Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

svicar

Oprostite sto upadam,ali zanimjivo mi je ovo o cemu pisete,  pitanje;dali se kad kod vas u firmama gdje vozite uradi  neki seminar,kurs i sl.narocito kada se nova vozila dobivaju?
Vidim polemike oko D,sto kaze vozac,sto kaze struka i i td.Dali se vodi evidencija potrosnje goriva,po linijama,vozilima i sl.

Na koliko se vrsi zamjena ulja i koje obicno ulje u motor  ide?

MAN fan

Danas na savskom mostu viđen jedan NL263 '99 sa novim gb. - 877. On je ex. gb114 ;)

Ivan

Citat: MAN fan  u Ožujak 25, 2009, 14:34:16
Danas na savskom mostu viđen jedan NL263 '99 sa novim gb. - 877. On je ex. gb114 ;)
Koja glupost, zar nisu mogli početi od 880 i slati po redu... A glupo je uopće i da dobivaju nove trajne brojeve ako za par mjeseci Gorica dobiva vlastiti vozni park, ne znam što bi im onda ovi uopće trebali trajno... Pa će još će ove ako se vrate u Podsused još jedanput pomiješati... ::|

Ivan

Uglavnom, NL-ovi u Gorici, 520 definitivno u rashodu, sve skupa odvratno, tko zna što nas još čeka... Dobro da sam još davno znao koliko bespotrebnog viška novih će biti pa mi nije iznenađenje, da sam odjednom čuo za takve stvari tjedan dana bi mi se gadilo gledati u išta ZET-ovo...

konkordsky

Citat: Ivan  u Ožujak 25, 2009, 15:51:30
Koja glupost, zar nisu mogli početi od 880 i slati po redu... A glupo je uopće i da dobivaju nove trajne brojeve ako za par mjeseci Gorica dobiva vlastiti vozni park, ne znam što bi im onda ovi uopće trebali trajno... Pa će još će ove ako se vrate u Podsused još jedanput pomiješati... ::|

ma kaj glupost, idiotizam,taj 114 je mogao za Dubravu kao i njegova braća,a one stare krame od MB neka idu VG ionako će izdržati do tri godine taman si kupe nove buseve.
doista se moglo VG napuniti 41-52;401-424 te 501-520.
NEMA PROBLEMA,POSTOJE SAMO RJEŠENJA!

Zekoslav Mrkva

Citat: Ivan  u Ožujak 25, 2009, 15:51:30

Kaj su ovi zetovci opet poblesavili? ??? ???
(ak oćeš znat moje mišljenje o tome, pogledaj moj potpis)

Ti ljudovi iz Uprave su zbilja LUDI LJUDI!!!!! >:( >:( >:( >:( >:( :-X >:( >:( >:( >:( >:(

421

Citat: svicar  u Ožujak 24, 2009, 21:49:27
Oprostite sto upadam,ali zanimjivo mi je ovo o cemu pisete,  pitanje;dali se kad kod vas u firmama gdje vozite uradi  neki seminar,kurs i sl.narocito kada se nova vozila dobivaju?
Vidim polemike oko D,sto kaze vozac,sto kaze struka i i td.Dali se vodi evidencija potrosnje goriva,po linijama,vozilima i sl.

Na koliko se vrsi zamjena ulja i koje obicno ulje u motor  ide?

Dosadašnja praksa bila je da nova vozila voze stariji vozači po stažu,koji uredno izgledaju i nisu imali neke konflikte s putnicima,te nisu imali oštećivanje busa.
Nažalost sad je sve drugačije.Novi odmah voze sve linije  , i nove buseve a ne kao dok sam ja počinjao-linije 212,268,215 (APD) gdje su bili stari busevi.Na njima smo pekli zanat i znali smo cijeniti to što vozimo.
Po  dolasku novih buseva  su formirane  grupe od 10ak vozača koji su prolazili tečaj i pitali su sve što nisu znali o busu i njegovu korištenju.Obično je tečaj držao netko iz pogona (šef prometa,dispečer,šef servisa ili električar)koji su bili u tvornici i pokušali su prenijeti svoje znanje vozačima.
Svaki bus je testiran te postoji prosječna potrošnja koja zavisi o godišnjem dobu (ljeto/zima).Nema sankcija za vozača koji prekorači normativ(zasad).
Ulje koje se koristi je HD (heavy duty-otežani uvjeti rada) i mijenja se po potrebi (novi busevi  imaju brojač moto-sati koji je daleko točniji u odnosu na prijeđenu km,jer motori dosta rade u leru-zimi pogotovo).Ako pitaš za viskozitet ,mislim da je  sintetsko ulje 5W-30,proizvođača koji je prošao na natječaju ZH ,a svakako prema preporuci proizvođača vozila i  ACEA  standardima.Dosad INA,Patting i Shell.Količine su dosta velike jer u motor ide oko 30lit.
Toliko o  motorima na eurodizel.
Što se tiče biodizela promjene su češće,za plin ćemo tek vidjeti jer nema iskustava(Otto motor,plin).
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

140 i 237 nismo imali nigdje u popisu.  Bilo je navedeno da je bilo par polovnih Magirusa kupljeno tokom 90-ih, al nisu nigdje navedeni gar. brojevi

Tomek

Jesi na strom forumu, koliko se sjećam solo 140-155 i zglobni 237-241, ali moram na starom forumu pogledati točne podatke.

Shole

mansg313

Citat: Shole  u Ožujak 26, 2009, 10:59:08
Našo!   Solo 140-155,  zglobni 237-243

http://autobusihr.proboards74.com/index.cgi?board=zg&action=display&thread=117&page=2#
Jeli bio jedan na naslovnici nekih novina koji je izgorio cijeli bilo je na forumu scan te naslovnice?

Shole

Ajde sad par puta pročitaj ovo što si napisao,  pa onda pokušaj ponovo napisat, pa možda netko i shvati što je pjesnik htio reći.
Interpunkcijski znakovi su više nego dobrodošli.

conecto

Citat: Zekoslav Mrkva  u Ožujak 25, 2009, 16:43:04

Kaj su ovi zetovci opet poblesavili? ??? ???
(ak oćeš znat moje mišljenje o tome, pogledaj moj potpis)

Ti ljudovi iz Uprave su zbilja LUDI LJUDI!!!!! >:( >:( >:( >:( >:( :-X >:( >:( >:( >:( >:(
[/quote]

Ja bih Te molio da hitno makneš taj potpis!
Po mom mišljenju na ovakvom forumu za takvo što nema mjesta (administratori, što Vi mislite o tome)!

Jer ZET nije samo (ili uopće, što se mene tiče) sadašnja Uprava i I.T. kao što ni Zagreb nije M.B., iako će ga oni možda upropastit, a tek onda će ga takvi poput Tebe znati cijeniti.
Jer ZET je puno više, gotovo 120 godina zagrebačke tradicije gradskog prijevoza, a danas i nekoliko tisuća ljudi koji pošteno u njemu rade svoj posao (uz nekoliko tisuća niškoristi) i pošteno zarade svaku kunu iz te prevelike plaće o kojoj se posvuda trubi.
Za ZET je 90% ovog grada dotepenci (uključujući mene iako sam rođen u njemu), kad je počeo voziti Maksimir je bio šuma na kraju Zagreba, a Dubrava selo poput mnogo udaljenijeg Janjeva ili Gruda...
A sad si svi dopuštaju da s..u po njemu!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...