Nabavke novih autobusa (4)

Autor MAN19464, Listopad 29, 2022, 09:46:20

tramvajac 92

I ja sam vidio jednog oko 10. Možda će početkom 10. neki krenuti.  ;D

sergjack

Nadam se što skorijoj disponaži na 268  ;D

Tomek

Tomašević danas na pressici o prometu najavio još 60 rabljenih autobusa.
I 70 autobusa na struju i vodik. Na struju i vodik osim čini mi se Kolna nema nitko u Europi jer su troškovi obostrane tehnologije astronomski i neki gradovi koji su krenuli s oba pogona su brzo odustali.

NP-549

Možda jedna garaža dobije klasične punjače a druga vodik

Paško

Električni su već dovoljan izazov za naše potkapacitirane pogone i garaže. Uvoditi električne i hidrogenske istovremeno stvarno se čini kao pucanje u nogu.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Stilben426

Bilo kakvo uvođenje autobusa na dosad neviđeni pogon u ovolikoj količini i bez prethodne probe vrlo je loš potez koji će loše završiti. Za takvo nešto, već sam prije pisao, prvo treba nabaviti 5 jednih i 5 drugih te ih detaljno testirati kroz godinu-dvije na linijama pa odlučiti. Naravno, testirati na velikom broju linija, a ne samo 113 i 114 iz kojih se ništa ne da zaključiti.

MAN truck bus

Dobili su itekako važan zaključak koji je njima nelogičan. Moraju se prilagoditi rasporedi kako bi se vozila mogla dopunjavati na okretištima. Bolje da su im rekli da uzmu još 60 rabljenih Citelisa CNG nego da mijenjaju rasporede.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Stilben426

Dobro, ja se više referiram na ovo "tehničko", ponajviše koliko bi izdržali i održavanje.

MAN truck bus

Baš zato što održavanja i nema (u obimu kao na dizel autobusu) u teoriji bi trebali biti bolji za ZET.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

421

@Stilben426
Da bi "nabavio 5 jednih i 5 drugih te ih detaljno testirao kroz godinu-dvije na linijama pa odlučio o kupnji" fenomenalna je stvar.
No, da bi 5 električara i 5 vodikovaca uopće moglo voziti potrebna je INFRASTRUKTURA koja nije jeftina.
Kojih 5 / 5 uzeti na probu, tko će to voziti (svi, pojedinci, odabrani...), koju struju ( baterija, punjenje na okretištima preko trole, hybrid ili nešto treće, peto, sedmo), koga slati na edukaciju za održavanje, kako održavati, samo su neka pitanja na koja treba imati odgovore.
Odluka je velika, odluka je skupa, CH4 je ogledni primjer.
Imaš li ih ti?
Ima li ih grad (osim papagajskog ponavljanja o nabavci bez zapikavanja krampa negdje).
Ima li ih ZET?
Što ako tehnologija ne zadovolji nakon testa, što ćeš s infrastrukturom?
 ???
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Stilben426

@MTB
Ne slažem se. Teorija i praksa dvije su različite stvari. Svi znamo da je ZET-ovo održavanje takvo da autobusi normalno voze do većeg kvara. Ako bi ih ZET održavao, čisto sumnjam da bi ih svako malo pic-pic, već bi sigurno isto tako vozili - dok ne stanu.
Što se tiče korekcije voznih vremena - sa zagrebačkim prometom, kako kvalitetno procijeniti vrijeme? Sve i da se može lagano izvesti, znači li to da bi autobusi vozili rjeđe time što bi dulje ostajali okretištu zbog dopunjavanja, ili nešto pogrešno shvaćam? Ako je tako, to je onda korak unazad. Uz to, treba napraviti dovoljan broj punionica na svakom okretištu, odnosno terminalu, garaži, paziti da nema previše autobusa na istom okretištu koji bi se trebali puniti u isto vrijeme, a premalo punionica, na kraju netko te punionice treba i održavati.
Ja vidim samo argumente zašto ne nabavljati alternativce. Nemam nikakvu averziju prema njima, već prosto mislim da Zagreb ima premalo autobusnih linija koje odgovaraju profilu prikladnih linija za taj tip autobusa da bi se isti nabavljali u tako velikom broju, i to prvi put.

@421
Dijelim mišljenje sa svime što si napisao. Vezano za zadnje pitanje - što s infrastrukturom ako ne uspije - iskreno ne znam. Ali pošto, kao što sam i gore napisao, smatram da Zagreb ima premalo linija koje su idealne za taj tip autobusa, ne bih ni pokušavao s tim.

NP-549

Ne zaboravite da sve gura politika sa državne razine jer ih pritišće EU koja daje pare.  Najvjerovatnijr neće bit pantografa ni punionica po terminalima jer su baterije evoluirale već i 300 km i punjenje od 3 sata nisu više problem. Solaris već ima novu generaciju i za 12m bus nije problem range od 500 km.

tramvajac 92

486 u prometu, danas na 119.

Kocka 146

Kad je već u prometu, mogli su ga staviti na 136/146 kad već šalju nonstop solaše, a ne na linije koji voze Crosswayi.
Sretan je tko zna voljeti! - Hermann Hesse
Usput posjetite moj YT kanal Lovro Zet 2-HŽ! 🤠

tonkovicmk1

Linija 119 i je za solo niskopodne, Crosswayi bi trebali na Podsused dolje, Bizek npr.