Mercedes-Benz O303

Autor Adrian, Veljača 28, 2025, 22:51:23

IgorKlasik

Čestitke i sa srečom!

Smijem pitati kad čemo forumaši i ljubitelji oldtimera iči jedan krug?

Adrian

Citat: NP-549  u Rujan 22, 2025, 06:06:08Odlično. Sretno s mečkom. Treći forumaški bus

Zahvaljujem!  ;D

Citat: IgorKlasik  u Rujan 23, 2025, 19:38:36Čestitke i sa srečom!

Smijem pitati kad čemo forumaši i ljubitelji oldtimera iči jedan krug?

Hvala! A za krug sam apsolutno uvijek, kako sam ga dovezo u Zg prije koji dan, za sad sam još uvijek u tolikoj fazi euforije da svaki dan napravim neki lagani đir, a paralelno sam ga krenuo i raskupusavat, barem unutrašnjost, i radit lagano stvari koje mogu i sam, tako da sad nije u nekom reprezentativnom stanju, ali se krug uvijek može napraviti!

Slobodno mi se javi ti ili bilo tko drugi, pa da se povežemo, ja sam i za neku WhatsApp grupu ako nas ima dovoljno entuzijastičnih

IgorKlasik

Valja,

Pisat ču ti u inbox.

Adrian

Evo malo updateova:

Prilikom povratka iz Slavonskog broda nakon vožnje od jedno sat vremena, po meni i suvozaču je odjednom krenula kapati neka hrđava voda... Ja sam bio uvjeren da se radi o vodi koja se od stajanja negdje zavukla i sad je od vjetra ili nečega, pocela izlaziti... Krov je bio u dosta lošem stanju, tako da sam ga na savjet limara prebrusio, premazao pretvaracem hrdje i onda slojem epoxi temeljnog premaza, dvokomponentnog... Za spojeve limenih panela sam stavio novi sloj diht mase, sada čekam ponovo par sunčanih dana za redom da idem s još jednim slojem epoxija... Bilo mi je bitno da barem to privremeno saniram prije zime jer još ne znam točno kada i kako će se cijeli bus rješavati limarijski...

Stigao je i probni uzorak custom made tkanine iz GB, tako da sam skinuo par siceva, odnio ih tapetaru, i kad smo sve premjerili dao je zeleno svjetlo tako da sam platio avans za tkaninu, i trebala bi biti poslana tamo negdje sredinom 11. mj...

Nakon toga sam krenuo sa rastavljanjem interijera, počevši od plafona, i shvatio da ona hrđava voda uopće nije od vode koja se skuplja negdje s krova, nego ustajali antifriz koji curi kada motor postigne temperaturu i nabije tlak u cijevi za grijanje... Dvije mesingane cijevi idu preko stropa i jedna je pukla poprečno, tako da to će biti veselo za sanirati... Privremeno je stavljena gumena cijev preko sa dvije šelne, ali to nije dugoročno rješenje...

I kao šećer na kraju, jučer sam stavio konačno nove akumulatore, uzeo sam neke Schneider (bili su dosta povoljniji od bilo kojih drugih, nadam se da neće biti koliko para toliko muzike iskreno) i krenuo u đir, i malo pred Zagrebačkom cestom ne želi mi ubaciti u brzinu... Kvačilo ne reagira... Ništa, malo istraživanja, i shvatim da je puklo hidraulično gumeno crijevo, pokušao sam ga pokrpati na isti način kao i ono gore od antifiza međutim tlakovi su ovdje ipak "mrvicu" veći, tako da nisam uspio, i morao sam ga odšlepati nazad na parking... Sad treba smisliti kako to zamijeniti i onda nastavak dalje... Prvi kvar je bio očekivan, sreća pa nije bio predaleko od baze hahah

Do slušanja!

IgorKlasik

Ojoj.

Ali ne brini, MB O303 se brzo srijedi, samo potrebno je potrpljenje...nemaš šta godine su ga izdale....

Izvini, jel ti pomogo prijatelj Bojan koji spašava divove?

NP-549

Nažalost, to su "čari" oldtimera. Meni na SU240 Manu problem stvara ventilator hladnjaka. Najprije je radio upitnom brzinom, a nakon što je izašao iz centra i pokupio obruč sa difuzurom više skoro da i nema funkcije. Ono šta puše ide svukud okolo osim u hlanjak. Na sreću pa ga vozimo po najvećoj zimi u prvom i drugom mjesecu kad su maškare. Po ljeti se grije i po ravnom

mate

Svaka čast na trudu i volji. Gazda Ivica ga je dosta dobro održavao, samo mislim da on jedno sigurno 2-3 godine nije maknuo s onog mjesta gdje si ga pokupio u Podvinju, pa je vjerojatno to jedan od glavnih razloga ovoga što ti se izdešavalo. Vidio si i sam one Citylinere koji su u rashodu, po meni je onaj bijeli koji je iza rasčerupan bio u puno boljem stanju nego ovaj što je ostao, al jbg.

Sretno i dalje u nastavku obnove, jedva čekamo završni rezultat perfeto  perfeto

Adrian

Citat: IgorKlasik  u Listopad 19, 2025, 13:09:36Ojoj.

Ali ne brini, MB O303 se brzo srijedi, samo potrebno je potrpljenje...nemaš šta godine su ga izdale....

Izvini, jel ti pomogo prijatelj Bojan koji spašava divove?

Nadam se, problem je samo što je autobus ipak malo veći nego neki auto, pa sam kvar i šlepanje bude priličan izazov...
Iskreno ne znam za Bojana, ili ako ga je netko već prije spomenuo sma zaboravio... Tko je Bojan i čime se bavi? 😅

Citat: NP-549  u Listopad 19, 2025, 13:09:56Nažalost, to su "čari" oldtimera. Meni na SU240 Manu problem stvara ventilator hladnjaka. Najprije je radio upitnom brzinom, a nakon što je izašao iz centra i pokupio obruč sa difuzurom više skoro da i nema funkcije. Ono šta puše ide svukud okolo osim u hlanjak. Na sreću pa ga vozimo po najvećoj zimi u prvom i drugom mjesecu kad su maškare. Po ljeti se grije i po ravnom

E da, to je isto visko ventilator? Kod mene je ispravan ali pitanje do kada... Lim oko njega je recimo potpuno strunuo tako da to moram uskoro riješiti jer će se krenuti događati isto to, da zrak ide svuda samo ne kroz hladnjak...
Koliko često voziš bus? Ako želiš javi se porukom pa da razmijenimo neki kontakt. :)

Citat: mate  u Listopad 19, 2025, 13:18:41Svaka čast na trudu i volji. Gazda Ivica ga je dosta dobro održavao, samo mislim da on jedno sigurno 2-3 godine nije maknuo s onog mjesta gdje si ga pokupio u Podvinju, pa je vjerojatno to jedan od glavnih razloga ovoga što ti se izdešavalo. Vidio si i sam one Citylinere koji su u rashodu, po meni je onaj bijeli koji je iza rasčerupan bio u puno boljem stanju nego ovaj što je ostao, al jbg.

Sretno i dalje u nastavku obnove, jedva čekamo završni rezultat perfeto  perfeto

Što je je, moram priznati Ivica ga je stvarno odlično održavao i zna ga u zadnji detalj, jučer smo se čuli baš i kaže da recimo to crijevo koje je puklo on nije nikada mijenjao, tako da to isto dosta govori o MB kvaliteti, gumeno crijevo hidraulike koje trpi 8-10 bara je izdržalo skoro 40 godina...
Svjestan sam da je stajao, od 2021, a za tu mašineriju je gore kada stoji nego kada se koristi, ali sve u svemu mislim da je okej, ove stvari ćemo u hodu rješavati.
Što se tiče Citylinera, kaže da je taj bijeli u planu kompletirati i ponovo registrirati, a od nedavno ima i Setru u voznom parku, ne znam koju nisam je vidio.
I hvala na podršci svima, samo tako nastavite jer ovakve pizdarije znaju malo demotivirat čovjeka, a ako ih se skupi onda može biti svašta 😂 Ali i dalje sam optimističan i idemo dalje!