Nabavke novih autobusa (4)

Autor MAN19464, Listopad 29, 2022, 09:46:20

Stilben426

Citat: tramvajac 92  u Studeni 05, 2024, 11:20:14za razliku od dizela.
Kako? Pa prošlo je 5 godina. Znali su se zadnjih godinu i pol pojaviti na 274 i 276, iako bi super došli primjerice za 166.

tramvajac 92

Iskreno, ne znam. Mislim da mnogima u ZETu isto nije jasno, a oni su plaćeni da znaju.  rofl

STIB

Jutros viđen jedan novi (rabljeni) zglobni bez garažnog broja i s probnim tablicama na Zagrebačkoj aveniji kod Rudeške, prema zapadu.
Na displejima: linija 146 ???
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

MAN truck bus

"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

tramvajac 92

508 u prometu na 134.

tenda353

Citat: MAN truck bus  u Studeni 13, 2024, 18:18:48Uskoro 509.  8-8
Ak smijem pitat, Kolko će još doći rabljenih citara?

zagrebackapekara

Uf što si mi ružna ova vrata, 5 puta je bolje kada se otvaraju prema unutra

421

Možda su vizualno nekome ružna, ali nama, koji njima baratamo, su bolja od zakretnih.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

sergjack

pehar_11

Jel se vidi desni retrovizor kad se otvore?

421

Ovisno o kutu  gledanja, izvana je ogledalo pokriveno desnim krilom kliznih vrata, a pogled s vozačkog mjesta seže samo do drugih vrata uz refleksiju sa stakla krila vrata.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

421, kako ti se sviđa Bečki u odnosu na naše?

421

Obzirom da sam vozio sve generacije MB u ZETu ( O305, O345, O405, O530, CITARO), svjedočim da je svaki novi model doživio nadgradnju starog i poboljšanja u većini slučajeva.
Nažalost našu, O405 bila je zadnja nabavka po narudžbi i konfiguriranju opreme naručitelja (čitaj ZETa).
Ostale narudžbe su manje-više lagerska vozila univerzalne opreme, bez trunke osobnosti (bečki imaju sjedala u boji tvrtke s utisnutim logom firme Wiener Linien koje su prekrivene logom ZET) ili nastavka uhodane nabavke opreme (poput bečkih) i sklopova, pa sad imamo bizarnu situaciju poput nabavke istog modela Crosswaya LE u tri generacije, s tri različite razine opreme.
U tenderu iz 2009. Solaris nije prošao natječaj zbog kliznih vrata i prokrom šasije jer su se tražila zakretna vrata i kataforeza.
Sada, 15 godina kasnije dolaze rabljeni bečki zglobni upravo s kliznim vratima koja su se pokazala kao pun pogodak za opterećene linije (btw NT 2200 ima 6 kliznih vrata i koliko imam informacija, nema nekih većih problema s njima iako su u prometu od 2005.godine), a rukovanje njima slično je spomenutom tramvaju što bitno olakšava rad vozačicama/vozačima.
Dakle bečki prijevoznik Wiener Linien svojim mudrim naručivanjem opreme tramvaja i autobusa omogućio je putnicima gotovo identične uvjete prijevoza na tramvaju i autobusu kako bi olakšao i ubrzao njihovo korištenje.
Npr.kad vozač/ica dade privolu, vrata se otvaraju tipkalom "STOP"na oba vertikalna rukohvata u neposrednoj blizini vrata i/ili ugrađenim tipkalima na oba krila vrata.
Što se tiče vozačkog dijela, (ne)vidljivost desnog ogledala spomenutog u prijašnjim postovima, kompenzira se pogledom na 2,3,4 vrata preko LCD ekrana koji se uključuje davanjem privole, a gasi se zatvaranjem vrata.
Vidljivost se dobiva ulaskom putnika i zatvaranjem kliznih krila koja su bitno tiša u odnosu na zakretna jer su električno kontrolirana u odnosu na pneumatska, a zvuk koji proizvode može se usporediti s onim zatvaranja ladice na pisaćem stolu što itekako utječe na radno okružje i atmosferu vozača.
Iako je radno mjesto dobro opremljeno, tipkala dobro i logično raspoređena i grupirana po namjenama i učestalosti korištenja, iako ima frižider za bocu od 1,5 lit, radno mjesto u Citaru 2009 ( po pitanju mjesta za odlaganje) puno je bolje.
Dakle, kolegice i kolege se žale na " ili jednakovrijedno" Grammer sjedalo u novom novom  bus123, dok je ISRINGHAUSEN i dalje neprikosnoven u novom starom  bus123  s naslonima za ruke i podešavanjem naslona sjedala u vratnom dijelu koje prethodno spomenuti nema. Izuzetno nerazumna, financijski mizerna ušteda na najbitnijem segmentu radnog mjesta vozača >  sjedalu.
Generalno, draže mi je voziti bečke, jer su rađeni po mjeri putnika i vozača.
Vidljivo je iskorišteno znanje i iskustva struke pri kreiranju, narudžbi i opremanju  bus123  bus123 na zadovoljstvo korisnika i vozačica/vozača bez utjecaja politike (osim politike tvrtke prijevoznika).
Jbga opet me zovu na terapiju!
Sorry!

Paško

Svaka čast na detaljnom opisu. Stvarno je razočaravajuće koliko malo pozornosti naše prijevozničke tvrtke pridaju specifikacijama. Rezultat su potpune nebuloze i razlike u istom modelu ovisno o vremenu nabavke.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

MAN truck bus

Samo mala ispravka..Solaris nije prošao 2018. na natječaji za low-entry autobuse uz navedene razloge.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"