Rashodi, posudba i selidba vozila između pogona (1)

Autor Ivan, Kolovoz 18, 2008, 21:33:51

Ivan

Citat: Tomek  u Ožujak 28, 2009, 20:53:46
Šok mi je bio vidjeti ex114 sa gbr877, ali eto, prošlo je već 10 godina kako su u Zagrebu...
To je po meni potpuno nespretna logika, 10 godina pa k'o ga j... .

Očito ovdje mentalitet nikada neće biti kao u malo civiliziranijim krajevima gdje bus star 1 i 10 godina dobiva isto održavanje i gdje mu se od prvog do zadnjeg dana zadržava ista namjena, ovo je čisto gradski bus i stvarno nije nikada trebao dospjeti u Goricu osim za linije poput 335 i 315... A Gorica je još prije 15 godina trebala početi dobivati primjerene nove (ili polovne) autobuse, a ne ono što postane drugdje višak (a onda u Gorici postane smeće).

Još ako gorički natječaj stvarno propadne, ovi će autobusi završiti kao zadnji šrot kao i svi ostali koji su ovdje prošli i to je žalosno, sve više mi se čini bio bih najsretniji da tog pogona otkad se Gorica odvojila od Zagreba uopće nema. Kretenizam je da su uopće postali višak i ne mogu shvatiti zašto niti jednu seriju ne puste da odradi posao u APP i APD. Zašto Gorica uostalom nije odmah dobila barem po 4 turčina čim su došli, čemu toliko zlostavljanje Goričana onime što je starije, a onda i propalo dok počne voziti Goricom? A APVG je stvarno pušten da padne na dno, mislim da se treba potruditi da cijeloj Hrvatskoj naći gore održavanje, koji je to vrag, je li to bogati ZET koji može u četiri godine može potrošiti četiri milijarde kuna samo na obnovu voznog parka?

ZET mi se gadi. Nekad sam znao opravdati ga prije par godina, ali sad kada ima para vidi se koliko nesposobnih i korumpiranih idiota ima u toj firmi. Kad ovo vidim bilo bi mi draže da nikad nisam ni zavolio autobuse.

Ivan

Uostalom, prije mi se puno toga činilo logično, ali sada sam svjestan koliko je ZET općenito krivo nasađena firma u gotovo svim aspektima, ništa sa raspoređivanjem ne ide kako bi trebalo još od sredine 90-ih. I meni se činilo da je potpuno logično da neke linije imaju jedan tip autobusa, a druge drugi, ali toga gotovo nigdje nema, u biti su ugrubo uvijek trebale postojati samo kategorije solo i zglobni, i gradski i prigradski, a ne elitne i ne-elitne linije, i svih tipova koji spadaju u neku kategoriju je trebalo biti na linijama koje trebaju određenu kategoriju, i naravno da nam se Riječani sa civiliziranijim prijevoznikom čude WTF su povlaštene linije... Ovo sve što se stalno radilo sa maltretiranjem nekih linija, pa smo imali divne situacije da na 136 uvijek mora voziti novi a na 121 ne smije ni prismrditi, iako su ceste općenito po cijelom gradu više-manje jednako loše, je li se to moglo ičime opravdati? A Gorica je prolazila stvarno loše (dok Zagrepčani baš ništa nisu trebali izgubiti da je bilo drugačije), po čemu je 260A116 sa drvenim stolicama bio bolji prigradski bus za 311 nego dvovrati SL 200 sa deset sjedala više koji su stalno vozili linije poput 126 gdje su uostalom često bili tijesni, koje je opravdanje bilo da se Goričane maltretira Avtomontažama SG 220 a da O 305 G stavljaju na kratku liniju za Sesvete gdje komfor nije baš od neke važnosti?

Na takve stvari se moralo paziti, no stvari ne idu na bolje, i ova premještanja to dokazuju, mislim da SL 283 i Conecti trebaju biti u Gorici... Ovi niskopodnjaci će se tamo raspasti i na kraju im skakati im amortizeri kroz pod kao i na SL 200, sretniji bih bio da ih se odmah hitno proda nekome tko se bavi ozbiljnim javnim prijevozom, a Gorica nek ide prokletom Autoturistu kad je pritisak već toliki, valjda će kupiti neke poštene autobuse, makar i kineske jeftinjake, ali barem neće biti sadašnje ZET-APVG smiješno-žalosno održavanje da ionako neprimjerene gradske autobuse čini još neugodnijima i da na kraju ispadnu trulež kao sve što dođe u APVG, a neka poslije napokon kupe ZET-u autobuse i požderu Šukera ako će im se cijene gaditi.

conecto

Hej, Ivane, nije uvijek bilo tako! Početkom 90-ih APVG je po strukturi imala najnoviji vozni park u ZET-u. Istina, bili su na TAM-u, ali sve uglavnom praktično novi 260 A 116 s ručnim (4 ili 6 brzina) ili automatskim mjenjačem koji je u to vrijeme bio pojam i tek nešto malo federaša. Za razliku od sličnog pogona u Samoboru koji je također bio na TAM-u s puno starijim vozilima, ali puno bolje održavanim, dok Goričani ni tada svoje nove nisu održavali i doslovno su ih rasturali na svojim linijama. A to kako se tamo radi ne može podnijeti ni MAN, ni Mercedes, a kamoli TAM. I "spora linija" Gl. kolodvor-V.Gorica (266, 159, 268) imala je 10-12 MAN-ova SG 240/220 koji su u to vrijeme bili u rangu kao danas Citaro G. U to vrijeme za Dugave i Travno vozili su Ikarusi. Bio je privegij voziti u tom pogonu, samo preko veze...
Kasnije je V.Gorica postala zaseban grad, a ZET se sve više počeo financirati iz ZG-proračuna. ZET se povukao s nekih sličnih dugogodišnjih područja poput Dugog Sela ili Jastrebarskog, privremeno i iz Zaprešića. V.Gorica se vrlo komotno i elegantno tu provukla.
Zašto "komotno i elegantno"? Zato jer ZET ne samo da vozi i dalje za V.Goricu, već i preko 30 km dalje od nje, sve do granice županije. I to ne samo na račun prodanih ("skupih") karata, jer se i neki drugi prijevoznik okušao na tim linijama, pa se povukao kad je vidio da tu nema računice. I onda na čiji se račun vozi praktično čitavo Turopolje?
Žale se na cijenu karata koje plaćaju bitno skuplje od Zagrepčana! Pitaj putnike Autoturista ili Čazmatransa (ili Presečkog) koliko koštaju njihovi pokazi koji btw. ne vrijede istovremeno u ZG u ZET-ovim tramvajima i busevima. Pitaj stanovnike Jaske, Dugog Sela ili Rugvice što bi dali za ZET u bilo kojem obliku (turski ili njemački, niskopodni ili štenge, puno ili malo bilo kakvih stolaca, vjeruj svejedno im je). A ta su područja više nego duplo bliža Zagrebu nego razne turopljske pripizdine samoj Velikoj Gorici koja ima još daljnjih 15-ak km do ZG. A ZET je vozio u ta područja davno prije (još 50-ih) nego što je pripojio propalu velikogoričku firmu 1977.
V.Gorica se i dalje elegantno provlači, pa su sad pokazali malo dobre volje i raspisali natječaj koji su ubrzo politički minirali. A Ti bi uzeo seljacima iz Moravča, Glavničice ili Lužana (koji usput uredno plaćaju ZG-prirez) nepune 4 godine stare Conecte (koji su još uvijek na lizingu koji se plaća iz istog proračuna) i dao u VG jer bolje pašu njima, njihovim razvaljenim cestama i knapiranim voznim redovima. Uz njihovo neodržavanje i njima će poiskakati amortizeri isto kao niskopodnim, jer je to praksa već pokazala. Ali treba ZET i ZG ulagati u njihovo održavanje i prostorije, a gdje je u svemu tome sedmi grad u HR...
Meni se čini da je velikogorički prijevoz problem grada Zagreba isto toliko koliko i problem prijevoza Siska ili Osijeka. No jedino je V.Gorica taj svoj problem prepustila na rješavanje Zagrebu...
Sad ispada da se ZET tamo gura, kao da oni imaju bolje solucije... Da su različite političke opcije na vlasti u ova dva grada pitam se kako bi se i čime velikogoričani vozili...
Ukratko, brigo moja prijeđi na drugoga...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Portos

Potpisujem što je Conecto napisao.
Kada su samo 10-ak godina stari TAM-ovi 260 sa klasičnim mjenjačima u APVG bili na izdisaju isti takvi ali i stariji 970-976 bili su u izvrsnoj formi, ali prebačeni su u APVG a PS je dobio 20 TAM 260 AM. Vozili su u PS 2 godine, svi prebačeni u APVG, za to vrijeme u Gorici su već uništeni oni prije poslani. Jedini spas za prijevoz putnika u VG je kupiti autobuse na lizing sa ugovorom o održavanju istih, da pogon za održavanje postane isključivo za pranje, čišćenje vozila i namirivanje gorivom. Inače će svi autobusi biti ubrzo razvaljeni.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

igor 409

Kužim da u Goricu ide ono kaj bi u Dubravi i Podsusedu trebala biti krama makar to za 0405 N i NL '99 baš i nebi mogli reći ali u Gorici su '90-tih bili i novi busevi koji su začas uništeni kaj znači da je najveći problem u održavanju jer kao kaj je Ivan rekao ceste su razvaljene manje više svuda. Pa ak je održavanje a možda i način vožnje najveći problem po meni samo netko treba otići u Goricu i tamo pošteno zaprijetit nekome (direktoru, šefu, poslovođi, mehaničarima, vozačima, tko već sve postoji tamo). Ako su im problem knapirani VR-ovi pa se moraju ganjati nek im bude jedan, dva, pet  buseva više pa da se kroz dan svi busevi izmjenjuju na svim linijama.
Ako to sve u kratkom roku ne donese ploda udri 10-20 % po plaći jer je to kod nas ipak najučinkovitije pa da vidiš kak i u Gorici busevi mogu poživiti koju godinu duže. Najlakše je nazvati u upravu i reći busevi su nam crkli šaljite nove. Ako može Dubrava održavati 0305 G kao najstarije buseve u relativno solidnom stanju ne kužim u čemu je problem.

Kaj se tiče samih ljudi iz Gorice i odnosa sa ZET-om imam rodbinu koja živi na dijelu koji pokriva i ZET i Autoturist i pazi sad njihovu logiku. Oni pljuju po ZETu i najrađe bi ga se riješili jer im daje razvaljene buseve dok su Autoturistovi fini i udobni al je karta skuplja pa se ipak voze sa ZET-om. Pa ljudi dajte se odlučite ili plačajte ZET-u nižu cijenu i vozite se u onome čega ima ili platite istu cijenu kao Autoturistu pa će biti novijih buseva ili odite k  Autoturistu i doviđenja.

421

Citat:" Pa ak je održavanje a možda i način vožnje najveći problem po meni samo netko treba otići u Goricu i tamo se nekom naj.... mamice (direktoru, šefu, poslovođi, mehaničarima, vozačima, tko već sve postoji tamo). Ako su im problem knapirani VR-ovi pa se moraju ganjati nek im bude jedan, dva, pet  buseva više pa da se kroz dan svi busevi izmjenjuju na svim linijama.
Ako to sve u kratkom roku ne donese ploda udri 10-20 % po plaći jer je to kod nas ipak najučinkovitije pa da vidiš kak i u Gorici busevi mogu poživiti koju godinu duže. Najlakše je nazvati u upravu i reći busevi su nam crkli šaljite nove. Ako može Dubrava održavati 0305 G kao najstarije buseve u relativno solidnom stanju ne kužim u čemu je problem."

Teza Ti je jako dobro postavljena-zašto diraš vozače?
Dečki daju i više od maximuma u muzejskim primjercima na katastrofalnim "prometnicama",a pravi krivac/krivci sjede u kancelarijama i češu si ....!
Kako mogu ostvarivati 29 izlaza kad imaju 31 bus?Bi li trebalo servisirati povremeno koji bus da imaju tzv rezervu?
NE DIRAJ MI VOZAČE!
I malo biraj riječi ,jer naj...mamice vrlo je bezobrazno s Tvoje strane!!Koliko god loši bili nemaš pravo tako ih vrijeđati jer je pitanje čime se Ti u životu baviš da bi ih mogao tako pljuvati!!

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

Citat: conecto  u Ožujak 27, 2009, 00:58:35
Novo iz APD! Ne znam točno za status g.b. 406, ali 407, 408 i 409 definitivno od danas ili sutra u APVG.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

mansg313

Citat: igor 409  u Ožujak 29, 2009, 17:51:43
Kužim da u Goricu ide ono kaj bi u Dubravi i Podsusedu trebala biti krama makar to za 0405 N i NL '99 baš i nebi mogli reći ali u Gorici su '90-tih bili i novi busevi koji su začas uništeni kaj znači da je najveći problem u održavanju jer kao kaj je Ivan rekao ceste su razvaljene manje više svuda. Pa ak je održavanje a možda i način vožnje najveći problem po meni samo netko treba otići u Goricu i tamo se nekom naj.... mamice (direktoru, šefu, poslovođi, mehaničarima, vozačima, tko već sve postoji tamo). Ako su im problem knapirani VR-ovi pa se moraju ganjati nek im bude jedan, dva, pet  buseva više pa da se kroz dan svi busevi izmjenjuju na svim linijama.
Ako to sve u kratkom roku ne donese ploda udri 10-20 % po plaći jer je to kod nas ipak najučinkovitije pa da vidiš kak i u Gorici busevi mogu poživiti koju godinu duže. Najlakše je nazvati u upravu i reći busevi su nam crkli šaljite nove. Ako može Dubrava održavati 0305 G kao najstarije buseve u relativno solidnom stanju ne kužim u čemu je problem.

Kaj se tiče samih ljudi iz Gorice i odnosa sa ZET-om imam rodbinu koja živi na dijelu koji pokriva i ZET i Autoturist i pazi sad njihovu logiku. Oni pljuju po ZETu i najrađe bi ga se riješili jer im daje razvaljene buseve dok su Autoturistovi fini i udobni al je karta skuplja pa se ipak voze sa ZET-om. Pa ljudi dajte se odlučite ili plačajte ZET-u nižu cijenu i vozite se u onome čega ima ili platite istu cijenu kao Autoturistu pa će biti novijih buseva ili odite k je....m Autoturistu i doviđenja.
Oprosti kad si ti tako pametan i sve o busevima znaš odi sjedni za volan 305G i vozi 8 ili 9 krugova na 215(ako neznaš to je Kvatrernikov Trg-Trnava) pa kad tako radiš 15 ili 20 godina kao "421" ili "Conecto" onda se možeš tako odnositi prema struci ::|

igor 409

Citat: mansg313  u Ožujak 30, 2009, 13:58:30
Oprosti kad si ti tako pametan i sve o busevima znaš odi sjedni za volan 305G i vozi 8 ili 9 krugova na 215(ako neznaš to je Kvatrernikov Trg-Trnava) pa kad tako radiš 15 ili 20 godina kao "421" ili "Conecto" onda se možeš tako odnositi prema struci ::|

Kaj si ti nekakav advokat ili tome slično jer mislim da su i Conecto i 421 dovoljno zreli da se mogu sami braniti a između ostalog njih dvojicu ni'ko nije ni napadao i žalosno je da takvi ljudi trpe uvrede od putnika i tko zna koga sve ne zbog onih koji nisu dorasli ovome poslu. Neznam zbog čega treba biti posebno pametan i znati sve o busevima da bi se zaključilo kako svaki bus koji dođe u Goricu propada u kratkom roku (izuzev gb. 850) imao on 1 000 km i 2 mjeseca ili 1 000 000 km i 20 godina.

Ne kužim čemu ovi napadi jer kao što se vidi vozače sam stavio na zadnje mjesto u nabrajanju jer mislim da su najmanje krivi za trenutnu situaciju ali sam isto tako još prije 2 god čuo od ljudi koji su svakodnevno u busevima na liniji 307 (znači prije rekonstrukcije od Kosnice do Črnkovca) da  se s nekim vozačima ugodno voziti čak i tamo no isto tako da ima kamikaza kod kojih ih je strah uopće ući u autobus i ne vidim zašto se to nebi reklo i dotične napalo a ne da se to prešućuje i pa zbog nekoliko pojedinaca sve vozače trpa u isti koš. Između ostalog sam conecto je rekao da se više ne vozi busom kad ide na smjenu jer mu je neugodno kad vidi tko sve danas može biti vozač u ZET-u.

Kad je već knapirani vozni red toliki problem zbog čega se nebi vozilo s kašnjenjima i čuvalo buseve pa kad putnici dignu frku reći gospodo ceste su vam takve i takve pa ako se hoćete brže voziti napadajte Piculu, Bandinja (dio cesta je u Gradu Zagrebu), Šmrkera ili Smranadera da vam urede ceste. Sad će netko reći da se vozači boje za radna mjesta pa trpe i guraju ovako ali bar je ZET-ov sindikat nešto i mislim da u ovom slučaju nebi trebalo biti problema za vozače ako ih netko napadne zbog normalne vožnje a ako se nedaj bože dogodi neka nesreća u ovakvim uvjetima vjerujte mi da će na kraju odgovarati jedino vozač.
Činjenica je da u Goricu ide otpis iz drugih garaža i da su ceste koma ali je isto tako činjenica da u Gorici čim dobiju neki bus uzimaju flekse u ruke i ne trude se ostaviti koji bus za rezervu jer kad koji stane već će Dubrava ili Podsused poslati nekaj.

Kaj se tiče "J... mamice" svi smo svjedoci da je "Ljubim ruke milostiva" i "Bilježim se sa štovanjem" nestalo s ovih područja i da ovdje danas nažalost prolazi samo ovakav način komunikacije. Žalosno ali tako je.

conecto

Kao u svakom ZET-ovom pogonu i u APVG ima bisera među vozačima i to dosta, što ne znači naravno da su svi takvi. Udaljene seoske linije zeznuta su stvar jer takvim putnicima često se žuri pošto im bus prije ide sat-dva ranije. Ganjanje po lošoj cesti ipak ima svoje granice, ponekad je teško naći kompromis iako ga neki ni ne traže.
No nisu samo na goričkom području loše ceste, zapravo su većinom takve gdje voze ZET-ovi autobusi, pošto glavne gradske pravce (gdje su u pravilu i bolje ceste) drži tramvaj, dok autobusi uglavnom skreću u kvartove.
U svakom slučaju mislim da je V.Gorica kao zaseban grad izuzetno privilegirana u donosu na ostale gradove Zagrebačke županije pošto ima ZET-ov prijevoz ne samo kao povezanost sa Zagrebom već i u vrlo širokoj okolici. Stoga ima mnogo razloga da se aktivnije uključi u financiranje prijevoza pa će i autobusi na tim linijama biti bolji.
Primjedbe putnika su normalna stvar, osobito u HR i ZG, jednima je uvijek sporo, ako voziš brže onda ih voziš ko krumpire. Od njih očekivati nekakvo uvažavanje i zadovoljstvo nema smisla, a na prigovore s godinama oguglaš i najbolje da ne ulaziš u polemike. Tako ni ovdje na forumu ne osjećam potrebu da se branim, ovdje barem većina ima neko suvislo mišljenje i stav o problemima koji hvala Bogu da nisu uvijek jednaki.

Ne znam kaj znači ona fotka knjige od 408, ali 407, 408 i 409 su definitivno u APVG, dok je 406 još uvijek u Dubravi - stoji u radioni u zraku pokraj 520, ai u puno boljem (kompletnom) izdanju.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

MAN fan

Jesu li svi EL2x2 F živi u APVG još. Zna li netko?

buSHunter795

Na groblju je danas sve po starom. Nema ništa još od Goričana

lovac27

U Gorici danas novi brojevi 878 i 879 NL263'99

Tomek

Znači sada postoje 876-879???
I 407-411?
A koji SL202 su rashodovani?
847-849, 854,857?

MAN fan