ne bi bila loša ideja da na njoj napravi neki lijepi photoshoot, ako ga takvo nešto uopće zanima, a trebalo bi.

Paško

#012 i #011 u povratku i, jedan drugi dan, #005, #023 i #049. Bio je to prvi put da sam vidio Crossway LE na 5A. Na posljednjoj fotki vidite da je stanični displej točan, piše da je 5A u dolasku za 0 minuta. Međutim, i oni znaju varati kad dođe do velikih gužvi. Jednom sam tako čekao autobus kojem treba "0 min" desetak minuta. Tih "0" pred očima mi se pretvorilo u "4". Poanta mi je da takvo odstupanje jednostavno nema smisla, ali događa se.

gorgoroth

267, 018, 022

gorgoroth

289, 086, 073, 254, 099, 296