Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

Portos

@ Ivan "molim komentirajte"

Nije vozač svaki onaj koji ima vozačku dozvolu. Nekim "vozačima" bih osobno izgužvao i bacio vozačku dozvolu i pljunuo u facu onoj budali koja mu je istu izdala.
Shodno tome može dotični imati i 50 godina iskustva a opet biti loš vozač. No dok tako loše brinemo o našoj imovini i ne reagiramo na svjesno uništavanje ništa neće ići na bolje.
No gledaj to u pozitivnom smislu-da dotični vozi klasičan bus sa mjenjačem vjerovatno ne bi niti spojku stiskao. Kukolja ima svagdje, ZET nije iznimka.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

Ivan

Citat: Shole  u Ožujak 24, 2009, 11:54:44
Ako se radi o slabijem busu starije generacije (3 brzine) običaj je vozit u "2" dok bus ne postigne određenu brzinu dovoljnu da normalno prihvati treću brzinu, a ne da prerano prešalta pa onda nema snage i tako non-stop mijenja drugu i treću.  U "D" se može vozit i takve starije buseve, ali pod uvijetom da im radi kick-down tj. ona opruga na papučici gasa kad ju stisneš do kraja, pa još malo. Pritiskom kick-down-a mjenjač šalta na višim okretajima nego inače.  To se može koristiti i prilikom vožnje u brdo kad bi već trebalo šaltat nižu, ali nisu postignuti uvijeti pa mjenjač ne reagira.  I tada se stisne gas do kraja i bus prešalta u nižu.  (Conecto ima dugmić na tabli za odabir stila vožnje - šaltanje na nižim ili na višim okretajima).   Uz sve ovo opisano, velikom nizbrdicom je također poželjno vozit u "2" jer retarder puno bolje drži kad je mjenjač u nižoj brzini.

Zaključak:  vožnja u "D" kad god je moguće s obzirom na konfiguraciju terena, doduše na novijim busevima je po gradu dovoljno i u "3".   Ako je riječ o velikim usponima ili padovima poželjno koristit niže brzine.
Teren na 126 je praktički ravan poslije prve strme stanice, razumijem da je tamo sigurnije spustiti se u 2 i to mi se čini razumno, ali odvesti cijelu liniju tako nije. Bus ima 4 brzine i nije među slabijima, NL 263 je mrcina koja odradi prve dvije brzine u 3-4 sekunde, čak i ovaj iz 2003. koji vrti do osjetno viših okretaja.

Voziti se gradom na ravnom u 3 isto nije dobro, naravno da može postići brzinu i može se i sa drugom, ali apsolutno je nepotrebno da radi tako visoke okretaje i zna se zašto je napravljen sa 4, i to nisam ja izmislio nego je i logično kad je bus rađen kao gradski sa baš takvom getribom, a i stoji, eto, npr. u Voithovoj brošuri koju sam pročitao prije par godina gdje se hvale kako im je četvrta dobro izbalansirana, i kako fino štedi getribu i gorivo. Samo u Autotroleju postoje očito malo bolji tehnolozi koji će to vozačima reći (barem direktivom "vozite u D"), dok se u ZET-u nikad ne zna tko pije, a tko plaća.

Shole

Naravno da se i po gradu treba vozit u "D" a ne u "3" ako je razmak između stanica veći, ili ako je cesta sa 4 trake.   Ja sam pod onim "3" podrazumjevao 90% naših riječkih ulica gdje su 2 trake (1+1) , i stalno su stanice ili semafori pa i ne postigneš brzinu veću od 40.

conecto

Ivane, zar Te nešto iznenadilo, što si drugo očekivao? Na žalost, tako je kako je i nemoj si bezveze stvarati neugodnosti, stvarno nema smisla ni efekta. Mi ovdje znamo dobro o čemu pričaš a vrijedi sve ovo što je i Portos napisao. A u ZET-u se ionako svi vozači tretiraju jednako, ne znam tko bi to uopće promijenio kad šefovi o takvim stvarima uglavnom nemaju pojma. Njihovi kriteriji su kravata, broj prodanih karata, osobne sklonosti i sl.

Shole je sve super objasnio i ovo što je napisao samo pokazuje da je pravi driver. A po brdovitoj Rijeci vozit stalno u D je ubojstvo za bus, nisu svi ti položaji 1-2-3 bezveze tamo. Ako tako razmišljaju njihovi šefovi nek nabave vozila s tastaturom D-N-R koja se može uvijek naručiti no neće biti dobro.

Mnogo toga ovisi i o samom tipu busa i prijenosima mjenjača. Citaro i Conecto šaltaju u 4. brzinu već negjde oko 40-45 km/h pri laganom gasu, dok O-405 ima jaku dugačku četvrtu u koju ubacuje iznad 50 km/h i ona je samo za vožnju 60 km/h u čistoj prometnoj situaciji, dok već kod manjeg pada brzine šalta u nižu. Zbog toga je njega na većini gradskih linija bolje vozit u trojki. Ja osobno to često mijenjam u vožnji na pojedinim dielovima trase. Tu je i faktor uzbrdice i nizbrdice kao što je Shole napisao. Previše šaltanja gore-dolje ne samo da uništava vozilo već i povećava potrošnju.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Citat: conecto  u Ožujak 24, 2009, 12:48:54
.........ja osobno to često mijenjam u vožnji na pojedinim dielovima trase. Tu je i faktor uzbrdice i nizbrdice kao što je Shole napisao. Previše šaltanja gore-dolje ne samo da uništava vozilo već i povećava potrošnju.

Upravo tako.  Treba se prilagodit terenu i mijenjat s obzirom na konfiguraciju.  Ako voziš dugom ravnicom naravno da ćeš vozit u "D", kako se približavaš nečemu (bilo da je riječ o užoj prometnici, gušćem prometu i sl.) pustit ćeš ga da sam promjeni u nižu i nakon toga ćeš stisnut "3" tako da više ne prebacuje u četvrtu pošto si procjenio da nema više potrebe za vožnjom u četvrtoj.  Ionako jako dobro znaš što te čeka na svakoj dionici, tako da već prilikom kretanja sa ugibališta staviš u onaj stupanj kojim namjeravaš proć tu dionicu.   

conecto

Mislim da "D direktiva" u Rijeci možda i nije loša ako i tamo ima bisera poput ovog "Ivanovog" zetovca. Takvi bolje da voze stalno u D. Prešutno je vjerojatno pravim driverima dozvoljeno da voze još bolje korištenjem svih mogućnosti mjenjača.
Da li je netko imao u RI problema ako nije vozio u D?
A GDJE JE POANTA?

Ivan

Citat: Shole  u Ožujak 24, 2009, 12:59:51
Citat: conecto  u Ožujak 24, 2009, 12:48:54
.........ja osobno to često mijenjam u vožnji na pojedinim dielovima trase. Tu je i faktor uzbrdice i nizbrdice kao što je Shole napisao. Previše šaltanja gore-dolje ne samo da uništava vozilo već i povećava potrošnju.
Upravo tako.  Treba se prilagodit terenu i mijenjat s obzirom na konfiguraciju.  Ako voziš dugom ravnicom naravno da ćeš vozit u "D", kako se približavaš nečemu (bilo da je riječ o užoj prometnici, gušćem prometu i sl.) pustit ćeš ga da sam promjeni u nižu i nakon toga ćeš stisnut "3" tako da više ne prebacuje u četvrtu pošto si procjenio da nema više potrebe za vožnjom u četvrtoj.  Ionako jako dobro znaš što te čeka na svakoj dionici, tako da već prilikom kretanja sa ugibališta staviš u onaj stupanj kojim namjeravaš proć tu dionicu.   
No, da, ako vozač tako vozi, i meni je drago vidjeti da koristi funkcije ispravno, ne mijenja gore-dolje bezveze svake sekunde i slično, sigurno da je iritantno kad vozač ne kontrolira mjenjač kako treba pa ide uzbrdo i svako malo nepotrebno trza... Samo puno mi je gore kad ga ostave u preniskoj brzini, i često mi se čini da ima previše neinteligentnih i neobrazovanih vozača kojima nije baš jasno i misle da je dobro ograničiti si brzinu mjenjačem i onda stiskati gas do daske, i da je zbog takvih slučajeva (ne baš rijetkih, ovaj sa 2 je ekstremniji, ali onih koji voze u 3 od 4 na potpuno ravnim brzim linijama je po mojoj odokativnoj procjeni možda do 10%) jednostavnije reći svima da voze u D jer mi se čini da se puno veća šteta može nanijeti bolesnim okretajima nego ako se dogodi nekoliko nepotrebnih prebacivanja tijekom vožnje, a šaltere sa stupnjevima prešutno ostaviti za one koji znaju što rade, i čini mi se da je u Autotroleju to i bila namjena takve jednostavne naredbe.

P.S., eh, conecto, kako si me preduhitrio, pišem već par minuta post sa istim sadržajem... :) Grejt majnds think alajk, rekli bi Englezi.

Tomek

Jučer je naš zetovac vozio taj gbr36 pa sam išao jedan đir s njim i šta reći nego da bus ima probleme.. Naime, motor je jako teško razvijao snagu, a da ne govorim o usponu na Krvarić gdje smo se jedan popeli s 5-10 na sat. Čisto sumnjam da je netko išta popravljao jer takvih NL-a ima već podosta. Ovom su bar kočnice solidno radile za razliku od gbr29 koji je još jučer vozio na 126 i kojem kočnice slabo rade još od prošlog ljeta i makar se cijelo vrijeme piše u knjigu nitko ništa ne dira. Da bi gbr29 kočio moraš pedalu stisnuti do samog kraja.
Jadni gbr143 je prije udesa imao krcatu knjigu kvarova sa navedenim problemima, i to zadnjih mjesec dana no nitko ništa nije dirao...

Da se razumijemo, ne branim ovog vozača jer naš zetonja je u 2. vozio samo na Krvavić, ostalo je mogao preći u D, ali i autobus ovdje nije ispravan te ima se šta i o tome reći.

Shole

Citat: conecto  u Ožujak 24, 2009, 13:20:00
Mislim da "D direktiva" u Rijeci možda i nije loša ako i tamo ima bisera poput ovog "Ivanovog" zetovca. Takvi bolje da voze stalno u D. Prešutno je vjerojatno pravim driverima dozvoljeno da voze još bolje korištenjem svih mogućnosti mjenjača.
Da li je netko imao u RI problema ako nije vozio u D?

Koliko mi je poznato, nije.  Vide i oni da mi koji ne vozimo u "D" to radimo puno bolje od onih koji rađe voze u "D".  U čem je problem da voziš lijepo u "3" sa malo manje gasa i držiš okretaje stalno u zelenom području?  Po meni je to 100 puta bolje nego da 10 puta prešaltaš u 500 metara.

conecto

Citat: Tomek  u Ožujak 24, 2009, 13:30:46
Jučer je naš zetovac vozio taj gbr36 pa sam išao jedan đir s njim i šta reći nego da bus ima probleme.. Naime, motor je jako teško razvijao snagu, a da ne govorim o usponu na Krvarić gdje smo se jedan popeli s 5-10 na sat. Čisto sumnjam da je netko išta popravljao jer takvih NL-a ima već podosta. Ovom su bar kočnice solidno radile za razliku od gbr29 koji je još jučer vozio na 126 i kojem kočnice slabo rade još od prošlog ljeta i makar se cijelo vrijeme piše u knjigu nitko ništa ne dira. Da bi gbr29 kočio moraš pedalu stisnuti do samog kraja.
Jadni gbr143 je prije udesa imao krcatu knjigu kvarova sa navedenim problemima, i to zadnjih mjesec dana no nitko ništa nije dirao...

Da se razumijemo, ne branim ovog vozača jer naš zetonja je u 2. vozio samo na Krvavić, ostalo je mogao preći u D, ali i autobus ovdje nije ispravan te ima se šta i o tome reći.

Hey, zar to nije MAN iz 2003.? Nakon svih hvalospjeva MAN-u na ovom forumu odjednom pročitam ovako nešto ???
I nakon svih kritika na rasklimane Citare!
Njegovi vršnjaci MB Citaro g.b. 650-663 fakat jesu rasklimani i popucani, ali ovakvih mehaničkih problema nemaju. Teško se nađe i poneki (kao 661) koji se malo ulijenio nakon više od 400 tkm, ali se uz svako brdo normalno popne, a većina čak ide bolje nego dok su bili novi. A sad se navodno vozači u APP žale kako je Citaro spor.
Očito je i održavanje u APP još lošije dok se ni ovo u APD ne može nazvati održavanjem.
Ili je MAN bolji dok je nov a Mercedes u starosti? Takva su bila iskustva i s rabljenim vozilima - MAN SL i sl. su se jedva vukli dok su O-305 išli ko zmajevi.
A GDJE JE POANTA?

Tomek

Problem ti je isključivo u održavanju, MAN-ovi NG312 druga serija gbr145-154 se više pazila i danas su jedno 10 puta u boljem stanju od MBova O405GN2 dok su ovi NL-i derani i petkom i svetkom uz minimalna održavanja. Šta reći kad u APP-u nisu u stanju kočnice popraviti, ili kao što na nekim NL-ovima maknu retarder i takav bus već godinama vozi brdske linije.. Majko mila..
Dobro se zna i da dok je bila stara garnitura u APP-u da su se u motore ugrađivali jeftini kineski djelovi, no s tim se prestalo nakon što je par NG-a 272 gorilo, a gbr 123 cijeli izgorio.

conecto

Citat: Tomek  u Ožujak 24, 2009, 14:05:03
Problem ti je isključivo u održavanju, MAN-ovi NG312 druga serija gbr145-154 se više pazila i danas su jedno 10 puta u boljem stanju od MBova O405GN2 dok su ovi NL-i derani i petkom i svetkom uz minimalna održavanja. Šta reći kad u APP-u nisu u stanju kočnice popraviti, ili kao što na nekim NL-ovima maknu retarder i takav bus već godinama vozi brdske linije.. Majko mila..
Dobro se zna i da dok je bila stara garnitura u APP-u da su se u motore ugrađivali jeftini kineski djelovi, no s tim se prestalo nakon što je par NG-a 272 gorilo, a gbr 123 cijeli izgorio.

Tu su dobrim dijelom krivi i sami vozači!
O svemu možemo možemo raspravljati, ali kad su u pitanju upravljač, kočnice i sl. ne znam za takvu facu u ZET-u koja će me natjerati da to vozim! A kad bus ne ide onda se nešto mora poduzeti!
No dugogodišnji poltronski odnos u APP koji vozačima donosi neke privilegije stvara takve probleme!
I nemojte ocjenjivati buseve samo po kriteriju koliko se što u njemu trese. Djelomično je to i stvar narudžbe pa su najstariji niskopodni O-405 GN g.b. 501-505 najmanje rasklimani. U idućim serijama je došla ona siva plastika...
Ali izgorio je samo jedan Mercedes i to solaš g.b. 425, a sa MAN-ovima znamo...
Sad idu spike da MAN-ovi iz 2003. ne idu u brijeg...
A NG 272 ne idu ni po ravnom...
Za 20-30 godina koliko pratim ZET nijedan bus u APD nije izgubio prikolicu - u APP više njih od Ikarusa do MAN-ova...
Ne znam za dijelove, ali ak u APP ugrađuju kineske sigurno ni u APD nemaju njemačke - nabava ide istim putem preko Holdinga...
O-405 GN znaju zezat s elektronikom i šalju svakakve poruke preko displeja (koji NG 272/312 ni nemaju) ali ipak idu, idu i ne pucaju... Mogli bi oni još dosta dugo tresti...
Ne pratim baš ARZ, ali kad dođem tamo uvijek je u "boksu" više MAN-ova nego Mercedesa...

Možda zgodna eventualna zasebna tema - jel bolji MAN ili Mercedes?
Ili, koji je pogon najbolji u ZET-u (otkad nema Samobora koji je imao vrhunsku ispravnost i sa starim TAM-ovima)?
A GDJE JE POANTA?

Tomek

Slažem se s puno toga, ali činjenica je da u APP-u servis puno slabije radi no u Dubravi te stoga se sve šalje u ARZ što je malo kompleksnije. Kineski djelovi su ugrađivani dok nije bilo Holdinga te se nabavljalo pogotovo u APP-u svakakvim putem.
MAN-a su 2 izgorila, jedan u Gorici(star tada 20 godina) i jedan u Podsusedu star (tada 12 godina). Mercedes jedan, no gore i nove Setre serije Top Class pa nitko ne kaže da su loši autobusi.
Možemo onda gledati i pucanje šasija koje je bilo puno manje kod MAN-a no kod Mercedesa, pa isto tako i vračanje nekih Citara u Njemačku, dok kod MAN-ova nijedan nije išao nazad.
Ono što još pokazuje da se ovako uz nejednake uvjete ne može uspoređivati je i činjenica da ZET-ov MAN SL232 iz V.Gorice gbr840 izgleda ide u rashod dok njegov brat blizanac koji je s njim došao u Hrvatsku Promet Splitski SL232 vozi još i dan danas.
Sad će biti lakše usporediti sve autobuse kad će biti izmiksani u obje garaže.
Druga stvar je i da bi trebalo napraviti veliko slaganje u administraciji da na prava mjesta dođu ljudi koji žele raditi i koji imaju neki cilj, a ne samo dolaženje na radno mjesto i odlaženje doma, i onda bi možda sve postalo sređenije, no to je kod nas samo pusti san..

Portos

Citat: conecto  u Ožujak 24, 2009, 14:32:43
koji je pogon najbolji u ZET-u?
Pogon je odraz kadra koji ga vodi. APD je dugo bila loša garaža, največim dijelom zbog servisa koji je bio zastario, nefunkcionalan i zbog prevelikog broja nekvalitetnih autobusa koje je trebalo popravljati u sve 3 smjene. APP je bila nova i moderna garaža a servis veći i noviji. Gorica isto kao APD ali ipak manje autobusa pa se održavalo koliko se moglo. A u APSA loši uvijeti ali vrijedni i stručni mehaničari. Iza 90-ih APD je dobila dobar kadar koji je uspio posložiti servis i vozni park dovesti u visok stupanj tehničke ispravnosti unatoč starosti istoga. U APP rukovodstvo je bilo nemotivirano, servis je u međuvremenu zastario, kvalitetan kadar otišao, ovi preostali nisu imali niti alata niti rezervnih dijelova niti ih se obučilo za održavanje novih niskopodnih autobusa. Zbog lošeg održavanja autobusi su takvi kakvi su, nadam se da će Holding osim u nove autobuse uložiti i u rekonstrukcije servisa, nabavku dijelova i alata, obuku osoblja, kako bi oni stariji autobusi povečali svoj KTI. I nadam se da će se novi kvalitetno održavati, prema ugovorima sa Leasing kućama, jer će inače i oni postati rasklimani, poluispravni i nesigurni za promet.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

conecto

Što se tiče nabave dijelova, otkad je Holdinga to je živi užas!
Ne znam Tomekovu računicu koliko je MAN-ova izgorjelo, on vjerojatno računa samo one koji su izgorjeli do temelja! Ali znam da su na njima požari bili ko dobar dan, osobito oni rabljeni kockasti! Setra TopClass je u HR izgorjela jedna, da li je to onda pravilo, koliko ih je općenito izgorjelo u Europi ili svijetu? A napravljeno ih je barem preko 5000 iz serije 400.
Pucanje šasija u Citara je poznata stvar, najgore je prošao 653, a u Njemačku je išao samo 671.
Ne znam u kakvom je stanju 840, ali njegov rashod mi liči na ZG-bahatost uz ovu ogromnu nabavku, jer njega će zamijeniti nešto ne baš novo, ali bez stepenica. To je također postalo važno mjerilo, tko mu je kriv kaj ima štenge na vratima....
Slaganja u administraciji neće biti dok je to javno poduzeće. Tu je važan samo papir tj. diploma s faksa, bila ona dobivena iz akcije Index ili sl. Politička podobnost poželjna... A dok biznis vodi politika, a ne struka (javna poduzeća) bit će tako...

Portos, 80-ih (o kojima imamo posebnu temu) Dubrava je bila uvjerljivo lošija od Podsuseda po pitanju održavanja. No negdje 92. došao je na mjesto šefa servisa čovjek koji je uveo institut servisiranja u obliku S-1, S-2, S-3.... (održavanje umjesto popravljanja). To je ostalo do danas iako njega u ZET-u nema godinama....
Što se dogodilo u međuvremenu s APP baš i ne znam...
APVG je početkom 90-ih imala uvjerljivo najnoviji vozni park iako su to bili mahom TAM-ovi i bio je privilegij tada voziti u Gorici (preko veze).
Samobor je bio zakon, osobito za TAM-a koji su također bili njihova vozila, ali i za ostale koji su vozili bolje marke....

Ma sve je u ljudima...
A GDJE JE POANTA?