Mercedes-Benz O303

Autor Adrian, Veljača 28, 2025, 22:51:23

Adrian

Moram vam se pohvaliti da je konačno zaključen dogovor sa Stil prijevozom vezano za zadnji registrirani O303 u HR, tako da kupljen je, vrednovanje za povijesno vozilo je u proceduri i ako sve bude ok uskoro se vraća na cestu!
Prije svega hvala puno članovima ovog foruma, ja sam informaciju dobio od Josipa, a koliko sam shvatio informacija o tom autobusu je došla od Paška i Mate ako se ne varam, tako da hvala na tome! Još imam i mutnu fotku koju mi je Josip poslao, slikanu s nadvožnjaka u Slavonskom Brodu. :) Znao sam za taj O303 i ranije iz teme Stil prijevoz s ovog foruma, ali kako je zadnja objava bila 2021. mislio sam da je odavno izrezan ili prodan.
Zbog ove teme sam neki dan i postavio pitanje o podtemi za oldtimer autobuse, pratim ovaj forum već godinama ali sam se tek relativno nedavno učlanio, i ako nemate ništa protiv ovdje bih objavio tu i tamo koju fotku autobusa i napretka u restauraciji, sređivanju, dapače svi savjeti su dobrodošli!
Autobus bi odmah trebao ići na registraciju, ali na njemu ima dosta posla i u planu je kroz idućih par godina dovesti ga više manje u neko tvorničko stanje, s bojama i dizajnom u skladu s tim godinama kada je proizveden... Pokušavam pronaći jedan od tipova originalne tkanine za unutrašnjost u stilu vertikalnih crta dužinom cijelih siceva, u kontaktu sam s nekoliko firmi koje se bave izradom tkanina ali nitko u ponudi nema dizajn kakav bi tu odgovarao. Što se vanjskog izgleda tiče, ideja je da ide u originalnu srebrnu boju, a eventualni dizajn nekakvih crta bi se na to dodao folijama najviše iz razloga jer se on može i zamijeniti nekim drugim dizajnom kasnije...
Još uvijek tražim parking na području Zagreba gdje ću ga držati, ako netko ima neku ideju neka slobodno predloži, bilo bi super da je to neki osiguran ili ograđen parking u privatnom vlasništvu... Mjesta gdje znaju stajati busevi na velesajmu ili Savici bih izbjegavao zbog vandalizma.
Eto, toliko od mene za sada, evo par fotki od prije par dana, i ona mutna slika s nadvožnjaka koju sam dobio preko Josipa, pa neka se javi autor. :)  ;D  bus123

mate

Čestitke na kupovini, još jedna legenda je spašena - definitivno jedan od onih buseva koji mi je uz njegovog N116 obilježio početak moje karijere u turizmu, tamo još davne 2013. godine.

Neka je sa srećom i svi čekamo konačan izgled. Mislim da je ona mutna fotka moja slikana kad je bus definitivno završio karijeru :)

Adrian

Hvala! :)
Vozio si kod njega?

Nadam se da ću uspjeti to izgurati do kraja, posla ima ali mislim da bi to bas moglo ispasto zanimljivo :)

mate

Ne, nego vodio turističke grupe za jednu agenciju, a na nekolicini izleta je baš bio ovaj bus ;)

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Adrian

Citat: mate  u Ožujak 01, 2025, 14:12:05Ne, nego vodio turističke grupe za jednu agenciju, a na nekolicini izleta je baš bio ovaj bus ;)

Aaa tako znaci, kuzim kuzim :)

Citat: Paško  u Ožujak 01, 2025, 14:43:26Bravo i sretno ti! bus123

Hvala puno, trebat ce mi! 😂

Adrian

Finaliziram dizajn za tkaninu siceva, šteta jedino jer su sicevi stvarno u dobrom stanju, pretapecirani prije desetak godina, ali bi baš volio tkaninu koja odgovara originalnim tkaninama iz tog vremena, i kontaktirao sam desetke firmi po svijetu koje se bave proizvodnjom tkanina za tapeciranje, i nitko više nema tako nešto u ponudi. Na kraju sam došao do firme Camira iz Britanije koja radi print na tkaninu za tapeciranje u jednakoj kvaliteti kao da je tkana, mogu replicirati bilo koji dizajn, tako da mislim da cu ići sa dizajnom koji imam na profilnoj :)
Osim toga malo sam se namučio da pronadjem rezervne prednje žmigavce, na kraju ih je imala jedna firma u Srbiji, tako da i to je stiglo uz nove zadnje lampe, njih nije pretjerano teško za pronaći jer su se koristile na W116 modelu Mercedesa...
Naručio sam i modernu repliku Blaupunktovog radija Hamburg SQM 23, mislim da će lijepo pasati na konzoli uz postojeći Blaupunkt ACR 950 koji služi kao pojačalo za mikrofone...

Adrian

Mali update, O303 je danas registiran i uskoro idem po njega i dolazi za ZG :) Dobio je i prigodne tablice  8)

Paško

Svaka čast, sretno dalje!
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

IgorKlasik

Čestitke i pogum za sređivanje 303ke!

Kod nas u Sloveniji imaš puno djelova za MB-je u Savinjskoj dolini kod Cenca
https://www.avto.net/AVTOCENC

Adrian

Citat: Paško  u Kolovoz 27, 2025, 12:11:25Svaka čast, sretno dalje!
Hvala! Trebat će 😅

Citat: IgorKlasik  u Kolovoz 27, 2025, 18:42:07Čestitke i pogum za sređivanje 303ke!

Kod nas u Sloveniji imaš puno djelova za MB-je u Savinjskoj dolini kod Cenca
https://www.avto.net/AVTOCENC
Hvala, dobro je za znati!

Portos

Super. Hvala na trudu da se spasi takav bus.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Adrian

Citat: Portos  u Kolovoz 29, 2025, 10:07:26Super. Hvala na trudu da se spasi takav bus.

Hvala na podršci hahah, većinom ljudi koji me znaju i ne shvaćaju tu fascinaciju autobusima misle da nisam baš normalan hahaha

Adrian

Ekipa, O303 je konačno stigao u Zagreb!

NP-549

Odlično. Sretno s mečkom. Treći forumaški bus